2016-12-21

Decembrie 1989 - Decembrie 2016

Crăciunul românilor a fost înroşit de sânge in Decembrie 1989…
De luni (19 decembrie), din pacate, germanii au si ei parte de amintiri insangerate in pragul sarbatorilor de iarna. Viata isi va continua cursul dar amintirile triste vor plana an de an asupra Sărbătorii Crăciunului…
sursa foto: Brasov, orasul sufletului meu
Liderii polititici si militari nu se gandesc la siguranta cetatenilor… Cine mai crede astfel e naiv. Liderii isi doresc puterea cu orice pret, pentru ca puterea politica si / sau militara e “producatoare” de avutii.

Este foarte rau si faptul ca am ajuns in situatia de a nu mai reusi sa intelegem ce se intampla, nu mai reusim sa facem diferenta intre atacurile intamplatoare, nemotivate politic si cele orchestrate – si trebuie sa-i credem pe cuvant pe cei care ne spun “despre ce e vorba”.

Multe state au avut colonii, colonii care, in timp, si-au castigat independenta si sunt – teoretic cel puţin – state independente. Mai sunt si azi, destule colonii… Toti cei care au crezut ca si-au castigat independenta detin numeroase resurse naturale pe care le vor “marile puteri”, resurse pe care daca nu le pot obtine apeland la mita sau la diferite intelegeri “reciproc avantajoase” nu vor afirma: “vreau bogatia altora” (punand in pericol proprii cetateni), ci incep cu teorii de genul: “implementarea democratiei in statul cutare e imperios necesara pentru a nu mai avea asa de multi straini in statul nostru”. Si intra cu armele. Rezultatul: si mai multi straini, inclusiv in statele altora.

Un atac sangeros induce frica nu doar in sufletul cetatenilor statului unde are loc, ci si in cei care apartin altor state, pe principiul: “am putea urma noi” (ideea se si inoculeaza) – liderii si / sau “formatorii de opnie” au grija sa alimenteze aceasta teama. Frica ucide mintea – nu mai stiu cine spunea, dar mare adevar a zis. De frica, cei mai multi accepta orice si nu mai trec prin filtrul gandirii ce li se serveste. De frica, oamenii tac si devin, intr-o mai mica sau mai mare masura, obedienti – merg pe burta, sa nu deranjeze pe cineva cu actiunile sau cuvintele lor.

Prin teroare au fost schimbate si implementate regimuri politice. Teroarea pe care o seamana atacurile sangeroase e de inteles, dar prin astfel de acte au castigat puterea marii dictatori ai lumii – si au pastrat-o si cate un secol. Teroarea (care a culminat cu dictatura lui Robespierre), in secolul XVIII, aproape ca a aruncat Franta in epoca evului mediu timpuriu. Teroarea “experimentarii comunismului” a aruncat nu doar România intr-o era intunecata… Cei mai multi români (nu toti) isi amintesc doar frigul si intunericul din casa, lipsa alimentelor, dar cei mai multi nu au idee de teroarea in care au trait altii. Aceasta teroare a contribuit mult la desfasurarea evenimentelor din Decembrie 1989: oamenii s-au saturat! Frica le-a dat pe-afara, depasind limitele suportablitatii. Oamenii au ales sa se scuture de frica!

Unii lideri politici – dar nu numai – vor sa bage frica-n oameni pentru a-i putea constrange sa faca si ceea ce nu vor si astfel ei, liderii, sa isi atinga diversele lor scopuri – in general meschine. Frica ajunge sa patrunda fiecare celula din organism, dar in acest fapt e si ceva bun: unii mor de frica, dar cei mai multi ajung sa-si depaseasca aceasta frica si sa actioneze pentru a rupe jugul, pentru a se elibera de teroare.

Cel puţin un gând se îndreaptă către toţi cei care au pierdut pe cineva drag în acţiuni de teroare, către toţi cei răniţi… Cred ca mulţi ne simţim răniţi şi, oarecum, ciuntiţi sufleteşte…

11 comentarii:

  1. La data alegerilor fac promisiuni , apoi uita de noi .
    O doamna invarsta care a fost deportata in lagarele de exterminare isi reaminteste : eram cu totii precum animalele ( La modul acela nu mai putea fi vorba de revolta ( sa opui rezistenta ) )
    Am sa spunem nepotilor si stranepotilor nostri , am fost mancati in interior , intre 1989-2016 de catre alti viermi .
    N.Ceausescu ordona sa fie omorati manifestantii din Timisoara . Dupa cateva zile I. Iliescu spune ca nu trebuie sa fie revolutie fara victime , amicilor sai de tovarasie .
    Au fost oameni care au plecat la revolutie fiind chemati , si nu s-au mai intors , chiar si copii cred .
    _
    Sarbatori fericite La toti .

    RăspundețiȘtergere
  2. In dec '89 mi-a zburat efectiv glontul prin par, la ars... Dupa aceea nu mai stiu cum e acolo, dar stiu ca vreau sa citesc si de bine despre Ro... si nu prea reusesc! :((
    Va doresc doar zile fara teroare, fara circ politic si fara grija zilei de maine! Stiu ca sunt o visatoare...
    pupici Diana, zile senine! ♥
    ps. corecteaza titlul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau! :( Sa fii la... un fir de par distanta de... neant inseamna sa ai zile. :) Multi ani zilele sa se insire pentru tine, si sa fie frumoase! :)
      Sora mea, sotul ei si cativa amici s-au adapostit de gloante la biserica Coltea... :( Nici tu, nici eu, nici ea si nici ceilalti, nu cred ca vom uita vreodata suieratul acela si acel "poc-poc"...
      Se intampla multe de bine in RO, dar sunt initiative private (destul de rar si in colaborare cu "autoritatile").
      Iti multumesc pentru urari si pentru atentionarea cu titlul. :)
      Visatorii schimba lumea in bine! :)
      Imbratisari cu drag! Pupici! <3 Sa ai o seara frumoasa iti doresc.

      Ștergere
  3. Aceste evenimente le simtim noi cei care am trait.Am vazut un reportaj in care tinerii,era in Timisoara,nu stiau de eveniment si nu erau copii.Speram mereu sa vedem pentru ce au murit atatia oameni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Surprinzator n-as zice ca este, dar trist e ca unii (si nu cred ca-s puţini) sa nu aiba idee nici chiar de istoria recenta. :(
      Optimista din mine se gandeste ca realizatorii reportajului au ales astfel incat sa obtina raspunsul dorit: "nu stiu" - ca si in cazul realizarii celor mai multe statistici, pe "esantioane".
      Noi stim pentru ce au murit, stim pentru ce ne-am riscat viata si / sau libertatea, dar marea masa cred ca a inteles gresit ceea ce trebuia sa se intample si s-au facut alegeri gresite, atunci, la inceputul anilor 1990, cand se striga de zor "nu ne vindem tara" - nu am vandut-o, am dat-o gratis (de castigat au castigat cei aflati la butoane) si se striga" "noi nu gandim, noi muncim" - cei care nu gandesc au fost mai multi si acum nu mai au nici unde sa munceasca. Si s-a mai strigat, tot in anii 1990: "moarte intelectualilor" - ce pretentii putem avea de la asemenea oameni?
      De speriat este ca asemenea oameni inca mai formeaza majoritatea - mentalitatea aceasta pare ca se transmite ca un virus modificat genetic. :(

      Ștergere
    2. Sarbatorim cu armata de 1 decembrie . Romania a cazut in jos in perioada comunista si acum nimeni nu remediaza situatia . Mult mai pompos se va sarbatorii numirea guvernului ca ziua de 22 decembrie aceea a revolutie aceea cand tiranul a plecat la cerea intregii societati romanesti . Acuma punem o femeie pe post de prim-ministru si aceea de religie musulmana . Revolutia disparuta in cavoul lui Ceausescu . O fi luat-o cu el pe lumea cealanta . Asa cum scrieti pe aici e mare dezinteres de toate partile si te intrebi de ce mai trebuie serbat 1 decembrie . Retrospectiva , gonim ciorile din Cismigiu . Calmati-va nu o sa fim lasati sa mai fumam din tigareta nici in parc . O sa stam sa ne scarpinam in nas in spatele blocurilor marea bucurie . Cateii stiu mai bine :)
      ... Mi-am permis si azi sa scriu :)

      Ștergere
  4. Frica si ignoranta sunt folosite la toate nivelurile societatii; se pare ca nu sunt independente: ignoranta stimuleaza frica...
    Sarbatori fericite !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, e un adevar dovedit din plin. :(
      Multumesc! Zile fericite iti doresc! La multi ani! :)

      Ștergere
  5. Triste evenimente, de la care au trecut atâția ani.... Îmi amintesc cum șuierau gloanțele, până și în orașul meu prăfuit din Bărăgan. Am ieșit pe stradă cu noaptea în cap, cu gândul să plec la țară, unde erau părinții și bunicii. Am văzut oameni omorâți de gloanțe, mașini strivite de tancuri, clădiri ciuruite și oameni speriați. Iar cei care se fac vinovați de toate acestea, se cred nevinovați și chiar.... „eroi ai Revoluției”! Vor da socoteală pentru viețile celor care au murit atunci, fără nicio vină...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii nu au habar de acest capitol din istoria recenta a României... (sunt si dintre cei nascuti mult inainte de 1989, nu doar intre cei nascuti dupa). Tragic este ca unii dintre acesti tineri au tupeul sa se autointituleze "patrioti". :( Sa zicem ca sunt... Mai bine mai tarziu decat niciodata.
      Nici eu n-o sa uit curand acel suierat al gloantelor - aveam impresia ca acum-acum unul mi se va infige in ceafa. :( Teribile zile am trait atunci si ma gandesc cu groaza cum ar fi un razboi... Alung repede gandul!
      As vrea sa cred ca vinovatii pentru varsarea de sange vor plati...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.