2019-08-15

Tabăra de haiducie - un reportaj şi un drept la replică

Din una in alta am ajuns să văd un filmuleţ despre o tabără de haiducie organizată de Asociaţia “Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei” (Gogu Puiu fiind unul dintre simbolurile rezistenţei anticomuniste din Dobrogea, unde a organizat mai multe celule de rezistenţă).
Am văzut filmuleţul şi apoi, dorind să aflu mai multe despre asociaţie, am dat peste “dreptul la replică” privind respectivul reportaj. Prezint aici câteva idei, comentând ce am înţeles eu şi din videoreportaj şi din dreptul la replică - m-am gândit că e bine să fie pe aceeaşi “pagină” şi reportajul şi dreptul la replică (de regulă, “dreptul la replică” al oricui nu prea ajunge la cunoştinţa tuturor celor care au citit, auzit sau văzut ceva la un moment dat şi corect este să fie ascultate toate părţile implicate). Povestea este din vara anului 2018. Acum am descoperit şi site-ul safielumina.ro şi asociaţia amintită.
Reportajul jurnaliştilor de la safielumina.ro poate fi vizionat la adresa de mai jos:
Şi aici dreptul la replică al asociaţiei:
₪₪₪
In această tabără de haiducie se înscriu cei care doresc să trăiască in natură câteva zile, să înveţe tehnici de supravieţuire şi de apărare, elemente de prim ajutor, topografie şi orientare. Toate bune şi frumoase - ideea îmi place. E super faină, dar…
Au unele discuţii interesante, dar la un moment dat alunecă in greşeală (părerea mea), exagerând unele aspecte, rupând altele din context (de exemplu, par a se plânge că românilor aproape că li se interzice să-şi cinstească eroii - chiar aşa să fie?!).
Reprezentanţii asociaţiei acuză - in dreptul la replică - faptul că realizatorul reportajului (participant la tabără) a imprimat un caracter exclusiv religios acestor tabere. Nu mi s-a părut că tabăra are un caracter exclusiv religios deşi se discuta despre credinţă şi ortodoxism şi unii păreau că se îmchină. Nimic greşit! Ceva “probleme” mi s-a părut că sunt cu declaraţiile unora dintre participanţi. Mă refer la faptul că acei oameni “sună” a naţionalişti extremişti - şi acest fapt nu mi se pare in regulă; nu aduc reproşuri asociaţiei pentru că nimeni nu poate răspunde de ceea ce vorbesc alţii. Înţeleg naţionalismul, dar nu accept extremismul. Unul dintre participanţi (pe la minutul 5) discută despre exterminarea evreilor, spunând că doar nu le-a venit aşa, aiurea, lui Hitler şi altora să facă ce au făcut doar pentru că evreii “l-au pus pe Cristos pe cruce”! Altfel spus: un motiv trebuie să fi avut ei. O afirmaţie extraordinar de periculoasă! (părerea mea). Poate că vreunul dintre ceilalţi participanţi l-o fi contrazis, nu ştiu, pentru că nu apare in filmare. 
NU există motiv valabil pentru exterminarea unor oameni!!! (dacă ai toate ţiglele pe casă).
Nu putem face nimic fără Dumnezeu - începe filmuleţul, rostite fiind cuvintele de unul dintre reprezentanţii asociaţiei care a organizat tabăra de haiducie - partizanii dintre Dunăre şi Marea Neagră erau numiţi "Haiducii Dobrogei". Atunci când îl punem pe Dumnezeu ca început al acţiunilor noastre nu putem fi in greşeală - depinde la începutul cărei acţiuni îl punem, pentru că sunt hoţi care înainte de a “da o lovitură” merg şi se roagă in biserică, pornind la “lucru” cu Dumnezeu in minte şi crucea la gât. Îl avem pe El şi apoi pe reprezentanţii lui, cei pe care încercăm să îi urmăm. Cum recunoaştem pe aceşti “reprezentanţi / aleşi” ai Domnului?
In dreptul la replică semnatara specifică din primele rânduri ca B.O.R. nu are vreo legătura (poate are, poate nu - e doar o afirmaţie; a nu se înţelege că biserica ar avea vreo legătură - accentuez doar ideea că unele afirmaţii sunt doar afirmaţii care nu pot fi dovedite sau contradovedite). Se vrea ca noi să nu avem o pregătire militară - se mai spune in film. E posibil, nimic de zis, dar serviciul militar obligatoriu nu mi se pare o idee bună (nu argumentez aici); există posibilitatea voluntariatului şi “voluntari” ar putea fi şi unii dintre tinerii care ajung prea des in faţa instanţelor de judecată pentru unele infracţiuni săvârşite fără violenţă (de preferat) - să aibă de ales: “vrei condamnare la pedeapsa închisorii N ani sau te înrolezi in armată timp de N ani”? Evident, cu solda asigurată şi toate celelalte drepturi ale soldaţilor. Pentru mine, cei mai buni români au fost legionarii - se afirmă la un moment dat.
Pe scurt: nu m-am gândit la aspectul religios dar m-am gândit că s-au cam adunat acolo naţionalişti cu înclinaţii spre extremism. In filmuleţ nu sunt prezentate şi alte activităţi care s-au desfăşurat (reiese din dreptul la replică) dar numai faptul că un participant s-a referit, şi nu pare că a fost contrazis cu vehemenţă, la exterminarea - chipurile motivată! - unor oameni e oripilantă). E o.k., chiar dacă e de groază - libertatea de exprimare e permisă (nu cred că o permiteau şi legionarii).
Ideea de a cinsti luptătorii anticomunişti - şi alţi eroi ai României - este una de laudă, dar nu mi-ar plăcea să alunecăm in naţionalism extremist.
₪₪₪
Pentru că tot am dat de numele Gogu Puiu, scriu câteva rânduri despre el.
Gogu Puiu s-a născut in anul 1918, la Ano Grammatiko, un sat din Pella, Grecia; la vârsta de 8 ani familia s-a mutat in Caliacra, Cadrilater, unde a stat până in anul 1941 când Cadrilaterul a fost retrocedat Bulgariei şi apoi s-au stabilit in comuna Mihail Kogalniceanu din judeţul Constanţa. Gogu Puiu aderă la Mişcarea legionară şi, fiind militar in termen, e recrutat in batalionul de gardă al mareşalului Antonescu; se eliberează din armată şi devine comisar de poliţie legionară in Constanţa, unde era când a început Rebeliunea. După căderea guvernului legionar tatăl îl sfătuieşte să plece din ţară  (pe la începutul anului 1942) deoarece se gândea că activitatea legionară a fiului mijlociu poate pune in pericol întreaga familie. In 1947 revine in ţară cu un paşaport albanez şi cu alt nume. E arestat, face un an de închisoare la Văcăreşti şi in 1948 se stabileşte in nordul Dobrogei unde găseşte grupuri de rezistenţă organizate de fraţii Nicolae şi Dumitru Fudulea şi Gheorghe Filiu (toţi erau legionari). Reuşeste să organizeze oamenii in grupuri foarte mici, astfel încât dacă unul ar fi fost prins de organele de securitate n-ar fi putut indica nominal pe cei care ar fi putut fi in apropierea lui.
In acea perioadă tulbure nu prea mulţi conştientizau ce înseamnă comunismul; frica se inoculase in ei, dar unii îndrăzneau să lupte împotriva celor care le interziceau credinţa in Dumnezeu, le furau proprietăţile etc.. Culoarea politică a celor care alegeau să lupte împotriva duşmanului comun nu mai conta, iar oamenii îi considerau pe partizani apărătorii şi salvatorii neamului.
Gogu Puiu moare in 11 iulie 1948 (unele surse spun altceva), aruncându-se pe grenada pe care o păstra pentru el. Fusese încolţit într-o casă din Cobadin; a împuşcat câţi securişti a putut, a sărit pe fereastră încercând să scape cu fuga dar a fost rănit la picior şi nu mai avea nici muniţie. Atunci s-a sinucis. Soţia lui, Olimpia, e ridicată de securişti a doua zi (era gravidă in luna a patra); a fost încarcerată pentru cinci ani, fata lor, Zoe, născându-se in temniţă.
Are o biografie interesantă acest om şi in textul de unde am spicuit se vorbeşte şi despre şederea lui in străinătate, legăturile sale cu legionarii români fugiţi din ţară, dar şi despre legăturile cu servicii secrete occidentale (care ar fi fost oarecum implicate in lupta de rezistenţă din România).
La adresa de mai jos sunt multe informaţii:
sursa foto şi informaţii:

Mulţi dintre legionari au devenit mai târziu luptători anticomunişti… Un lucru bun, aş zice, dar legionarii au fost naţionalişti-ortodocşi înclinaţi spre extremism, antisemitism ş.a. (aşa pare cel puţin pentru mine, novice in ale istoriei). Şi mă întreb: dacă ar fi învins pe comunişti cum ar fi arătat România?! Dacă rămâneau extremişti şi mistic-religioşi… deloc bine, cred. Nici sub comunişti n-a arătat bine deloc, aşa că mă întreb numai retoric: ce-ar fi fost dacă…?

8 comentarii:

  1. "Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti", se pare ca multi se urasc sau sunt prea mandri, de parca s-au nascut perfecti singuri si isi permit sa calce pe altii care nu au avut sansa sa se nasca in familii decente.
    Toti pun numele Domnului inainte dar, Ii incalca poruncile, asta e religia diavolilor care selecteaza doar ce le place din Scripturi.
    Merci de articol, mereu aflu cate ceva trecand pe aici:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Robert. :)
      *
      Ooo, da! Multi sunt cu numele Domnului pe buze. Nu e, insa, rolul nostru sa ii "certam", pentru ca nu suntem perfecti, dar cred ca e in regula sa le "atragem atentia", din cand in cand, ca faptele lor sunt contrare declaratiilor pe care le fac. :)
      Weekend cat mai bun iti doresc!

      Ștergere
  2. Acuma eu no să mă țin de subiect, deșii am citit tot articolul..
    Chiar mi-a plăcut, și imi place de fapt astfel de tabere unde oamenii învață unele lucruri, cum erau alea despre care zicea, legate de arta buscraft, outdoor, etc..
    Eu sunt un pasionat de arta supravietuirii, iar arta asta o inteleg că fiind personală, ca de la idivid la individ, fiecare o practică pentru el și cu metodele pe care el le cunoaște si le descoperă în timp, sau le fură de la alții..

    Ca să scurtez, ce-am inteles eu din toată treaba cu tabăra din videoclipul respectiv e în felul următor..
    Eu îi privesc pe indivizii ăia ca pe niște vikingi care se antrenează pentru a se lupta, nu pentru apararea lor proprie, ci pentru a se razboii cu alții care nu sunt de aceeași credință și idealuri ca și ei, sper să mă înșel, asta am văzut si din tatuajele lor, trist !

    Si încă ceva, am impresia că habar n-au despre credință, unde sf. Apostol Pavel a spus "trăiți în pace cu toți oamenii" iar mântuitorul la certat pe samuraiul acela care a scos sabia și a taiat urechea acelui ostaș, zicandu-i că sa bage sabia in teacă, pentru că cine scoate sabia, de sabie va pierii..

    Iar parerea mea personală este că Apocalipsa unei națiuni va porni din interior..

    Religia înseamnă ură, lupte și mult sânge..

    Credința in Dumnezeu înseamnă, pace cu toți oamenii, unitate și iubire de semeni, depinde ce alege fiecare, eu am ales credința in Dumnezeu și iubirea de oameni..

    O zii
    Minunată Diana !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E chiar pe subiect ceea ce ai scris. :)
      Si mie-mi place sa stiu "tehnici de supravietuire". :) Sunt utile cand te astepti mai putin. Tata e cel care mi-a deschis "apetitul" pentru asa ceva, cand inca eram copil. :) Am inteles ca acum exista si la noi o organizatie gen "Cercetasii" din SUA, si mi se pare un lucru bun chiar si numai pentru faptul ca se intalnesc acolo mai multi copii, stau mult in aer liber si invata multe-multe (chiar daca unele nu le vor folosi vreodata - si e chiar bine sa nu aiba nevoie) :) - dar cel mai important mi se pare ca sunt invataturile despre a nu ignora nicio vietate (aici zic si de oameni) :) , despre a respecta natura.

      Si eu m-am gandit la acest aspect, dar am luat totul ca un fel de paranteza pentru ca - am inteles din dreptul la replica - nu apare in filmulet tot ceea ce se invata acolo (desi as putea spune ca e suficient ceea ce am vazut, pentru ca cine stie ce nivel pot atinge astfel de tabere - poate ca exagerez, dar istoria e plina de exemple).

      Eeee! :) "Traiti in pace cu toti oamenii care sunt exact ca voi" par a interpreta cei mai multi invataturile din Biblie. Unii scot sabia stiind ca altfel nu se pot impune, si in faţa unei sabii cei mai multi capul isi vor apleca - pentru ca sabia sa nu-l taie. :)

      Sunt de aceeasi parere: credinta uneste, dogma religioasa dezbina.
      Multumesc, la fel, Stef! Weekend frumos!

      Ștergere
  3. „Ce-ar fi fost dacă...?” - o întrebare grea și chiar periculoasă uneori. Pent ru că ne face să alunecăm în speculații care ne îndepărtează de realitate, de adevărul istoric, și așa destul de interpretabil. Nu îi înțeleg sub nicio formă pe cei care doresc să reînvie anumite curente și mișcări, care au eșuat atât de dur în istorie și cu mari vărsări de sânge. Una este ideologia, cuvintele frumoase pe care anumiți teoreticieni de seamă le-au rostit la un moment dat și alta e ceea ce s-a realizat efectiv de către oameni. Și comunismul vorbea despre o societate ideală a egalității și fericirii tuturor oamenilor și.... ce-a ajuns până la urmă? O pagină atât de neagră în istorie...
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Motivul pentru care am si numit retorica intrebarea (adevarul este ca e prima data cand imi trece prin minte aceasta idee a "variantei": legionarii ar fi invins comunistii - si e sigur ca nu vreau sa aflu raspunsul).
      Nici eu nu inteleg de ce se doreste aceasta "resuscitare"... Pare a fi un "curent politic" la nivel european, cel putin, "ridicarea" extremei drepte. :( (si a stangii si nu numai, dar totul cu "extrem").
      Daaaa... egalitatea si fericire pentru toti! Unii erau mai egali decat altii... Cei mai putin egali au infundat puscariile de maxima siguranta. :(
      Parca prea multe pagini negre sunt in "cartea de istorie" a Romaniei. :(
      Multumesc, Alex draga! Numai bine! :)

      Ștergere
  4. Inca o piesa din puzzle...
    Foarte multi tineri intelectuali au fost atrasi de aceasta Miscare. Nu toti membrii erau extremisti, desigur.
    In Ardeal a fost Rezistenta - imi amintesc ca mi-am luat un 8 la istorie pe-a 8a parca pentru ca am indraznit sa povestesc ce citisem in plus in fata de curs si m-a pedepsit profu' sa ii mai fac o harta... (stii aici cum ti-e norocul, la liceu am avut un profesor care aprecia cand veneai si aduceai informatii in plus fata de ce era in manual).
    In Dobrogea ... ah am auzit multe istorioare despre ce au patit legionarii, dar si despre ce au facut unii dintre ei.

    Extremismul nu este bun niciodata.

    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si multi dintre cei care au fost atrasi au renuntat cand, probabil, au constatat spre ce se indreapta Miscarea.

      Eu nu ma pot plange de profi, in sensul ca atunci cand ma lovea pofta de carte si ma duceam cu ce am citit in afara programei nu se uitau urat. Altfel, nu am avut decat vreo doi profi care pareau ca le place ceea ce fac - si nu mi se parea doar pentru ca nu mi-a placut scoala (cred ca ar fi fost altfel daca si profii erau altfel). :)

      Miscarea legionara e o chestiune istorica tare controversata si, pentru mine, balanta inclina spre negativ in ceea ce-i priveste pe legionari.
      Niciodata nu e bun extremismul. :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.