2019-08-16

Am nevoie de tine. Provocare muzicală cu mesaj social

Conform unui angajament luat în faţa Comisiei Europene, România trebuie să închidă centrele de plasament de tip vechi până în 2020, copiii urmând a fi plasaţi ori la asistenţi maternali, ori la unele rude care îi doresc, ori in case de tip familial in care să crească între 10-12 copii şi unde aceştia au parte de atenţie şi de afecţiune, sunt implicaţi in activităţile casnice, sunt învăţaţi să se descurce singuri, iar spaţiul seamănă mai mult cu o casă in care locuieşte o familie numeroasă şi nicidecum cu un orfelinat şi să nu mai sufere abuzurile pe care le implică viaţa într-o instituţie.
Friends of Hope and Homes - Am nevoie de tine (Official video) - vizionare pe YT:
======================================================================
Friendship Friday! 
Provocarea muzicală lansată de Carmen pe blogul ei, Între vis şi realitate.
======================================================================
Hope and Homes for Children si JYSK România, partener strategic al Fundaţiei, desfăşoară campania ”Am nevoie de tine” pentru a atrage atenţia asupra nevoii de a închide orfelinatele şi de a oferi copiilor din ele o copilărie aşa cum merită, cu o şansă reală de a se descurca după împlinirea vârstei de 18 ani când, in mod obişnuit, sunt nevoiţi să părăsească centrul de plasament. Iniţiativa campaniei îi aparţine lui Alex Bratu, Country Manager pentru JYSK România şi Bulgaria şi membru în cadrul Board-ului Hope and Homes for Children, care a şi compus şi scris versurile unui cântec dedicat copiilor din orfelinate: ”Am nevoie de tine”. Alex Bratu şi alţi 10 artişti, reuniţi sub numele Friends of Hope and Homes îndeamnă la fapte bune: o donaţie de 2 euro / lună prin SMS la numărul 8844 cu textul HOPE în beneficiul Fundaţiei Hope and Homes for Children, donaţie prin care contribuim şi noi la închiderea orfelinatelor din România şi găsirea celor mai bune alternative pentru copiii din ele, printre care se numără şi construcţia de case de tip familial. După trimiterea SMS veţi primi un mesaj in care vi se mulţumeşte şi vi se spune cum puteţi opri - dacă vreţi - donaţia lunară.
Artiştii Alexandra Ungureanu, Alexandra-Maria Hojda, Ligia Hojda, Flavia Hojda, Laura Mihăilă, 1Q Sapro, Adrian Mariaş (aka Geagea), Pavel Ulici, Marius Popa şi Andrei Neagu au răspuns afirmativ invitaţiei lui Alex Bratu, astfel devenind vocea copiilor din orfelinate care au nevoie de o copilărie aşa cum merită şi de un viitor mai bun. Orchestraţia şi aranjamentul muzical sunt realizate de Adrian Tăbăcaru.
Directorul regional Hopes and Homes for Children pentru Europa Centrală şi de Sud, Ştefan Dărăbuş afirmă că la nivelul întregii ţări sunt 50 de centre care trebuie să fie închise urgent, cele mai multe fiind in judeţele Iaşi, Buzău, Constanţa, Vâlcea, Braşov, Tulcea, Neamţ, Prahova şi Timiş. Autorităţile centrale se gândesc ca în viitoarele case de tip familial să stea câte 16 copii, şi nu 12 ca până acum. Organizaţiile non-guvernamentale nu sunt de acord, pentru că dezvoltarea copiilor nu ar mai fi tocmai armonioasă.
Pentru mai multe informaţii:
https://www.hopeandhomes.ro/inchidere-orfelinate
Guvernul a aprobat modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, principalele schimbări vizând finalizarea dezinstituţionalizării copiilor până la sfârşitul anului 2020, încurajarea plasamentului la familie sau rude, prin acordarea unei  indemnizaţii de sprijin de 400 de lei şi interzicerea instituţionalizării copiilor în centre de plasament de tip vechi începând cu data de 1 ianuarie 2020.
Pentru mai multe informaţii:
http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5545-cp-guvernul-interzice-institutionalizarea-copiilor-centre-vechi-ianuarie-2020-12062019
Pentru şi mai multe informaţii, inclusiv statistici, Grupul pentru Dialog Social (GDS) a organizat o dezbatere dedicată situaţiei copiilor instituţionalizaţi din România:

16 comentarii:

  1. Multumim pentru aceste informatii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fac aceasta donatie de cateva luni, vazand anuntul la metrou!
    Multumesc pentru toate informatiile de aici, Diana draga!
    Totul este complicat dar cand exista vointa apar si solutiile.
    Pupici si weekend placut! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru interes. :)
      Eu am aflat abia miercuri... Pe unde am de lucru nu am vazut vreun anunt - sau nu am fost atenta. :( Dar nu e tarziu, pentru ca e o campanie fara termen limitat.
      Cu multa placere! Imi doresc tare mult ca toti acesti copii "ai tuturor si ai nimanui" sa aiba o sansa in plus la o viata mai buna. Stiu cum era in orfelinatele comuniste; doar un exemplu: daca ducea cineva dulciuri celor mici trebuia sa stea cu ei pana mancau, altfel cei mari le luau totul; in unele orfelinate, cei mari ii obligau pe cei mici sa vina cu bani de acasa sau de unde stiau - altfel erau batuti (si supraveghetorii se uitau in alta parte). Am vazut si cum era in orfelinate din 1990 pana prin 1999 sau 2000 (nu mai stiu exact anul) - erau diferente mari, dar abuzurile persistau in unele.
      Cei mai implicati in "cazurile sociale" sunt "civilii". :) Obligatia este a statului, iar statul... micsoreaza sumele de bani pe care e obligat sa le aloce organizatiilor non guvernamentale cu activitate in domeniul social (mai ales) :(
      Cele spuse la dezbaterea GDS imi arata ca nu s-au schimbat profund in bine lucrurile prin orfelinate...

      Multumesc, Suzana draga! Weekend bun iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Am încercat de două ori să fac donația dar nu a mers, probabil e prea târziu la ora asta.. Poate era bun și un cont bancar..in fine !

    Multumesc Diana, cel puțin ne-a emoționat piesa și ne-a facut să medităm puțin..ca mai sunt și oameni pe lumea asta fără un viitor, iar noi să ne gandim la ei si săi ajutam..
    Weekend Plăcut !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :( Trebuie sa fie altceva, pentru ca aceasta campanie nu are un "termen limita" - daca reusesti sa trimiti primesti un mesaj de la fundatie in care ti se multumeste si ti se spune ca atunci cand vrei sa opresti donatia lunara de 2 euro trimiti SMS la acelasi numar, cu mesajul HOPESTOP (altfel in factura de telefon vor aparea in fiecare luna cei 2 euro donati). E si un numar de telefon unde poti obtine unele informatii.

      Te poti implica altfel, pentru ca esti biciclist. :) Pe site-ul lor (am scris adresa in text, dar o scriu si aici, doar ca de aici trebuie copiata):
      https://www.hopeandhomes.ro/inchidere-orfelinate

      Pe site-ul fundatiei, sus, in dreapta, dai clik pe "Implica-te" si apoi pe Team Hope - nu am citit cu prea multa atentie despre ce e vorba... Tot acolo poti alege sa redirectionezi din impozitul pe profit / venit.

      Cu placere. Uf! Sunt asa de multi cei care nu au sansa unui viitor prea bun. Oricat ne-am dori, nu ii putem ajuta pe toti.

      Multumesc, Stef! La fel!

      Ștergere
    2. Mi-a trimis o bulina rosie cu semnul exclamarii că nu sa putut trimite mesaj, în fine..
      Multumesc !!!

      Ștergere
    3. Pacat. Multumesc pentru interes. :)
      Cu placere. Toate cele bune!

      Ștergere
  4. Foarte sensibil si dureros subiect si in asa cazuri eu nu-mi găsesc cuvinte....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand e vorba despre necazurile copiilor cam ramanem fara cuvinte, e foarte adevarat.

      Ștergere
  5. O inițiativă foarte bună. Sunt destui oameni inimoși și omenoși în țara asta. Păcat că trebuie să se lupte cu un sistem birocratic atât de stufos și restrictiv, alimentat de o legislație confuză și sterilă... Că.... așa e la noi! Din păcate.
    Mulțumim mult, dragă Diana, că ne pui la curent cu aceste lucruri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Birocratia e chiar de groaza! Ca si cum statul ar fi genul acela de individ incapabil sa faca ceva, dar nici nu lasa pe altul sa faca ceea ce nu poate el face.
      Cu placere!
      Poate ca ar fi indicat ca la TV sa se discute mai mult despre astfel de lucruri si mai putin despre "politica" la nivel general, ca si cum in RO nu exista decat problema politicienilor incapabili...
      Zile senine iti doresc, Alex draga! :)

      Ștergere
  6. Ce initiativa frumoasa! Am ascultat de sambata piesa (si cum ma uitam la clip si incercam sa vad pe cine mai recunosc in afara de A. Ungureanu, zaresc un chip familiar... si nooooroc ca ai trecut mai jos lista).
    Nu stiu cum mai este situatia si cat de bine este si cu unii asistenti maternali, dar le doresc tuturor copiilor sa fie iubiti si protejati. Sa isi gaseasca un camin al lor.
    Mi se pare si foarte greu sa adopti - eu cel putin nu as avea mari sanse :(.

    Mi-am salvat pagina Implica-te si o voi studia :). Eu am deja lunar o donatie pe tel si am si formularul prins de alta Asociatie, dar vad ca mai sunt multe alte variante prin care putem ajuta, asa ca nu pot decat sa ma bucur!!

    Merci ca ai scris!
    Pup cu drag <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum unii au inceput sa construiasca un spital numai pentru copii (statul are o jena financiara, cu reprezentanti care au pensii speciale) vor reusi si acestia sa ridice macar cateva locuinte de tip familial. Exact acum imi amintesc ca in Noua-Brasov, a fost un complex pentru copiii abandonati (deschis la inceputul anilor 1990)... Nu stiu daca mai e deschis, dar imi amintesc ca au fost ceva reclamatii ale copiilor la adresa angajatilor (inclusiv a femeilor "mame" angajate acolo - erau "case de tip familial"). Mare pacat ca sunt initiative bune foarte multe, dar putini oameni carora sa le placa ceea ce fac... si care sa fie de incredere; nu poti avea in grija copii daca nu ai rabdare, nu ai intelegere pentru ceea ce inseamna un copil abandonat... :( Pentru copiii lor nu au unii rabdare si intelegere, dar pentru un copil abandonat!
      Asa cum ai observat: prea multi aleg sa fie asistenti maternali pentru bani. :(
      Procedura infierii e dificila si, uneori, tot degeaba. :(
      Eu n-as putea sa infiez un copil strain (strain in sensul ca nu ii stiu "istoricul medical" pe linie de rude si altele de gen). Asta e.

      Eu iti multumesc pentru interes, draga Rux. Poti sa scrii si tu catva randuri - cu cat vad mai multi oameni cu atat cresc sansele pentru mai multi bani (si nu numai). :)

      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  7. ah Doamne! cand am scris comentariul... pac-tac a disparut inainte sa-l trimit! :-(
    Reiau deci...
    spuneam ca sunt deosebit de incantata de aceasta piesa si prima intrebare care mi s-a plimbat in minte a fost de ce nu se trimit astfel de melodii la concursurile internationale. Cu aceasta piesa spre exemplu la Eurovision, Romania ar fi induiosat inimile juriilor din toate tarile!
    Impresionant si ceea ce pomenesti aici, Diana draga, despre inchiderea Orfelinatelor... Nu stiu care este sistemmul in alte tari... Masura mi se pare absurda însa ma abtin sa fac alte comentarii.
    Te pup si trimit ganduri bune si imbratisari, cu drag, de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe diferite bloguri - si chiar aici - candva, pateam de-astea... :( A fost o perioada cand scriam in Word si apoi copiam aici, sa nu mai dispara si sa o iau de la capat fara acel entuziasm al momentului. Da, era complicat si-mi lua timp (acum n-o mai fac pentru ca nu s-a mai intamplat asa de des) :)

      Sunt cativa români (poate multi, dar eu am avut ocazia sa ascult doar cativa) care au si voci bune si versuri bune si muzica buna, dar nu sunt promovati poate pentru ca nu ar mai avea loc cei care-si moduleaza vocile in studiouri si repeta aceleasi cuvinte timp de trei minute fara sa spuna ceva.

      Inchiderea orfelinatelor asa cum sunt azi: sali cu (prea) multe paturi, cu dulapuri comune, fara intimitate, fara personal suficient, cei mici si cei mari in aceeasi cladire s.a.m.d.. Se doreste construirea unor case de tip familial pentru copiii abandonati si / sau orfani, unde sa fie cel mult 12 copii si sa fie ingrijiti ca si cum ar fi intr-o familie numeroasa. Initiativa e buna, daca ar gasi si oamenii care sa puna suflet in ingrijirea acestor copii. Nici eu nu stiu cum e in alte state - la modul general; cred, insa, ca in cele mai multe tari europene s-au axat pe astfel de constructii (in emisiuni ale francezilor am vazut ca la ei sunt astfel de "reţele" de orfelinate tip casa familiala).
      Zile senine iti doresc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, si de la noi pentru voi! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.