2016-07-25

Ignoranţa la ea acasă

Ignoranţa pare că se simte ca la ea acasă în absolut orice stat / popor din lumea aceasta. Nu vă imaginaţi că mă pretind perfectă.
Nu e de mirare că nu se mai înţelege om cu persoană când unii se bagă în vorbă ca măraru-n ciorbă fără a avea proprietatea termenilor.

Exemple:
Sunt oameni care cred că “fundamentalism religios” e pleonasm. Sunt oameni care cred că fundamentalismul e o trăsătură specifică numai islamului… Cum să te înţelegi cu astfel de oameni?

Foarte pe scurt:
Fundamentalismul este un ataşament strict la o doctrină anume, fie ea religioasă sau nu în esenţa sa; e sinonim cu integrism (v. dicitionarul). Fundamentalismul este si “mod conservator de a gândi în opoziţie cu tendinţele liberale şi moderniste”. Fundamentalismul înseamnă susţinere (înverşunată) a unor opinii, intoleranţă la dialog şi încercarea (dorinţa) de a impune celorlalţi, împotriva libertăţii (voinţei) lor, propria viziune într-o chestiune sau alta.

Fundamentalismul ortodox (de exemplu) reduce toate învăţăturile teologice la un subset de axiome teologice, şi apoi măsoară demnitatea altora în funcţie de ele. […] mulţi clerici ortodocşi şi călugări, din ultimii ani, au ajuns să facă declaraţii publice care reflectă o abordare "fundamentalistă" a Părinţilor Bisericii. Şi, dacă liderii Bisericii Ortodoxe, nu se unesc in a respinge această evoluţie, întreaga Biserică Ortodoxă se va afla în pericolul de a fi deturnată de extremişti.
(http://lonews.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/17934-fundamentalismul-ortodox-abordarea-fundamentalista-a-scrierilor-sfintilor-parinti.html)

Integrism - 1. atitudine a unor catolici care, pretinzând că menţin integritatea doctrinei romane, refuză să se adapteze la condiţiile societaţii moderne. 2. atitudine a acelora care refuză să adapteze o doctrină noilor condiţii. (v. dictionar)

Doctrina (din latina) înseamnă "o sumă de învăţături" ori "instrucţiuni", principii de învăţătură sau poziţii, precum corpul de învăţături în domeniul sistemelor credinţei sau ştiinţelor. Deseori, doctrina implică în mod special dogme religioase, aşa cum sunt promulgate de biserică, dar nu numai. (v. wikipedia.org)

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○
Sursa foto: http://www.quotesarea.com/tag/ignorance/

5 comentarii:

  1. A sta cu capul ascuns in nisip, poate parea o solutie, dar cred ca este cea mai neinspirata pe termen lung, si asta pentru ca oamenii nu gandesc suficient - revin la obsesia mea- si nu analizeaza consecintele in timp ale deciziilor lor. Si consecintele ii ajung din urma si se intampla ce se intampla.
    Oare daca nu ar fi existat nisipul, cum s-ar fi transformat imaginea ta?
    O zi minunata si linistita, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca strutul si-ar baga capul sub aripa. :)
      Gresit mi se pare (si) ca prea multi oameni gandesc “in sabloane” si / sau raporteaza totul la propria persoana, la experientele personale, generalizand mai apoi.. Cei care procedeaza astfel cred ca nu sunt interesati de consecintele deciziilor pe termen lung pentru ca vor acum, aici; sau nu stiu ca orice decizie / alegere poate avea si consecinte pe termen lung.

      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna iti doresc, si sa ai o zi super! <3

      Ștergere
  2. :) E un “context generalizat” (sa zic asa), dar “capacul” l-a pus o persoana care i-a spus alteia sa mai puna mana pe carte, pentru ca fundamentalismul poate fi numai islamic, si cand a fost intrebata despre fundamentalismul ortodox a zis scurt: “Esti prost! Nu exista fundamentalism ortodox” (si-a inceput sa “argumenteze”). Discutia a fost una mai lunga si m-a mirat numarul mare de persoane care chiar n-au idee ce inseamna anumiti termeni.
    Reporterii... :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Fundamentalismul există în orice domeniu. Chiar și în sport sunt mulți obtuzi care cred și impun doar ceea ce socot ei că este „de nezdruncinat”. Fundamentalismul politic al anilor 90 este un alt exemplu, când unii au fost ciomăgiți de „minieri” numai pentru că aveau o altă părere. Da, există un fundamentalism islamic foarte dur și periculos, dar la fel există și fundamentalism creștin, de toate confesiunile și la fel de periculos, pentru că oamenii își taie conștient punțile de dialog și legătură dintre oameni. E mare lucru să învățăm toleranța, îngăduința, înțelegerea, răbdarea, bunătatea, încă de la cele mai fragede vârste. La ceea ce spuneai în comentariul de mai sus, am reținut „super-argumentul” acelui individ: „ești prost!” Ce să mai discuți cu o asemenea persoană? ”Atotștiitori” ca el sunt pe toate drumurile, dar nici nu realizează cât sunt de stupizi și penibili. Iar în ceea ce privește confuzia termenilor, eu am rezolvat câteva situații cu DEX-ul în mână. Cum, nu ma crezi când îți spun că nu ai habar de sensul unui cuvânt? Poftim DEX-ul și citește ce spun specialiștii limbii române! Le-am închis gura imediat, dar intenția era să-i fac să înțeleagă cum e corect.
    Numai bine, dragă Diana și o zi cât mai frumoasă!

    PS. Oare putem să vorbim și de un „fundamentalism al prostiei”?? :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooooh, da! Am mai auzit despre obtuzii din sport!
      In anii 1990 - dupa momentul euforiei - aveam senzatia ca traiesc intr-o multime de oameni cu capul in nisip! Iar "minerii" au fost dovada ca nu ma inselam... desi au navalit impotriva unei mase mai mici a populatiei - dovada ca era o parte (chiar daca nu prea numeroasa) care conta si care trebuia redusa la tacere.
      Cu dictionarul rezolv si eu, in general, dar atunci nu aveam la dispozitie unul si pentru ca nu am telefon mobil nu mi-a venit ideea de a cauta "dex online". Chiar si cu dictionarul, insa, am intalnit oamenii care interpretau explicatiile tot asa cum voiau (ori din rea vointa ori din nestiinta). :(

      Multumesc, Alex
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      P.S. :)))) Cu toata seriozitatea chestiunii m-a pufnit râsul citind P.S. Cred ca da, exista! :))

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.