2012-08-18

Poveste Parfumată - Pe urmele trecutelor iubiri sau Parfumul străzilor

Străzi. Străzi la propriu, străzi la figurat. O viață întreagă ne învârtim pe străzi. Trăim, iubim, fugim, ne întâlnim, ne despărțim… pe străzi. Străzi lungi și luminate, străzi înguste și întunecate, străzi drepte, străzi întortocheate, străzi în pantă lină sau abruptă - pe care urcăm sau coborâm; pe care acum urcăm și mai apoi coborâm. Labirint din străzi. Numai străzi. Și fiecare cu parfumul ei, fiecare stradă parcursă lasă o urmă în sufletul omului, prin întâmplările petrecute, prin clipele trăite… Un simplu miros poate declanșa valuri de amintiri - unele atât de intense încât ți se taie respirația, inima își accelerează ritmul și privirile se pierd în orizont invizibil. “Ce-ar fi fost dacă…?”
Frumoasa  brunetă din anii studenției, alături de care se plimba pe faleza Mării Mediterane și prin pădurile de cedri, în Beirut, a fost una dintre iubiri - și, la acel moment, era prima și ultima, cea mai mare, veșnică… Veșnicia a durat un an.
Întregul Orient se oglindea în ochii mari și rotunzi. Păr lung și negru, ca noaptea în deșert, mirosind ca briza. Iubirea lor nu avea nimic carnal. Cea mai senzuala atingere era impletirea degetelor, când se întindeau unul lângă celălalt pe nisipul fin al plajei. 

Parfumul Dune, de la Christian Dior îi amintește plimbările lungi pe faleză, de nisipul ars de soare pe care stateau întinși… Au trecut ani de atunci, dar amintirea rămâne vie. A plecat el, către o noua iubire: o superbă finlandeză, cu trup de amazoană, amatoare de călătorii, de aventuri în vârf de munte, pasională în cele mai mici gesturi, stilată; un mister pentru el… I-o readuce în memorie L’Origan, de la Coty… Nu putea ține pasul cu ea: mereu în mișcare, mereu în căutarea unei noi provocări… A iubit o migniona șatenă, căreia îi asociază O, de Lancome, cu nota sa de prospețime și care s-ar fi potrivit perfect veselei tinere… Serenascent, cu miros de iarbă proaspăt tăiată, îl asociază copilei de pe malul râului Tirso, din Sardinia, care multa bucurie i-a adus, cât a fost...
Soare, cer senin, mare de smarald, mirosul florilor de portocal…
Străzi parfumate. Parfumuri și străzi. Privește fiecare femeie care-i amintește - prin parfum - o filă din trecut, când fiecare iubire era ultima și cea mai mare, veșnică.
Cândva, cu mai mulți ani în urmă, a întâlnit pe stradă o fostă iubire. N-a reușit s-o identifice și a zâmbit cu greu când ea s-a prezentat. Au discutat puțin, banalități, apoi s-au despărțit, la colț de stradă. Parfumul ei era acum… nu mai era. Atunci, demult, mirosea a iasomie… Ce festa i-a jucat realitatea! Care dintre femeile din viața lui mai poate fi asociată azi parfumului pe care el și-l amintește? Când trecutul ajunge în prezent și ne dezamăgește ne gândim că era mai bine să nu fi răsfoit în cartea vieții. 
Răscolind în cenușa trecutului e posibil să dăm de jar încă aprins și… atunci se lasă tăcerea - s-ar putea să avem nevoie de… parfumul Gucci Guilty, cu esențele lui de lavandă,  patchouli, lemn de cedru, lămâie…
Fiecare stradă are un parfum aparte și de neuitat…
Povestea Parfumata incepe la Mirela 

22 de comentarii:

  1. Foarte adevarat ca fiecare stradă parcursă lasă o urmă în sufletul omului, prin întâmplările petrecute, prin clipele trăite… Un simplu miros poate declanșa valuri de amintiri... Frumoasa povestea ta! Am calatorit in tari exotice, fiecare cu parfumul străzilor lor, iar femeia, eterna poveste, e un parfum rar ce nu e apreciat de toti barbatii, din pacate. Ce ar fi fost daca... O alta poveste...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos ai scris! "Femeia, eterna poveste, e un parfum rar"... Poate ca nu il apreciaza toti barbatii dar cred ca ceva ar trebui sa recunoasca: e un parfum pe care nu-l vor putea uita, un parfum pe care si-l doresc! Fie ca e un "parfum" care le aminteste clipe frumoase fie ca e un "parfum" care le aminteste clipe mai putin frumoase, de uitat nu vor uita "parfumul" :)

      Ștergere
  2. Ma bucur sa vad inca o postare in care strazile sunt legate de parfum :D ... si cand mai zic unii ca parfumul e efemer ... prostii!

    O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O zi minunata si tie, tinerete! :)

      Parfumul nu e efemer - corecta observatie! :) Simtul olfactiv (al unora) poate fi efemer! :)

      Ștergere
  3. Cât de senzual ai descris femeia în relație directă cu parfumul, încât îmi vine să spun, nu ”finlandeza” ci L’Origan, și nu ”copila de pe malul râului Tirso”, ci Serenascent!Cât despre Dune, e un parfuma asociat adesea cu marile iubiri ale verii...Este de o senzualitate specială.
    ”Un simplu miros poate declanșa valuri de amintiri - unele atât de intense încât ți se taie respirația, inima își accelerează ritmul și privirile se pierd în orizont invizibil.”
    Splendid, ai talent și mă bucur mult să citesc rânduri inspirate și atât de frumos scrise. Mulțumesc!
    Să ai multe bucurii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cine-i "vinovatul" principal care mi-a dat ca tema de meditatie parfumul? Immm?! :)
      Multumesc pentru aprecieri.

      Multe-multe bucurii sa ai si tu!
      Viata fericita!

      Ștergere
  4. Ce mult îmi place cum ați îmbinat parfumul străzilor și al amintirilor!
    Superbă povestea parfumată!
    Vă doresc un weekend de poveste!

    RăspundețiȘtergere
  5. Stii ce astept si eu? parfumul strazii sperantei la parteer... o mai astept si mai speer.
    Cu drag Happy Weekend

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum ar zice unii: "sa lasam sperantele, sa trecem la fapte"! :)

      Iti doresc ca toate sperantele sa se materializeze si sa ai viata fericita!

      Ștergere
  6. strazi, nostalgii, parfumuri, iubiri... frumoasa împletire! Mi s-a parut ca vad un film... M-a atras din primele clipe dar... astept finalul, parca lipseste ceva :) Zau, tare mi-ar place sa continui povestea tânarului în cautarea iubirii "vesnice". Te rog...
    Sa ai un weekend parfumat! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ai dat o idee, Carmen... Dar iubirea vesnica este, cred, aceea care nu se implineste (nu se consuma) niciodata. Si, de regula, o asemenea iubire este "unilaterala". Uneori, in viata, intalnim si oameni care... "nu ne iubesc inapoi"...
      Dar cat s-a scris (si se va mai scrie despre iubire)! :)
      O saptamana minunata iti doresc!

      Ștergere
  7. Iubirea veşnică a lui: parfumul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Superba interpretare! :) Se poate spune si asa: femeia si parfumul! Sau... parfumul si femeia! :)

      Ștergere
  8. parfumul strazilor,al iubirilor,al amintirilor...
    e greu sa nu te lasi invaluit de atmosfera parfumata pe care am gasit-o aici la tine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iubiri parfumate sau cum a scris Lili (cu alte cuvinte): parfum iubit! Trebuie sa ma gandesc :)) daca baiatul acesta cauta o femeie care foloseste un anume parfum sau vrea sa afle cum se simte un parfum pe diferite femei... :)

      Ștergere
  9. Frumoasa îmbinare.... strazi si parfumuri. Le simt adierea calda si parfumata. O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Strazile chiar au parfum, da... Provocarea acestei povesti m-a facut sa vad si altfel strazile si imi amintesc cum, uneori, mergand pe strada se simtea "o dara" de parfum (nu de la tei, nu de la salcami, ci de la oameni: femei si/sau barbati). Sigur, nu e in regula sa fie atat de puternic, dar... parfumul e parfum... :)

      O saptamana minunata sa ai!

      Ștergere
  10. Personajul tau...va ramane singur. Deja incepe sa le uite, sa le incurce :)
    Tare sunt curioasa si eu ce este in capul unui astfel de Don Juan. Mereu m-am gandit...presupun ca-i un amalgam. Si trairi cam ca ale fluturasului hoinar al lui Garleanu. De-o zi.
    Mi-a placut. Parfumuri din amintiri...amintiri despre parfumuri...un minunat text despre trecut...(si poate) si viitor.
    O duminica minunata!

    P.S.- Diana, ia trimite tu ciocolata aia amaruie la mine! :)))


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nununu! Personajul nu va ramane singur decat daca isi va dori aceasta! Si, poate, un timp, va crede ca e interesant sa nu fie "legat", dar mai apoi o sa-i treaca si se va atasa de un singur parfum :)
      Ce este in capul unui barbat care nu poate iubi o femeie pentru ca iubeste femeile?! :) As zice ca e dragoste de viata sau... frica de moarte... sau, pur si simplu vrea sa-si afle limitele! :) Si femeilor le "fug ochii" catre un "trapez"... ca, deh, oamenii sunt fiinte poligame :)

      O saptamana frumoasa tare-tare sa ai!

      P.S. Chiar iti place ciocolata amaruie? As zice ca ai viata dulce! :) O viata dulce iti doresc! Cu implinirea sperantelor!

      Ștergere
  11. "Rascolind in cenusa trecutului, e posibil sa dam de jar inca aprins"- foarte frumos si bine ai zis :)
    M-am parfumat citind de la un capat la altul :)
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru aprecieri, Silving :)
    Viata fericita!
    P.S.Scuza, te rog, intarzierea raspunsului, dar abua acum am vazut (am avut probleme cu PC-ul un timp si m-am ratacit intre postari, comentarii, vizite, raspunsuri) :(

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.