2019-12-30

Anecdote. Ion Vodă. Ludovic al XIV-lea.

Portretul lui Ion Vodă
Ion Vodă cel Viteaz, pregătind încă de la înscăunarea sa ca domn al Moldovei lupta pentru independența țării, a procedat nu numai la organizarea unei oști puternice, ci și la asigurarea unei economii cât mai trainice. Una dintre măsurile luate în acest scop a fost și aceea de a bate o monedă proprie a Moldovei.
Banii cu efigia domnitorului moldovean, emiși de o monetărie moldoveană, nu numai că au exprimat tendința spre o economie mai prosperă, ci au constituit totodată un act de afirmare a independenței față de Imperiul Otoman.
Se spune că, într-o zi, Ion Vodă a fost solicitat de o domniță să-i dea un portret ca amintire. El i-a întins pe loc o monedă, zicând:
- Iată chipul meu. Se zice că are multă trecere…
 
Regele și buzunarele supușilor
Se spune că regele Ludovic al XIV-lea al Franței nu purta niciodată mănuși când pleca la vânătoare, oricât ar fi fost de aspru frigul.
Într-o zi, doi țărani, siliți să participe la vȃnătoare ca gonaci, l-au văzut pe rege ținând pușca cu mâinile goale. Unul dintre ei își exprimă mirarea că regele nu-și apară mâinile de intemperii, dar celălalt îl lămuri pe loc:
- Regelui nu-i e frig, fiindcă-și ține tot timpul mâinile în buzunarele noastre…
₪ 
Elogiu
Curtenii regelui francez Ludovic al XIV-lea îl lingușeau și regele îi încuraja în această direcție.
Astfel, el a fost declarat nu numai inegalabil conducător de stat și comandant militar, dar și… poet fără seamăn.
Într-o zi, stȃnd de vorbă cu poetul Boileau, regele îi arătă niște versuri pe care tocmai le compusese și îi ceru părerea. Boileau le citi și răspunse:
- Sire, nimic nu e cu neputință majestății voastre. Ați voit să faceți versuri proaste și ați reușit.
Auzind aceste vorbe, generalii lui Ludovic s-au gândit că și ei ar fi putut spune regelui ceva asemănător. Dar se pare că nici unul n-a avut curajul s-o facă.
(din “Vorbe de duh, anecdote și întâmplări ostășești”, adunate și transcrise de Mircea Cȃrloanță, Editura Militară, București, 1965).

10 comentarii:

  1. anecdote pline de har ☺ subtile si la obiect ☺☺☺
    Draga mea Diana, mai sunt mai putin de doua zile pâna la trecerea in Anul Nou 2020, iti doresc numai bine, sananate si dorinte împlinite. La multi ani!
    Asemenea si mamei si Deliei, cu drag, de la noi <3 pupici si îmbratisari ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, Carmen draga! ♥
      La fel va dorim si noi voua! Sa realizati tot ceea ce v-ati propus! Sa fiti sanatosi si de oameni cu suflet frumos sa aveti parte!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la noi pentru voi toti! ♥

      Ștergere
  2. Amuzante şi faine anecdotele, cea cu mâinile regelui în buzunare e dulce-amăruie şi actuală oricând :)
    O săptămână frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat timp exista conducatori - si mereu vor exista :) - anecdota va fi de actualitate. Dar! Pentru a o "contrazice" vanatorii de acest tip vor purta manusi. :)
      Multumesc, Potecuta! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  3. SE pare ca obiceiul regele Ludovic al XIV-lea a fost preluat de toti conducatorii lumii nu numai de regi…. Tare as vrea sa-mi fac haine fara buzunare sa vad atunci, oare unde si-or tine toti mainile? Precis ca vor fi obligati sa-sicumpere manusi! 😅😅😅😅
    Draga mea Diana, sa ai parte de un an nou lipsit de griji, presarat cu mici bucurii si realizari care sa iti lumineze sufletul si sa iti ghideze pasii in drumul vietii. La multi ani 2020!
    Muah! 😊 Pupici cu drag! 😘😘😘


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric!
      Si-au cumparat deja! :)) "Se poarta cu manusi", azi, prin buzunarele noastre.
      Iti multumesc, Ella draga! De cat mai mult bine sa aveti si voi parte! Multa sanatate si bucurii! Drum lin in 2020 si mai departe! Imbratisari cu drag! ♥ Pupicios! :)

      Ștergere
  4. Ce inspiratie sa pui anecdote, sa ne mai amuzam un pic, la final de an!
    Iti urez ca trecerea dintre ani sa-ti fie minunata! La Multi Ani cu sanatate si dorinte implinite, Diana draga, tie si dragilor tai! Pupici! <3
    😘😘😘 (emoticoane de la Ella!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Suzana draga!
      Avand in vedere ca sunt o "gospodina desavarsita" in astfel de perioade sunt marginalizata! :)) Sunt "trimisa" la cumparaturi, in general, si ma ocup cu chestii pe care le fac masinile: spalat rufe. :) Asa ca - de cele mai multe ori - am timp liber mai mult decat altii, si, oarecum, mai mult decat am in restul zilelor din an.
      Multumesc! La multi ani! Sanatate si tot ceea ce va doriti sa aveti si sa fie bine! <3 Pupici cu drag!

      Eu n-am emoticoane! :((( Cateva dintre cele "primite" nu le vad. :(

      Ștergere
  5. Cand am văzut boneta lui Ion Vodă mi-a venit să râd că am avut impresia că are o coajă de banană pusă acolo, no, fiecare cu viziunea lui :)))
    O Seară Bună să ai !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te distrezi pe seama domnitorului! :)) La o privire neatenta cam asa arata - nu mi-ar fi dat prin minte comparatia. :))
      Multumesc! Zi frumoasa! Acu-acu e alt an! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.