2015-11-30

De dragoste - de Sfantul Andrei

Sunt mai multe superstitii legate de noaptea Sfantului Andrei, dar m-am oprit doar la  cateva dintre cele legate de dragoste…
Se zice ca in noaptea de Sfantul Andrei fetele nemaritate ar putea sa-si vada ursitul - in vis, in oglinda, in apa…

O superstitie spune ca fata care, in noaptea de Sfantul Andrei (29 spre 30), sta goala intre doua oglinzi si cu o lumanare aprinsa si-ar vedea ursitul…
Acum… ce sa zic? Or exista fete care fac asa ceva? Adica, au nevoie de doua oglinzi mari, as zice… Fiecare o avea in casa doua oglinzi mari, dar cum le aduce impreuna, mai ales daca sunt pe usa de la sifonier sau prinse pe suporturi mari? Oglinzile de pudriera cred ca nu-s valabile…

Imaginea ursitului ar putea aparea in vis fetei care pune sub perna un fir de busuioc. Tot pentru a vedea ursitul, la miezul noptii, intre doua lumanari aprinse, intr-un pahar cu apa neinceputa asezat in cenusa se lasa sa cada in centrul paharului o verigheta care a fost sfintita de preot prin cununie religioasa - daca se priveste intens verigheta pentru cateva minute in aceasta apare chipul ursitului. Cred ca acest ritual ar fi potrivit si pentru baieti. :)

Tot pentru a-si vedea, in vis, ursitul, fetele pregatesc o turta sarata, aducand apa neinceputa pentru aceasta… cu gura (exista si in varianta cu paharul, probabil); faina si sarea pentru turta sunt masurate cu… o coaja de nuca. Dupa ce a fost coapta pe vatra (cuptorul, deci, iese din calcul) turta e mancata de fata - ursitul va veni (daca va veni), in vis, sa-i aduca apa pentru a-si potoli setea.

Isi atrage iubitul cea care “face cu ulcica”. Un fir de busuioc e simplu de pus sub perna, dar “facutul cu ulcica” e ceva mai complicat: la miezul noptii fata sta singura la gura sobei (la gura aragazului cred ca nu se potriveste), intoarce cu gura in jos o ulcica noua de lut (care nici azi nu e foarte greu de procurat) si pe dosul vasului lasa sa palpaie trei carbuni (poate lua dintre cei pentru gratarul de gradina?). In timp ce roteste ulcica usor rosteste o incantatie menita sa suscite o atractie irezistibila pentru cel iubit. Care ar fi incantatia n-am gasit…

Fata care vrea sa se marite isi pune sub perna 41 de boabe de grau - daca viseaza ca cineva ii ia graul atunci se va marita.

De remarcat este faptul ca pe baieti ii cam nedreptatesc superstitiile: pentru ei de ce nu exista ritualuri care sa le arate ursita? Inca ceva, important: se pune accentul pe fete, nu pe femei - inteleg ca numai fetele nemaritate ar avea spor cu aceste ritualuri, nu si femeile nemaritate. Hm… ;)

Sănătate, armonie şi belşug tuturor sărbătoriţilor de azi! 

9 comentarii:

  1. :)
    Cred că în vremurile acestea, de egalitate între sexe, superstițiile pentru fete trebuie să fie valabile și pentru feciori !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Asa ma gandisem si eu, dar raman revoltata pentru ca nu se respecta... "corectitudinea politica", adaptarea vechiului la nou in mentalul colectiv. Sunt foarte revoltata! :)))

      Ștergere
    2. Am lăsat un mesaj pe emaiul blogului !

      Ștergere
    3. Am reusit sa accesez. :)

      Ștergere
  2. Stiam ca aceste traditii se tin in noaptea de dragobete, nu acum,dar ma rog nu sunt la curent cu toate obiceiurile.O seara faina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Oh, dar s-ar putea ca astfel de superstitii sa fie valabile pentru oricare sarbatoare. :)
      Multumesc. Seara minunata sa iti fie!

      Ștergere
  3. :) pai cine era considerat mai "sarac cu duhul"?! :)) Si pâna în zilele noastre, cine este consierat mai sensibil, mai visator?! Barbatul sau femeile?! Cine se preocupa mai mult de cum arata, cum se îmbraca, cum se aranjeaza?! Fetele, pentru ca prin natura firii, asteapta sa fie cerute - deci nu au putere de decizie (sau nu aveau ☺) îsi indulceau asteptarea prin visare... Asa s-au nascut superstitiile astea, sa sustina speranta :) Aceasta este doar parerea mea :))
    Pupici si îmbratisari. O noapte linistita si odihnitoare! Si mâine, sa porniti vesele în ultima luna a anului! <3 G^naduri bune de la duo pentru trio :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deh! Spiritul tau analitic a descoperit posibila motivatie. :) Nu m-as fi gandit! Dar acum sa generalizeze: fetele si feciorii (cum domnu' io a scris) sa-si vada ursita - sa n-avem vorbe! :))
      Ooooo! Azi, la cati barbati se dichisesc, isi vopsesc parul, il geluiesc, il dau cu fixativ, isi lacuiesc unghiile, se epileaza... mai e putin si suntem egali, ca numar, in "dichiseala". Am vazut unele haine prezentate pe podium, pentru barbati, si ma intreb daca chiar sunt barbati cei care le imbraca... :) Pentru mine, un barbat care sta in fatza oglinzii mai mult decat mine si se epileaza si isi vopseste parul si alte alea de gen e... moartea pasiunii. :) Poate ca-s inapoiata, dar zau! :)) Sa-i vad ca stau si se cerceteaza in oglinda, cand lor ridurile le devin vizibile mult mai tarziu decat femeilor, cand dimineata arata bine si daca se trezesc dupa o noapte de chef?! Neee... :))) Raman conservatoare in aceasta chestiune - de ce sa stric ce-i bun?! :)
      Multumim, Carmen draga!
      Parca acum o luna a mai fost o ultima luna a anului! :) A zburat timpul ceva de speriat! Fie-ti vorba aurita: Vesele sa pornim! Si voi sa porniti veseli in ultima luna din an! :)
      Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo. <3

      Ștergere
  4. Am pus si eu, candva, prin anii de liceu, un fir de busuioc sub perna - la insistentele prietenelor - dar... n-am idee ce-oi fi visat; "excesiv de rar" imi amintesc ce visez. :)
    Cred ca exista vise premonitorii - cunosc o persoana care aproape ca ne sperie cu visele ei - vise clare, nu dintre cele care trebuie "talmacite" (ceva de genul: "X nu vine pentru ca a cazut din pom si si-a rupt piciorul" - realitate! X cazuse din pom si isi rupsese piciorul - desi era putin probabil ca X sa aiba vreo legatura cu pomii, dar ajutase pe cineva la cules). :)
    Sa fii fericita!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.