2016-05-17

Eşti o mamă lamentabilă dacă ai succes în profesie


N-o zic eu, o zice unu’ Cristi Puiu… reducând femeia la un incubator.
Am tot auzit de Cristi Puiu, insă nu ştiu (ştiam) exact cine este; ştiu ca e regizor român si – zice lumea – unul de succes. A regizat, intre altele, şi “Moartea domnului Lăzărescu”, pentru care regizorul a primit multe premii… Are si un film, “Aurora”, care a fost criticat si văzut de numai 2000 de români. Zice el, in anul 2012, despre asta: Puţini, dar nu este ceva neobişnuit într-o ţară în care pentru 22 milioane de locuitori există aproximativ 80 de cinematografe. În perioada Ceauşescu, lucrurile stăteau altfel. Ţăranii alergau după poveşti cu eroi, filme româneşti

“Sieranevada” (coproducţie România - Franţa - Bosnia şi Herţegovina - Croaţia - Macedonia), prezentat anul acesta la Cannes, in cursa pentru Palme d’Or, a fost intâmpinat cu aplauze şi a fost apreciat inclusiv de critici.

Revenind la aura lui de misogin… In interviul oferit cu ocazia filmului său “Sieranevada” regizorul răspunde şi la întrebarea: De ce nu sunt regizoare de film de succes în România? (Nimic de zis, si intrebarea-mi pare stupida). Si zice regizorul:
Cel mai important lucru pe care-l poate face omul pe pământul ăsta este să dea viață. De departe, nu există nimic mai important, mai mare, mai unic. Femeia face chestia asta. Cred că femeile nici nu se mai grăbesc să facă altceva dacă fac copii. E așa o bucurie.  Să fii mamă e o chestie enormă. Din păcate, lucrurile au fost luate în răspăr în ultimii ani și femeile ajung să se vexeze pentru faptul că sunt reduse la statutul de mamă. Dacă tu reușești să treci peste preconcepțiile momentului și să te bucuri de statutul de mamă, să îl trăiești plenar, nu cred că îți mai vine în cap să faci tablouri. Multe femei care reușesc în carieră nu au copii sau sunt niște mame lamentabile. Omul se tot străduiește să inventeze lucruri noi și noutatea este, probabil, cea mai serioasă dintre ispitele cu care eu m-am întâlnit. Și cumva frontierele astea ale căutării noutății cu orice preț se extind și mătură viața privată. Dintr-o dată și acolo vrei să fie totul nou. Eu nu înțeleg, nu știu cum e mai bine sau mai rău. Probabil că retrogradul sunt eu, dar sunt foarte multe lucruri pe care nu le înțeleg. Nu doar legat de familie, ci și de cinema, de politică.

Interviul complet poate fi citit aici:

Iata cum, pe româneşte spus, Cristi Puiu dă cu mucii in fasole. Femeile din viaţa lui, studentele cărora le-a predat „regia” or fi mulţumite?

5 comentarii:

  1. Eu nu prea inteleg de ce multe din creatiile pentru astfel de concursuri sunt mai mult ancorate in trecut. Nu prea ma inspira.
    Nu pot sa le comentez pentru ca nu le-am vizionat, vorbesc doar de secventele de promo ce ma cam dezamagesc si atunci zic pas. Cat priveste tipul de care vorbesti, a grait la nivelul la care poate gandi. Atat si nimic mai mult. Stii, uneori ma gandesc ca lumea asta e condusa cam de barbati si arata cum arata! Ce mai pot spera?

    Seara faina, draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu inteleg de ce si nici nu caut sa vad, neaparat, filme inscrise in concursuri... Sunt cinefila, in sensul ca-mi place sa vizionez anumite genuri de filme.
      Filme regizate de Cristi Puiu n-am vazut si stiu doar ce am citit (sau auzit), intamplator, pe ici-colo. Interviul mi-a ajuns la cunostinta pentru ca - as zice - sunt "setata" pe tot ceea ce inseamna discriminare, intre altele. Si cu aceasta ocazie am citit mai multe zise de el si mi se pare extrem de... infatuat.
      Oh! Sunt si specimene de femei care ar putea ajunge sa conduca lumea si, poate, ar fi... si mai rau. :)

      Multumesc, Suzana. Iti doresc, cu drag, o seara frumoasa-frumoasa!

      Ștergere
  2. Barbatii se cred superiori , si impun aceste reguli in care ei sunt mereu superiori femei .. reguli , franturi in ale vietii zilnice . Din pacate , cand pui intrebarea cine e mai superior , barbatul gandeste la el . Insa putem fi la fel de bine impaciuitori pe de o parte ca toata lumea sa fie egala . Barbati si femei egali . Insa nesimtirea barbatilor se desfasoara in societatea de mult timp si pe o perioada nedelimitata as crede eu . Cum e le e si in vorba sau la varf inalt in politica tara depinde de ei . In structurile societatii . Eu cred si trebuie crezut intr-o abordare altfela a situatiei . Abordarea dintre femei si barbati cu altfel de implicatii in societatate . Femeia fiind ceea ce barbatul isi poate dorii mai presus . Si femeia care consimte la nivelul real al calitatilor ei , nu ar trebuii sa fie mai prejos . BAU DIANA !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un lucru e cert: omenirea nu ar exista fara barbati si fara femei. Sunt barbati care se cred superiori femeilor si sunt femei care se cred superioare barbatilor - si unii si celelalte gresesc. :)

      Ștergere
  3. Nu stiu cat ne pasa ca traim si fara noi viata si-ar continua cursul .
    Cred ca sunt femei care se mascaresc in viata , ce fel de femei sunt cele ce se cred superioare prin ce ? , intr-un fel barbatul are acel putin mai mult din nastere pentru a se spune ca e mai inteligent . Si barbatii si mai ales barbatii si femeile mai mult prin fapte trebuie sa conlucreze pentru o omenire cat mai reusita . Noi suntem o curiozitate a naturii .

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.