2015-11-06

Neintelegeri, subintelegeri, gresite intelegeri

E greu de crezut ce aud, vad si citesc zilele acestea. Unii au inteles ca tragedia din 30 octombrie s-a intamplat din cauza ca unii canta rock si altii asculta! Mai putin se vorbeste in anumite cercuri despre indiferenta, lacomie, neglijenta si toate celelalte. O singura cauza: muzica rock. Ar fi de râs daca nu ar fi de plâns.

Imi place muzica rock si ascult cu placere. Nu-mi plac toate genurile de rock - death rock, de exemplu, nu-mi place sa ascult, pentru ca nu imi place cum sunt interpretate cantecele. Nu-mi plac unele manifestari ale unor interpreti de rock - sunt exagerati multi dintre cei tineri pentru ca au de “luptat” cu titanii genului, cu trupe precum Deep Purple, Pink Floyd, Black Sabbath, Queen, Metallica, Manowar si multe altele. Nu-mi place orice trupa si nu-mi place orice melodie chiar daca e cantata de cantareti favoriti… Unele balade rock sunt, din punctul meu de vedere, arta. Sunt cativa chitaristi din trupe rock a caror performante ating fiinta… si nimic nu e intunecat in interpretarea lor…
David Gilmour, Roger Waters, “Comfortably Numb”
https://www.youtube.com/watch?v=G_MXLI5hyEc
Inca de la aparitie, rock-ul e considerat o forma de manifestare dedicata diavolului doar pentru ca, probabil, in cantecele rock nu auzi despre obedienta, despre capete plecate pentru ca sabia sa nu le taie, ci auzi despre libertatea spiritului, despre descatusarea fiintei de prejudecati, despre libertate si autodeterminare, despre dorinta si puterea de a lupta pentru a realiza ceea ce iti doresti. Ca orice fiinta umana, cantaretii de rock sunt raspunzatori pentru ceea ce spun, dar nu raspund pentru ceea ce cred unii ca au inteles. Iar despre membrii trupei care a sustinut concertul in seara cand a avut loc tragedia nici nu se poate afirma ca ar avea versuri care sa-i indemne pe oameni la “rele”, dar cei care vorbesc nu au ascultat - sau macar sa fi citit - versurile cantecelor.

Comunistilor le-a fost teama de mesajul cantecelor rock: trupele nu aveau ce cauta sa concerteze in România si nici la radio nu se auzeau altfel decat rar si numai anumiti interpreti, si anumite texte; dar multi parinti aveau discuri de vinil cu melodiile unor trupe rock, benzi de magnetofon si mai tarziu casete. Rockerii autentici nu se supun autoritatilor doar pentru sunt autoritati; ei vor ca autoritatile sa lucreze in favoarea cetatenilor; sunt oameni cu principii si valori puternice si greu de ingenuncheat. Intr-un fel, rockerii sunt “rezistenta” impotriva sistemelor corupte, a prejudecatilor etc. pe care daca nu le pot schimba, inlatura, le critica asa cum stiu ei: cantand.

Manowar - Heart of Steel, de exemplu, nu indeamna la rau, ci indeamna la lupta cu sine si pentru a-ti indeplini idealurile, la speranta ca mereu exista o a doua sansa cat timp nu renunti; sa nu te temi de moarte, sa nu regreti trecutul... sa mergi inainte, pentru ca esti nascut cu o inima de fier. Textele melodiilor rock sunt, in general, metafore (uneori hiperbole)... Fiecare intelege ce poate, ce vrea, ce simte ca i se potriveste.

Ce-mi imaginez eu ca fac interpretii de rock si muzica lor, in general?! Ilustreaza iadul in care suntem, uneori, pe Pamant, dar si cum ar putea fi cel pe care il amintesc unii clerici; ilustreaza iadul din sufletul omului, alteori… In cantecele lor, rockerii striga durerea, neputinta uneori, frustrarea… De cate ori n-ai fi vrut sa spui, rastit, tot ce-ti trece prin minte? De cate ori n-ai fi vrut sa-ti urli durerea sufletului?! N-o facem, pentru ca suntem constransi de anumite reguli sociale - rock-ul ofera ocazia de a elibera aceste sentimente negative. In cantecele si manifestarile lor ilustreaza cuşca in care traim toti, uneori, lanturile impuse de societate…

Sa zicem - de amorul discutiei! - ca cei care carora le palce muzica rock sunt satanisti. Absurd, dar sa zicem… Multi sunt tineri si foarte tineri, deci au prins si vremea cand religia era obligatorie in scoli. Oare nu inseamna aceasta ca cei despre care se presupune ca trebuie sa ii ghideze si sa ii ajute sa pastreze calea dreapta au dat gres in misiunea pe care si-au asumat-o?! Cine e vinovat ca nu a stiut sa semene, adanc, samanta credintei?!

Un lucru e cert: nu se razboieste cineva cu credinciosii sau cu Biserica, ci cu aroganta si autosuficienta unora, cu vulgaritatea si intoleranta.

Declara parintele Ioan Florin, ca o critica la adresa unora dintre reprezentantii Bisericii:
[...] “Am fost trimisi de Mântuitorul sa scoatem demonii din oameni, dar ajungem adesea sa-i starnim noi insine in ei prin purtarile noastre. Cand nu se suie ceva pâna la nasul nostru, am gasit explicatia: sunt obraznici, nu stiu cum sta treaba cu teologia. Noi suntem subtili, mistici, insusi Dumnezeu ne da like pe feisbuc, ei sunt prosti, manipulati, nu inteleg nimic, nu stiu ce e un trafalete, nu stiu cum ar trebui sa arate ora de religie, nu stiu unde sa se roage si cum se fac pomenirile pentru morti, nu stiu cata milostenie face Biserica”. [...]

Poate ca sunt necesari mai multi preoti cu har si mai putini cu masini de lux; mai multi preoti alaturi de oameni nu doar cu vorba, in drum spre parcare...

Imi place muzica rock si n-o sa-mi cer scuze pentru asta. :)

7 comentarii:

  1. Nu sunt fana muzica rock, imi plac si mie unele melodii rock, dar de aici pana la ajunge la comparatia ca rockerii sunt satanisti e cale lunga.Toti oamenii sunt egali indiferent de muzica ascultata, ma bucur ca lumea s-a trezit la realitate si a iesit in strada.Pacat este ca pentru asta oameni nevinovati au murit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... Si suntem diferiti, deci nu putem gandi identic, nu putem simti identic etc.. Am observat ca si clericii fac o jumatate de pas (cel putin) inapoi cu discursul rock = santanism. Practic, traim intr-o lume a simbolurilor si fiecare le interpreteaza in functie de interese si/sau posibilitati si/sau fire.
      Daca majoritatea nu adoarme la loc si lucrurile se schimba in mai bine (de pe o zi pe alta e, oricum, improbabil) s-ar putea spune ca moartea si ranile acestor tineri sunt - simbolistic vorbind - sacrificiul lor pentru binele celor multi (si trebuie sa pastram vie amintirea celor care nu mai sunt).

      Ștergere
  2. Poate ca trupa nu se ridica la un foarte inalt nivel - tinerii erau abia la inceput de cariera - dar muzica lor este apreciata in special peste hotare. Chiar si la un nivel inalt, prin texte tot nu sunt indemnati la rau ascultatorii.
    Excesele sunt cele care fac rau; nu bautura face rau, ci bautura in exces, de exemplu. Muzica nu e de la diavol, iar ce inteleg unii sa faca intr-un moment sau altul e propria alegere. Realitatea nu se schimba, indiferent ce alegem noi (discernerea e in noi) - doar perceptia noastra se schimba, intelegerea, evaluarea. Ce e bine pentru unii poate fi rau pentru altii. Pot face rau chiar fara sa stiu ca fac rau… Poate de aceea s-a inventat vorba: “drumul spre iad e presarat cu bune intentii”.

    Alegerile anticipate in acest moment sunt o prostie, si nu se vor organiza (n-ar trebui sa se organizeze). Oh! Da… Votul nostru e un fel de n-ar mai fi! Vorba lui Mark Twain: Daca prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam.

    De ce as gandi ca esti inapoiata? Inapoiata as fi eu daca as gandi astfel. Stii pe cine consider inapoiati? (pare ca judec, dar e doar o constatare). Pe aceia care ies in camp si se roaga sa ploua cand ar putea sa puna mana de la mana si sa construiasca un sistem de irigatii - sau au face “presiuni” la primarie si/sau consiliul local, sau le-ar putea dona bani biserica - ar face donatia pentru o mai buna viata a oamenilor din comunitate, doar ca un om satisfacut nu ar mai trece, probabil, asa de des pragul bisericii, pentru ca multi merg la biserica sa se roage pentru ceva (oferind bani pentru asta) si mai putin pentru a multumi - si nici nu trebuie sa intre intr-o cladire pentru a face acestea.
    E un banc despre invocarea ploii: Un turist, in Asia, vede culturile cam afectate de seceta si intreaba un saman: De ce nu faci un ritual pentru ploaie? Si samanul ii raspunde: Cine-i prost sa faca asa ceva in anotimpul secetos?

    Nu trebuie sa le spuna cineva sa nu vrea catedrale - e o chestiune de bun simt: nevoile societatii sunt acute (o catedrala nu ar trebui sa fie in prim plan atunci cand din banii investiti acolo s-ar putea construi locuinte pentru o multime de oameni care nu au una sau au una improprie).
    Dumnezeu nu e biserica, iar cei care pun semnul egal intre biserica si Dumnezeu par a nu fi inteles ceva din credinta.

    Teoriile conspiratiei se enunta cel mai usor: se iau unele fapte reale, se impletesc cu alte fapte reale, se interpreteaza in functie de interese si se ajunge la o teorie (logica) ce ar putea fi adevarata. In acest caz s-ar putea crede ca a fost intentionat pus focul (patronii respectivi mai avand doua localuri - parca - incendiate in ultimii ani). Se adauga aici interesul - cunoscut si firesc in “lupta politica” - si ajungem la dorinta unora de a ajunge la butoane cu orice pret. Adaugam si putina sare: oamenii foarte bogati care incearca sa cucereasca o cat mai mare putere economica se implica in politica sponsorizand diverse formatiuni politice, educand unii tineri cu scopul de a avea ei profituri cat mai mari. Punem si putin piper: este cunoscut faptul ca in lume exista ucigasi platiti care stiu sa camufleze un omor in accident.
    Asa cum poate fi “montata” o teorie, poate fi si demontata.

    Zile fericite iti doresc, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Trist eveniment, mai ales când atâţia oameni si-au găsit sfârşitul în chinuri groaznice! Nimeni nu merită aşa ceva. Iar să spui că acolo erau.... "satanişti", este o dovadă de neomenie. Oamenii nu s-au dus acolo decât pentru ca să asculte nişte muzică, să se distreze, nu să moară din cauza iresponsabilităţii multor oameni. Trebuie să simţim că ne apasă un sentiment de vinovăţie colectivă, căci cu toţi din ţara asta am lăsat să se ajungă la acest stadiu de degradare a societăţii şi am închis ochii la atâtea nereguli grave şi metehne ale tuturor şi mai ales ale conducătorilor.
    Foarte, foarte interesant articolul acelui părinte Florin. Mă mir că a avut curajul să spună acele adevăruri, căci cei mai mulţi se feresc să recunoască starea de fapt din societatea românească.
    Numai bine şi zile frumoase, dragă Diana. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nici la aceasta ora nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat si nu vreau sa cred ca pot exista oameni care nu doar ca au gandit, dar au rostit si scris: "au primit ce au meritat" - pentru mintea mea e greu de conceput, desi stiu ca exista si sadici monstruosi in lume...
      Iresponsabili ucigasi, care merg pe "principiul": mie nu mi se intampla... Poate doar mi se pare, dar parca se simte acest sentiment de vinovatie... Stim ca nu avem nici chiar o vina indirecta in aceasta tragedie din club si, totusi, fiecare in "aria unde ne traim viata" am putea face, poate, mai mult... (doar poate...)
      Si mie mi s-a parut foarte interesant "discursul" si mi-a mers direct la suflet. Oare de ce nu aleg sa trimita in invatamant si diferitele parohii astfel de oameni (stiu ca sunt destui in RO) si aleg (cel mai adesea) bigoti? Pe langa biserici s-au dezvoltat scolile; preotii, candva, se straduiau sa deschida oamenilor mintea nu sa-i forteze sa se incadreze in sabloane... Le ofereau posibilitatea unei alegeri... informate.
      Multumesc, la fel, Alex draga!
      Zile fericite iti doresc! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.