2015-10-12

Şedinţa la slujbă

Faptul ca oamenii sunt credinciosi si aleg sa mearga la slujba religioasa in loc sa ramana la slujba laica pentru care sunt platiti din banii tuturor cetatenilor nu e tocmai de bine, mai ales intr-un stat laic, cand credinciosii sunt parlamentari, au salarii corespunzatoare raspunderii si bani in plus pentru a-si putea cumpara haine, ‘ca doar n-or veni in fiecare zi cu aceeasi camasa/rochie si de spalat n-au timp sa spele: au nevoie de 365 de rochii / camasi / pantaloni / fuste / etc.

Constituţie, art 29 al. 5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate.
Legea cultelor nr. 489 din 2006: (1) In România nu exista religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinta religioasa sau ideologie atee. (2) Cultele sunt egale in faţa legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari faţă de vreun cult.

“Autonome faţă de stat” nu inseamna nicidecum ca parlamentarii au dreptul sa mute o sedinta de plen de miercuri, 14 octombrie, luni 12 octombrie pentru ca aceia dintre alesi care doresc sa se poata prezenta la Iasi, pentru sarbatoarea ortodoxa dedicata Sfintei Paraschiva si pentru inchinarea la moastele acesteia. Cei care doresc, dar cei care nu doresc ce fac? Stau acasa? Sau, poate, desfasoara miercuri sedintele anulate din programul zilei de luni. Cei care au zis ca doresc sa plece ar trebui sa fie prezenti la moaste si considerati absenti nemotivat miercuri, in parlament, daca nu vor fi la Iasi… pentru ca (cel putin deocamdata) ziua de 14 octombrie nu e declarata “sarbatoare legala” si astfel devenind “zi libera platita”.

Poate ca ar fi indicat ca atunci cand programeaza sedintele importante sa aiba grija sa nu se suprapuna cu zilele in care exista cruce rosie in calendarul religios - poate ar trebui sa evite si zilele in care e cruce neagra, dar… atunci s-ar putea sa nu mai fie loc pentru sedinte si ajungem sa-i platim pentru ca merg la slujbe religioase. Oricum, aproape zi de zi "sala mare" a Parlamentului este aproape goala…

A fi modificat programul obisnuit al sedintelor unui parlament in functie de sarbatorile religioase ale unui cult (fie acesta si majoritar) reprezinta un fapt care nu poate fi asimilat democratiei. 

(text preluat de pe un blog pe care îl voi şterge)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.