2016-07-28

Afecţiunea e scumpă

Merg pe gard, de drum mă ţin
In zonă – nu foarte aproape - sunt mai multe cârciumi: unele de lux, altele bombe, dar şi in unele şi in celelalte oamenii se îmbată la fel şi, uneori, ajung să treacă şi pe lângă blocul unde locuim şi le aud elucubraţiile rostite cu voce tare, cu limba împleticită…

Câteva zile in urmă a trecut unul care ajunge mai des pe aici, şi care are obiceiul să strige in gura mare chestiuni de genul: “Vă ucid pe toţi, proşti care staţi in cutii de beton!” “Ieşiţi, dracu’ din cutiile voastre de beton!” “S-a dus după unu’ bogat!”
De data aceasta striga: “Sunt trist, la naiba!” “Şi voi sunteţi trişti, dar habar n-aveţi!” “Afecţiunea e scumpă in zilele astea, proştilor!” A mai bălmăjit el şi altele, dar n-am mai fost atentă…

M-a distrat – dar m-a şi întristat – afirmaţia lui despre afecţiunea scumpă… Ar putea cuprinde o mare doză de adevăr. Mi-a amintit o scenă din trecut (sunt mai multe de gen, dar aceasta mi-a revenit in memorie auzindu-l pe om): o amică ne povestea cum s-a împotrivit legăturii fiului ei cu o fată… săracă. Aveam senzaţia că ascult rezumatul unui roman medieval… Poate că amica avea dreptate, şi fata aceea urmărea numai banii. Habar nu am, pentru că nu am văzut-o vreodată pe fată, dar îl ştiu pe băiat; mama lui zice că fata e foarte frumoasă, fără cine ştie ce maniere şi n-ar deranja-o lipsa de maniere dar nu crede că o fată aşa de frumoasă (şi tânară, raportat la vârsta fiului) chiar s-ar putea îndrăgosti de băiatul ei. In fond, fata ar putea rămâne gravidă şi “l-ar pune la plată”, dacă chiar urmăreşte banii, nu trebuie să se mărite, neapărat. Eu nu ştiu cum înţeleg unii iubirea.

E o oarecare realitate in această “teamă” a unor părinţi atunci când odraslele vin acasă cu cineva “inferior” din punct de vedere material, dar – oare! – de ce pare că nu mai cred prea mulţi in dragoste? Unii dintre aceşti părinţi au fost diferiţi din punct de vedere financiar şi, totuşi, au reuşit să se iubească (sau doar să rămână împreună până la bătrâneţe); alţii au fost aproape săraci când s-au cunoscut şi au reuşit să răzbată de la casa din chirpici la vila cu x camere… De ce nu ar putea şi copiii lor acelaşi lucru?

Până şi in unele reviste cu pagini lucioase apar şi articole in care sunt învăţati cititorii cum să cucerească… un partener bogat! Ce fel de sfaturi sunt astea? Erau sfaturi de genul: faci un sacrificiu financiar şi cumperi un set de haine foarte scumpe; mergi in restaurante sau cluburi unde ştii că merg “oamenii cu bani” şi altele de gen. Ba exista chiar adevărate afaceri in care bogaţii cunosc fete modeste, pentru căsătorie. De “mireasă prin poştă” doar amintesc…

Chiar o avea dreptate acest om care se tot îmbată şi care şi-a strigat tristeţea in gura mare: “afecţiunea e scumpă in zilele astea”?

4 comentarii:

  1. Sunt multi oameni nefericiti. Si multi care nici nu stiu cu adevarat
    ce inseamna sa fii fericit. Au senzatia ca a fi bogat asta inseamna.
    Dar s-a lucrat mult la inocularea acestei idei. Si exemplele date de tine sunt si ele o modalitate. Ireparabilul s-a cam produs. Iar socul vine doar cand ai un mare necaz si constati ca toti banii nu mai pot ajuta cu nimic. Dar atunci nu mai conteaza...

    Iti doresc o seara linistita si draga tie, Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e si o... reminiscenta a “celebrelor” mezaliante care nu erau tocmai bine vazute la vremea existentei aristocratiei… Bogatii de azi, prea multi, sunt doar niste neciopliti imbogatiti.
      Da, banii nu rezolva totul, si cei care au bani multi-multi stiu foarte bine acest aspect, dar stiu si ce putere le confera, si cei mai multi nu vor sa “imparta” nici banii si nici puterea cu altii: nu sponsorizeaza scoli, spitale, orfelinate, aziluri etc., cei mai multi “intorc” nimic societatii.

      Multumesc, Suzana draga!
      Iti doresc sa ai un minunat sfarsit de saptamana! <3

      Ștergere
  2. Cumva credeam ca in zilele noastre nu mai este o problema daca doua persoane de diferite clase sociale se indragostesc. Dar se pare ca sunt. Pentru ca oamenii mereu cauta banii, din pacate. Dar acum serios, sa aduci un copil pe lume doar ca sa ai rochii scumpe si sase camere?! Cata minte pot avea femeile care fac asta?
    Cred ca multi oameni isi complica viata cautand/oferind iubire, cand e atat de simplu..
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca, de fapt, nu a disparut vreodata aceasta mentalitate, doar ca n-a mai fost atat de accentuata, pentru ca diferentele dintre "clase" nu erau la fel de vizibile ca inainte de era comunista. Acum, fiind din nou vizibile... :(
      Oh, da! Sunt destule femei (fara prea multa minte, as zice) care raman insarcinate in speranta ca vor obtine "avantaje materiale" - cele mai multe dintre acestea, insa, reusesc doar sa-si complice viata si sa aduca pe lume un copilas care ar putea avea nesansa unei vieti nu prea frumoase inca din primii ani, pentru ca un copil "facut din interes" nu se prea poate numi "copil dorit" sau "facut din dragoste" (chiar si acestia au, deseori, o viata destul de grea, inca din primii ani).
      Si eu zic ca e simplu: iubirea este sau nu este; porneste din suflet si se "adreseaza" altui suflet. :) Cand e reciproca e ideal. :)
      Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.