2016-12-13

Mai avem mult până la democraţie

In România orice pare a fi posibil – daca e si penibil.

La loc comanda! S-au promis fel si fel de reduceri si eliminari de taxe, de anul viitor, 2017. Neeee! Nunu! Promisiunile electorale vor fi respectate din 2018, sa nu avem derapaje economice. Cum?! Si v-au votat oamenii pentru 2018? Desigur, mai bine mai tarziu decat niciodata. Cine stie ce se mai intampla pana la anu’ si… se mai poate amana, omul mai uita, ocupat cu saracia si ajutorul social… sau intelege ca trebuie sa stranga cureaua pentru… plata datoriei externe. Puşchea pe limbă! Totusi, mai verificam, poate scadem si crestem din anul ce vine.
Oooo! Cârcotaşă ce sunt! Se va mari salariul minim! Serios?! S-ar fi marit oricum, indiferent cine castiga alegerile.

O lege din 2001, cu referire la integritatea demnitarilor, se urmareste a fi schimbata pentru ca guvernul României sa fie condus de un individ condamnat penal la doi ani de inchisoare, cu suspendare – suspendare sau ba, condamnarea e penala. Hai, pa! Cel puţin, asa sper… Altfel, vom fi unicul stat din Europa (si din lume. cred) care vom avea un premier condamnat penal. Ce fain! Suntem deosebiti prin ceva.
Fapt divers: tipul provine dintr-un judet (nu prea bogat – exceptand tipul in cauza) unde nu exista librarii. De fapt, s-ar putea ca acum sa existe, macar una. Si mai fain! O tipa de acolo arata poze cu chioscuri unde se vand fel de fel, intre care si carti, si zicea ca-i librarie.

Partidul National Liberal e, de fapt, o struto-camila – intre liberali au aterizat prea multi răutaciosi – nu intrebati cine sunt, cititi cine a distrus in 2008-2009 o multime de firme (intre multe alte chestii bune facute). PNL a pierdut cu acea absorbtie – deja le-a iesit pe nas – o multime de simpatizanti.

Au mers sa voteze 39 % dintre români. Altfel spus… o mâna de oameni au votat pentru restul de 18 milioane. Asa ceva ar trebui sa fie posibil doar atunci cand institutiile statului sunt atat de bine reglate incat chiar daca le ocupa indivizi mediocri sa nu existe probleme. Care politician român are, insa, interersul sa realizeze asa ceva? Datorita institutiilor cu “traditie” alte state nu prea se confrunta cu situatii atat de neplacute, cu derapaje catastrofale: au institutii reglate (in unele cazuri de sute de ani) si mediocrii nu-si pot face damblalele. In România, institutiile democratice incep sa piarda teren…

Pare ca românii au inclinatie spre institutiile autoritare, in general: biserica, armata, presedinte si mai puţina incredere au in parlament, de exemplu (nici nu-i de mirare, avand in vedere "oferta" pentru alegerea parlamentarilor). Intre institutiile centrale fundamentale intr-o democratie se numara guvernul (executivul), parlamentul (legislativul) si partidele politice, justitia – in aceste institutii românii par a avea cea mai mica incredere (dovada? prezenta scazuta la vot, intre altele).

Un principiu foarte important al democratiei este separaţia puterilor in stat, ceea ce nu prea pare a fi cazul in România, chiar daca ma refer numai la “avizul parlamentarilor” (senatori sau deputati, dupa caz) cand reprezentantii justitiei vor sa urmareasca penal un deputat, un senator sau un membru al guvernului care este si senator sau deputat (aici mi se pare, din nou, o chestiune care incalca principiul democratic al separarii puterilor in stat: un ministru sa fie si deputat sau senator).

Nu-mi place s-o afirm, dar societatea românească nu e pregătită (nici chiar dupa 27 de ani) pentru integrarea in spaţiul democraţiilor occidentale.

14 comentarii:

  1. Nu, nu e.
    Si nu doar din punctul de vedere politic, sau din acel administrativ.
    Chiar am zis ca nu o sa mai zic vreodata nimic...
    Oamenii doar se supara cand aud, nu stau sa si asculte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... :( Stiu ca nu e pregatita din prea multe puncte de vedere.
      Oamenii se supara, dar le trece cand inteleg ca ai dreptate (chiar daca nu vor recunoaste in faţa ta - poti avea surpriza sa auzi cuvintele tale rostite de cei care s-au suparat candva). Mi se pare, cumva, paradoxal sa nu fie ascultati / crezuti cei care au cunoscut democratia, care au vazut cum functioneaza lucrurile in state cu traditie democratica (sa zic asa). Dar mentalitatea se schimba in timp indelungat - in cazul prea multor oameni (mai ales al celor care au cunoscut doar statul socialist si au avut senzatia de bine).

      Ștergere
  2. Oh, my dear God! Cred ca am scris trei comentarii pana acum dar le tot sterg pentru ca nu are rost! Singurul lucru care îl pot spune ... stinge naibii lumina aia o data si pleaca! :))) Sorry de îndrazneala!!
    pupici Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ella, Ella! Ce dor mi-a fost de comentariile tale! :)
      :)) Cred ca alegerile din 11 decembrie au cam reusit sa-mi puna capacul! Sunt cu un pas mai aproape de intrerupator. :) In anul 2011 am fost chiar langa intrerupator, dar m-am razgandit - ce greseala! Sau poate nu?! :) Oricum, am ceva de lucru pentru a reusi acum (am mai si intinerit cu 5 ani!), mai ales ca nu am studii tehnice pentru care (din ce-am auzit) sunt recunoscute diplomele prin unele state europene.
      Pupici!

      Ștergere
  3. ...Dupa atatia ani,da,e adevarat,ar fi trebuit sa fie pregatita !Dar acele
    state cu democratie palpabila,o tot pregatesc de sute de ani,adevarata civilizatie,cultura,provine din schimbarile de mentalitate, educatie(cea din familie)pentru ca scoala doar instruieste(si asta intr-un sistem depasit) !
    Eu tot mai sper si iti doresc si tie mai mult optimism,credinta in Bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Natalia :)
      Credinta in Bine o am, cred, cumva "infipta"-n suflet si optimismul cred ca nu mi-l depasesc prea multi, doar ca ma "sperie" cand constat reaua-vointa a unora, capacitatea scazuta (sau vointa), in cazul altora, de a intelege in ansamblu unele lucruri...
      Si ii aud pe unii si pe altii cum vorbesc despre integritatea demnitarilor (si cauta scuze) ca si cum ar fi un fleac pe care doar fraierii il iau in seama. Cei care vor sa schimbe ceva in bine ar trebui sa fie radicali in alegeri (electorale si nu numai) altfel, cred, doar isi lungesc boala.
      Iti doresc, cu drag, sa ai o zi minunata!

      Ștergere
  4. orice om cu cap si minte in ap nu poate fi decat (cel putin) trist, dezamagit, furios din cauza rezultatului acestor alegeri...
    nu inteleg cum oamenii pot fi atat de orbi, cum pot accepta sa fie prostiti in fata cu promisiunea pe care o urasc cel mai tare: ca lise va da, ca li se va mari...
    oare oamenii nu inteleg ca acei bani ca re li se dau cu ca li se mareste...vin de undeva, de la acel buget unde se duc banii munciti si nu usor de restul?
    teleormanul judetul cu cei mai multi asistati social...si? lor ce le pasa? nu spune nimeni ca e usor sa gasesti de lucru dar cei mai multi nici macar nu incearca...
    in sfarsit, sunt tare trista...
    cu siguranta ca trebuie sa treaca timp ca oamenii sa inteleaga si sa re-invete sa judece cu propriul cap...e inca prea impamantenita ideea de a face ce ti se spune, probabil ca e si mult mai usor asa.
    la un moment dat, sper ca nu prea tarziu, ne vom destepta, nu vreau sa cred ca imnul nostru se numeste degeaba, Desteapta-te, romane!
    sunt sigura ca sensul nu e doar cel de a ne destepta (trezi)"din somnul cel de moarte", sunt sigura ca face referire si la a ne "destepta" mintile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se lasa pacaliti deoarece ei chiar spera ca “de data aceasta” va fi bine – ceea ce inseamna circa 25 % dinntre cetatenii cu drept de vot care nu vad in perspectiva (sau mai rau: NU POT vedea in perspectiva). Scriu 25 % avand in vedere prezenta la vot si modul in care s-a votat. Practic, o minoritate a ajuns sa hotarasca pentru majoritate – aici e si vina celor care nu s-au prezentat la vot (desi nu cred ca mare lucru s-ar fi schimbat dar, “vizual”, harta ar fi aratat altfel.
      Acesti oameni nu cred ca sunt chiar toti dintre cei obisnuiti cu “sa-mi dea statul”, ci si dintre cei care fara a primi de la stat nu pot nici macar sa supravietuiasca. Statul român nu are interesul sa permita cetatenilor sa se descurce singuri… Intr-o economie functionala multi oameni ar reusi sa-si produca ceea ce au nevoie si chiar ceva in plus.
      Locuri de munca, la nivel national, exista, dar oamenii nu isi pot permite sa se mute in orasul unde e de munca nu ar avea unde sa locuiasaca (si cei mai multi anu copii mici), iar chiriile sunt mari – firmele care ii angajeaza nu le ofera macar un avans pentru chirie, pe care sa-l retina din salariu ulterior, in rate.
      Din pacate, prea multi sunt obedienti, desi nu au crescut in era obedientei – au fost educati: “nu e treaba ta, nu te bagi” si asa, generatiile ajung sa traiasca intr-o spoiala de democratie cu mentalitatea obedientului care a trait in era cand securistii iti bateau la usa noaptea si militienii se comportau de parca ar fi fost stapanii cetatenilor… Frica ii tine “pe burta” pe cei mai multi. Din pacate, pana nu scapa de frica nu se vor putea misca. Si de lene ar trebui sa scape unii… Poate nu e doar lene, ci nesiguranta, frustrare, jena ca sunt prea saraci pentru a tinde spre mai bine… Dar sa nu vezi un imbogatit peste noapte! Tupeul lui este infiorator! Nici parintii nu si-I mai cunoaste, sa nu stie “noii prieteni” unde-si are radacinile…
      Poate ne vom trezi intr-o buna zi.

      Ștergere
  5. Explicația e simplă. Jumătate din gospodăriile româneşti au wc în curte. În anul 2016. Ori dacă tu nu te gândeşti în primul rând la confortul tău, sănătatea ta, atunci e imposibil să s

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...să se aştepte cineva de la tine să iei nişte decizii mai importante.

      Ștergere
    2. Circa 100 de mii de gospodarii nu au electricitate (probabil nici gaz si nici canalizare), dar e din cauza saraciei… Multi si-ar dori mai mult dar nu li se ofera oportunitatea. Un stat condus de oameni care nu se gandesc doar la ei ar face in asa fel incat oamenii sa se descurce singuri. Dar! Oamenii care se descurca singuri nu pot fi manevrati asa cum sunt azi manevrati destul de multi români (din fericire – vorba sa fie! – mai sunt astfel de cetateni doar vreo 25 %, conform ultimelor alegeri parlamentare). Sunt aceia cu mentalitatea “sa-mi dea statul” si statul, care e condus / reprezentat de oameni, profita, dar cei care vor si tot vor nu inteleg ca statul le “da” de la cei care se spetesc muncind si care sunt din ce in ce mai puţini. :(

      Ștergere
  6. Da, suntem departe rău de o adevărată democrație. De 26 de ani doar mimăm că trăim într-o democrație. De fapt este tot o dictatură, dar un colectivă, a unei armate de borfași, imorali și incompetenți. Și cei mai mari mincinoși ai națiunii. Iar o țară întreagă se lasă „aburită” de aceste minciuni. Chiar dacă nu vedem o alternativă viabilă în nicio direcție politică (toți au dovedit același lucru: că nu le pasă de țara asta!), românii trebuia să meargă la vor. Ia s-o fi fost vreo 5 milioane de voturi anulate, ca un protest al națiunii la adresa clasei politice! Absenteismul înseamnă că oamenilor nu le pasă nici de țară, nici de viitorul ei, de nimic!
    Gânduri bune, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partea cea mai trista este ca mincinosilor / manipulatorilor nu le pasa nici de voturile anulate... Cei care castiga alegerile electorale se bucura de parca ar fi repurtat, cu adevarat, o victorie. Intr-un fel chiar e victorie: pentru ca ne conduc (spre prapastie). Bineinteles, aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa mergem la vot de cate ori e necesar...
      Manipularea pe care o practica unii e de-a dreptul scarboasa. Ultima pe care am auzit-o a dat-o pe gura unul Ion Cristoiu: "Practic, românii au votat in 11 decembrie suspendarea presedintelui" - si cetatenii care sunt impotriva presedintelui chiar il cred, desi n-are logica, pentru ca un procent de cca 25 % nu este si nu poate fi reprezentativ in astfel de situatii.
      Le pasa de tara si celor care au lipsit de la votare - absenta poate fi considerata "vot anulat". Unii considera ca nu merita nici sa se deranjeze pana acolo - cu ofertele electorale existente - pentru a anula un buletin de vot... :( Cei care lucreaza in alta localitate decat cea de domiciliu ar fi trebuit sa faca un efort - inclusiv financiar - destul de mare (chiar daca le pasa, multi nu si-au permis sa mearga la vot)
      Multumesc, Alex!
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  7. Daca toti oamenii politici au averi , comportamentul lor fata de votanti si societate , nu se mai poate vreodata schimba de la o zi la alta . Prin aceasta definitie toti cei cu averi , vor rasarii ca ciupercile dupa ploaie si ne vor conduce , la urma urmei comunismul a fost total uman , prin rasturnarea claselor politice . Ne conduceau cei saraci cu spiritul insa nu demagogii . Mai puternic decat James Bond

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.