2016-05-21

Taxa pe centrala de apartament

Ministerul Energiei a pus in discutie publica raportul Eficienta energetica, energie termica si cogenerare din cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice nationale 2016 - 2030, cu perspectiva anului 2050.

In raport se propune introducerea in legislatie a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru detinătorii de surse de incalzire poluante, nesigure si neeficiente, conform principiului „poluatorul plateste”, taxa ce poate fi aplicata pe volumul de gaz natural furnizat.

Azi, curioşii pot observa in factura pentru plata energiei electrice taxe numite “contributie cogenerare” si “certificate verzi” – “timbrul verde” se plateste pentru mai toate produsele electrice, electronice si nu numai; altfel spus, consumatorii sunt sponsori principali in domeniul "energiei verzi". Banii adunati astfel se presupune ca sunt utilizati mai apoi de guvern pentru a sponsoriza pe cei care aleg “energia alternativa”, dar tare ma tem ca politicienii aleg sa sponsorizeze colosi neproductivi precum RADET (Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice), acele centrale (centrale electrice de termoficare - CET si sisteme centralizate de alimentare cu energie termica - SACET) care au inghitit miliarde de lei lucrand in pierdere si la care, in multe orase, mai sunt racordate putine locuinte.

Raportul amintit mai sus a fost elaborat pe baza minutei unei dezbateri organizate de Ministerul Energiei pe 24 martie cu experti din sectorul energetic, administratia publica centrala, mediul academic, companii, asociatii profesionale si autoritati de reglementare.

In minuta respectiva se propunea restrictionarea utilizarii centralelor termice de apartament. Se impune demararea unui program de reabilitare/modernizare a SACET-urilor, concomitent cu restrictionarea treptata a surselor individuale de incalzire, care sunt mai poluante, cu un grad mai scazut de eficienta, in multe cazuri reprezentand un pericol, atat de incendiu, cat si de intoxicatii. Altfel spus, isi doresc, cu ardoare, sa-i faca pe consumatori, din nou, captivi, sa depinda de cheful lor de a livra apa calda si caldura, supunand la intreruprerea acestora toti consumatorii, in caz ca exista unii care nu platesc ce consuma.

In 7 aprilie, intr-o conferinta de presa, conducerea RADET Bucuresti anunta ca a efectuat un studiu comparativ intre costurile pentru consumatori ale sistemului centralizat de incalzire din Capitala si cele presupuse de o centrala termica de apartament, iar concluzia principala a studiului, ca incalzirea centrala este semnificativ mai avantajoasa, se baza inclusiv pe premisa "iminenţei" introducerii unei taxe de mediu pentru detinatorii de centrale termice individuale.
Altfel spus, ii ameninta pe detinatorii centralelor de apartament ca se vor bucura de o taxa noua daca nu revin in sistemul centralizat care e mai putin poluant, nu precum centralele lor care nu respecta gradul de noxe eliberate in atmosfera, directorul general al RADET sustinand ca vecinul de la etajul superior nu poate aerisi pentru ca se alege cu noxele de la cel de jos – dar pentru aceasta exista o solutie: burlanul, si gazele vor ajunge deasupra blocului.

In anul 2014 si premierul de atunci (Victor Ponta) declara ca, potrivit reglementarilor europene, din anul 2016, proprietarii de centrale individuale de incalzire vor fi obligati sa plateasca o taxa, dar in 2015, pe fondul criticilor publice, a renuntat la idee. Si guvernul Adrian Nastase a luptat, in principal prin ministrul de atunci al Administratiei Publice, impotriva centralelor de apartament dorind, probabil,  sa salveze RADET de la un eventual faliment, in urma valului de debransari din perioada 2001-2004.

In data de 26 septembrie 2015 a intrat in vigoare directiva UE ErP (Energy-related Products Directive), conform careia pot fi importate numai centrale termice in condensare, cu emisii poluante mult mai reduse decat in cazul centralelor clasice, dar si mai costisitoare. Totusi, cei care au deja centrale nu vor fi obligati sa le schimbe daca acestea functioneaza in parametri normali. Dar – ma intreb – cat de greu le-o fi unora sa sustina ca centrala X nu mai functioneaza in parametri normali si trebuie schimbata, cand importatorii vor avea stocuri de centrale in condensare?

Zvonul despre taxa pe centrala de apartament ar putea deveni realitate, pentru ca guvernul are nevoie acuta de bani si in aceeasi situatie sunt, inevitabil, si cele mai multe primarii.

Articolul complet poate fi citit aici:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
sursa foto: http://yang-sheng.com/?page_id=4956

4 comentarii:

  1. Indiferent ce s-ar spune in astfel de rapoarte, parca nu mai imi vine sa cred absolut nimic. Totul se rezuma in final, ca oamenii sa mai plateasca ceva in plus si gradele de libertate sa le fie usor, usor micsorate... Si oricum, nimic nu este gandit suficient de atent, pentru ca a gandi este cam complicat...

    Weekend excelent, draga Diana. Si imagineaza-ti lucruri mai frumoase, indiferent de vreme si vremuri! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca tot ce gandesc unii se refera la modurile in care mai pot scoate bani... Au, insa, idei din ce in ce mai exagerate si tare ma tem ca majoritatea va duce totul cu... bucurie. :( Oare e asa de greu pentru unii sa inteleaga ca ceea ce se intampla azi are ecou in viitor?

      Multumesc, draga Suzana. Imi imaginez lucruri frumoase, cum nu?! :) Dar, din cand in cand, mai observ si urâtul. :)
      Duminica frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    În curând vom avea taxă pe aerul care îl respirăm,vin vremuri grele!
    Îți mulțumesc pentru urări,suflet drag!
    Îți doresc un weekend însorit și plin de bucurii!
    Pup și îmbrățișez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Cu placere, din tot sufletul! :)

      Cred ca vremurile grele au venit deja... :(

      Multumesc! Iti doresc o duminica frumoasa-frumoasa!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.