2016-05-13

Afrika Korps a capitulat in 13 mai 1943

Campania din Africa de Nord a fost parte a luptelor celui de-al doilea razboi mondial si s-a desfaşurat intre 10 iunie 1940 si 16 mai 1943. A inclus campaniile din Libia si Egipt (din desertul vestic), din Maroc si Algeria (Operatiunea Torta) si din Tunisia.

Desi Rommel a fost prins intre fortele americane si britanice a reusit sa stavileasca atacurile Aliatilor printr-o serie de operatiuni defensive, cum a fost cea prin care i-a invins pe americani in Batalia de la Pasul Kasserine. Fortele germane au fost depasite prin flanc, datorita superioritatii numerice si in artilerie. Dupa ce britanicii au slabit apararea germana de pe Linia Mareth, Aliatii au reusit sa preseze fortele Axei până cand rezistenta lor in Africa a fost infranta. Fortele Axei au capitulat pe 13 mai 1943.

Emblema Afrika Korps
Deutsches Afrikakorps, DAK, numita de englezi “Afrika Korps”, s-a format din ordinul lui Hitler la 11 ianuarie 1941. Hitler l-a numit pe Erwin Rommel comandant al corpului expeditionar, germanii hotarand sa trimita in Libia forte de blocaj care sa sprijine trupele italiene impotriva britanicilor. In Operatiunea Compass (9 decembrie 1940 - 9 februarie 1941) britanicii invinsesera fortele italiene care au pierdut un numar important de oameni, tancuri, piese de artilerie si avioane.

Cand Rommel a fost promovat la conducerea noului corp de armata acesta era alcatuit dintr-un numar de unitati italiene, inclusiv patru divizii de infanterie; doua divizii de blindate italiene au ramas initial sub comanda italienilor. S-a numit, oficial, “Afrika Korps” numai sase luni, devenind in final Grupul de Armate Africa, dar denumirea “Afrika Korps” a fost utilizata mereu de combatantii din ambele tabere si asa a ramas si in memoria colectiva si asa au fost denumite toate unitatile germane ulterioare care au ajuns in Africa de Nord. Cel mai cunoscut comandant al unitatii a fost feldmaresalul Erwin Rommel, singura imagine legendara germana din cele doau razboaie mondiale, stimat atat de soldatii pe care ii avea in subordine cat si de Aliati, supranumit, cu respect, de britanici, Vulpea Deşertului pentru inteligenta tacticilor sale.

Generalul Rommel si generalul von Bismark, comandantul Diviziei 21 Panzer, discutand tactici de lupta.

Ajuns in Libia in februarie 1941, Rommel a primit ordinele de a mentine linia frontului si a contraataca daca situtia devenea favorabila. Aflat din punct de vedere tehnic si operational sub deciziile comandamentului militar italian - Comando Supremo - Rommel nu a ezitat si a luat comanda.
A inceput cu un atac de mica amploare asupra britanicilor, la El Agheila, atac urmat de avansul unei divizii germane si doua italiene. Dupa respingerea britanicilor, Rommel a continuat ofensiva pentru a recuceri intreaga Cirenaica, ajungand la Gazala pe data de 8 aprilie. A ignorat toate ordinele din Berlin si Roma, care-i cereau sa se opreasca, si a cucerit portul Tobruk, obligandu-i pe britanici sa se retraga in Egipt. A respins doua atacuri britanice si a primit comanda Grupului de Blindate Afrika ce contineau majoritatea tancurilor Axei din Africa (inclusiv celebrele Panzer).
Pentru ca unii ofiteri germani ii invidiau succesul, Rommel s-a vazut izolat si nu a mai primit munitie si provizii de la Berlin, astfel ca soldatii lui aveau de suferit iar atacurile aliatilor contra Tobrukului au ramas fara replica deoarece germanii nu mai aveau munitie. A pierdut, apoi iar a castigat, in 26 mai 1942 reusind o lovitura de proportii impotriva britanicilor pe care i-a trimis din nou in Egipt iar el a fost promovat la gradul de feldmaresal. Cu toate succesele sale, masinaria de razboi germana scartaia serios, provizii nu mai erau trimise in Africa, iar Rommel a fost chemat in Europa chiar inainte de ofensiva pe care o planuia la Alam Halfa.


Fortat sa se retraga in Tunisia, ca urmare a ordinelor Führerului, Rommel a fost prins intre Corpul 8 de Armata Britanic si fortele anglo-americane care ajusesera in Africa prin intermediul Operatiunii Torch. Incoltita, Vulpea s-a dovedit un tigru periculos. Cu toate ca a provocat mari pagube Corpului II al Armatei Americane in batalia de la Kasserine Pass, din februarie 1943, situatia sanatatii sale s-a inrautatit si pe data de 9 martie 1943 a parasit Africa
****
Rommel a comandat si Divizia 7 de Tancuri care avea sa fie apoi cunoscuta sub numele de Divizia Fantomă, cea mai faimoasa unitate de profil din istoria blindatelor pe campul de batalie. Geniul sau militar l-a facut sa obtina victorie dupa victorie, in ciuda lipsei sale de experienta. Fostul specialist in infanterie a devenit rapid un expert in blindate. Divizia 7 Blindate si-a demonstrat porecla de Divizie a Fantomelor pe baza vitezei, mobilitatii si elementului surpriza de care a dat dovada. Daca până atunci, tancurile erau niste vehicule greoaie care inaintau lent, tacticile revolutionare si bravura lui Rommel au facut ca legendara sa divizie sa scrie istorie in privinta utilitatii tancurilor pe front, inclusiv in deşert.

Feldmaresalul Erwin Rommel avut un rol important in doua momente decisive ale conflagratiei: batalia de la El Alamein si debarcarea Aliatilor din Ziua Z – desi intuitia i-a spus ca debarcarea va avea loc in Normandia n-a avut de ales si a executat ordinele. Dupa Ziua Z, Rommel fost trimis in Normandia, unde a coordonat apararea germana din jurul orasului Caen. A ramas pe linia frontului până ce a fost grav ranit pe data de 17 iulie, cand locatia Statului sau Major a fost puternic mitraliata si bombardata de avioanele Aliatilor.

Tentativa de asasinat impotriva lui Hitler si moartea feldmaresalului

Pentru multi, Erwin Rommel este prototipul eroului germanic, capabil sa-i infrunte pe dusmani oriunde. De numele si reusitele lui sunt legate mai multe mituri, iar pentru cei care sustin teza unei rezistente a ofiterilor germani impotrivas nazismului Rommel e considerat protectorul conspiratorilor care au pus la cale atentatul cu bomba impotriva lui Adolf Hitler, in 20 iulie 1944 (Operatiunea Valkiria).

Generalii au reusit sa-l convinga pe Rommel sa li se alature. Acesta a acceptat sa-i intalneasca in luna februarie 1944, dar Rommel sustinea arestarea si judecarea lui Hitler in locul unui asasinat. Gestapo-ul a descoperit complotul si tentativa de asasinat a fost ratata, iar Hitler a fost instiintat de participarea la complot a generalului sau favorit.

Datorită popularitatii lui Rommel, Hitler a vrut sa evite scandalul divulgarii implicarii Vulpii Deşertului in atentat si lui Rommel i s-a oferit optiunea de a alege intre a se sinucide cu onoare, familia sa primind protectie, sau a aparea in faţa Curtii Martiale, familia urmand sa fie persecutata.

Pe data de 14 octombrie 1944, martorii au declarat ca generalii Burgdorf si Maisel i-au inmanat ceremonios pilula cu cianura de potasiu, pe care Rommel a inghitit-o fara ezitare. Moartea sa a fost raportată poporului si soldatilor germani drept un nefericit si fatal atac de cord, iar Vulpea Deşertului a avut parte de funeralii nationale pe masura serviciilor militare aduse statului german.

Dupa incheierea razboiului, Rommel a fost complet reabilitat. Combatantii din Afrika Korps nu au fost niciodata invinuiti de crime de razboi.

Rommel a ajuns singurul general german din al Treilea Reich caruia i s-a dedicat un muzeu, iar in anul 1970 un vas distrugator de clasa Lutjen a fost numit Rommel in memoria celui care a fost, probabil, cel mai destoinic general german din al Doilea Razboi Mondial.

Rommel in România

In Franta, in 1914, la inceputul primului razboi monmdial, Rommel nu a primit functii de comanda, fiind considerat prea tanar. Vulpea deşertului si-a inceput cariera de ofiter de front in România, in primul razboi mondial, in timpul luptelor de pe Valea Jiului, in 1916. Unitatea lui Rommel a luat parte la ocuparea Craiovei si a Bucurestiului, dar a fost invins in bataliile din Moldova, din “triunghiul mortii”: Marasti-Marasesti-Oituz, unde armatele germane au fost infrante de armata româna reorganizata.

Feldmaresalul ger­man Erwin Rommel (15.11.1891 – 14.10.1944) este considerat un geniu militar care ar fi putut sa schim­be soarta celui de-al doi­lea razboi mondial.
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> 
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Campania_din_Africa_de_Nord_(al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial)
https://en.wikipedia.org/wiki/Afrika_Korps
http://www.descopera.ro/cultura/10682783-generalul-rommel-si-legenda-adevarata-a-vulpii-desertului
http://www.istorie-pe-scurt.ro/rommel-a-invatat-sa-lupte-in-romania/
http://www.history.com/this-day-in-history/rommel-in-africa
http://www.history.com/this-day-in-history/the-desert-fox-commits-suicide
Fotografii:
1) https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_146-1973-012-43,_Erwin_Rommel.jpg
2) https://www.warhistoryonline.com/war-articles/23-amazing-images-of-the-the-afrika-korps-dak.html
3)https://www.facebook.com/HistoriaRomania/photos/a.113577745341357.11018.113568595342272/1212429655456155/?type=3&theater
Emblema Afrika Korps
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Afrika_korps_emblema.jpg

8 comentarii:

  1. Ce lectie de istorie, pe aici, pe la tine! Mereu ma surprinzi cu temele abordate. Toata admiratia mea!
    Un weekend excelent, draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Suzana.
      Mi-am auto predat o lectie de istorie... Unele dintre cele scrise aici nu le stiam... In scoala generala, cand am citit "Vulpile desertului", de Gordon Landsborough, habar n-aveam ca Rommel a existat in realitate. Detestam nazistii (despre ei stiam ce au facut) si imi doream ca "personajul" Rommel sa fi fost britanic sau american sau francez... Copil tolomac. :)
      Multumesc. Iti doresc, cu drag, un minunat sfarsit de saptamana.

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Interesantă lecția de istoria,așa cum numai la tine găsesc!
    Îți doresc un weekend plin de bucurii și multe zâmbete!
    Te pup și îmbrățișez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena!
      Multumesc pentru apreciere. Am profitat de ocazie: 13 mai 2016 - 13 mai 1943, si am citit despre Afrika Korps (si am notat cate ceva in "baza mea de date online"). :)
      Multumesc, la fel! Iti doresc un minunat sfarsit de saptamana!
      Imbratisari si pupici cu drag!

      Ștergere
  3. O pagină dură de istorie. Germanii s-au întins în multe părți ale lumii, iar asta avea să le aducă înfrângerea... O temă bună de meditat, căci și în zilele noastre sunt mulți cei care sunt ahtiați după putere în lume.
    O duminică minunată, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelenta observatia cu privire la faptul ca... unii s-au intins (se intind) mai mult decat le este plapuma. :)
      Multumesc, Alex.
      Iti doresc, cu drag, o saptamana cat mai frumoasa!

      Ștergere
  4. In anii de dupa '89 am abandonat lectura istorica. Credeam ca stiu totul...
    Nu stiam ca Rommel a luptat in Romania in Primul Razboi Mondial; nu-mi mai aminteam cum si-a sfarsit cariera si... viata.
    Multumesc pentru ocazia oferita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca a luptat in România am aflat si eu cand am scris textul...

      Cu multa placere. Multumesc pentru apreciere.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.