2013-03-03

Codul Bushido (hw9)

Codul Bushido e o ”cale” pe care un bărbat trebuie s-o urmeze pentru a deveni războinic fără să-și piardă umanitatea.
1. Gi: decizia corectă, luată cu sânge rece, atitudinea corectă, adevărul. Fii cinstit în relațiile tale cu toată lumea. Crede în justiție. Pentru un samurai adevărat nu există nuanțe de gri, în ceea ce privește onestitatea și justiția, există numai bine sau rău.
Pentru samurai a minți era echivalent cu a-și pierde onoarea pe vecie. Ei preferau să spună adevărul chiar dacă gestul le-ar fi adus moartea. Dacă ar fi fost puși în situația de a minți ar fi ales sepuku (autoeviscerare). Azi nu mai e cazul dar, uneori, a spune adevărul cu orice preț ne poate pune  în situația de “sepuku social” și puțini sunt cei care pot accepta să nu fie în atenția semenilor din imediata lor apropiere iar unele minciuni au ajuns să fie considerate “nevinovate” și “necesare”.
2. Yuu: curaj până la eroism.
A interveni în situații limită pentru a-i ajuta pe cei din jur este obligatoriu din partea unui om care trăiește după principii de viață onorabilă. Pentru samurai familia era ridicată la cel mai înalt rang, ei neprecupețind niciun efort pentru a apăra și cinsti această valoare, ca atare a-și proteja consoarta devenea pentru ei o îndatorire de onoare.
3. Jin: iubire universală, generozitate față de oameni, compasiune. Prin antrenamente intense samuraiul devine rapid și puternic. Acesta nu este ca ceilalți oameni. Dezvoltă o putere care trebuie să fie utilizată pentru binele tuturor. El are compasiune. Ajută camarazii în fiecare ocazie.
4. Rei: acțiune corectă - o calitate esențială, bunăvoință. Samuraiul nu are nici un motiv să fie crud. Nu trebuie să-și dovedească puterea. Un samurai este politicos, chiar și cu dușmanii săi.
Cumpătarea este o calitate din ce în ce mai rar întâlnită: nu se “scoate sabia” pentru orice fleac, pentru injurii în trafic sau între vecini. Un om onorabil “scoate sabia” doar atunci când sunt atinse valori morale esențiale, ori a-ți fi tăiată calea sau a fi înjurat în trafic nu înseamnă că ți-a fost încălcată onoarea, ci înseamnă că ai întâlnit o ființă care nu merită atenția unui om care știe ce înseamnă onoare.
5. Makoto: sinceritate totală, onestitate. Atunci când un samurai spune că va face ceva, acel lucru este ca și făcut. Nimic de pe acest pământ nu îl va opri să facă ceea ce el a spus că va face.
6. Meiyo: onoare si glorie. Adevăratul samurai are un singur judecător, onoarea lui.
7. Chugi (Chuu): devoțiune, loialitate. Un samurai este extrem de loial față de cei din jurul său. Pentru războinic, cuvintele unui om sunt ca urmele sale: le poți urmări oriunde merge.
Sayanora!

Din dicționarul amuzant
Zen = doctrină despre iluminare, care pune accentul pe meditație și care este predată, în general, de călugări bătrâni și confuzi în capul cărora au căzut prea multe pietre când meditau sub cascadă.
 Happy Weekend! Editia a 9-a

14 comentarii:

  1. iti trebuie mult curaj si determinare ca sa urmezi aceste percepte...
    pe de alta aprte ce e de durata nu se obtine usor...
    onoarea,un deziderat pe care aproape nimeni nu mai este interest sa-l atinga in zilele noastre...
    o zi cu soare iti doresc Diana,pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Curaj si determinare, da, insa si ceva duritate, sa zic asa, pentru ca e greu, adesea, sa rostesti adevarul raspicat pentru ca adevarul poate rani pe cei care nu sunt pregatiti sa il auda sau nu sunt pregatiti sa inteleaga ca cineva poate avea alta opinie, alte gusturi etc. Unii au ajuns sa "tranteasca" adevarurile si pe buzele lor adevarul suna ca o injuratura!
      Onoarea! Cred ca insasi notiunea e straina multora! :)
      Seara frumoasa iti doresc si o saptamana cu impliniri!

      Ștergere
  2. Pacat ca nu mai exista samurai. Dar e bine ca tot codul lor de comportament, acest cod Bushido, s-a transmis. Poateca unora le-ar putea determina momente de meditatie. Mie mi s-a parut intotdeauna ca reprezinta sublimul in materie de onoare.
    Perfecta ideea de a ni-l aduce azi in atentie, Diana! Felicitari!
    Happy weekend in continuare iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista samurai dar nu la noi, in Japonia :) Toti practicantii de arte martiale urmeaza acest cod, sau ar trebui sa il urmeze (dar cu ciomagarii nu se intelege nimeni) Un om puternic isi cunoaste puterea si nu simte nevoia sa o dovedeasca.
      Multumesc pentru aprecieri!
      Seara frumoasa iti doresc si sper ca ai scapat de simptomele racelii: durerea de cap! Sanatate!

      Ștergere
  3. Inca vre-o doua trei postari si stiu sa vorbesc "giapaneez"! :)))))
    挨拶 :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Aceasta inseamna ca ai o foarte buna "ureche muzicala" si inveti repede limbile "straineze"! :) Mie nu-mi iese! Reusesc sa invat unele cuvinte dar cine ma aude rostindu-le are senzatia ca zgarii cu creta pe tabla! :)
      Seara frumosa iti doresc!

      Ștergere
  4. Semnificaţia cuvântului zen e foarte exactă!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine de stiut :)
    O saptamana frumoasa:)

    RăspundețiȘtergere
  6. In concluzie, daca ne dorim un barbat adevarat, trebuie sa il cautam in Japonia. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nu neaparat! :) Se presupune ca barbatii sunt razboinici de felul lor! Le ramane doar sa-si pastreze umanitatea, adica sensibilitatea! Parerea mea. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.