2015-02-25

Miercurea fara cuvinte! Si animalele au suflet

HAPPY WW!
Fotografii pentru Miercurea fara cuvinte! (9), la Carmen.
Sursa foto: Turism de Aventura https://www.facebook.com/ExtremeTravelandAdventure
actualizare 2021: adresa paginii s-a schimbat intre timp, foto nu mai sunt in albumele actuale

35 de comentarii:

  1. Bineinteles ca au! A pus cineva la indoiala asta? Atunci sa se uite la pozele astea! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Pun unii sub semnul indoielii si existenta sufletului omului... :)

      Ștergere
  2. adorabila tandrete si da, au suflet si nu il dramuiesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mereu ma va uimi atitudinea animalelor in anumite imprejurari. :) In realitate nu am vazut feline (bine, doar la gradina zoo dar nu se pune) dar am vazut pisoi, si cu cata tandrete se dragalesc unii pe altii! :)

      Ștergere
  3. Animalele au intotdeauna suflet,numai ca unii oameni nu au.Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Animalele nu au obiceiul sa ucida la intamplare indivizi din aceeasi specie - doar daca este unul slab sau bolnav (si nici atunci nu-l ucid, intotdeauna, il abandoneaza). Oamenii numesc asta "instinct de conservare". Asa o fi... dar animalele (ca indivizi ai aceleiasi specii) cred ca au suflet mai generos decat au unii oameni. :)
      Ziua minunata sa iti fie!

      Ștergere
  4. sufelete de animal! câta tandrete... Impresionante clipele surprinse în fotografii.
    pup draga mea. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare-mi plac astfeld e "secvente"... Sa stii ca sunt feroce felinele si sa le vad in astfel de ipostaze e emotionant. :)
      Pupici cu drag! Ziua minunata sa iti fie!

      Ștergere
  5. Bună dimineaţa !
    Astăzi Carmen ne-a dat întâlnire pe o pârtie de schi. E tare bine şi plăcut acolo, mai ales că la mine a plecat iarna.
    Să ai o noapte liniştită şi faină.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si de aici a cam plecat iarna. :)
      Ziua minunata sa iti fie!

      Ștergere
  6. Mmm, ce tandrețe ! Parcă devii mai bun și mai iubitor când le privești alintându-se...

    Happy WW, Diana !

    PS: Bine că ai dat drumul, în sfârșit, la comentarii ! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ma gandesc: daca animalele pot face asta de ce n-o pot face toti oamenii?! Multi spun ca animalele se comporta astfel numai in perioada imperecherii - si asa e, in cea mai mare parte, dar nu tocmai... :) Oamenii fac acelasi lucru in perioada imperecherii dar mai apoi, prea multi, uita definitiv de tandrete - si, totusi, se cred superiori animalelor. :)

      Ziua minunata sa iti fie, Zina!

      Am lasat comentariile deschise pentru MFC (ar fi fost nepoliticos sa particip la joc si sa las inchise comentariile), dar aleg sa le las tot inchise pentru ca nu prea am timp sa vizitez pe cei care ar lasa vreun comentariu. Asa imi e mai usor pentru ca pot trece pe la preferati, citesc, as avea ceva de spus dar as scurta textul prea mult si ar ramane ceva de genul "Buna!" si nu imi place. :) Si nu-mi place nici atunci cand nu pot raspunde la comentariile care sunt lasate la vreo postare de pe acest blog...
      Nu stiam, in 22 ianuarie, cand am scris ca am prea multe de facut si nu stiu cum sa o scot la capat, ca blogul va intra in colaps :) daca nu postez nimic prea mult timp. Dupa ce am aflat... m-am hotarat sa postez texte pe care (multe) le aveam deja scrise dar nu mai reusisem sa le postez (tot din motive de timp).

      Ștergere
  7. Ce este sufletul si ce inseamna a avea suflet? A fi bun, iertator, intelegator, drept, onest, sincer? A avea constiinta? A putea fi capabil sa te autoanalizezi? A fi constient de tine? Sau doar a avea viata? Oare ucidem un suflet cand taiem o gaina si-o bagam la oala? Porcii au suflete? Ar fi interesanta o dezbatere blogosferica pe tema asta.
    Fotografiile sunt excelente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se intreaba cei mai multi si cand e vorba de oameni: ce e sufletul? :)
      A avea suflet, la animale, inseamna a simti (zic eu) – si nu doar durerea si frica. Animalele manifesta faţa de puii lor (jn special) ceea cea am putea numi tandrete. Alte animale formeaza adevarate cupuluri si isi cresc puii impreuna (chiar si unele specii de pasari fac asta). Unele animale, cand le sunt ucisi puii urla infiorator si acel urlet il intelegi ca e de jale; alte animale devin disperate cand le sunt pusi in primejdie puii si incearca sa ii salveze prin toate mijloacele catre care le ghideaza instinctul. ;)
      In perioadele de imperechere cele mai multe vietati se comporta ca si cum ar iubi (ritualul de imperechere este sesizabil si la oameni). Unii ii spun instinct – asa o fi, dar si despre om spun unii acelasi lucru: are instincte.
      Multe animale chiar sufera cand isi pierd puii, in special; unele sufera cand isi pierd perechea…
      Cred ca ucidem suflete atunci cand taiem, impuscam animale… Faptul ca le ucidem pentru a ne hrani si/sau imbraca (desi macelul care se face depaseste cu mult necesitatea) nu exclude faptul ca au suflet si nu ne face ucigasi – nu voi merge niciodata pana acolo incat sa zic ca trebuie sa ne hranim cu salata pentru ca animalele au suflet. Mi-ar placea doar sa nu mai fie casapite in stilul barbar in care sunt, chiar daca ele nu au constiinta vietii si a mortii… Desi despre elefanti si magarusi (mai sunt si altele dar nu mi le amintesc acum) se spune ca isi cauta un loc retras in care… sa moara… asa cum femelele isi cauta un loc retras in care sa fete in siguranta.
      Multe ar fi de scris… Chiar si despre are sau nu are omul suflet exista “dispute” :)

      Ștergere
  8. Nu sunt convinsa dar fotografiile sunt geniala si animalele la fel ;)
    Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici despre unii oameni nu suntem convinsi ca au suflet si, totusi au, in raport cu cine stie care oameni din viata lor sau chiar in raport cu alte vietati... :)
      Happy WW!

      Ștergere
  9. Interesantă abordarea problemei, cu „suflet”. Cred că a avea suflet este o caracteristică strict umană, dar, no, nici eu nu le știu chiar pe toate! Foarte faine fotografiile! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...cred că mai degrabă mergea cuvântul trăsătură decât caracteristică .... sau nici eu nu mai știu .. :)

      Ștergere
    2. Poate ca e o trastura umana :) Dar de ce sunt unii siguri ca animalele nu au suflet?! Doar pentru ca nu-si pot rosti sentimentele?! Multi oameni le rostesc dar faptele multora indica exact contrariul. De-ar putea vorbi am crede ca au suflet?! Gorila Koko poate comunica prin limbajul semnelor - e inteligenta, altfel spus; de ce n-ar avea si suflet?! Animalele se intristeaza cand sunt luate din mediul lor si inchise in custi... s.a.m.d. Cand e vorba despre om, ce e sufletul? Unii sustin ca nici omul nu are suflet... pentru ca a trai (a respira) nu inseamna a avea suflet (motiveaza unii).

      Ștergere
    3. :)) Categoric ca nici eu nu le stiu pe toate. :) Dar imi place sa cred ca animalele au suflet. :) De ce n-ar avea?! Despre om nu sustin unii ca are stramos comun cu maimuta?! Pe cale de consecinta - as zice - daca maimuta n-are suflet nici omul nu are. :)

      Ștergere
  10. Bună Diana!
    Câtă tandrețe și la animale,normal că și ele au suflet!
    O zi miniunată îți doresc,draga mea!
    Îmbrățișez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena!
      Asa zic si eu: e clar ca si animalele au suflet. :)
      Multumec, la fel!
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  11. Animalele au mai mult suflet decat unii oameni . Si nu doar ca au suflet, dar au si o mare putere de a darui din sufletul si sentimentele lor, oamenilor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar de nu as fi stiut despre Maya as fi fost sigura ca esti dintre cei care stiu ca animalele au suflet. :)
      Kevin Richardson, prietenul leilor, Shaun Ellis, prietenul lupilor si altii ca ei pot argumenta in sustinerea ideii ca animalele au suflet. :)

      Ștergere
  12. Foarte frumoase sunt ambele imagini! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. :) Chiar dacă ar avea trăsături umane.....în opinia mea nu se compară! :) Desigur, fiecare animal are iubire de oferit, dar omul știe să iubească mai bine, mai frumos. :) Te pup, Diana! Happy WW!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa le comparam… E suflet de om si suflet de animal. :)
      Unii oameni stiu sa iubeasca, alti oameni nu stiu sa iubeasca… :) dar au suflet, mai frumos sau mai putin frumos…
      Pupici, Maria! Happy WW!

      Ștergere
  14. Nu au, potrivit Bibliei. Multă sănătate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Biblie nu se specifica nimic despre sufletul animalelor dar divinitatea le-a dat suflu de viata si oamenilor si animalelor si a cerut omului sa aiba in grija toate fiintele. Chiar daca numai omul e facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu asta nu inseamana ca animalele nu ar avea suflet. Au, chiar daca unul “inferior” si chiar daca, dupa moarte, sufletul lor nu ajunge in Rai. Dar sufletul cator oameni ajunge in Rai?! :) Macar sufletele animalelor nu ajung nici in iad, cum se presupune ca se intampla anumitor oameni. :)
      *
      Apoi a zis Dumnezeu: "Iata, va dau toata iarba ce face samanta de pe toata faţa pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in el. Acestea vor fi hrana voastra.
      Iar tuturor fiarelor pamantului si tuturor pasarilor cerului si tuturor vietatilor ce se misca pe pamant, care au in ele SUFLARE de viată, le dau toata iarba verde spre hrana. Si a fost asa”. (Geneza 1: 29-30)

      Nu cumva, Dumnezeu le-a cam interzis oamenilor sa ucida alte vietati?! :) Si le-a dat “dezlegare” la ceea ce pot obtine de la animale fara a le ucide, impartind, mai apoi, animalele in curate si necurate…

      Practic, primul animal a murit dupa caderea omului in pacat, cand a trebuit sa-si ascunda goliciunea (Geneza 3:21) iar incepand cu Geneza 9:2, Dumnezeu le da oamenilor ca hrana toate celelalte vietuitoare, dar aceasta nu exclude faptul ca au suflet.

      Multa sanatate!

      Ștergere
  15. Ce frumos ! Eu sunt de acord cu tine : au suflet!
    Happy WW !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. :) Te cred din tot sufletul. :)
      Stiu ca sunt multi, din fericire, cei care stiu ca si animalele au suflet. :)
      Happy WW!

      Ștergere
  16. Si ce face sufletul lor dupa ce mor?? :P Vai de tine....
    Sau poate numesti suflet faptul ca au receptori si poate o boaba de memorie... =)))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca sufletul tau ajunge in iad (sau in rai, desi ma indoiesc) si chiar daca sufletul animalelor nu mai exista dupa moarte asta nu exclude ideea ca animalele au suflet. ;)
      Dumnezeu a dat suflare de viata omului (Geneza 2:7) si animalelor (Geneza 1:30; 6:17; 7:15-22).
      Spre uimirea ta, asta o o afirma unii dintre… sfintii parinti. Deh, unii s-au mai desteptat si chiar citesc Biblia – de-ai avea curiozitatea s-o citesti si tu (nu ti-a zis preotul s-o citesti?!) ai afla de cate ori – si cum – sunt amintite animalele acolo. Dar de ce sa citesti pentru a sti despre ce vorbesti?! I
      Incearca sa nu mai citesti pe diagonala atunci cand se intampla sa citesti ceva. =D

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.