2017-05-12

Fapta bună face bine la suflet

Nu este animal pe pământ, nici pasăre care zboară, decât în neamuri, ca şi voi. Nu am lăsat nimic nepomenit în Carte. Apoi, la Domnul lor vor fi adunate. [Sura Al-An'am:38, Coran]

Atunci când o persoană ţine orice animal departe de mediul său natural este responsabilă pentru animalul respectiv şi trebuie să aibă grijă de el: trebuie să-i ofere hrană, apă, un loc in care să stea in siguranţă şi, uneori, îngrijire medicală.

Profetul Muhammed le-a spus companionilor săi o poveste despre un bărbat care călătorea şi care era foarte înfometat şi însetat. Într-un final, bărbatul a găsit un fir de apă ce ţâşnea dintr-o stâncă. S-a căţărat pe stâncă şi a băut apa; când a terminat a găsit jos un căţel care lingea picăturile de apă care se scurgeau pe pământul arid. Bărbatului i s-a făcut milă de căţel şi s-a urcat din nou pe stâncă, a pus apă într-unul din pantofii săi şi i-a dat câinelui să bea. Allah Cel Iertător a fost mulţumit de fapta bărbatului şi i-a iertat toate păcatele.
Companionii Profetului au întrebat: O, Profetule! Allah ne iartă nouă păcatele dacă ne comportăm bine cu animalele?
Profetul a răspuns: Este o răsplată pentru orice lucru bun pe care îl faceţi oricărei fiinţe vii.

Profetul le-a povestit companionilor săi şi despre o femeie care a fost trimisă în iad pentru că a ţinut captivă o pisică iar aceasta a murit de foame pentru că femeia nici nu a eliberat-o, să îşi poată găsi singură hrana.

Dincolo de orice învăţătură religioasă, omul care face, din suflet (nu pentru că dă bine) o faptă bună (pentru semenii săi sau pentru orice altă vietate) - cât de mică sau neînsemnată ar putea părea această faptă - simte aproape instantaneu un val de căldură plăcută care-i cuprinde trupul; e ca un zâmbet ce luminează sufletul, şi in acele momente are senzaţia că orice e posibil. Numai cei care au făcut o faptă bună, dezinteresat, ştiu cât de bogaţi sunt - ei deţin o avere ce nu poate fi apreciată in bani. Aceşti oameni au o inimă frumoasă, nu perfectă.

8 comentarii:

  1. Frumoasă postare! Mi-a mers la suflet, unde s-a întâlnit cu toți cățelușii și toate pisicuțele pe care le-am iubit, cu toate păsărelele pe care le-am hrănit și oblojit, ba chiar și cu niște șoricei... și niște brotăcei... și... ☺

    Weekend frumos să ai, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Zina draga, pentru apreciere. :)
      Oho... Cand ai curte ai si mai multe sanse de a veni in ajutorul vietatilor care sufera. :)
      *
      Imi amintesc, ocazional (acum, de exemplu) :) de acea vrabie grasuna pe care o hraneau suratele. :) Voi le-ati permis sa ramana acolo cat a fost necesar - sunt oameni care nu ar fi acceptat asa ceva, pe motiv de... gainat. :(

      Multumesc. Iti doresc sa ai o saptamana minunata! <3

      Ștergere
  2. Si eu sunt convinsa ca orice fapta buna pe care o fac este trecuta sus, în catastif! Acea fapta buna nu este neaparat legata de o fiinta umana. Eu am o slabiciune pentru pisici, dar asta nu înseamna ca nu-mi plac si celelalte animale... (am asa o slabiciune pentru feline în general, desii sunt foarte crude daca stau si ma gandesc!:)) Daca as putea as lua un leu ... nu mai bine un ghepard!♥.. sunt dusa? mai am vreo sansa?:))))
    Tata, tin minte si acum, avea o vorba ... "din bucata mea de paine, am hranit un om si-un caine..." sunt convinsa ca stii restul. Dragostea pentru animale o dai (si tot o data îi înveti pe copii), cu prima lingurita de mancare!
    Cat mai multe zile frumoase alaturi de animalutele tale, Diana draga!
    Pupici!<3
    P.S. multumesc pentru link! )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptele bune sunt - si acestea - ca un bumerang: revin la cei care le "lanseaza", chiar daca nu din partea animalelor :) sau a oamenilor pe care i-au ajutat. Cumva, "se brodeaza" lucrurile astfel incat cei care fac bine sa aiba parte de bine atunci cand au cea mai mare nevoie.
      Imi sunt tare dragi animalele! Atat de dragi incat abia daca mai mananc si produse din carne de vita, porc si pui - altceva nu mai ating! Nu! Nu vreau sa fiu vegan, nici vegetarian! :)) Pur si simplu am vazut mieii vii, iepurasii etc. - si mi-a fost imposibil sa mai mananc! Aveam senzatia ca-mi ramane bucata in gat. :) Io-s dusa?! :))
      Am visat si eu la o pantera neagra! :)) Zau! Si-mi place sa vad poze si filme cu toti acei oameni care se "imbratiseaza" cu leii, maimutele, lupii...!
      Mare dreptate ai: dragostea pentru animale se invata. :)
      Multumesc, Ella draga! Aceeasi urare pentru tine: zile fericite - multe-multe-muuuulte - alaturi de vietatile tale dragi. Pupici! <3

      P.S. Cu placere. Multumesc pentru ocazia de a citi povestea inimii frumoase. :)

      Ștergere
  3. Cu adevarat te simti minunat cand faci un bine, oricat de mic. Nu stiu daca exista o balanta si nici nu cred ca e bine sa ne gandim in felul acesta. Important este pentru noi insine sa fim multumiti, ca am facut ce am crezut ca trebuie.
    Un weekend relaxant si odihnitor, draga Diana! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu cred ca exista vreo balanta, dar cred ca exista... "actiunea si reactiunea". :)
      Mi-a zis cineva, candva, ca binele facut de majoritatea oamenilor e o forma de... egoism, 'ca atunci cand facem un bine ne gandim ca si noua ne-ar placea ca cineva sa ne sara in ajutor la nevoie. Am indoieli in aceasta privinta dar.. mai stii?!
      Multumesc, Suzana draga. Iti doresc sa ai o saptamana linistita. Pupici! <3 Noapte buna! :)

      Ștergere
  4. Dar astăzi lumea s-a schimbat atât de mult... Sunz unii cărora nici prin gând nu le trece să ajute pe altcineva, ba nici măcar nu-l lasă să se descurce cum poate. Dacă poate să-i dea un şut, de ce să nu o facă?! Hai, că am luat-o razna... aici era vorba despre fapte bune şi lucruri frumoase. O seară senină să ai, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil ca oamenii sa fie azi ceva mai egoisti dar... la fel de posibil este ca mereu sa fi fost mai egoisti, mai răi unii...
      Cat despre şuturi... Oh! Prietenii se injunghie pe la spate intre ei! Poate ca inainte vreme nu se intampla prea des asa ceva, poate ca prietenia insemna, cu adevarat, ceva. Vorba nu-stiu-cui: "Daca imi esti prieten injunghie-ma din faţă". :)
      Multumesc, Dana. Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.