2017-03-06

Cugetări. Citate favorite

Veacuri de-a rândul filosofii au sperat că vor putea odată să pătrundă secretele lumii. Astăzi filosofii n-o mai cred – şi ei se plâng de neputinţa lor. Eu însă mă bucur, că nu ştiu şi nu pot să ştiu, ce sunt eu şi lucrurile din jurul meu, căci numai aşa pot să proiectez in misterul lumii un înţeles, un rost, şi valori, cari izvorăsc din cele mai intime necesităţi ale vieţii şi ale duhului meu. Omul trebuie să fie creator – de aceea să renunţe cu bucurie la cunoaşterea absolutului.
Mă plimb in vârf de munţi. E noapte, dar cum ochii mi s-au obişnuit cu întunericul, văd la depărtari mari, vag – ce-i drept – dar totuşi văd. Aprind un muc de lumânare, deodată văd limpede la doi paşi, mai departe nimic. Mintea noastră sănătoasă, cu presimţirile ei instinctive, obişnuită cu întunericul realităţii, vede – tulbure, ce-i drept – la depărtări şi-n adâncimi foarte mari. Ştiinţa îşi aprinde însă mucul de lumânare; dintr-odată vedem totul la doi paşi, dar mai departe deloc.
(Pietre pentru templul meu, Cugetări, 1919)
Zări şi etape, Lucian Blaga, Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1968.
Volumul Zări şi etape cuprinde o selecţie din eseurile, aforismele, articolele de filosofie a culturii şi artei scrise de Lucian Blaga între 1919 şi 1930 şi publicate in presa vremii, articole pe care autorul le-a revăzut şi le-a grupat într-o succesiune logică, in capitole şi subcapitole. Pregatită pentru tipar încă din anul 1945, cartea oglindeşte orientarea scriitorului din acea perioadă.

Postare înscrisă in jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte, la un moment dat.

24 de comentarii:

  1. Cât îl iubesc eu pe Blaga, cât îl iubesc! :)
    Mi-ai făcut un dar, o bucurie, cu această postare, Diana dragă! ” Omul trebuie să fie creator – de aceea să renunţe cu bucurie la cunoaşterea absolutului.” Să nu strivim corola de minuni a lumii, să nu dezvăluim misterul, să nu arătăm și să nu dezgolim tot, să păstrăm marea intimitate a lucrului prețios, marele mister și taina care face din lume un paradis dezvăluit treptat celor care știu să înțeleagă și să prețuiască.
    Să ai o săptămână fericită, Diana dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O mica bucurie daca am facut sunt fericita. :) Multumesc pentru cuvinte, Mirela draga!
      Esti artist, asa ca... esti creator in mai multe sensuri. :) Iti doresc succes in tot ce faci!
      Saptamana minunata sa iti fie!
      La multi ani! :)

      Ștergere
  2. Nu imi mai pot aminti nimic din Blaga si e dureros! Ca si cand cineva a sters cu buretele "Blaga" din memoria mea! E atat de mult timp de cand l-am citit ... Poate gasesc ceva pe www ca sa-mi inprospatez memoria!
    Saptamana cu spor! pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parintii aveau in biblioteca unele carti semnate "Lucian Blaga" dar nu m-am atins de ele mult pana dupa 1990. :)) Eram influentata de ceea ce ne-au predat la scoala si nu m-a atras prea mult. :) La fel am patit cu mai multi scriitori români, din pacate. :(
      Multumesc, Ella draga! O saptamana super sa ai! Pupici! <3

      Ștergere
  3. O comparație genială între instinct și rațiune...
    Un citat plin de miez, pe care merită să-l întorci agale pe toate părțile. ☺

    Săptămână cu spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un citat ales prin... tragere la sorti. :) Lipsita de inspiratie am ales un raft de biblioteca, am ales o cifra (pentru "a cata carte" din raft), am luat cartea si am deschis-o la intamplare - am deschis-o mai spre final, dar au alunecat paginile si a am "pus degetul" pe acest fragment. :) Si, cumva, se potriveste starii mele de spirit. :)

      Multumesc, Zina! Iti doresc o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  4. hmmm, da...uneori sau de cele mai multe ori vedem la doi pasi dar mai departe, deloc...
    realiste cugetari :)

    zi faina si saptamana grozava sa ai, Diana!
    pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... :) Poate ar trebui sa tinem larg deschisi si ochii spiritului (sa zic asa). :)

      Multumesc, Elena draga! Sa ai o seara frumoasa iti doresc, si o saptamana la fel - si linistita! :) Pupici! <3

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Îmi place Blaga,frumoasă alegere!
    O săptămână frumoasă și plină de reușite să ai!(a plouat și aici puțin)
    Pupicei cu drag,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Multumesc!
      L-am cunoscut cam tarziu pe domnul Blaga - dar mai bine mai tarziu decat deloc. :)
      Saptamana senina sa iti fie! Si soarele sa nu-si intarzie aparitia! :)
      Imbratisari si pupici, cu drag! <3

      Ștergere
  6. Tot Blaga a spus ca "multe lucruri nu le vedem pentru ca le privim prea de aproape". Imi place foarte mult citatul ales de tine. Filozofia lui Blaga nu mi se pare ermetica, emana asa, o forta pe care o simti imediat. Si parca te lumineaza. Nu stiu, asa mi se pare mie.

    O saptamana excelenta, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si are dreptate. :)
      Nici mie nu mi se pare ermetica. Asa cum spune el: "incercari de filosofie". :) Oricum, cand l-am descoperit am fost extrem de surprinsa! :) Eram influentata de ceea ce ni s-a predat la scoala si aveam... prejudecati. :)
      Da, cred ca lumineaza. :)

      Multumesc, Suzana draga!
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata! <3

      Ștergere
  7. Imi place Blaga foarte mult... poate e glasul pamantului care ma cheama... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie a inceput sa-mi placa, la cativa ani buni dupa ce am terminat cu scoala. :)
      Da, poate... :) Imi place cum ai spus-o: glasul pamantului... :)

      Ștergere
  8. Si totusi, cat de multe ne-am putea imagina daca nu am cunoaste nimic despre lume?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne putem imagina... fara limite: am inventa o lume apoi alta si alta. :)
      Instinctul ne duce mai aproape de esenta vietii, cred, decat ne-ar conduce oricare descoperire stiintifica - instinctul nu e tocmai clar definit de oamenii de stiinta.
      De ce se intampla, de exemplu, ca din 50 de subiecte sa inveti doar cinci si dintre acestea cinci 3 sa fie pe "biletul de examen"? E stiinta?! E secret? E instinct? E imaginatie? :) E noroc?! :)

      Ștergere
  9. foarte frumoase cuvinte - oftez ! câte cărţi minunate pe lumea aceasta şi eu am citit cred doar cât un praf de nisip... nu am citit cartea şi îmi pare rău - ănainte de 1989 nu o găseam, iar după 1989, în avalanşa de cărţi ce au apărut (ca ciupercile după ploaie...) nu am cumpărat nimic scris de Blaga... păcat că am scăpat momentul potrivit !
    poeziile le-am citit, într-adevăr ! ''Cugetări'' nu am citit - dar aceasta mi-a plăcut:
    ''Mintea noastră sănătoasă, cu presimţirile ei instinctive, obişnuită cu întunericul realităţii, vede – tulbure, ce-i drept – la depărtări şi-n adâncimi foarte mari.''
    felicitări pentru postare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, prietena-japoneza. :)
      La fel imi spun si eu: atatea carti in lume si atat de puţine am citit!!!
      Bine zici cu avalansa de dupa 1989! Sunt puhoi! In unele cazuri, daca ai citit una a unui autor e ca si cum le-ai citit pe toate (de acestea ma "feresc"). :) Si raman... la fel de multe!
      Citatul pe care l-ai amintit in comentariu mi-a ramas in memorie mai mult decat oricare alte cuvinte din ceea ce am citat in postare. :)
      Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Cu drag! <3

      Ștergere
  10. Frumos citate din marele poet și filosof Blaga!Mereu mi-a plăcut cum scrie acest mare om. Iar poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, pe care am învățat-o cu plăcere în liceu, o mai rostesc în gând și acum, cu aceeași plăcere, ca și atunci când eram pe băncile școlii... Uite ce aduceri aminte mi-ai prilejuit, dragă Diana...
    Îți mulțumesc din suflet și îți doresc o săptămână minunată! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am inceput sa-l "cunosc" mi-a placut si mie. In scoala am fugit (si) de ceea ce se preda la orele de literatura, deci am fugit si de Blaga. :)
      Cu multa placere. :)
      Multumesc, Alex draga! Minunata saptamana sa iti fie!

      Ștergere
  11. Care e probabilitatea sa fii Sagunista?...tot vrut sa te întreb..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Zero. Primul an de liceu, Stiintele Naturii (cum au vrut parintii) :) In anul urmator am reusit sa ma transfer la un liceu nou infiintat, cu profil electro-tehnica.
      Eu am vrut auto, dar in anul cand a trebuit sa "merg" la liceu, inca, nu primeau fete. :) Apoi am ramas la liceul unde m-am inscris, (doar) pentru ca la o poarta distanta era un club de raliu. :)

      Ștergere
    2. Si eu am avut o treaba cu masinile si seturile de constructii, cred ca am fost un tomboy in prima parte a vietii :))) acum ma joc doar cu masinile mari ;)

      Ștergere
    3. Haha! :))
      Inteleg perfect joca cu masinile mari! Mai ales de cand am vandut masina. :)
      In copilarie mi-au placut mai puţin masinutele, dar nici papusile nu ma atrageau - aveam un fix cu cartile. Azi imi plac motorasele si imi place mai mult sub o caroserie decat in bucatarie. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.