2016-12-04

Categorii de cetăţeni: fraieri şi “jmecheri”

Angajatii acestia ai statului nu stiu ce legi sa mai inventeze pentru ca ei sa nu munceasca; ma refer aici atat la politicieni (peştele de la cap se împute – şi se curăţă de la coadă) căt si la slujbasii obisnuiti, cu atributii de control, autorizari si altele de gen.
S-au gandit ei si s-au sfatuit, sa scuteasca de pârnaie pe aceia care-s prinsi cu mâţa-n sac – adica nu-si platesc birurile – daca achita datoria si penalizarile. Sa zicem ca e bine… Dar s-au mai sfatuit, in toamna asta, sa bage la plata pe toti aceia care nu-si platesc intretinerea timp de 45 de zile. Gata cu chematul in judecata! Direct executare silita. Adica, furnizorul de apa, gaz, gunoi etc. s.a.m.d. merge hopa-hopa la un executor judecatoresc si da “cererea” – nu mai fac asta reprezentantii asociatiilor de proprietari. Executorul, hopa-hopa, scrie ce-are de scris si trimite fraierului hartia. Omu’ o primeste si, poate, face infarct cand afla ca in 15 zile tre’ sa-si achite datoria la intretinere. Da, e lege din data in 26 noiembrie a.c.

La ce ma gandesc: sunt multi executori judecatoresti si multi sunt muritori de foame, asa ca guvernantii s-au gandit sa le mai dea o ţâţă de supt si s-au orientat spre acei multi care, unii, nu au nici dupa ce bea apa. Ca doar nu-s miliardari cei care nu platesc, intre altele, diferitele pierderi la apa, de exemplu, avand in vedere ca-s multe imobile vechi si foarte vechi care necesita reparatii si… ghici! Nu sunt bani pentru reparatii.
Ma mai gandesc: furnizorii de electricitate, in special, sunt mai multi azi, deci exista concurenta; in plus, multi politicieni (si nu numai) detin actiuni pe ici-colo – fara incasari dividendele n-ar mai fi mari, asa ca era necesara o lege care sa le asigure veniturile (da, stiu ca exagerez).

Au pocnit cu legea in aceia saraci care mai au inca un acoperis deasupra capului. As zice ca cel care nu plateste pentru caldura si blocul nu e deconectat de la retea e nedreptatit – el, probabil, ar renunta la apa calda si caldura, sau ar folosi cat isi permite sa plateasca, dar nu poate. In blocurile “necontorizate” separat, pe fiecare apartament, as zice ca nu e drept sa se aplice aceasta executare.

Pentru a pretinde plata intretinerii – mai ales in anotimpul rece – salariile ar trebui sa fie decente si facturile mai puţin umflate cu accize, taxe verzi si alte răhăţişuri pe care, in principal, le suporta micii consumatori.

Intre cei cu restante la plata intretinerii sunt foarte multi care traiesc din ajutor social, sunt foarte multi batrani singuri – adica fara copii, fara rude care sa-i ajute - cum debita un politician acum cativa ani. Da! Vor zice multi: “nene, consumi, platesti”. E corect, dar stai o clipa! Câţi or fi, in fiecare bloc, cei care nu pot plati (nu e ca nu vor, ci nu pot!). Cât de mare e suma pe care trebuie sa o plateasca? Oare chiar nu e posibil ca fiecare sa dea de la el vreo 5 lei (mai ales in blocurile mari) pentru a-i ajuta sa treaca iarna pe cei care dovedesc ca nu au venituri suficiente sau nu au deloc? In imobilele unde locuiesc, in principal, oameni saraci ce se va intampla?

Bun. Ajungem la executare. In 15 zile datornicul e obligat sa plateasca, dar are posibilitatea sa faca o contestatie la executare. Legea asta stramba e data, chipurile, sa vina (si) in ajutorul reprezentantilor asociatiilor de blocatari, pentru ca procesele dureaza mult si bla-bla… Omu’ datornic face contestatie si are mari sanse sa obtina acelasi lucru ca si până acum: esalonare sau amanare si, uneori, anulare – mai ales pentru sumele mai vechi de trei ani si neachitate – ăsta-i termenul general de prescriptie: 3 ani. Dar câţi dintre datornici stiu asta? Le spune cineva? Nu. Li se cer banii si ei se vor da de ceasul mortii sa achite datorii vechi si de cinci ani – le aduc datornicilor si mediatori, sa se inteleaga amiabil. Daca vor fi platite datoriile mai vechi de trei ani sunt bune platite. Daca nu vor fi platite… asociatia ramane cu paguba. In plus, daca mai multi se pot lupta cu asociatia, prea puţini fac faţă giganţilor.

Executarea. Sa zicem ca se ajunge la punctul in care executorul intra-n casa si incepe sa evalueze obiecte (asta in cazul celor care nu au conturi, pentru a le popri, sau salarii sau… ceva venituri). Ce valori pot avea in casa acei oameni care nu-si pot plati intretinerea? Anumite bunuri nu pot fi executate silit, dar uneori se intampla sa fie executate si omu’ nu se opune, pentru ca nu stie: cele de uz personal sau casnic strict necesare datornicului si familiei sale (aragaz, frigider, ca exemple); obiectele de cult religios, daca nu sunt mai multe de acelasi fel; alimentele necesare datornicului si familiei sale pe timp de doua luni daca datornicul se ocupa exclusiv cu agricultura, animalele destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta; combustibilul necesar datornicului si familiei sale calculat pentru 3 luni de iarna; alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite prin diverse legi; bunurile declarate neurmaribile prin alte dispozitii legale. Daca datornicul are un câine (de rasa sau nu), îi vor vinde câinele la licitatie? Dar daca are pisica de rasa (sau nu) sau hamster, sau papagali sau canari…?
Ce ar ramane de executat? Telefoane mobile, televizoare, casetofoane, aparate de radio, vase, vesela, pături, covoare, bibeloruir, bijuterii, tablouri, mobila, carti etc. Dar, pentru ca furnizorul sa-si acopere “paguba” trebuie ca aceste obiecte sa fie vandute – intr-o zi cu soare si cu cer senin si pasari cântătoare. Dupa ce sunt vândute (sau inainte) executorul isi ia partea. Daca vor fi vandute la licitatie exista niste costuri, care vor fi acoperite… In final, furnizorii care emit facturi umflate lasa in saracie lucie un om, dar ce recupereaza s-ar putea sa nu acopere (in unele cazuri) “paguba”. Executorii judecatoresti nu se vând ieftin.
Am auzit texte de genul: nu poti plati intretinerea la bloc, muta-te la ţară. Sunt convinsa ca multi ar alege aceasta varianta daca ar avea unde sa se mute… la ţară, dar n-au aceasta posibilitate. Ce le-ar ramane?! Cerul liber? Canalele?

Sunt curioasa cum se va proceda, pentru ca fiecare trebuie executat pentru “cota” ce datoreaza. Furnizorii vor cere de la asociatii lista datornicilor?

Oare chiar merita sa fie data pe piaţă o astfel de lege? Motivul acestei legi? Cârcotaşă cum sunt, as zice ca scopul este de a asmuţi, din nou, cetăţenii unii impotriva altora.

Ghiciţi cine-s jmecherii?
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Prin Legea nr. 225/2016 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu. La utilitati publice sunt incadrate: alimentarea cu apa si canalizarea; alimentarea cu energie termica in sistem centralizat; salubrizarea localitatilor; iluminatul public; transportul public de calatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.