2016-05-03

Un film sinistru: Look Who’s Back

Look who’s Back (2015, Iata cine s-a intors) e o comedie / satira germana, in regia lui David Wnendt, dupa romanul lui Timur Vermes care are titlul pe care il are si cartea pe care Hitler o va scrie in film: “Er Ist Wieder Da” si care s-a vandut si in realitate cu 19,33 euro, reprezentand anul in care Hitler a ajuns la putere. 

E un film care a ajuns urgent pe primele locuri in topurile germane. Germanii ar trebui sa poata sa râdă de Hitler, mai degraba decat sa il vada ca pe un monstru, pentru ca ii scuteste de responsabilitatea pentru faptele acestuia si distrage atentia de la vina pentru Holocaust, declara regizorul pentru The Guardian. “Dar ar trebui sa fie acel gen de râs care-ti ramane in gât si ar trebui sa-ti fie aproape rusine cand iti dai seama ce faci.

Hitler apare in Berlinul de azi, fara amintiri despre evenimentele care au avut loc dupa anul 1945, si ajunge sa aiba propria-i emisiune la o televiziune (standup comedian). Desi e luat drept un mare comediant el dovedeste ca nu si-a schimbat deloc convingerile si se straduieste sa le implementeze din nou in mintea si sufletul cetatenilor (sau doar sa redestepte propriile convingeri ale unora).
In rolul lui Hitler este actorul Oliver Masucci.
Filmul evidentiaza si pericolul repetarii acelei pagini de istorie.

Vorbind serios – privitorii (si ascultatorii) il iau in gluma si se distreaza – Hitler presteaza in emisiuni de divertisment cu maxima audienta, vorbind despre anumite “pericole”, fiind serios – dar luat in gluma – cand nu e “corect politic” in declaratii.. Se plimba prin oras (apoi prin tara) discutand cu oamenii, convingandu-i sa ii imparteseasca propriile convingeri, sa il sustina in dorinta lui de a “reda Germania germanilor”. Ajunge sa isi organizeze “trupe de tineri soldati” gata sa moara pentru el, pentru cauza comuna. Asculta nemultumirile bastinasilor si ii incurajeaza sa se opuna multiculturalismului, dreptului unora de a-si alege modul de viata, locul unde sa traiasca si chiar sexul…

Cel care-si da seama ca Hitler care amuza si pe care tot mai multi cetateni par sa-l iubeasca este chiar Hitler ucigasul incearca, fara succes, sa-l opreasca, sa-i convinga pe ceilalti ca istoria se repeta. Nu e luat in seama pentru ca producatorii TV vor bani, oamenii vor un lider care sa le legitimeze gandurile si dorintele extreme…

Vrei sa stii de ce oamenii ma iubesc? il intreaba la un moment dat Hitler pe cel care l-a descoperit si care l-a “lansat” la TV in dorinta de a-si pastra locul si beneficiile? Pentru ca in adancul sufletului lor sunt exact ca mine. Jurnalistul independent isi da seama ce mare greseala a facut dar e prea tarziu pentru a o repara: nu reuseste sa convinga pe cineva ca acel comediant de succes este Hitler cel adevarat..

Unii il detesta cu pasiune, dar cei mai multi il aclama. Finalul e de “speriat”. Hitler defileaza in aplauzele celor mai multi…

Cartea - primul roman al lui Timur Vermes - a ramas timp de 20 de saptamani numarul unu in topul celor mai bine vandute carti, in Der Spiegel, si a devenit, oarecum, “cartoful fierbinte” al Europei in foarte multe discutii. A fost tradusa in 41 de limbi. In librariile din România a aparut la editura RAO, in 2014.
Timus Vermes, de profesie jurnalist, declara pentru The Sunday Times despre personajul imaginat: Suntem obisnuiti cu Hitler care zbiara tot timpul despre Holocaust. E un fel de “Hitler instant”, ca bauturile cu arome artificiale pe care le cumperi la cutie. Nu este suficient ca sa te faca sa intelegi sau sa impiedice repetarea istoriei, pentru ca nimeni nu ar vota un om ca el. Dar Hitler a fost ales. Nu a existat nicio revolutie, niciun puci.

Urmarind acest film aproape ca nu esti sigur daca esti la film sau e un serviciu de streaming in apropierea ta…

Nu trebuia sa vad acest film pentru a intelege cat de usor se lasa unii oameni manipulati, cuceriti de idei care coincid cu ale lor, cat de adanci sunt, in unii, radacinile rasismului, xenofobiei s.a…. Oh, da! Are unele faze extrem de amuzante, dar e un film pur si simplu sinistru din punctul meu de vedere…
Mi-a placut foarte mult filmul.

Vorba nu-stiu-cui: nu ma sperie ca vad la televizor, ci ma sperie ceea ce e in spatele a ceea ce vad…
<><><><><> 
Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Er_ist_wieder_da.jpg

4 comentarii:

  1. Hristos a Inviat!
    O seară plăcută draga mea îți doresc!
    Pupici și îmbrățișari,cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat!
      Multumesc, Elena draga! Noapte buna.
      Imbratisari si pupici cu drag!

      Ștergere
  2. N-am vazut filmul. Pare foarte interesant...

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.