2016-12-01

1 Decembrie, 2016 Braşov

La mulţi ani România, oriunde te-ai afla!

In Braşov, cu ocazia Sărbătorii Marii Uniri, manifestările cultural-religioase-ostăşeşti au loc in mai multe locuri. La mall-ul Coresi - cel mai mare din Transilvania – ca să ştiţi :) – inaugurat in martie 2015 şi unde n-am fost până azi, şi n-am de gând să merg dacă nu se impune cu necesitate, din cine ştie ce motive, sunt organizate câteva spectacole, dar nu de oficiali. Am divagat! Sărbătoarea de 1 Decembrie, da…

Ce-am spicuit de prin presa locală:
- la ora 10:00, in Piaţa Tricolorului (zona primăriei, pe Bd. Eroilor) va ăncepe manifestarea: un ceremonial religios urmat de o ceremonie militară; între orele 9:00 şi 11:00, pe Bd. Eroilor vor defila opt batalioane ale unităţilor militare din judeţul Braşov; bulevardul va fi blocat pe porţiunea dintre intersecţia cu str. Mureşenilor (lângă Livada Poştei) şi Teatrul Sică Alexandrescu (spre Poiana Braşov si Piaţa Sfatului se va putea circula cu maşina – un fel de a spune, pentru că s-ar putea să fie extrem de aglomerat);
- de la ora 12:00 se va învârti Hora Unirii in Piaţa Sfatului, şi va avea loc şi un scurt spectacol folcloric (nu-mi dau seama ce înseamnă “scurt” în acest caz);
- de la ora 12:00 (va trebui ca oamenii să aleagă unde să fie), Uniunea Junilor Braşoveni şi Braşovul Vechi au anunţat un alt ceremonial religios, iar de la ora 13:00 un spectacol folcloric, în Piaţa Unirii (cartierul Şchei); seara, la hotelul Aro Palace se va desfăşura “Seara junilor”, unde au acces doar cei care au invitaţie;
- de la ora 12:30, la Centrul Cultural Reduta (str. Apollonia Hirscher nr. 8) se va desfăşura un spectacol folcloric la care vor participa Orchestra Populară “Ţara Bârsei”, Ansamblul Folcloric “Poieniţa”, Ansamblul “Crai Nou” (al Palatului Copiilor Braşov);
- de la ora 14:00 e rândul celor de la mall să se desfăşoare.

Primăria a alocat pentru aceasta Sărbătoare suma de 15.000 de lei.

Nu prea mă înghesui la astfel de manifestări – şi nu pentru că, in general, este frig. Nu mă entuziasmeaza nici slujbele religioase şi nici spectacolele folclorice, în general (sunt unele care-mi plac, dar nu le-am descoperit cu ocazia acestei sărbători – poate pentru că nu sunt potrivite?) Ce-mi place mult sunt paradele militare. Habar n-am de ce, pentru că nu-mi plac uniformele – poate pentru că-mi place ideea de a şti că e cineva pregătit să-şi dea viata (şi) pentru binele meu in caz că e necesar?
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Distracţie frumoasă tuturor! Să fiţi cuminţi! Să fim uniţi!
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
P.S. “oriunde te-ai afla” este expresia folosită la finalul fiecarui episod din serialul Midnight Caller (1988-1991) – să n-avem vorbe!
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Sursa foto: http://www.mesagerulromanesc.info/?p=3781

8 comentarii:

  1. LA MULȚI ANI,DIANA!
    LA MULȚI ANI ROMÂNIA ȘI TUTUROR ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI!
    Zi frumoasă îți doresc,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări!

    P.S.la București este soare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Elena! La multi ani! <3

      Tocmai ce am fost in vizita pe blogul tau si scriam ca nu mai ninge... :) Fulguieste iar, dar e mai mult ploaie decat zapada. :( Poate se transforma in stelute albe si pufoase. :)

      Iti doresc sa ai un weekend minunat!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  2. La mulţi ani!
    Frumos program, cu de toate. La noi anul ăsta n-a fost paradă şi cum oricum n-aş fi putut merge, m-am uitat la aia din capitală, la TV. :)

    Pfuaii, eu am fost îndrăgostită de Gary Cole. Tare, tare :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! :)
      N-am ajuns la manifestari, desi am plecat de acasa cu acest gand - pe drum ne-am intalnit cu niste amici si-am ajuns la Timisul de Jos. :)
      Si mie-mi placea Gary Cole - datorita lui am rezistat eroic la serialul "American Gothic" (primele episoade au fost interesante, apoi... cred ca nici scenaristul nu stia unde vrea sa ajunga).

      Ștergere
  3. Ce serial misto... Fasolea mancata in aglomeratie nici pe mine nu prea ma incanta. :)))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost super misto serialul.
      :)) In programul "de Brasov" nu scria nimic de fasole. :))

      Ștergere
  4. Pe mine paradele mă emotionează într-un mod deosebit, mă fac să mă simt parte la ceva mai măreţ decât viaţa fiecăruia luată în parte. Ideea de unitate cred că mă fascinează. Şi poate şi etalarea forţelor militare îmi induc un sentiment de siguranţă cumva.

    Multe evenimente şi prin Braşov, bag samă. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Emotie! E cuvantul potrivit! :) Ma impresioneaza, recunosc. Imi plac si masinariile de lupta.

      N-am ajuns la evenimente, desi cu gandul acesta am plecat. :) Am ajuns in directie opusa: la Timisul de Jos. A fost fain, la Timis, la manifestari nu stiu. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.