2012-10-12

Legende din islam despre pisici

Cum a apărut pisica

O poveste spune că Shaytan (diavolul) s-a transformat în mistreț și a urcat pe Safina (Arca), alături de toate celelalte animale care urmau să fie salvate de potop. Mistrețul acesta a provocat multe distrugeri și profetul Nuh era nevoit ca mereu să repare ba una ba alta, inclusiv chivotul. Într-o seară, în timp ce repara chivotul, s-a tăiat la un deget și câteva picături de sânge au căzut pe punte. Din aceste picături de sânge binecuvântat Allah a creat un leu. Mai târziu, în noapte, când Shaytan și-a făcut apariția sub forma de mistreț leul era de pază și l-a oprit, dar mistrețul a strănutat și din botul lui s-a născut un șobolan care a sărit pe punte și a început să roadă plăcile navei. Leul a strănutat și el și din botul lui s-a născut o pisică și aceasta a sărit asupra șobolanului fără ezitare, omorându-l.
(Adaptare după o povestire din “Legende islamice: istorii ale eroilor, sfinților și profeților Islamului”, de Jan Knappert: http://www.mellenpress.com/mellenpress.cfm?aid=4754amp;pc=10)

Istoricii au constatat că arabii au prețuit pisicile din cele mai vechi timpuri și le-au crescut ca animale de companie.
Există multe mențiuni cu privire la dragostea Profetului pentru pisici, el considerând că și dragostea pentru aceste feline este o parte a credinței.

O legendă spune că Aisha, tânăra văduvă a Profetului, când s-a plâns că toată lumea a părăsit-o ar fi adăugat: “Chiar și pisica m-a părăsit”.

Spre deosebire de alte civilizații, musulmanii au avut tovarăși pisicile: de la cea mai simplă gospodină până la cel mai mare învățat și le-au iubit nu numai pentru frumusețea și eleganța lor dar și pentru utilitatea de care dădeau dovadă. Învățații musulmani au scris ode pentru pisicile lor pentru că acestea le protejau prețioasele cărți de atacul șoarecilor și a altor vietăți care le puteau distruge.
Profetul Mohammed i-a sfătuit pe oameni să trateze animalele domestice (în special pisicile) ca pe un membru al familiei.
Una dintre cele mai faimoase întâmplări se referă la Muezza, pisica favorită a Profetului.
Chiar când se pregătea pentru chemarea la rugăciune a găsit pisica dormind pe haina sa. Pentru a nu tulbura pisica din somnul ei a tăiat manșonul și a lăsat pisica să doarmă.
Se crede, de asemenea, că atunci când Profetul dicta predicile în cortul său el ținea pe Muezza în poală și că ar fi băut apă de unde a băut și pisica, fără a se teme că poate lua vreo boală de la aceasta deoarece gura pisicii nu este impură. Pisica, afirma Profetul, nu este necurată, ci e un “simbol al curățenie care circulă printre oameni” A bea sau a mânca după ce pisica a mâncat din alimente este de evitat atunci când în (la) gura pisicii se văd “impurități”. În legătură cu aceasta, o legendă spune că înainte de abluțiunea pentru rugăciune o pisică a trecut pe acolo și s-a uitat spre bolul cu apă, părând însetată. Profetul i-a intins pisicii vasul și nu și-a reluat activitatea până ce pisica nu și-a potolit setea.
Probabil că Profetul iubea pisicile atât de mult pentru că viața lui ar fi  fost salvată de o pisică.
Povestea, așa cum e prezentată de Annemarie Schimmel (http://en.wikipedia.org/wiki/Annemarie_Schimmel), spune că pisica lui Abu Hurayrah* – pe care acesta o avea mereu cu el – l-a salvat pe profet de mușcătura unui șarpe veninos care s-ar fi strecurat în mâneca lui. Atunci, Mohammed ar fi mângâiat pisica pe cap și, astfel, urma degetelor sale este încă vizibilă în cele patru linii întunecate pe care le au în frunte majoritatea pisicilor (sub forma literei M). (A.Schimmel, “Descifrarea semnelor lui Dumnezeu”, 1994)

*Abu Hurayrah este unul dintre companionii Profetului și un mare narator. Profetul l-a numit astfel “Tatal pisoiului”, pentru că avea în grijă un pisoi (mic) de sex masculin. Cuvântul “cat” ar veni de la “qit/Hirra, care înseamnă “pisică”. În arabă, “hirra” e puiul femelă și “hurayra” este puiul de pisică mascul.

Sufletul unui om salvat de o pisică

Povestea spune despre un maestru sufit din Bagdad, Shaykh Abu Bakr al-Shibli, care – după ce a murit - a fost văzut în vis de unul dintre prietenii lui. Cănd a ajuns la poarta Raiului Allah l-a întrebat dacă știe care este motivul pentru care va fi primit în Rai. Shaykh Shibli a enumerat toate textele religioase pe care le cunoștea - și ale căror porunci nu le-a încălcat - dar nu pentru aceasta sufletului lui a fost salvat. În cele din urmă Allah îl întreabă:
- Îți amintești acea zi geroasă, în Bagdad, când te plimbai pe străzile orașului și ai văzut pe un gard de piatră un pisoi care tremura de frig? L-ai luat și l-ai pus la căldură în haina ta. Pentru fapta aceea, pentru ca ți-a fost milă de acel pisoi, sufletul tău a fost salvat.

Pisica în tradiția islamică

Pisica este un animal atât de curat încât în narațiunile autentice scrie că se poate face abluțiunea pentru rugăciune cu apa din care a băut o pisică. Cu toate acestea, existau (și există) oameni care s-au opus tradițiilor Profetului și au preluat practicile negative de a tortura sau otrăvi pisica. În Islam, pedeapsa pentru aceste practici era severă, deoarece pisicii îi este acordată o atenție specială fiind considerată un animal nobil, adorabil și util. A maltrata o pisică este un păcat grav în ochii lui Allah. Se spune că unei femeie care a ținut închisă o pisică și nu a hrănit-o și nici nu a eliberat-o pentru a-și găsi singură hrana, Profetul i-a spus că pedeapsa ei, în ziua Judecății, va fi tortura în iad. Pisica, la fel ca oricare altă ființă creată de Allah trebuie să fie prețuită, ocrotită.
Islamul îi învață pe credincioși că pisica nu trebuie comercializată ca alte bunuri (e interzis a se lua bani pentru o pisică) și ca sunt liberi să crească pisici dar să le trateze bine, să le ofere apă și mâncare pe săturate și să le ofere un anume grad de libertate să circule (să nu le țină închise în spații mici)

Regula generală spune că numai ființele umane și jinni (djinn/spirite care au proprietati fizice) vor fi admise în Cer dar există excepții pentru unele animale: cele alese pentru virtuțile lor sau cele care au trăit în compania unor persoane virtuoase.
Exista mărturii și cu privire la alte animale (pe lângă pisică) despre care, în islam, se consideră că sunt prețioase și merită un loc în cer: cai, cămile, albine, furnici, chiar și unele păsări.
În Coran există multe versete care fac referire la animale și la responsabilitatea omului față de acestea. Dragostea pentru animale este o parte a credinței islamului. Profetul Mohammed i-a învățat pe oameni și mila pentru întreaga creație a lui Allah.
sursa foto: http://www.scenicreflections.com/ (in febr 2021 link invalid)

25 de comentarii:

  1. Daca fiecare popor din lume ar avea macar un animal pe care sa I'll iubeasca si pe care sa I'll ocroteasca, nu am mai auzi de animale chinuite, torturate sau pe cale de disparitie. Dar omul este cel mai crud si mai nepasator animal.
    Mi-au placut povestioarele tale despre pisicute.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Vienela
      Romanii - in mare parte - iubesc animalele. Dar, de fapt, nici nu ar trebui sa le iubeasca pentru a nu le mai chinui! Ma infurie teribil nenorocitii care-si lovesc animalele - caii, boii, magarusii - cu biciul sau nuiaua sau chiar cu bata!!! Le-o fi lipsind educatia sau omenia?
      Hm... Indieni au "vacuta sfanta" - dar e atat de costeliva, uneori, incat mai ca-ti vine sa o ucizi, sa nu se mai chinuie de foame!
      IAr cele care sunt pe cale de a disparea din cauza ca sunt vanate in exces... Astia care vaneaza ca nebunii - cum pescuiesc unii, cu dinamita! - ar putea fi opriti daca ar exista un interes real (asa cred)

      Ștergere
  2. stii deja ca am avut o pisicuta neagra asa ca articolul tau mi-a placut de doua ori mai mult...
    mi-e tare dor de rumoasa mea cu blanita neagra si ochii galbeni de chihlimbar...
    multumesc Diana pentru povesti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, pandhora :)
      Pisica lui Mohammed era - se zice - "tabby" - adica tigrata, sau cu puncte sau sau... Am ales un chip de pisoi negru pentru ca si mie imi plac... Nu stiam ca blanosul tau dragalas avea ochi de chihlibar! A! Intr-o seara, pe la ora 23, pe un bulevard, pisca neagra a unei vecine facea... tumbe! Sare, se tavalea, se trantea pe asfalt si ramanea intinsa, nemiscata... Am crezut ca o fi... otravita (avea un comportament foarte ciudat), si ne-am apropiat apropiat... Ce facea zapacita? Se distra cu un soricel! :) Cand ne-a vazut s-a oprit, dar avea labuta pe spinarea soricelului... De ce am descris intamplarea? Pentru ca pisoiul acesta are niste ochi ca de chihlimbar! Sunt extraordinari! Imi pot imagina cat de frumoasa si era pisicuta ta!
      Cu multa placere!
      O saptamana minunata iti doresc

      Ștergere
  3. imi plac traditiile stravechi, imi place sa citesc legende din diverse culturi au multe pilde.
    ai avut o sursa de inspiratie extraordinara. eu chiar nu stiam de aceste povestiri, obisnuita fiind numai cu Legendele Olimpului si altele de gen.
    la tine gasesc lucruri inedite care nu sunt la indemana oricui.
    foarte frumos
    o seara minunata
    weekend placut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri, Anca.
      Si mie imi place sa aflu despre traditiile stravechi... Am mai multe surse, dar nu sunt in "format electronic" si nu prea am timp sa dactilografiez si caut pe net... Unori gasesc ceva si e mai usor = mai putin de tastat... :)
      Legendele Olimpului - Eroii - e cartea mea de capatai, ca sa zic asa :)
      O saptamana minunata iti doresc!

      Ștergere
  4. Am ajuns la concluzia ca iti plac foarte mult pisicutele :-? oare de ce ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac foarte mult pisicutele dar cainii imi plac foarte-foarte mult! Dar imi plac si panterele negre - in special - si serpii, in general (si nu glumesc) :)

      Cum sa nu-mi placa pisicile cand sunt atat de... dominatorea? ;)

      Ștergere
  5. Nu pot decat sa citesc cu nesat orice despre pisici. M-ai vazut cum stau cu pisoiul meu...nu chiar bot in bot...dar pe-aproape :)
    Chiar si acum i-am facut cateva poze...a trebuit sa ies pana afara si n-am ratat ;)
    O zi frumoasa, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te-am vazut cu Tiger, cum nu?! :) Dar cum se numeste cutu ne-ai spus?
      Ai un motan foarte frumos! Daca e sa credem legendele cam asa ar fi aratat si Muezza :)
      Ce chestiune! Nu stiu daca ai observat: parca acum sunt ceva mai rare pisicile tigrate; imi amintesc ca numai tigrate vedeam in copilarie (eu, desigur; poate altii le vedeau si pe celelalte - dar cele tigrate chiar cred ca erau mai multe pe atunci)

      Ștergere
  6. Vezi! Vezi ca am dreptate! Pisicile sunt cele mai iubite!! (dar si cele mai urate!) O zi frumoasa Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca ai dreptate! Acum stiu! :) Inainte de a incepe sa scriu despre pisici nu prea stiam :) Sunt, oricum, superbe! Au un temperament excelent felinele, in general.
      Multumesc. O zi minunata sa ai si tu!

      Ștergere
  7. Pisica e animalul sfant al Profetului. Mai este o mica poveste.
    Profetul se pregatea de rugaciune, si in timp ce se grabea sa isi ia roba, a gasit pisica sa preferata Muezza, ce dorme in maneca sa. Ca sa nu deranjeze animalul, Profetul a taiat maneca. Cand s-a intors de la rugaciune, pisica s-a inchinat in fata sa. Ca rasplata Profetul Mohamed (SAS) a mangaiat-o de trei ori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris povestioara, Ender, nu puteam sa o uit - e celebra. Imi place cum se vorbeste despre pisica in islam :)

      Multumesc pentru vizita!
      Numai bine!

      Ștergere
    2. REcunosc imi plac la nebunie pisicile, si este una dintre povestile pe care le stiu din invataturile Profetului.
      Frumos articol.
      Multumesc de asemenea!

      Ștergere
  8. Nu stiam despre povestile fantastice care stau in spatele unor vietati atit de reale, pamintene si mai ales contemporane!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe legende cu si despre pisici si-mi tot propun sa le... sintetizez si sa le public, dar mereu intervine ceva, si timpul zboara, nu ma asteapta pe mine... :)

      Ștergere
  9. In islam toate animalele sunt pretuite ,si este interzis sa le faci orice rau .Pentru fiecare ajutor care il oferi unui animal (caine,pisica.camila,etc)primesti rasplata ...Si la fel pentru orice rau care il faci oricarui animal vei fi pedepsit.....
    un Hadis(legenda) in care se vorbeste despre o prostituata care in drumu ei a vazut un caine foarte insetat si si-a coborat pantoful ei in fantana umplandul cu apa apoi ia dat catelului sa bea pana ce si-a potolit setea,Pentru aceasta fapta acea persoana a fost primit in Rai..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ca te-ai oprit o clipa aici si multumesc pentru info. :)
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  10. Frumoasa poveste dar îți dai seama ca arabii nu scriau cu alfabet latin . Deci litera M nu poate fi de la Mohammed . Mai sunt și alte povesti , cum ca litera M ar veni de la Maria ( dar nici israelienii nu fol alfabet latin) . Oricum , pisicile sunt animale extraordinare, pisica mea se aseara mereu pe mine când ma doare ceva, exact in locul dureros și toarce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) A fost si unul dintre gandurile mele faptul ca nu foloseau caractere latine; litera M (mare) din alfabetul arab seamana (oarecum) cu "M" (imi propusesem sa mia "cercetez" dar am neglijat din lipsa de timp).
      Legendele ne plac - cand ne plac - nu pentru exactitatea istorica. :)
      Daaa! Pisicile sunt fascinante! Cunosc o doamna care a avut un motan care stia unde sunt organele cu problema - ea zicea ca asa a ajuns sa mearga sa faca un control la glanda tiroida: motanul cauta sa i se aseze pe gat cand statea intinsa (medicul a constatat hipotiroidismul).

      Iti multumesc pentru interes. Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  11. 2021 legendele încă se mai citesc. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place sa stiu asta. :) Cu placere.
      Multumesc ca ti-ai facut timp sa te opresti pe aici. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.