2015-10-23

Anita Roddick, intreprinzatoare si activista

foto Anita Roddick
Anita Lucia Roddick (fosta Perella) s-a nascut in 23 octombrie 1943 in Littlehampton, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, fiica a unui cuplu de imigranti italieni. A fost casatorita cu Gordon Roddick din anul 1970 si pana in ultima clipa a vietii sale: 10 septembrie 2007 (Chichester, West Sussex). Cei doi au avut impreuna doi copii.

Inceputul

In anul 1976 a deschis primul magazin The Body Shop in Marea Britanie, ideea venindu-i de la un magazin deschis intr-un garaj de reparatii auto din Berkeley, California in care a intrat in anul 1970. Magazinul a devenit compania internationala The Body Shop - produse de ingrijire corporala si cosmetice, azi in proprietatea L’Oreal. Compania deserveste 77 de milioane de consumatori din 61 de tari.
   
The Body Shop a fost una dintre primele companii care au interzis utilizarea ingredientelor testate pe animale si una dintre primele care au promovat un comert echitabil cu statele din lumea a treia.

Activism

Anita Roddick a fost activista pentru drepturile omului si s-a implicat si in multe campanii pentru protejarea mediului, inclusiv alaturi de Greenpeace si The Big Issue. In anul 1990, dupa o vizita prin orfelinatele României, a infiintat Children on the Edge, organizatie caritabila implicata sa ajute copiii dezavantajati de soarta din Europa si din Asia, azi implicandu-se si in problema copiilor sirieni care au nevoie de ajutor din cauza razboiului care a devastat tara. Organizatia ofera sprijin pentru copiii orfani, pentru cei neglijati de parinti, de guverne si de alte organizatii de profil, straduindu-se sa le ofere acestora sansa de a se bucura de copilarie, de a invata, incercand sa le insufle speranta si dorinta pentru o viata mai buna.

Dupa ce a vazut conditiile din orfelinatele românesti, Anita Roddick si-a mobilizat compania, The Body Shop International, pentru a ajuta copiii intalniti acolo. Initial, in plan a fost ajutorarea a trei orfelinate din Halaucesti, Iasi, dar mai apoi fundatia si-a extins activitatea in Albania (unde, in 1999, sute de refugiati din Kosovo au gasit un sprijin in oamenii fundatiei Children on the Edge), Bosnia, Burma, Uganda, Liban, Siria si alte state unde copiii au parte de conditii de viata ingrozitoare.
In anul 2000 UNICEF a invitat Children on the Edge sa se ingrijeasca de copiii traumatizati in urma conflictului din Timor, iar in 2004, dupa cutremurul urmat de tsunami din Indonezia, a venit in ajutorul copiilor aflati in zona devastata.
Organizatia s-a dezvoltat, azi fiind implicata si in ajutorarea oamenilor refugiati din cale dezastrelor naturale si a razboaielor.

Printre altele, eforturile ei in privinta protejarii mediului si a drepturilor omului includ: stoparea aruncarii deseurilor toxice in Marea Nordului, campaniile impotriva vanatorii de balene, campania “energie verde”. A fost membru in consiliile de administratie in trusturi si organizatii importante, inclusiv la Mother Jones Magazine - Fundatia pentru Progres National (SUA), Human Rights Watch (SUA), The Ruckus Society (SUA), Nuclear Age Peace Foundation (SUA). A scris mai multe carti, intre care “Take It Personally”, in care promova egalitatea si stoparea exploatarii lucratorilor si a copiilor din tarile subdezvoltate.

Decesul

In anul 2004 a fost diagnosticata cu ciroza hepatica. Trei ani mai tarziu a dezvaluit ca ciroza e urmarea infectarii cu hepatita C, rezultatul unei transfuzii de sange de care a avut nevoie la nasterea celui de al doilea copil. In 9 septembrie 2007 a fost internata de urgenta din cauza unei dureri de cap severa si in ziua urmatoare a murit din cauza hemoragiei cerebrale.

Onoruri

Pentru activitatile ei in materia drepturilor omului si a protectiei mediului a fost onorata cu multe premii internationale, incepand din anul 1984.
In anul 2003, Regina Elisabeta a II-a a numit-o pe Anita Roddick Dame Commander al Ordinului Imperiului Britanic, titlu prin care sunt recompensati cei care au realizari notabile in domenii precum arta, stiinta, servicii publice, fapte caritabile si de protectie sociala.
Order of the British Empire, a fost infiintat de George al V-lea in anul 1917 - ordinul cavaleresc al democratiei britanice si Dame (damehood) e un titlu de noblete echivalent cu Sir pentru barbatii numiti cavaleri ai ordinului.

sursa foto:http://www.thefamouspeople.com/profiles/anita-roddick-3606.php

2 comentarii:

  1. impresionant destin! O femeie extraordinara, o persoana despre care iata, urmasii isi amintesc numai si numai de bine! Cinstit fie numele ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac tare mult oamenii care, bogati fiind, se implica in chestiuni de gen, folosindu-si averea si influenta nu doar in interes propriu.
      Si nu stiu cum se face ca multi dintre acestia - fie saraci, fie bogati - au destine destul de dure, uneori curmate, parca, inainte de vreme.
      Pupici! Zi frumoasa!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.