2022-02-22

Obiective ONU de atins până în 2030

Când citesc „agendele” politicienilor români, agende comune cu ale UE și/sau NATO, ONU și alte sigle, programele de guvernare ale diverselor partide am senzația că citesc bancuri: râd. Acum, de când cu Agenda 2030 ONU (intervalul 2015-2030) am descoperit 17 poante hazlii (obiective de dezvoltare durabilă - ODD). Poate că m-am tâmpit de tot, dar nu pare aroganță maximă ce zic ei acolo?! Sau, au în minte vreun plan ‘"deosebit” prin care vor reuși?! Adevărul este că reducând numărul de oameni au ceva șanse să reușească, dar nu cred că în 2030. Sau...? Ups.

Oamenii care au „gândit” cele 17 obiective chiar sunt foarte bine plăți pentru așa ceva? 

Pe un site e o poză cu niște oameni bogați și foarte bogați care par că țopăie cu ocazia lansării Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, eveniment care a avut loc în 10 decembrie 2018 (p. 5 la adresa de mai jos)

http://dezvoltaredurabila.gov.ro/files/public/10000001/Strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-Romaniei-2030_002.pdf

Enumerarea celor 17 obiective (sunt scrise cu albastru) pe care și România s-a angajat că... va ținti spre ele:

1. Fără sărăcie. Eradicarea sărăciei în toate formele sale și în orice context, dat fiind faptul că, la nivel global, 1 miliard de persoane continuă să trăiască la limita subzistenței, cu mai puțin de 1.25 dolari/zi.

OBS. Și dacă tot se întâmplă așa, ce s-au gândit „inteligenții” lumii?! Să sterilizeze ceva populație prin unele zone – ar rezulta mai puțini oameni care trăiesc sub limita subzistenței (în timp ce se dau de ceasul disperării să încurajeze înmulțirea în alte zone); s-au gândit să radă pădurile pe suprafețe cât mai mari – să nu mai găsească săracii nici ce le mai oferă pădurea; s-au gândit să polueze și apele de unde mai prind unii ceva pești și tot așa. S-au mai gândit să încurajeze vânătoarea de plăcere și să pedepsească localnicul sărac care ar îndrăzni să ia gâtul unui mistreț, de exemplu. Flămândul va muri de foame și, pe cale de consecință, încet-încet, nu vor mai exista muritori de foame. E! S-au luat măsuri?! S-au luat: eradicarea foametei prin eradicarea flămânzilor.  Ar rezolva obiectivul 2.
De observat că nu au indicat metoda prin care se gândesc să rezolve problema sărăciei în lume. Niciodată nu vin și cu soluții, doar cu „trebuie să”. Cei puțini și bogați ordonă „sari!” iar cei mulți întreabă „cât de sus?”

2. Foamete „zero”. Eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile. În prezent, 795 milioane de oameni suferă din pricina foametei iar specialiștii în politicile de dezvoltare susțin că, dacă nu vor fi luate măsuri urgente, până în 2050 numărul acestora va ajunge la 2 miliarde.

OBS. Am sentimentul că acest obiectiv e un citat dintr-un basm! Îmbunătățirea nutriției?! Atunci de ce „codex alimentarius”, să știm câte chimicale e ok să avem în mâncare, câte vitamine adăugate în napolitane sau ciocolată?! Sare cu iod, obligatoriu? Să înțeleg că e un nivel prea mare de iod radioactiv în aer și trebuie să băgăîn noi iodură (iodat) de potasiu?! Aditivi în făină, să se păstreze mai mult timp, să iasă din ea cozonaci pufoși?! Dacă asta înțeleg ei prin „securitate alimentară", mulțumesc, nu!
În statele „dezvoltate” se aruncă – zilnic! - tone de alimente. Hm. Când se strigă după „măsuri urgente” de luat s-or gândi la vreo pastilă care să țină de foame?! Un tratament gen „câte o pastilă dimineața, la prânz și seara”? Pe ambalajul acestor „alimente” ar scrie ceva de gen: „acestea nu sunt medicamente, nu sunt suplimente alimentare, sunt hrana cea de toate zilele; înghițiți conform prospectului; dacă apar manifestări neplăcute adresați-vă producătorului, ospătarului sau bucătarului”.
De fapt, acest obiectiv ar fi putut foarte bine să nu fie fabulat pentru că există obiectivul unu: „eradicarea sărăciei”. Doar nu și-or fi imaginat că cei mai mulți oameni care nu sunt săraci s-ar înfometa de plăcere.

3. Sănătate și bunăstare. Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă. Acest obiectiv se concentrează pe creșterea speranței de viață, reducerea mortalității infantile și a maladiilor grave (precum HIV/SIDA, malarie, TBC, poliomielită etc.), în special în statele în curs de dezvoltare.

OBS. Cine nu vrea să-și protejeze sănătatea și să-și prelungească viața va fi obligat s-o facă? La ce pensie au cei mai mulți vârstnici din Ro doar de bunăstare discută, și despre protejarea sănătății! Nu știu ce să mai facă de atât bunăstare! Nu se pot hotărî dacă să meargă la tratament într-o stațiune (cum, care stațiune?) sau să viziteze Luvru. N-au niciun stres zilnic, găsesc înțelegere pe oriunde merg, de la medic la adolescent... sigur ca da! „Mă doare capul, doamnă doctor”. „Ce vrei, mamaie, la vârsta dumitale?” Empatie, nu glumă! Și bunăstare!
Creșterea speranței de viață! Speranța moare ultima...

4. Educație de calitate. Garantarea unei educații de calitate și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții pentru toți. În prezent, 103 milioane de tineri din lumea întreagă nu au acces la educație primară sau sunt analfabeți. Dintre aceștia, procentul cel mai semnificativ (60%) îl reprezintă tinerele femei sau fetele.

OBS. În statele în care, prin lege, tinerelor le este interzis la școală va fi instaurată cu forța „egalitatea de șanse” sau... îi vor convinge pe decidenți?
În Ro nu sunt în stare să asigure transportul pentru elevi, nici WC în incinta clădirii școli, nici manuale fără greșeli; nici măcar căldură în sălile de curs când e frig afară! Și Ro s-a angajat să fie partener în Agenda 2030!
Învățare de-a lungul vieții pentru toți” pare să funcționeze în Ro, dar în ideea „dezvoltare profesională”... obligatorie. Profesioniștii din unele domenii sunt obligați să participe la  „cursuri de formare profesională continuă”, să fie la curent cu noutățile – de parcă nu ar face-o fără să fie obligați să dea bani unora care (în unele cazuri) știu mai puțin decât vor uita ei vreodată.
În Ro, unii n-au bani de pâine în fiecare zi, nu-și pot trimite copiii la școală și administratorii statului s-au gândit să-i amendeze pentru asta.
Numai mie mi se pare că se aud curcile râzând?

5. Egalitate de gen. Realizarea egalității de gen și împuternicirea tuturor femeilor și a fetelor. La nivel global, doar în 46 de state femeile dețin mai mult de 30% din mandatele parlamentelor naționale.

OBS. Cred că sexul (sau non-sexul sau cum or mai fi; genul, na!) contează mai puțin – ar trebui să se pună accent pe caracterul omului, mai puțin pe sex (pe gen!). Avem o experiență neplăcută în Ro - nu doar cu bărbații politicieni, ci și cu femeile. Politicienii, practic, sunt genul politician și atât. Apoi, trebuie „împuternicite” femeile numai pentru „viața de parlamentar”? Să câștige încrederea cetățenilor! Altfel... oricine poate numi o tipă în orice funcție: dansatoare director de spital, manechin director la „dezvoltare durabilă”... Mare lucru! Dacă se gândesc doar la număr... nașpa. Apoi, de ce ar fi imposibil ca femeile să nu-și dorească, în număr mare, să dețină mandate în politică?! Ar trebui obligate sau... convinse, de la constrângere?

6. Apă curată și sanitație. Asigurarea disponibilității și managementului durabil al apei și sanitație pentru toți. 40% din populația lumii suferă din pricina lipsei apei iar aproximativ 1 miliard de oameni nu au acces la toalete proprii.

OBS. Cum îi vor convinge pe cei cu exploatările de aur și alte metale necesare „tehnologiilor de vârf” să nu mai sape după ele chiar cu riscul distrugerii pânzei freatice?! Desalinizarea oceanelor e o nebunie – afirmă unii cercetători - iar alții zic că-i super! Fauna marină nu e întrebată. Logica ce ne-o zice, având în vedere că în apă sărată nu pot trăi vietățile de apă dulce (și invers)?
Pe cei care extrag gaz și alte cele de prin mări și oceane îi vor convinge să n-o mai facă?
Sanitație e un termen care înseamnă „ansamblu de măsuri pentru asanarea mediului”.

7. Energie curată și la prețuri accesibile. Asigurarea accesului tuturor la energie la prețuri accesibile, într-un mod sigur, durabil și modern. 3 milioane (?!) de oameni la nivel global utilizează încă sursele tradiționale de energie, bazate în principal pe cărbune și gaze naturale.

OBS. Asta, în Ro, azi se potrivește mănușă! Hm! Poate ăsta-i scopul schemei cu scumpirile infinite: să plantăm eoliene sau să ne încălzim suflând în palme, să consumăm hrană care nu necesită procesare. Ieftin, curat, sănătos. Da, da, și marmota învelea ciocolată în staniol. Ups! Poate că ar trebui să mărească suprafețele de pășunat, totuși, în caz că...
(Nu știu de unde au scos, cei de la euractiv.ro, cifra de 3 milioane la nivel global - sunt mai mulți doar în Ro! Am găsit în alte surse cifra de 2,6 miliarde de oameni - ceea ce mi se pare mai corect, deși tot nu pot verifica).
Energie ieftină, curată, care nu afectează mediul; cum nu? 

8. Muncă decentă și creștere economică. Promovarea unei creșteri economice susținute, deschise tuturor și durabile, a ocupării depline și productive a forței de muncă și a unei munci decente pentru toți. 

OBS. Muncă decentă, creștere economică... ! În Ro se aude cum crește economia! Bubuie! Ocuparea forței de muncă e deplină și productivă – pocnesc instituțiile statului (mai ales cele centrale) de forță de muncă! In 2020, presul de stat din Ro zicea că nu-i pasă că se închid afaceri, că lui îi pasă de oameni! O fi aflat, până azi, că în "spatele" afacerilor sunt oameni?! Și mulți dintre acei oameni de care-i pasă lui au cam rămas fără sursă de venit?

9. Industrie, inovație, infrastructură – construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializării durabile și încurajarea inovației. De exemplu, 1.5 miliarde de oameni la nivel global nu au acces la servicii de telefonie sigure.
Unii oameni n-au acces la servicii de telefonie sigure! Ce-or înțelege prin „servicii telefonice sigure”?
Atâția oameni cu diplome de „doctor” în te miri ce – măcar unul să vină c-o inovație, c-o invenție! Că doar n-o inova nea Gică, în curtea lui! Orice ar face, nu e bun, ‘că nea Gică n-are studii, diplome și... pile. Sau... dacă inventează ceva, și scapă ceva-ul de sub controlul statului, și nu mai pot sifona bani ordonatorii de credite? Eh?! Nu-i frumos! Atâtea brevete de invenție sunt înregistrate! Hai, încurajează, statule român, inovațiile!
Industrializare durabilă! Mvai! Și dacă vor face asta, vor mai putea vinde certificate pentru carbon în valoare de milioane de euro anual? Eh?!

10. Inegalități reduse. Reducerea inegalităților în interiorul țarilor și de la o țară la alta. În țările în curs de dezvoltare, între 1990 și 2010, inegalitățile salariale au crescut cu 11%.

OBS. Cu egalizarea e simplu în Ro: defrișează dealul, dealul o ia la vale și gata: e la același nivel cu o câmpie. Ah! Ce toantă sunt! E vorba de salarii. Hm. Mai greu aici. Să crească salariile tuturor la nivelul celui încasat de șefii de prin instituțiile statului (cum ar fi boss-ul de la ANRE)? E o idee!

11. Orașe și comunități durabile. Dezvoltarea orașelor și a așezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente și durabile. Până în 2050, peste 66% din populația globului va locui în centre urbane, în special în regiuni din Africa și Asia.

OBS. Altfel spus, orașele vor deveni metropole, se vor lăți pe terenuri agricole, păduri s.a.m.d. sau se vor înălța spre cer turnuri din beton și oțel, împiedicând lumina soarelui să atingă solul. Se vor construi mega-sedii pentru instituții eficiente (v obiectivul 15) – funcționarii de stat vor fi și mai mulți, și mai mulți, tot mai mulți în „era digitalizării”. Cum altfel?! Sunt multe taste pe tastatură și fiecare tastă trebuie să aibă funcționarul ei, care s-o apese.

12. Consum și producție responsabile. Asigurarea unor tipare de consum și producție durabile. Anual, 120 de miliarde de dolari ar putea fi economisite doar dacă populația globului ar utiliza doar becuri economice.

OBS. Cum de nu ne-am gândit?! Am putea spăla rufele în copaie (dar nu la râu; acolo se spală mașinile), am putea merge cu bicicleta la muncă, vreo 30 km, fie iarnă fie vară... să nu-i mai încurcăm pe ăia cu bolizii. Nu s-ar economisi ceva resurse dacă nu s-ar mai fabrica bolizii pe patru roți?! Zic și io. Ah! Și să se interzică toate cursele de Formula Unu. Să interzică fabricarea becurilor neeconomice. Nu le dă mâna, nu?! Normal! Aruncă pisica moartă în curtea cetățenilor. Ca și cu țigările: îngrădiri peste îngrădiri, că dăunează grav sănătății, dar nu interzic fabricarea... Prea mulți bani la bugetele de stat din zona aia, mai ales din accize. Dacă toți fumătorii din Ro, de exemplu, ar renunța la fumat e posibil ca finanțele statului să se prăbușească total - ar dăuna grav și nefumătorilor chestia asta. Dacă s-ar lăsa toți și de băut... Multe fabrici/industrii închise, mulți oameni șomeri – ar da peste cap obiectivele de la punctele 1 și 2.

13. Acțiune climatică. Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactului lor. Începând cu 1990, emisiile de CO2 au crescut cu aproximativ 50%.

OBS. În Ro e perfect! Zilnic se iau măsuri! Se măsoară indicele de poluare! Se constată că e mare și mergem mai departe, mai tăiem câteva hectare de pădure. Poate zice cineva că nu s-au luat măsuri?!
Exercițiile militare, diversele teste în aer, apă, pe sol și subsol sunt măsuri eficiente. La fel de eficiente sunt și măsurile luate prin lansarea a zeci de mii de sateliți comerciali (și nu numai) în atmosferă. Și noi suntem „încurajați” să mergem cu bicicleta sau trotineta electrică pentru ca ei să-și păstreze profiturile grase.

14. Viața acvatică. Conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor și a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă. Oceanele lumii reprezintă 97% din apele lumii și absorb cca. 30% din emisiile de CO2, preîntâmpinând astfel efectele dezastruoase ale încălzirii globale.

OBS. 97% din apele lumii?! Super! Au ce să desalinizeze! Au unde să-și deverseze rahaturile de pe navele de război, au unde să se dea cu iahturile... electrice și cu bărcile de viteză, tot electrice, evident!
Cum îi vor convinge să renunțe, pe cei care caută și/sau extrag petrol și gaze de pe te miri unde, cu fel și fel de metode care nu poluează deloc?! Cum?! Zice cineva că industria în cauza poluează! Oh.

15. Viața terestră. Protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și repararea degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate. Din cele 8.300 de specii de animale cunoscute, 8% au dispărut în totalitate iar 22% sunt pe cale de dispariție.

OBS. Se protejează, cum nu?! Le arăți celor cu atribuții în domeniu cauza poluării aerului, apelor etc., iar ei îți spun că... au terminat programul (uită că ar putea interveni a doua zi, dacă azi tocmai i-ai deranjat din somnul de frumusețe?!) De promovat, promovează multe, că nu-i doare gura să zică și nici mâna să scrie. „Vor face”, „s-au gândit”, „se gândesc”, „își propun”, „vor propune” și tot așa, până la plictiseală.
Repararea degradării solului! Simplu, mai ales în urma scotocirii după uraniu, când rezultă și radon, un gaz pe care-l poți „transporta” în multe feluri cam unde vrei.
Taie pădurile, sălbăticiunile năvălesc – flămânde - peste oameni, împușcă sălbăticiunile – chestiune rezolvată.
Scapă și de păsăretul nedorit de prin orașe, păstrând biodiversitatea, desigur: le ucid puii sau le otrăvesc (mă refer la România, nu știu cum e prin alte state care se consideră civilizate).

16. Pace, justiție și instituții eficiente. Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile. 1.26 bilioane de dolari reprezintă pierderile statelor subdezvoltate cauzate de corupției, mită, furturi sau evaziune fiscală.

OBS. Pace! No! M-am înecat cu aer, gândindu-mă la pacea, justiția și instituțiile eficiente din Ucraina, Etiopia, Tunisia și alte state „democratice”. Rămân în ograda mea: va avea Ro instituții eficiente când... voi fi eu șef de stat! In 2020 au fost mai multe preș-uri de stat care făceau spume afirmând la TV că "suntem în război!" Iată că suntem, dar nu cum visau ei - lor le e bine, cam orice ar fi; nu-i doare să dea din gură și să îndemne oamenii să moară pentru... Pentru ce?! Pentru ca unii să devină și mai bogați?! 

17. Parteneriate pentru realizarea obiectivelor. Consolidarea mijloacelor de implementare și revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă. Doar în anul 2014, asistența pentru dezvoltare, la nivel global a ajuns la suma record de 135.2 miliarde de dolari.

OBS. Și Ro a revitalizat parteneriatele! A cumpărat o mulțime de armament, în urma sfaturilor asistenților de dezvoltare, a vândut certificate de carbon, și-a distrus industria, trage tare să-și distrugă și agricultura, și pădurile... Cum, nu?! Ro revitalizează parteneriatul global! A zis cineva că zahărul e aliment nesănătos? Gata! Ro a reacționat: a închis fabricile de zahăr! Nu mai produce, doar consumă, din import. Exportul poluează, administratorii statului vor ca Ro să fie bio! La ce preț au gazul și energia electrică – și, pe cale de consecință, toate produsele – Ro va deveni mai mult decât bio 100%, va deveni primitivă 100%! Va fi cel mai mare muzeu natural al civilizațiilor dispărute din alte părți ale Europei.
*
Sună foarte frumos obiectivele! Idei nobile! Cum se zice printre „motivaționiști”? Fixează-ți o țintă cât mai sus și străduiește-te s-o atingi?! Hm. N-ar trebui și ceva realism?

Oamenii care spun astfel de basme sunt foarte bine plătiți. Și sunt guri rele care afirmă că din scrierea de basme nu se prea câștigă. Aceste obiective par a fi citate dintr-un basm. Autorii basmului au un tic verbal: „durabil” – sau o fi vreo obsesie?!

Îmi plac basmele, dar nu cred în ele – n-am crezut niciodată.

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

20 de comentarii:

  1. Dudo que lo logren. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saben que no lo lograrán, pero tienen que justificar su dinero.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Hmmmmm.... ce trompete! Chiar sunt departe de tot de realități, zic și eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei stiu ca sunt departe de realitatile lumii, dar astfel de obiective conduc la legi noi prin care se vor impune altele, si altele pentru multimea care va trebui sa execute. In "numele" eradicarii foametei vor fi obligatorii alimentele modificate genetic si altele de gen. Pentru a avea energie ieftina renunti la campurile agricole, la "parti" din mare si "cultivi" eoliene (numai intretinerea acestora costa cat nu face).

      Ștergere
  3. Suna ca o platformă electorală. Mult hei-rup!, dar nu se face mare lucru. Sau poate sunt eu cetățean român care a avut parte de multe minciuni electorale la viața lui... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre politrucii romani si cei straini nu sunt foarte multe diferente cand e vorba despre "binele general" la nivel global. Pentru "atingerea" tintelor urmeaza legi noi, cu noi impuneri, noi restrictii...
      De-ar fi avut solutii decente le-ar fi implementat pana acum. :)

      Ștergere
    2. Deci instinctul nu m-a înșelat...

      Ștergere
    3. Nu te-a inselat... Nu ti-ar placea ca, in unele situatii, sa te insele instinctul?! 😊

      Ștergere
  4. Ma intreb la ce populatie cred ei ca se vor raporta toate aceste idei de pe ''wish' list in 2030!
    Ideile astea ar trebui sa fie pe agenda zilnica a tuturor administratiilor. Sunt firescul vietii! In fiecare zi trebuie facut cate ceva. La fiecare buget mai trebuie sa se realizeze cate ceva.
    Multumesc pentru aceasta postare, draga mea. Pe aici ploua un pic. Sper sa ploua si unde trebuie...
    Eu as vrea sa vad zilnic, pe ce se duc banii publici. Dar zilnic. Si trimestrial comparatie propuneri si realizari. Ce zici? O fi bine?
    Pupicei si o zi cat mai frumoasa!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu cat e mai mic numarul, cu atat mai bine.
      E zilnic pe ordinea de zi: a crescut cu 50% contributia pentru cogenerare si cu nu mai stiu cat la suta suma pentru certificatele verzi (de energie zic). Rezultatul?! Falimentul... Banii "din" cogenerare nu prea au ajuns unde trebuie iar din certificatele verzi tranzactionate pe "piata libera" se castiga bine, din ce-am dedus (nu consumatorii castiga, evident).
      Inchizandu-se multime de afaceri scade automat "amprenta de carbon" - rezulta mai multi bani din tranzactionare certificate verzi, mai multi someri, mai multa saracie. Planuri "bine" gandite.

      Ar fi interesant de vazut pe ce se duc banii, zilnic, dar... neeeh! Nu vor ei sa stim cati bani au fost in conturi si pe unde au ajuns. De exemplu, multi se duc pe studii de fezabilitate fel de fel... Studiul se face, restul mai incolo, si mai incolo se impune un nou studiu - si nu-s ieftine studiile.

      Si pe aici s-au scuturat norii, dar cu picaturi aproape inghetate; iar s-a facut friiig.

      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Seara frumoasa iti doresc! Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Sincer nu am avut rabdare sa citesc amanuntele de la fiecare punct. Doar ideea principala. Mi-a amintit de concursurile de frumusete "Miss Univers" cu raspunsurile standard la obiectivele fiecarrei concurente (ex : pacea mondiala). Cam asa si lista asta de obiective. Oare ce sa trecem? Aia si aia si aia ca "da bine" in fata...nu stiu in fata cui. Idealisme. Concret...nimic. Doar vorba lunga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Utopie la nivel mondial si "bataie de batjocora" la adresa celor multi si... platitori de taxe si impozite. Pentru a-si atinge obiectivele utopice banuiesc ca sunt capabili de orice detinatorii de capital din lume.

      Ștergere
  6. Da ce bine platiti sunt pe la institutiile astea internationale, inclusiv Parlamentul European.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-ar fi si competenti, bine intentionati, empatici ar fi ok sa fie bine platiti, dar sunt doar lacomi, vanitosi, aroganti... si adora sa aiba puterea de a hotari soarta unor oameni.

      Ștergere
  7. They can talk all they want, but the rich get richer and the poor get poorer. There are the elites and then there are the rest of us. We quit trusting the elites a long time ago. I'm not sure they know that yet. ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Always! They want peace and produce weapons and sell weapons ...
      Those who "lead" people's destinies today are not even elites, for the most part; they're just upstarts - they don't even know that. ❤️

      Ștergere
  8. Excelentă prezentare. CSF, NCSF.:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru compliment. ❤️
      Putem doar sa constatam. 😊

      Ștergere
  9. Nu-mi vine să cred că sunt atât de superficiali! Dar, dacă ținem cont că ONU e format din politicieni și neamurile lor, e cumva de așteptat...
    Toată admirația pentru vasta documentare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incep sa cred ca-si bat joc... Vor sa-si justifice banii pe care-i incaseaza, probabil, dar un lucru s-ar putea sa se intample: mai multe obligatii, interdictii pentru populatia lumii...
      Iti multumesc pentru apreciere!

      (nici astia de la ONU nu se casatoresc intre ei de teama incestului?) ups!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.