2015-11-28

M-am saturat de cei travestiti in politicieni

Constitutia, in anumite conditii, permite oricarui cetatean român sa aleaga si sa fie ales:
Art. 37 - Dreptul de a fi ales: (1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
(2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.
sursa
Daca impotriva celor care aleg nu am prea multe de comentat am ceva de comentat atunci cand e vorba despre oamenii dintre care trebuie sa alegem nu pentru ca vrem sa alegem dintre ei, ci pentru ca trebuie sa o facem pentru ca ei ne sunt propusi. De ce sunt propusi?! Poate pentru ca au bani si sustin partidul care-i propulseaza? Poate pentru ca sunt oameni de paie?! Poate pentru ca sunt saraci - la propriu si la figurat - dar lacomi si obedienti? N-am idee… Cert este ca ceva ar trebui sa se schimbe in privinta celor dintre care trebuie sa alegem. Sa aiba macar bacalaureatul, nu sa-l obtina la varsta de 36 de ani dupa ce au obtinut diverse functii politice, si sa “urmeze” mai apoi cursurile a cate doua facultati, facand cate doi ani in unul (pentru ca e posibil si permis) si obtinand diplome de licenta si apoi de master in numai cativa ani cand ei nu au fost capabili sa obtina o diploma de bacalureat in anii cand prea multe - in afara de a invata - nu aveau de facut.
Desigur, exista multi oameni isteti care nu au obtinut o diploma de bacalaureat pentru ca nu pot invata pe de rost cantitati enorme de informatii, dar acestia vorbesc corect limba romana, ba mai stiu, corect, si macar cate o limba straina si nu vor spune in loc de “ejectat” “ejaculat”, nici “branconier” in loc de braconier. Ghinionul lor si, poate, al nostru, al celorlalti, dar fara (macar) diploma de bacalaureat n-ar mai trebui sa fie permise candidaturile.

Unii, ajungand la inchisoare, au scris carti… stiintifice, desi in realitate nu au dovedit ca au citit macar o carte cu poze. I-a lovit pe toti inspiratia, desigur. Inspiratie au multi alti cetateni români care publica pe rupte fel si fel de truisme, compilatii de prin diverse carti si/sau bloguri, traduceri de pe blogurile straine si românii care citesc doar cartile acestor scribareti dau pe spate, neputand recunoaste plagiatul si gratuland pe toti cei care critica o astfel de “opera” ca fiind invidiosi pe succesul “scriitorului”, dar cu acestia este alta poveste (legatura externa).

Cetatenii care vor sa fie alesi in functii politice ar trebui sa-si publice curriculum vitae si declaratia de avere inainte de a se inscrie pe liste sau imediat dupa ce s-au inscris, pentru a sti si noi cui oferim votul. Cei care se inscriu pentru anumite posturi sau functii trebuie sa aiba hartiile necesare pentru a fi eligibili inainte de a se inscrie sa candideze, nu sa le obtina in timp ce exercita o functie sau ocupa un post.

Poate ca de s-ar schimba legea electorala si nu s-ar mai permite candidaturara tuturor incultilor s-ar schimba ceva in bine si pe aici. Problema nu e ca unii n-au idee de limba româna, problema este ca acesti oameni - mai ales cei foarte tineri - nu stiu cum sa conduca o natiune. Ce poate face un copil in varsta de 23 de ani care ocupa un post de deputat? Nu e vorba ca ar fi prost, ci doar nepregatit pentru a raspunde de destinele unei natii. Desigur ca exista exceptii si un copil in varsta de 23 de ani ar putea da lectii unora care au trecut prin viata degeaba si au ajuns la varsta de 60 de ani sau mai mult, dar acestia nu prea aleg sa candideze la astfel de varste pentru ca au nevoie de mai mult timp pentru a-si contura cariera profesionala, pentru a se hotari ce doresc sa faca in viata pentru ei si pentru altii.

Unii ar spune ca ar insemna ingradirea unor drepturi ale cetateanului: dreptul de a fi ales. Nu e adevarat. Dreptul de a fi ales ramane, doar ca se schimba conditiile de eligibilitate. Poate ca ar fi si mai putini politicieni acuzati ulterior de plagierea lucrarilor de licenta, dar mai ales a lucrarilor de doctorat. E penibil sa vezi un agramat cu diploma de doctor. Adica… cine crede ca si-a luat pe bune diplomele? Nu si-ar fi obtinut nici diploma de bacalaureat, pentru ca nu ar fi putut promova la limba si literatura româna.

Nu avem nevoie nici de indivizi care au impresia ca sunt diferiti de “cetatenii simpli” si au nevoi mai mari si nici de cei care nu stiu care sunt statele membre U.E. sau care sunt puterile in stat. Poate ca la intalnirile cetatenilor cu cei care vor sa fie alesi ar trebui sa li se adreseze intrebari tehnice, de genul “care sunt atributiile presedintelui?” “care este rolul parlamentului, cate camere are si care sunt acestea?” Iar daca vin cu promisiuni sforaitoare ar trebui intrebati cum cred ei ca vor reusi sa-si indeplineasca promisiunea avand in vedere o opozitie politica puternica.

Si ar trebui sa se interzica “migratia” de la un partid la altul. E de inteles ca exista situatii in care cineva nu se mai simte compatibil cu gruparea pe care a ales-o, dar daca renunta sa aiba dreptul de a se inregimenta in alta grupare abia in urmatorul ciclu electoral.

Din intelepciunea unor politicieini:
Daniel Funeriu, fost ministru la Educatie, fara diplome echivalate in RO, asa cum orice alt cetatean e obligat sa faca daca doreste sa-i fie luate in considerare studiile din strainatate: Aşa cum scrie în DEX, cuvântul “coleg” este neutru, nu este de fel feminin.
Theodor Paleologu, fost ministru la Cultura: Motivul pentru care am intrat în politică e mânia, dar nu aia a lui Ahile din Iliada.
Marian Vanghelie: De cele mai multe ori, cei mai buni lideri sunt ăia care când deschideau frigiderul nu aveau nimic în frigider. As zice ca ar fi bine daca am reusi sa ne ferim, deocamdata, de acest gen de “lideri” - nu de alta, dar cei mai multi au dovedit ca ajunsi in functii vor sa-si umple frigiderul astfel incat sa le ajunga o mie de ani, desi nu reusesc sa formuleze corect o propozitie formata din subiect si predicat. Dupa spusele fiicei unui fost presedinte ales unii stiu sa formuleze fraze - dar chiar si asa, nu se dovedesc mai inteligenti decat altii.
Monica Macovei, fosta ministra la Justitie si multe altele mai apoi, acum europarlamentar: M-am gândit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela.
Ioana Petrescu, fosta ministra la Finante (o tanara speranta): E îmbucurător că oamenii mănâncă pâine şi foarte mulţi oameni săraci consumă acest aliment.
Gabriel Oprea, fost vicepremier si multe altele: Avem, în momentul de faţă, un număr de aproximativ două victime care au fost înecate.
Victor Ponta, fost prim-ministru si fost doctor in ceva, dupa o vizita in Afganistan: Dacă i-am convins si pe talibani să tragă cu racheta si pe americani să tragă alarma înseamnă că sunt foarte bun
De acord cu fostul presedinte de pana in 2014, dar ar trebui sa-si extinda afirmatia si la foarte multi dintre ceilalti politicieni: Eu nu sunt nici intelectual, nici altceva.

Nu stiu cum e in cazul altor cetateni, dar eu m-am saturat de indivizi travestiti in politicieni, fomisti care vor sa fie alesi numai pentru a se imbogati peste noapte din banii publici, prin ordonante de urgenta date in folos propriu si sub scutul imunitatii parlamentare.
Pe scurt: m-am saturat de parveniti si politruci.

8 comentarii:

  1. nu vreau sa-ti stic sâmbata, dar adevarul este ca... va mai trece multa apa pe Dunare pâna când se va ajunge ca listele electorale sa cuprinda atâtia candidati seriosi încât sa poti cu adevarat sa ai optiuni (ca alegator)! ...

    Te pup si iti doresc noapte buna, somn usor si maine, sa ai o duminica tihnita!
    Salutari si imbratisari pentru trio, de la duo <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu mi-ai stricat sambata! :) Sunt super-lucida cand e vorba despre politicienii din RO... Ar putea atat de simplu sa schimbe regulile, dar nu le convine s-o faca pentru ca cei cu interese (personale) majore au nevoie de politrucii de paie, sa fie la numaratoarea voturilor pentru chestiunile care-i intereseaza personal si care mai putin - spre deloc - sunt in interesul cetatenilor...

      Multumesc. :-* Noaptea linistita sa iti fie! Si noua saptamana sa fie una super-buna! :)
      Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo! <3

      Ștergere
  2. Tristă realitate! Vorba lui Carmen, va cuge multă apă pe Dunăre, până se va schimba ceva... în bine. Şi mai trist este că de 25 de ani tot răbdăm şi înghiţim aceste situaţii anormale şi nu luăm atitudine, pentru a stopa toate acestea.
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat: trista realitate....
      Rabdam si inghitim dar prea multe nu putem face pentru ca schimbarea legii electorale - in principal - e o chestiune de vointa politica; daca politicienii nu vor sa discute initiativele legislative ale cetatenilor - sau cauta nod in papura (cel mai adesea, gasesc) si initiativa e respinsa...
      Suntem intr-un cerc vicios: avem nevoie de ei pentru a schimba ceva, dar ei nu vor sa schimbe, pentru ca nu le-ar mai la fel de comod... Chiar daca putem afla totul despre un eventual candidat ar trebui sa convingem majoritatea ca nu avem nimic personal cu acel candidat, ci pur si simplu este o persoana care nu merita incredere. Cel mai bun exemplu: Ion Iliescu - destui au incercat la acea vreme sa convinga multimea ca nu e bine sa fie presedinte, dar fara spor. Dovada ca nu a fost bine o traim din plin azi. :(
      Multumesc, Alex.
      Zile fericite iti doresc, cu drag! :)

      Ștergere
  3. diana te intereseaza un link exchange cu breev.me.

    http://breev.me/category/politica/

    uite categoria cu politica ca sa vezi daca iti place stilul de scris. daca vrei sa fac linkex, lasami replay aici. mersi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. Multumesc. :)
      Am inscris adresa siteului in blogroll.
      Imi plac temele pe care le-ai abordat si imi place... echidistanta in chestiunile despre politica (cel putin asa am dedus din primele doua articole "de politica" pe care le-am citit).
      Succes!

      Ștergere
    2. multumesc Diana, urmeaza noi articole politice sau de psiho/dezvoltare personala sa pun.

      ion iliescu din punct de vedere al campaniilor sale, a folosit mult "mitul batranul intelept" si "mitul salvatorului" care putea sa asigure stabilitatea romaniei. deci a fost imposibil de batut. am 23 ani, nu am trait ca participant activ acele vremuri, insa maculatura asta spune despre iliescu.

      Ștergere
    3. Cu placere. :)
      Ai inteles bine cam cum au stat lucrurile :) Si pentru varsta de 23 de ani (multi ani frumosi inainte!) vezi lucrurile clar. Hm! :) Esti intre exceptiile la care ma gandeam (si refeream) in text. :)
      Succese!

      P.S. Voi vizita cu placere blogul tau.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.