2019-08-26

Sociologie şi societate. Citate favorite

Sociologia - ştiinţa despre societate (lat. socius - soţ, asociat, companion, tovarăş; gr. logos - discurs, teorie, sistem, cuvânt).
*
Sociologia - ştiinţa unităţilor sociale, de la cele mai simple (cercuri de prieteni, familie, echipe de muncă), până la cele mai complexe (popoare, naţiuni, ţări, organizaţii internaţionale).
*
Numim sociologie o ştiinţă care-şi propune să înţeleagă prin interpretare, activitatea socială şi, prin aceasta, să explice cauzal derularea şi efectele ei. (Max Weber, Economie et societe, vol I, Paris, Plon 1971)
*
Sociologia - ştiinţa naţiunii care are ca funcţie cunoaşterea realităţii sociale
[Dimitrie Gusti (n. 13.02.1880, Iaşi, România - d. 30.10.1955, Bucureşti, Republica Populară Româna), sociolog, istoric, filosof, etician, considerat creatorul sociologiei româneşti].
*
Sociologia - ştiinţa societăţilor omeneşti ce se ocupă cu studiul vieţii sociale, al formelor de comunitate umană, de convieţuire socială.
[Traian Herseni (n. 20.02.1907, satul Iaşi, Comitatul Făgăraş, actualmente in judeţul Braşov - d. 17.07.1980), filosof, psiholog, personalitate marcantă a sociologiei, antropologiei şi etnologiei româneşti, precum şi membru marcant al Mişcării Legionare din România. Reprezentant al primei generaţii a Şcolii Sociologice de la Bucureşti].
*
Sociologia - ştiinţa care se ocupă cu studiul vieţii sociale în general şi cu studiul comparativ al societăţilor.
[Mihail Ralea (n. 01.05.1896, Huşi - d. 17.08.1964, Berlin), eseist (unul dintre cei mai mari eseişti ai literaturii române), filosof, psiholog, sociolog, diplomat, corporatist-marxist (la sfărşitul războiului s-a implicat activ in politică, sprijinind instaurarea comunismului in România)].
*
Sociologia - studiul integrativ structural şi dinamic al societăţii, abordată în unitatea şi diversitatea componentelor sale unitare.
[Petre Andrei (n. 29.06.1891, Brăila - d. 04.10.1940, Iaşi), savant, sociolog, filosof, profesor şi om politic, membru post-mortem (1991) al Academiei Române].
Sursa citatelor de mai sus:                     
*
Funcţia sociologiei, ca in fiecare ştiinţă, este să dezvăluie ceea ce este ascuns.
[Pierre Bourdieu (n. 01.08.1930 - d. 23.01.2002), sociolog, filosof, antropolog francez, unul dintre actorii principali ai scenei intelectuale franceze]
*
Sarcina sociologiei este să vină în ajutorul individului. Trebuie să fim în slujba libertății. Este ceva ce am pierdut din vedere.
[Zygmunt Bauman (n. 19.11.1925, Poznań, Polonia - d. 09.01.2017, Leeds, Anglia), sociolog şi filosof, alungat din Polonia comunistă in 1968 şi forţat să renunţe la cetăţenie]
======================================================================
Postare pentru întâlnirea de luni: Citate favorite  - joc găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul întâlnirii.
======================================================================
Nici viaţa unui individ, nici istoria unei societăţi nu pot fi înţelese separat.
[Charles Wright Mills (n. 28.08.1916, Texas - d. 20.03.1962, New York), sociolog american, unul dintre cei mai mari teoreticieni ai sociologiei]
*
Lumea e compusă din două grupe mari: cei care au mai multă mâncare decât poftă de mâncare şi cei care au mai multă poftă decât mâncare. (Nicolas Chamfort)

Sursa foto
https://www.losdschools.org/

10 comentarii:

  1. Si daca urmarim cum evolueaza definitiile anumitor cuvinte se pot trage anumite concluzii! :)
    "Nici viaţa unui individ, nici istoria unei societăţi nu pot fi înţelese separat." O exprimare extrem de clara! Nu am intalnit pana acum vreo persoana care sa se ocupe de aceasta disciplina.
    Poate o devoalare si intelegere a cauzelor unor mecanisme sociale ar putea sa aduca eventuale corectii.
    Multumesc, Diana draga pentru ideile de azi! O saptamana minunata sa ai!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avand in vedere cat de diferiti sunt oamenii si cat de deosebite intre ele sunt "micile societati" in care traieste fiecare, raportat la "marea societate" e de inteles de ce nu pot exista concluzii certe si solutii universal valabile pentru o societate perfect functionala.
      Cu placere, si multumesc. Iti doresc sa ai si tu o saptamana minunata, Suzana draga! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Sociologia, o știință importantă, dar destul de neglijată la noi, deși școala lui Dimitrie Gusti era puternică la jumătatea secolului XX.

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca e neglijata. Interesant este ca unele studii exista, doar ca "factorii de raspundere" nu sunt interesati sa aplice concluziile cercetatorilor inmaterie. :(
      Multumesc, Zina draga! Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  3. *
    Sarcina sociologiei este să vină în ajutorul individului. Trebuie să fim în slujba libertății. Este ceva ce am pierdut din vedere.

    Acest citat mi-a placut cel mai mult, cu asta cred ca ar trebui sa se ocupe această știință..

    O Săptămână Superbă !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sociologia e utila individului, iar daca ar exista unii cu putere de decizie sa tina cont de rezultatul unor cercetari poate ca ar fi un pic mai bine pentru mai multi.
      Libertatea! :) E un ideal ce nu prea poate fi atins, dar merita sa tindem spre realizarea lui.
      Multumesc. Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Imi amintesc ca pe la sfarsitul anilor 90 inceputul anlor 2000 era foarte in voga sa te faci sociolog. Si totusi... marea majoritate a celor care alegeau meseria o alegeau nu pentru ca ar fi avut chemare sau vocatie. Cativa insa erau fascinanti in dorinta lor de a intelege si a ajuta si sustine.
    De fapt cam asa era si la Teologie. Sau cam peste tot. [ ce constatre nemaipomentita, lol ] Si cred ca era datorita faptului ca deja copiii erau "indrumati" sa faca profesii pentru diploma / titlu / bani. Si nu pentru a-si urma visul, a-si gasi vocatia si a-si indeplini rolul potrivit in societate. Si ne miram ca totul merge stramb? :)

    Este bine sa avem definitiile a ceea ce presupune sa fie sociologia, dar este bine si sa ne asisguram ca sunt intelese si nu invatate pe de rost si repetate pur si simplu - asta imi aminteste de un examen de la relatii publice si publicitate. Eu ma gandisem ca aici invatam sa fim creativi. mi-a trecut repede cand am primit subiect la examen defintii - acum nu zic ca nu sunt importante, dar mai degraba ar fi interesant sa te puna sa explici, sa vada daca ai inteles, decat sa scrii cuvant cu cuvant (asta nu inseamna ca ai si priceput).

    Pupici cu drag <3!!

    ps: sociologia este o stiinta foarte interesanta - si s-ar putea invata multe si imbunatatii multe cu ajutorul ei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti iesi de pe bancile scolii plin de intentii bune dar cand ajungi intr-un sistem nefunctional - pe care aproape nimeni nu vrea sa-l schimbe - iti pierzi entuziasmul.
      E drept, multi cunosc teorie dar prea putini par a sti sa o aplice in practica si atunci cand ar avea posibilitatea.
      Cred ca la sociologie nu se duc prea multi pentru bani si prestigiu, dar sunt destui care merg (ca si la psihologie sau la drept, de exemplu) :) "sa stie pentru ei" una-alta, sa inteleaga (mai bine) oamenii si societatea si cred ca nu e ceva rau in asta.
      De acord, la examene e destul de putin probabil sa ni se dea ocazia sa fim creativi (unde e cazul) dar luam nota buna, terminam si, in practica, vom putea sa ne manifestam.
      Sociologii pot "aduce imbunatatiri" daca au cu cine discuta pentru a implementa anumite politici etc.. :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  5. Noi locuim chiar vizavi de Facultatea de Sociologie! Dar recunosc că nu știu prea multe despre această disciplină...Iată un bun prilej să încep să știu mai multe, deoarece am noțiuni mult prea vagi și e util, chiar interesant.
    ”Nici viaţa unui individ, nici istoria unei societăţi nu pot fi înţelese separat”! Foarte adevărat! Omul aparține timpului său și nu poate fi analizat niciun individ fără a fi integrat în epoca sa.
    Dragă Diana, îți doresc o săptămână cât mai reușită! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      E o disciplina fascinanta, e adevarat si pentru ca ne ajuta sa intelegem (ca si psihologia, intre altele) de ce unii oameni sunt cum sunt, reactioneaza asa cum reactioneaza etc..
      Multumesc, Mirela draga! O saptamana cat mai reusita iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.