2019-08-13

Asfinţitul soarelui ca răsplată. Jocul cuvintelor (Tema: Misterul)

S-ar putea ca de nicăieri să nu vezi un asfinţit mai frumos ca de la rădăcina unui laur care se înalţă spre cer pe malul unui râu in ale cărei ape razele soarelui desenează vitralii, o imagine dăruita ţie ca răsplată pentru străduinţa de peste zi, ca un indiciu in dezlegarea misterului care te face să te ridici din pat zi după zi şi să rezişti eroic încercărilor la care eşti supus.
In lumina rece a dimineţii, in prima clipă după trezire, te simţi cel mai prezent; este, poate, singurul moment in care nu te simţi prins in cerc de foc din care trebuie să sari in fiecare minut al zilei care a început, să aterizezi pe un teren de lut compact bătătorit care pare uneori dat cu ulei, să fii iertător cu cei care-ţi greşesc, ca un trimis de îngeri pe Pământ pentru a transforma lumea într-un loc mai bun. Închei ziua aşa cum poţi, apoi revii la rădăcina laurului de pe marginea râului, şi reiei totul de la capăt, făcând poate alţi paşi, rostind alte cuvinte, dar urmărind acelaşi scop: să laşi o urmă a trecerii tale prin lumea muritoare.
====================================================================
Exerciţiu de imaginaţie - Jocul celor 12 cuvinte, găzduit de Edi.
Cele 12 cuvinte: compact, trimis, vitralii, râu, iertator, laur, cerc, prezent, transforma, lut, asfintit, nicaieri.
=====================================================================

Da, poza e cu brazi, nu cu lauri şi râu. In Poiana Braşov nu ştiu să crească lauri, şi sigur nu e vreun râu, dar faptul nu diminuează farmecul apusului.

8 comentarii:

  1. "Soarele rasare, soarele apune", mi-ai adus aminte ca minciuna cu "Pamantul se tot invarteee", nu este niciodata perfecta, mereu ii scapa cate ceva. Scuze, asta mi-a venit in cap:) Imi plac combinatiile de cuvinte, trebuie sa fac si eu un joc de imagini:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi... Pamantul se invarte (si in jurul Soarelui si in jurul propriei axe). Sigur ca nu am certitudinea, dar e o chestiune pe care o cred, pentru ca are logica. Nu simtim rotatia Pamantului asa cum nu simtitm ca zburam atunci cand suntem in avion (daca nu sunt turbulente sau defecte tehnice) :)
      Jocurile de imagini iti ies excelent - si sunt aproape sigura ca si jocurile de cuvinte ti-ar iesi excelent.

      Ștergere
  2. Minunat conceput textul!
    O inlantuire de bucle, aparent la fel, dar atat de diferite prin fiecare rasarit, in alte culori si senzatii! Este genul de energie care ar trebui sa ne ajute sa depasim obstacolele si sa ne realizam propriile urme, asa, ca un fir al Ariadnei printre vieti.

    Toate cele bune, Diana draga! Pupici si bucurii! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Suzana draga!
      Nu degeaba se zice "priveste cu atentie acest rasarit pentru ca altul la fel nu vei mai vedea". :)
      Dimineata devreme (chiar si in oras, chiar dupa rasaritul soarelui) si seara la apus am senzatii pe care de-a lungul zilei nu le simt. In ambele "momente" este multa liniste, iar atmosfera pare incarcata cu un fel de energie pozitiva; si apoi incepe tumultul (mai ales dimineata) :)
      Multumesc! Zile senine iti doresc si multe bucurii! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Asa este, dimineata ne trezim oarecum resetati si in prima clipa este totul perfect, asa cum trebuie sa fie. Mai apoi... :))) nu tine doar de noi.

    Mi-a placut tare mult textul. Ma intresteaza ca nici vara asta nu prea am trait-o (mama si cum am asteptat-o gandindu-ma cum ma voi plmba eu cu Kouki si... bla bla bla... )
    Pupici cu draaaag :D.

    ps: Rauri nu sunt, dar parca izvoare sunt nu? (cel putin stiu ca era unul pe drumul ce duce spre Poiana - nu cel auto ;P)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "As fi un om matinal daca dimineata ar fi spre seara" (parafrazez pe nu stiu cine). :) Imi plac, totusi, diminetile, si-mi place acel moment cand inca nu sunt tocmai treaza, cand "amintirile" nu s-au aliniat, si nici toate acele "trebuie facute". :)
      Nici eu nu am avut o vara asa cum am planuit, cum am dorit... dar a fost ok. Uneori am tendinta sa las totul balta si sa ma gandesc numai la mine, si sa fug. Dar tot trebuie sa ma intorc (sa ma opresc din alergat), si chiar daca nu ma intorc, voi face cam aceleasi lucruri in alte locuri. :))
      Daaaa! Mai e izvorul pe Drumul vechi (acum vreo doua luni era sigur!) :) - e si paraiasul, si apa e rece-rece si cristalina.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  4. E o relaxare sa-ti citesc scrierile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru compliment, Mona. Ma simt magulita sa stiu ca simti astfel.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.