2012-10-27

Happy Weekend! (32) Ninsoare de Iulie

proză umoristică - fragment
Se împlinise anul de când inginerul Anton se prezenta cu regularitate în fiecare lună la casieria primăriei, spre a încasa o sumă de bani – 30 mii lei – ce urma a i se plăti pentru lucrări efectuate, dar de fiecare dată casierul Arcadie Popițeanu îl tot amâna, spunându-i că plata lui nu are caracter urgent.
Exasperat, inginerul se informă […] cam ce anume l-ar putea îndupleca pe casier să îi dea banii. Dar nimeni nu îl cunoștea pe funcționar. A aflat doar că acest casier cunoscut ca neserviabil și de neînduplecat era de loc din Sinaia.
[…]
Era pe la mijlocul lui Iulie. În capitală era o căldură sufocantă, asfaltul se topea pe străzi.
[…] Inginerul s-a îmbrăcat cu paltonul îmblănit, căciula de iarnă, mănuși și fular și s-a prezentat la casierie. Același răspuns stereotip:
- Nu vă pot plăti banii; plata nu are caracter urgent… Avem de plătit salarii, furnizori… Dar de ce v-ați îmbrăcat așa? își dă frâu liber curiozității. Mergeți în excursie la Polul Nord?
- Nu – zice inginerul. Merg la Sinaia și bunicii mi-au spus că anul acesta va ninge în Iulie – și cred în ceea ce-mi spun bunicii: au zis că a mai nins.
- Nu! râde casierul. Și eu sunt din Sinaia, dar așa ceva n-am auzit! Niciodată n-a nins în Iulie!
- Cred în prognoza bunicilor și sunt dispus să fac pariu pe 5 mii lei! Primiți pariul?
- Desigur! Vă rog să treceți pe la mine când reveniți – să-mi spuneți dacă a nins.
După o lună, inginerul se prezintă la casierie:
- Cum a fost? se interesează casierul
- O vreme splendidă! Chiar prea cald! Cine m-a pus să mă încred în prognozele bunicilor? Am pierdut pariul! Mă voi executa de urgență din suma pe care o am de încasat de la primărie. E pentru mine o datorie de onoare.
- Da, spuse casierul. Pariurile sunt datorii de onoare… Imediat, imediat facem plățile…!
de Nicolae Dimitriu (ed. Albatros, 1979)

22 de comentarii:

  1. Noroc ca nu traiau în Olanda! Aici a fost un an, cred ca acum 8-9 ani în urma, cand am dat drumul la caldura într-o seara, asa a fost de frig!
    Happy Weekend Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ce an a fost nu mai stiu, dar a nins in Mai in BV - era zapada de vreo juma' de metru! In acel an, la BV, a fost vara... intr-o Joi! :)) A fost crunt! Aveam senzatia ca putrezesc!
      Happu Weekend, Minnie!

      Ștergere
  2. Eu chiar am prins o ninsoare zdravana in august la Busteni. Eram in pantaloni scurti si tricou. Pentru mai mult de doua ore am tremurat ca in decembrie. :))
    Interesant mod de a scoate banii de la casier. :))
    Happy weekend, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citind randurile tale am simt frig pe spate! :)) E groaznic! Am patit si eu sa inghet ingrozitor o data... Si abia am reusit sa ma incalzesc! Efectiv aveam spasme de frig! E groaznic!
      Da, haios!
      Happy Weekend, Vienela!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Fooarte adevarat! Cred ca multi oameni sunt inventivi dar le cam lipseste curajul de a-si pune in practica inventivitatea! :) Asa cred...

      Ștergere
  4. :))) Ingenios mod de a scoate banii de la casier. Chiar daca a pierdut ceva din ei :)
    Nu in iulie, dar in iunie am prins si eu o fulguiala la Sinaia, cand eram micuta, intr-un sejur cu parintii.
    Happy Weekend, Diana!

    P.S.- Am avut niste necazuri cu net-ul si n-am putut publica decat destul de tarziu. Te-am inscris eu in tabel :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am patit-o de cateva ori cu zapada cand nu avea ce cauta! :)

      Multumesc ca ai inscris postarea... Nu am stiut din timp ca vom pleca si de aceea nu am avut timp sa te anunt si sa te rog sa ma inscrii tu... M-am gandit doar ca nu vreau sa lipsesc - mai ales fara sa te anunt... :) si speram sa observi si sa ma inscrii.
      Happy Weekend!
      *
      Pfuuu! M-am abtinut sa ma refer tot la problemele cu PC-ul! Asa ca stiu cat de frustrant este si cum imi pierd concentrarea de la a face ceea ce-mi doresc! In cazul meu nu se stie nici azi ce are! Cel mai aproape de adevar ar fi ideea ca firma e cu pricina - dar, totusi, ma indoiesc, pentru ca pe blogger incarca greu paginile, dar pe wordpress mai usor; articolele pe care le scriu le incarc mult mai usor si mai repede decat scriu un comentariu! E ca la balamuc la mine! Dar nu mai insist cand nu functioneaza cum trebuie! Ies, si imi vad de lucru... dar pierd ocazii, pierd... respect... :(

      Ștergere
  5. Cum se pliază unii pe...situație!
    Happy Weekend, Diana dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le fuge mintea unde trebuie! :))
      Happy Weekend, Mirela!
      Cu drag,

      Ștergere
  6. inginerii sunt inteligenti nu doar destepti si frumosi :)) nu sustin asta neaparat, pentru ca eu sunt inginera, dar... ;) iata, chir si patania d-nului Anton dovedeste aceasta! :))
    te pup Diana, sa ai o duminica minunata!
    PS: la mine chiar a nins, acum in luna octombrie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca sunt inteligenti! De n-ar fi inteligenti multe nu am avea la ora aceasta! :))
      Stiam ca a nins, pentru ca mi-a scris un amic :) Si in Austria a nins cu simt de raspundere!
      A fost un an - nu mai stiu cand (prin '92 sau '93 cand a nins chiar in 21 Octobrie, fara vreun semn care sa anticipeze fenomenul - si au venit invitatii la mine imbracti de iarna! :) A fost haios!
      Te imbratisez cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.