2015-10-14

Gradina Majorelle-Marrakech-Maroc

In data de 14 octombrie 1962 a murit pictorul francez Jacques Majorelle, cel care a dat viata cunoscutei Gradini botanice Majorelle din Marrakech, Maroc, o gradina unde pot fi vazute o multime de plante exotice, cacatusi spectaculosi, crini, lotusi, iasomii, palimieri, arbori de nuca de cocos, bananieri, bambusi, agave, chiparosi, cedri, salcii, ferigi care se asociaza perfect cu fantanile, iazurile, ghivecele in culori vii si uimitoarele poteci.

nuferi pe apa si decoratiuni colorate in gradina
sursa: all-free-photos.com

Maroc (Regatul Maroc) se afla in Africa de Nord; capitala e Rabat si cel mai mare oras este Casablanca. Peste 70% din populatie e musulmana. Exceptand partea de nord a tarii, aflata sub protectorat spaniol, Maroc a fost colonie franceza intre anii 1912 si 1956, obtinand independenta in 2 martie 1956.

cactusi mari, cilindrici si rotunzi
sursa: all-free-photos.com

Marrakech se afla la circa 150 de km de coasta Oceanului Atlantic si aproape de culmile acoperite cu zapada ale muntilor Atlas. Unele dintre gradinile sale cele mai frumoase sunt desfasurate in jurul moscheei Koutoubia (cea mai mare din Marrakech) care dateaza din secolul al XI-lea, o capodopera a artei maure.

diferite plante verzi, decorative
sursa: Turism de Aventura (Maroc 2015)

Gradina Majorelle este situata in inima orasului fosta capitala imperiala, Marrakech, si pentru a ajunge aici poti trece prin partea veche a orasului, Medina, orasul vechi in jurul caruia s-a dezvoltat Marrakech, cu labirint de stradute care ascund vile bogate, palatele sultanilor si unele dintre cele mai cunoscute bazaruri orientale, dar si vechi fortificatii ale orasului (din secolul al XII-lea) pot fi intalnite aici, precum si zone largi cu plantatii de maslini si palmieri. Marrakech e un oras verde, cu alei strajuite de portocali, palmieri si alte plante subtropicale; cladirile sunt joase si destul de rare dar sunt multe parcuri, gradini si palate. Centrul istoric al orasului (Medina) face parte din patrimoniul UNESCO.

cactusi inalti si alte plante exotice in jurul unui bazin cu apa
sursa: all-free-photos.com
Gradina Botanica Majorelle este inspirata din prestigioasele gradini islamice si are aproximativ 300 de specii de plante si mai multe specii de pasari care si-au gasit adapostul aici; publicatia "The Telegraph" a inclus-o in topul celor mai frumoase 50 de gradini botanice din lume si este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Maroc.

Portret Jaques Majorelle, constructorul gradinii care ii poarta numele
sursa: jardinmajorelle.com
Gradina Majorelle (fosta Bou Saf) era doar o plantatie de palmieri cand a cumparat-o, in anul 1923, pictorul expatriat francez Jacques Majorelle (n. 7 martie 1886 - d. 14 octombrie 1962), retras aici in anul 1919, pentru a se reface in urma problemelor cu inima. Pictorul francez, fiul designerului de mobilier Art Nouveau, Louis Majorelle, a apelat la serviciile arhitectului Paul Sinoir, care a creat aici un decor spectaculos si foarte modern, precum si casa principala din gradina.
In anul 1937, artistul francez creeaza “albastrul Majorelle”, nuanta de albastru ultramarin, cobalt (“care aminteste de Africa”), in care va zugravi cladirile din gradina si multe dintre decorurile aflate acolo, nuanta care va defini si va face cunoscuta aceasta gradina in toata lumea.
In 1947 gradina a fost deschisa publicului. In urma unui accident de masina Jacques Majorelle a fost nevoit sa se intoarca la Paris, unde a si murit, in anul 1962. Spre sfarsitul vietii a fost nevoit sa vanda unele dintre bunurile sale si gradina a fost data uitarii, cazand in paragina.


cactus mare, rotund si cactusi cilindrici
sursa: Turism de Aventura (Maroc 2015)
O viata noua i-a dat Yves Saint Laurent (n. 01.08.1936 Oran, Algeria - d. 01.06.2008 Paris, Franta), celebrul designer care a descoperit gradina in anul 1966, cand a fost prima data in Marrakech, alaturi de iubitul sau Pierre Bergé. De atunci, Yves Saint Laurent viziteaza des orasul iar in anul 1980 cumpara gradina impreuna cu Pierre Bergé (care i-a ramas partener de afaceri si dupa ce relatia amoroasa a luat sfarsit in 1976), salvand-o astfel de la disparitie - pentru ca urma ca acolo sa se construiasca un complex hotelier - si transformand-o intr-un spatiu al artei si al relaxarii. Gradina si vila au fost restaurate pastrandu-se viziunea lui Jacques Majorelle si au fost aduse noi specii de plante. Studioul pictorului a fost transformat in muzeu dedicat culturii berbere (berberii fiind primii locuitori ai Marocului, in urma cu 5000 de ani), muzeu inaugurat oficial in decembrie 2011. si unde pot fi vazute si lucrari ale pictorului Majorelle.

cismea din cobalt
Turism de Aventura



Datorita designerului gradina devine cunoscuta in lumea modei, poposind acolo diversi creatori (inclusiv Jean Paul Gaultier) sau aspiranti, modele superbe, editori de la Vogue si multi altii. Apoi, in anul 1997 devine celebra in toata lumea cand Yves Saint Laurent a prezentat-o la Chelsea Flower Show din Londra - de atunci, o multime de oameni au plecat spre Maroc doar pentru a vedea gradina.

constructie albastra in mijlocul plantelor luxuriante
all-free-photos.com

Din anul 2002, cand s-a pensionat, Yves Saint Laurent a petrecut mult timp in vila din gradina Majorelle.
Cenusa designerului a fost imprastiata in gradina de trandafiri a vilei Oasis; tot acolo se afla un monument funerar conceput in jurul unui pilon roman adus de la Tanger si fixat pe un piedestal cu o placa, unde-i este scris numele.

fereastra a cladirii albastre din gradina
Turism de Aventura
In anul 2010, Pierre Bergé a donat gradina Fundatiei Pierre Berge-Yves Saint Laurent din Paris. In acelasi an Alteta Sa Regala Printesa Lalla Salma a fost prezenta inaugurarea expozitiei Yves Saint Laurent si a strazii ce poarta numele creatorului de moda. Expozitia Yves Saint Laurent in Gradina Majorelle a fost organizata de Fundatia Pierre Bergé -Yves Saint Laurent sub patronajul Majestatii Sale Regele Mohammed al VI-lea, fiind prezentate pentru prima data in Maroc creatiile designerului Yves Saint Laurent, inspirate de ţara pe care a iubit-o atat de mult.

colaj foto:doua plante exotice
Turism de Aventura










Yves Saint Laurent, care a fost indragostit de aceasta gradina, declara candva: De-a lungul multor ani am gasit in gradinile Majorelle o inepuizabila sursa de inspiratie si am visat deseori culorile unice.

6 comentarii:

  1. minunata prezenatare! Natura salbatica este impresionanta însa atunci când într-o gradina isi aduc contributia mintile si talentul unor artisti, atunci lucrarile sunt desavârsite! Mi-ar placea sa vizitez cândva aceasta gradina. Combinatiile de ceramica smaltuita si faianta în nuante de albastru cu plantele verzi este PERFECTA! :)
    Apropo de proprietari, anul trecut am vazut filmul biografic Yves Saint Laurent (2014), daca inca nu l-ai vazut, ti-l recomand, este deosebit de interesant!
    Pupici si îmbratisari <3 pentru trio ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. Hm... Aveam tendinta sa tot scriu despre gradina, sa trec de la datele despre gradina si pictorul Majorelle la istoria Marrakech, la biografia lui YSL (designerul meu preferat, poate si datorita parfumului Opium) :) si inapoi la gradina si la petrecerile care se organizau acolo; as fi vrut sa scriu despre "mirarea" ca un stat majoritar musulman a adoptat, practic, unul dintre cei mai cunoscuti homosexuali din lume... :) Multe as fi scris dar... prea o lungeam mult. Intr-o zi, cand mai mult timp voi avea, poate reiau... :)

      Am cautat pe net filmul si l-am gasit, asa ca sigur il voi vedea. Multumesc pentru recomandare/
      Imbratisari si pupici, cu drag, pentru duo. <3

      Ștergere
  2. O poveste interesanta si foarte placuta pentru o dupa-amiaza libera.Toate bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa... Dupa-amiezi libere... :) Sa te bucuri de cat mai multe, in compania celor dragi!
      Multumesc. Zile minunate sa petreci!

      Ștergere
  3. iubesc tare mult gradinile botanice, m-as plimba ore intregi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca iti inteleg dragostea pentru gradinile botanice, desi n-am mai vizitat vreuna de... prea multi ani. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.