2019-12-21

Ce înseamnă chinuit? Jocul cuvintelor(235)

Era într-o zi când aveam senzația că sunt într-un carusel defect care ba se oprea brusc, ba nu pornea, ba mă zgȃlțȃia. Mă întorceam acasă de la plimbarea cu Miki (cățelușa). Aerul ieșea aburind când expiram.  Era frig, și așteptam o schimbare: să ningă. Din sensul opus, pe trotuarul îngust, veneau o femeie și un copil nu mai mare de cinci ani. Femeia mergea concentrată la telefonul mobil și micuțul ținea pasul cu ea aproape alergând.
- Ce înseamnă chinuit? ȋși exprimă dorința de a ști micuțul cu chip senin și zâmbet larg.
Femeia îi răspunde scurt, butonȃnd telefonul:
- Ce ne faci tu nouă.
- Ce vă fac? insită micuțul.  (Deh, copii! m-am gândit).
În loc să răspundă blând (și, probabil, altceva), femeia se răstește:
- Ne stresezi, nu ne lași în pace, ne sâcâi…
- Ce înseamnă stresezi? îl mai aud pe copil, deloc perturbat de tonul femeii.
Am zâmbit, uitând de caruselul stricat în care aveam impresia că sunt, înfățișarea, glasul și atitudinea copilului fiind balsam pentru suflet. Apoi n-am mai auzit, pentru că s-au îndepărtat. N-a fost tocmai o alegere ascultarea conversației, dar Miki se oprise să adulmece ceva ce-o interesa. Sunt sigură că femeia ar fi ascuns de alții răspunsul și tonul folosit, dar pe stradă nu știi cine te aude și poți ajunge de poveste. Un răspuns dat întrebării unui copil ar trebui să fie un fel de cadou pe care adultul îl poate oferi în fiecare zi fără să cheltuiască vreun ban. Ȋntrebările  copiilor care vor să știe ar trebui să fie pentru adulți “un cȃnt frumos și dulce”.  
₪₪₪
Exercițiu de imaginație: Jocul celor 12 cuvinte găzduit de Eddy pe blogul său, Cartim.
Cele 12 cuvinte: carusel, cadou, bland, aburind, cânt, alegere, suflet, schimbare, dorinta, copii, poveste, ascuns.

14 comentarii:

  1. Si eu am comis-o de cateva ori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) E firesc, acesta e adevarul. Inainte de a fi orice suntem oameni.

      Ștergere
  2. Parca am văzut întâmplarea, descrisă cumva cinematografic. Cu intrebarile “un cint frumos și dulce". Frumoasa poveste
    O noapte buna! Pupicii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment! :)
      Plimband catelul aud fel si fel de fragmente de conversatii - unele sunt hazlii, altele de-a dreptul triste. Le "colectionez" (le notez, adica) :)) si, candva, poate le voi si scrie pe aici, pentru ca le consider "crampeie de viata".
      Multumesc! Noapte buna si tie! Pupici!

      Ștergere
  3. Regula celor 3 secunde: gandesti inainte sa deschizi gura. Hai 5 secunde pt cei carora le sare mustarul repede. Si asa ajungi sa limitezi rautatile pe care un copil nu ar tb sa le auda, sau oricine altcineva..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ridicand tonul la copii am mai auzit parinti (e inerent in anumite cazuri), dar destul de rar am auzit rautati. "Ne stresezi", "ne sâcâi" mi se par rautati - ce bine ca micutul nu a inteles ce i se reprosa. :)

      Sunt aproape sigura ca femeia in cauza nu era mama copilului - nu am simtit acea legatura care, efectiv, se simte intre copil si unul dintre parinti chiar si pe strada, indiferent ca ii vorbeste frumos sau nu. E un sentiment pe care nu stiu cum sa-l explic/descriu.

      Ștergere
  4. Cum poti sa spui unui copil ca "ne stresezi"?!
    Cred ca Jojo s-ar uita mirat la noi? Uneori am mai ridicat si eu vocea un pic la el dar sa întamplat atunci cand chiar devenise foarte neascultator si se punea singur in pericol.
    Cred ca acest articol ar tebui publicat într-o revista pentru parinti cu "sfaturi utile" la capitolul " sa nu faceti asa"!
    Sa ai o duminica placuta draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Ella draga! <3
      Sunt o multime de sfaturi utile prin reviste dar... Oricum, mai multi adulti (parinti sau nu) au inteles azi ca "bataia nu e rupta din rai" si ca vorbele urate adresate copiilor ar putea face din acestia adulti frustrati sau timorati sau cine stie cum.
      Sa mai ridici tonul la ei e inerent in anumite situatii. :)
      Poate copilul intalnit de mine pe strada va merge intr-o zi la invatatoare si ii va spune "Ma stresezi". :))
      Multumesc! Seara minunata iti doresc, cu drag! Pupici! <3

      Ștergere
  5. te mai superi fara sa vrei, mai uit si eu, nu des dar se intampla :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura, si sigura sunt - indraznesc sa afirm - ca nu le spui copiilor rautati, oricat esti de suparata. :)

      Ștergere
  6. Mereu auzi conversatii aparte, Diana draga! Din pacate genul acesta de reactii 'parintesti' genereaza dezastre in viitorul copiilor. Pana la urma este vorba si de un fel de necunoastere legat de astfel de subiecte si efectele lor, pe care nu stiu cine isi propune sa o 'trateze'!

    Un text extrem de util, chiar daca e un 'exercitiu de imaginatie'!
    Pupici si o saptamana frumoasa, Diana draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt destul de mult timp printre oameni si, vreau nu vreau, in anumite situatii, aud unele conversatii - nu trag cu urechea :), dar nici nu stiu cum sa fac sa nu aud (la casti in urechi evit sa ma gandesc). Pe unii ii aud cand trec pe sub fereastra apartamentului.

      S-ar putea ca multi dintre cei care au reactii "ciudate" sa fie la limita rezistentei fizice si / sau psihice... pentru ca stresul cotidian tinde sa fie coplesitor si putini sunt cei care reusesc sa-l tina sub control. Nu e o scuza, evident, pentru ca tot dezastru genereaza in viitorul copiilor.

      Am uitat sa formulez altfel in acest caz. :) Ce mi-e si cu automatismele acestea! :)
      Multumesc, Suzana draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  7. Stresant cu ei dar dezastruos fara ei. Asa ma gandesc eu cand ma supara fetita mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te pot contrazice. :) Dar nu toti parintii le spun copiilor ca "ii chinuie" - banuiesc ca o astfel de afirmatie a determinat intrebarea copilului, pe care am auzit-o prima data. Si, apoi, l-a cam mintit pe micut. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.