2016-05-10

Casa de marcat ca bancomat

In ideea stoparii evaziunii fiscale, in ideea eliminarii banilor lichizi din aproape orice tranzactie, in ideea – desigur! – de a veni in ajutorul cetatenilor, si guvernul României se agita sa introduca bancomate pretutindeni. Dar, pentru ca bancile nu investesc sa instaleze ATM in zonele rurale in special s-au gandit guvernantii ca e indicat sa oblige proprietarii de magazine sa faca si pe bancomatele. La prima vedere nu e o idee rea, dar…

Marti, 10 mai 2016, la presedintie a fost transmisa legea prin care vor fi obligati comerciantii sa ofere bani lichizi celor care platesc prin card si care nu au, in anumite zone, ATM la dispozitie. Astfel, un locuitor dintr-un sat, de exemplu, daca-si ia salariul, pensia, ajutorul social etc. pe card si nu are la indemana un ATM pentru a retrage numerar atunci cand are nevoie, merge la un magazin, cumpara un flecustet si cere vanzatorului o suma anume, dar nu mai mare de 200 de lei. Adica, isi cumpara un pachet de guma cu 2 lei si cere 200 lei cash. Vanzatorul inregistreaza contravaloarea gumei si, distinct, pe acelasi bon fiscal, suma pe care o da clientului (avans de numerar), suma pe care o retine de pe cardul acestuia, banii intrand automat in contul magazinului. Comisionul de retragere a banilor va fi suportat de cumparator.

Reprezentantii Bancii Nationale au sugerat ca magazinele sa opteze pentru a da bani clientilor, si nu sa fie obligate. Nu am gasit textul legii, dar din ce am gasit deduc ca vor fi obligate magazinele care accepta plata prin card.

In anul 2009, despre detinatorii de card VISA s-a spus ca ar putea scoate “de la magazin” o suma de maximum 150 de lei daca ar face o tranzactie de vanzare-cumparare prin POS – tranzactia ar fi fost aprobata numai in magazinele cu vanzari mari (n-am idee daca a fost sau ba implementat serviciul), dar azi, se pare, ar putea fi obligati toti comerciantii – cei care azi accepta plata prin card in mod sigur vor fi obligati… In forma aprobata, documentul stabileste ca persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care au incheiat cu emitentii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate sa acorde avansuri, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afisa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului.

Masura care pare buna va conduce la modificarea softurilor atat pentru banci cat si pentru magazine, contabilitatea magazinelor fiind incarcata inca putin. Bancile vor trebui sa-si modifice softurile pentru a diferentia plata cumparaturilor de operatiunea de retragere numerar de la comerciant.
Bancile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea comerciantilor, in baza contractelor incheiate in acest scop, sa instaleze terminale de plata la toate locurile de vanzare ale acestora, in termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitarii – ceea ce inseamna costuri in plus pentru banci (n-o fi mare lucru pentru acestea, ar zice unii, dar cum bancile nu ies, de regula, in pierdere, vor gasi cum sa-si recupereze (de la clienti) sumele cheltuite astfel.

Tranzactiile privind avansul in numerar vor fi asimilate retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzactiilor vor fi stabilite conform contractelor in vigoare intre parti.
Refuzul de a acorda avansul va atrage magazinului o amenda cuprinsa intre 20.000 de lei si 50.000 de lei. Comerciantii vor putea percepe de la titularul cardului o suma de până la 1% din valoarea avansului acordat.

In acest mod comerciantii se transforma in banca, ceea ce nu e tocmai benefic pentru ei, la o privire mai atenta, mai ales in localitatile urbane mici si in cele rurale. Un magazin cat de mic poate accepta plata prin card dar poate avea dificultati in a onora eventualele cereri de numerar din partea clientilor din simplul motiv ca s-ar putea sa nu aiba suficienti bani in casa la momentul cererii, legea obligandu-i sa ofere cat au, dar sa le ramana si pentru a da rest celor care vin cu cash. Pot veni doi-trei clienti in aceeasi zi sa ceara retragere de numerar… Nu-mi vine a crede ca magazinele mici si foarte mici au numerar suficient, zilnic, mai ales daca accepta si plata prin card; de fapt, s-ar putea sa aiba foarte rar daca vanzarile sunt mici si foarte multi comercianti vand “pe datorie” (“pe caiet”).
Pe de alta parte, multi comercianti isi platesc furnizorii in momentul in care li se aduce marfa, iar daca ei onoreaza cererile de retragere ale cumparatorilor s-ar putea sa nu mai aiba pentru furnizori. Cu o asemenea dispozitie legala ar trebui sa fie marit plafonul de casa (de bine ce a fost micsorat).

De ce vor sa implementeze aceasta masura? Doar pentru ca bancile – din considerente financiare – nu vor sa instaleze ATM in toate localitatile pentru ca oamenii sa aiba de unde scoate bani cand au nevoie. Asa ca, cine are bani pe card si are nevoie de cash intra intr-un magazin care accepta plata prin card, cumpara o grisina si retrage suma x de care are nevoie in magazinul de unde vrea sa-si cumpere o bere si unde nu se accepta plata prin card.

In practica internationala sistemul exista de multi ani, dar nu stiu cat de util le este românilor care locuiesc la sat si cat de benefic este pentru micii comercianti din zonele rurale care accepta plata prin card.

Se doreste ca acest sistem sa devina functional incepand cu data de 20 mai a.c. - daca presedintele promulga legea in timp util si apoi e publicata urgent in Monitorul Oficial.

Titularul cardului va fi astfel scutit de alergatura in cautarea unui ATM atunci cand are nevoie de cash, ceea ce as zice ca e un lucru bun.

10 comentarii:

  1. O sa fie o ameteala,dupa parerea mea de cumparator.Dar sunt multe de pus la punct pe la noi,asa ca vom vedea.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comerciantii sunt siguri ca va fi o ameteala, daca vor fi obligati sa accepte "avansul de numerar" toti cei care accepta platile prin card.
      Multumesc. Ziua buna sa iti fie!

      Ștergere
  2. Suna tare ciudat. Nu auzisem ideea. Orice lucru nou poate fi si bun, daca pornesti de la buna credinta a legiuitorilor(!) si daca sistemul chiar e gandit corect. O sa vedem cum va fi.
    O zi minunata sa ai, draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi s-a parut ciudat, inca din 2009 cand am auzit-o prima data (desi stiam ca exista in alte state, dar la magazinele mari - nu stiam ca si la cele mici).
      Pentru titularii de card e o masura buna, iar autoritatile pot, astfel, controla mai usor tranzactiile financiare ale persoanelor fizice si juridice.
      Multumesc, Suzana. Iti doresc, cu drag, o zi minunata!

      Ștergere
  3. daca e facut cu cap, e posibil sa fie bine pentru anumite persoane!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru titularii de card in mod cert e o masura buna (in unele zone sa dai cu tunu' si nu gasesti un ATM, iar intr-un alt oras mai repede aflam un magazin decat un ATM); pentru comerciantii mici si mijlocii poate fi o problema in plus, daca vor fi obligati, fara exceptie, s-o implementeze.

      Ștergere
  4. E o reglementare logica, se pare ca si posibila....Nu stiam ca exista in alte state...
    Pentru magazinele mari nu va fi o problema. Magazinele mici au, oricum, multe probleme...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru magazinele mari ar putea fi ok, dar pentru cele satesti, de exemplu,... m-as mira. Sper doar ca nu vor fi obligati la asa ceva toti comerciantii mici si mijlocii care accepta azi plata prin card si pentru ca au, oricum, destule probleme, pentru ca taxele pe salarii sunt mari, celelalte taxe si impozite la fel de mari..., incasarile mici spre foarte mici (si abia reusesc, unii, sa acopere (si) salariile pentru unul-doi angajati)...

      Ștergere
  5. O sa fie un fiasco la fel ca impozitarea bacsisului chelnerilor. :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte posibil, daca se apuca sa-i oblige pe toti cei care accepta plata prin card (riscul sa nu aiba suficient numerar e mare).
      :)) Impozitul pe bacsis! :)) S-au gandit, totusi, sa impuna o taxa pe bacsis, dar inca nu stiu sub ce forma. Undeva in jurul anului 2000 exista "taxa pe scaun" = localurile plateau o taxa pe numarul de scaune (cica sa acopere bacsisurile, sume neimpozitate)...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.