2022-02-02

Ultimul duel. The Last Duel. Film

Avertisment: e posibil ca unii cititori să se simtă deranjați de unele chestiuni din cuprinsul textului.

*

Ultimul duel este un film bazat pe fapte reale, un film epic istoric, ecranizat în anul 2021 după cartea specialistului în literatură medievală Eric Jager, The Last Duel: A True Story of Trial by Combat în Medieval France, apărută în 2004.

Filmul e în regia lui Ridley Scott, care a regizat, între altele, și Gladiator); scenariști: Nicole Holofcener, Matt Damon și Ben Affleck. Durata filmului: două ore și jumătate. Ar fi putut fi mai scurt? Aș zice că da, dar mă pricep doar să văd filme. 

În rolurile principale sunt Matt Damon (Sir Jean de Carrouges), Jodie Comer (Marguerite de Carrouges, născută de Thibouville) și Adam Driver (Jaques Le Gris). În unul dintre rolurile secundare este Ben Affleck (contele Pierre d’Alenҫon ai cărui vasali erau Jean de Carrouges și Jaques Le Gris).

*

Mă așteptam la un film romantic; filmele romantice din epoca medievală îmi plac, de regulă, dar filmul este o filă de istorie, motiv pentru care mi-a plăcut foarte mult. Arată obiceiurile vremii fără perdea, ca să zic așa, ceea ce-i dă un plus de autenticitate.

Nu e un „film rapid”, e împărțit în trei capitole, fiecare capitol tratând aproape aceleași acțiuni din perspectivă proprie: Jean de Carrouges, Jaques Le Gris și Marguerite de Carrouges. Când am văzut că în capitolul doi se reia, practic (chiar dacă altfel), povestea din primul capitol am fost la un pas de a renunța, dar curiozitatea m-a oprit în fața ecranului, și nu-mi pare rău. Cum se văd cei doi și cum îi vede Marguerite e interesant.

Actorii joacă super, costumele și decorurile sunt reușite. Faptul că Ben Affleck a avut un rol secundar a fost un „avantaj” pentru mine – nu prea-mi place actorul, dar am văzut mai multe filme – care mi-au plăcut – cu el în rol principal (Argo este unul dintre acestea).

*

Drama are loc în Normandia, în secolul al XIV-lea, pe când Războiul de o sută de ani (o serie de conflicte dintre Franța și Anglia) era în plină desfășurare. În evul mediu, în mai multe țări se obișnuia ca, în anumite condiții, rezultatul unui proces la tribunal să fie decis prin luptă: un duel până la moarte între rivalii din proces – se presupunea că cel care trăiește are dreptatea de partea lui, dreptate dată chiar de divinitate. În filmul Ultimul duel cei care vor lupta până la moarte sunt Jean de Carrouges și Jaques Le Gris..

Jean de Carrouges este un nobil scutier francez care a fost căsătorit de două ori. Prima dată cu Jeanne de Tilly, una dintre fiicele Lordului Chamboise, care a adus o zestre serioasă. Cu ea, Jean a avut un băiat al cărui naș a fost prietenul și vecinul său Jaques Le Gris. Jean și Jaques erau și camarazi de arme, luptând cot la cot în multe bătălii. Jeanne și copilul au murit din cauze necunoscute, dar naturale.

A doua lui soție a fost Marguerite de Thibouville, singura fiică a unui nobil controversat, Robert de Thibouville, care s-a ridicat împotriva regelui dar, cumva, a fost iertat, dar marginalizat. Era și foarte bogat, așa că ambițiosul Jean de Carrouges s-a căsătorit cu fiica lui în anul 1380. Marguerite era tânără, cultă, nobilă și foarte frumoasă. Carrouges spera să restabilească statutul vechii sale familii (mai ales financiar) și să aibă un moștenitor. Zestrea primită era foarte mare și includea o moșie valoroasă: Aunou-le-Faucon, dar care n-a mai ajuns la el, ci la suveranul său Pierre d'Alenҫon, vărul regelui Carol al VI-lea, care a dăruit moșia unui vasal favorit: Jaques Le Gris. Carrouges ridică problema în fața regelui, dar pierde. În plus, contele Pierre d’Alenҫon își pierde total simpatia pentru el, revărsându-și generozitatea asupra lui Le Gris. Le Gris devine tot mai bogat și mai bine văzut la curtea contelui și Carrouges nu e prea încântat.

Jaques de Carrouges era mai mult în bătălii și moștenitorul întârzia să apară. După ce-a revenit dintr-o bătălie pe care francezii au pierdut-o a trebuit să plece la Paris pentru a-și lua salariul, lipsind mai multe zile. Într-o zi, mama lui a luat toți servitorii și a plecat în vecini pentru o chestiune juridică. În această zi, Jaques Le Gris s-a prezentat la castelul lor împreună cu un prieten și Marguerite l-a lăsat să intre. Mai apoi, Marguerite i-a spus soțului că Le Gris a forțat-o la adulter, iar soțul s-a plâns contelui Pierre, care nu i-a dat câștig de cauză, declarând că, probabil, soția lui o fi visat. Carrouges, însă, s-a dus până la rege, iar acesta a pus chestiunea în discuția Parlamentului pentru că nobilul cavaler francez a cerut să lupte până la moarte cu cel despre care pretindea că l-ar fi dezonorat.

Pe Le Gris, ca membru inferior al clericului, un preot l-a sfătuit să ceară să fie judecat de Biserică, dar a refuzat motivând că nu e vinovat, că e onoarea lui în jocPreotul i-a spus că, oricum, formal, nu e vorba de ea. Violul nu e o infracțiune împotriva unei femei. E o infracțiune de proprietate împotriva gardianului ei masculin.

Le Gris și de Carrouges și-au susținut cauza în fața regelui și a unei mulțimi de nobili. Și Marguerite și soțul ei și-au menținut acuzația. Le Gris a negat fapta cu vehemență. Spre final, ei i s-a adus la cunoștință ce se va întâmpla cu ea dacă soțul va muri în duel: Mărturia falsă adusă de o femeie unui bărbat în caz de viol este să fie dezbrăcată și tunsă, prinsă de gât cu un inel de fier, legată de un stâlp de lemn și arsă de vie. Marguerite abia atunci a aflat ce i se va întâmpla dacă soțul va pierde duelul dar nu a renunțat, asumându-și orice consecințe. Duelul dintre cei doi a fost hotărât într-o zi din decembrie 1386.

*

În fapt, regele Ludovic al VIII-lea a introdus un edict oficial împotriva duelurilor în anul 1626 – reiese din „cercetările” mele online.

*



Despre film am aflat din articolele traduse de Jo pe blogul ei: Film. Serial (vezi blogroll, in stânga: "Pe unde-mi place să citesc"). Fără acele articole și discuțiile pe temă sunt aproape sigură că nu aș fi ajuns să văd acest film - pierderea ar fi fost a mea. 

18 comentarii:

  1. No la he visto, pero me la llevo anotada. Parece interesante. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Es interesante porque plantea un tema del que no se habla mucho en aquellos días en que la mujer era un objeto.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Oi amiga, maia uma matéria que gostei de ler.

    Te desejo um feliz novo mês de paz e muitas realizações.

    Baijos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Estou feliz que você gostou.
      Obrigado! Feliz fevereiro e com muitas conquistas desejo a você também!
      Beijos

      Ștergere
  3. It's fun how many movies you are watching and then reviewing. Good to be on your page dear Di. <3

    Happiness hugs xo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you, dear Natasha! ❤️
      I see more than I have time to tell. 😊
      Happiness hugs. ❤️

      Ștergere
  4. Mulțumesc de recenzie și recomandare! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce faină recomandare! sper să apuc să-l văd și eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru interes. 😊 Daca ai ocazia, dar mai ales timp...

      Ștergere
  6. Pe mine ma depasesc postarile voastre despre filme cu atatea detalii despre actori si subiecte. Dar citirea lor e o placere. Nu promit sa le si vad, dar imi raman undeva in mental!😊
    Multumesc pentru aceasta prezentare, Diana draga! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fie vorba intre noi 😊 habar n-am, in general, cine-i regizor si cum se numesc actorii - daca nu sunt unii al caror nume l-am retinut pentru ca imi plac. Scriu numele (le aflu de pe IMDb in general) pentru cei care sunt, eventual interesati.
      Cat despre subiecte... Sunt povesti si cam atat. Unele filme imi plac foarte mult si mai scriu despre ele (din cand in cand); altele imi plac putin spre deloc si scriu despre ele, dar mai rar. 😊 De cand cu "Clubul cinefililor", gazduit de Carmen (Intre vis si realitate), mi s-a deschis apetitul cu scrisul despre filme.
      Multumesc ca mi-ai zis ca-ti plac aceste "povesti".
      Cu placere!
      Zi frumoasa iti doresc, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  7. Ahhh, și nu zici cine iese învingător în duel?! :) Eu știu, am văzut filmul. Și mie mi-a plăcut. Iar faptul că am văzut de trei ori aceeași succesiune de evenimente, dar din puncte de vedere diferite a fost cât se poate de interesant. Oricum, Jodie Comer a făcut treabă bună în rolul lui Marguerite. Ai văzut Obsesia Evei (Killing Eve)? Mulțumesc pentru mențiunea blogului meu. ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca stii! 😊 Am "dialogat" pe blogul tau. Sper ca cine nu l-a vazut nu-si da seama cine castiga - am tot scris si sters pentru a nu "transpira" ceva - daca scriam cum se adunau gandurile sigur se prindea toata lumea ce si cum.
      La fel am considerat si eu, cand am lasat curiozitatea sa invinga. 😊 Fara "capitole" nici nu-mi imaginez - acum - cum ar fi putut sa prezinte situatia.

      Cu placere. ❤️ Continui sa cred ca e aiurea sa nu pun link direct pentru ca la tine, din aproape in aproape, un cinefil care are nesansa sa ajunga intai aici ar afla fara efort (doar facand clic spre tine si apoi pe "ancorele" de la tine) amanunte despre regie, actori, barfe... 😊

      Am uitat! Nu am vazut Killing Eve. Nu m-a atras descrierea...

      Ștergere
  8. Pierderea ta... legat de Killing Eve. Mie imi place mult, iar Jodie Comer e grozavă. Dar grozavă, grozavă, nu așa orișicum. :) În Killing Eve am remarcat-o, iar acum îmi confirmă cu fiecare rol că-i o actriță bună. În altă ordine de idei, poți să pui un link la articolul acela... Ultimul duel: povestea din spatele filmului și încercarea istoriei de a o suprima. Mi s-a părut foarte interesant. De asta l-am și tradus. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Jo!
      Foarte fain articolul tradus de tine. Cand am scris despre film am cautat date istorice si am aflat unele scrise si acolo. Mai ca-mi vine sa ma oftic! :)) Dar au fost capabili revizionistii istoriei sa stearga imaginea unei femei dintr-o poza unde nu stiu ce realizasera cu nu stiu ce ocazie... doar barbatii si-au primit laudele peste timp.

      Pe cele doua actrite din rolurile principale (Killing Eve) le consider talentate, dar filmul "are ceva" ce ma tine departe...

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Pana acum cateva luni habar n-aveam ca exista - poate mai auzisem/citisem numele dar n-am retinut. Abia retin numele unor actori - numele regizorilor nici nu-l citesc, in general, pe generice sau pe aiurea. 😊 Daca nu ma atrage descrierea filmului, daca in primele 20-30 de minute nu descopar ceva care sa ma atraga renunt la orice film, indiferent de regizori, actori etc..

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.