2013-09-03

Animale și animale cu chip de om

Iunie 2011
În parcarea unui supermarket din Brașov cetățenii au observat un câine legat într-o mașină care era expusă pentru vânzare (pe parbriz era un anunț în acest sens). Câinele, un Pitbull negru, era legat cu lesa de scaunele din față și mâncarea era în partea din spate a mașinii, unde câinele nu ajungea.
Cetățenii care au chemat hingherii au declarat că e acolo de cel puțin trei zile câinele respectiv, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Până să cheme hingherii au sunat la numarul din anunț dar proprietarul i-a înjurat și a închis - dar a doua zi anunțul nu mai era pe parbriz și un geam din față era ușor deschis, să nu se sufoce câinele. Asistentul de la asociația pentru protecția animalelor a reușit să dea câinelui apă și hrană apoi căinele a reușit să se desfacă din lesă.
Toți cei care ar fi putut face ceva au declarat că nu pot interveni deoarece animalul se afla pe o proprietate privată și au nevoie de un ordin judecătoresc și de un executor judecătoresc pentru a încălca proprietatea.
(zic: o fi lăsat câinele în mașină pentru a fi sigur că nu o fură careva)
Mai 2011
O femeie dintr-o localitate situată în județul Brașov, într-o seară de Mai, a început cearta cu cei cinci căței pe care îi creștea în apartament și pe unul dintre ei, un pui în vârstă de două luni, l-a aruncat pe geam. Unul dintre vecini a văzut și a sunat la asociația “Milioane de prieteni”. Au sosit asistentul veterinar și soția sa și chiar în prezența acestora femeia ieșise din apartamentul situat la parterul blocului și, cu un băț, încerca să lovească puiul aflat în stare de șoc.
Femeia, aburită de alcool, a bătut câinii în casă și mama puiului a sărit să o muște iar ea, furioasă, a aruncat puiul pe geam. Vecinii au declarat că avea în obicei să bată câinii - în apartamentul acela fiind mai mereu scandaluri între femeie și concubinul ei, în special.
Cei cinci căini - mama și puii - erau în stare jalnică și foarte speriați. Nu erau înregistrați, nu erau castrați și nici vaccinați. Patrupedele au fost confiscate și duse la sediul asociației.
Conform legii privind protecția animalelor actele de cruzime la adresa animalelor se pedepsesc cu amenda penală sau închisoare.

Ca aceștia sunt mulți cetățeni - aici și aiurea în lume - și fără ca cineva să se streseze să le explice ce și cum câinii se vor înmulți în continuare. Diferența este că prin alte state se implică și cetățenii dar - mai ales - autoritățile. Aici, dacă mergi la un judecător să ceri ordin judecătoresc pentru a rezolva un caz precum cel menționat la început ți se râde în nas. Aici, în RO, când ești mușcat de un câine maidanez care a trecut prin adăposturile statului și acum e liber pe stradă ești singurul vinovat iar dacă nu ești vinovat oricum nu vei fi despăgubit pe motiv că… primăria nu are bani.

Cred că pentru a rezolva o situație stresantă precum cea a câinilor maidanezi e necesară (și) educația celor care vor să aibă câini - personal sau doar în fața blocului - dar mai ales trebuie să fie educați cei care au în atribuții să aplice legea. Și nu în ultimul rând trebuie educați și cei care detestă câinii - fie că-s câini de pe stradă fie că-s cu stăpân - pentru că în prea multe cazuri devin unii nervoși văzând un câine nu pentru că văd acel câine ci pentru că detestă persoana care-l are sau care-l hrănește lângă bloc. Câinii se atașeaza de cei care-i hrănesc și simt starea nervoasă a celor pe care se hotărăsc să îl alerge.

Sunt asociații care sterilizează animalele pe banii lor - obținuți din sponsorizări - sau ajutați de veterinari care au cabinete particulare și care fac această operație, pro bono, fie în colaborare cu cei din asociații fie pe cont propriu. Dar din cauza unor iresponsabili nu e cazul să se ajungă la a steriliza toți câinii - cu sau fără stăpân. Soluțiile extreme nu sunt niciodată utile pentru că nu sunt - și nu pot fi și nu vor fi - acceptate în unanimitate, și nici chiar cu majoritate.

Cei de genul celor menționați la început nu iubesc câinii dar sunt, adesea, cei mai gălăgioși când e vorba să nu le convină ceva legat de rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Nu pentru că îi interesează soarta câinilor ci pentru că au ocazia să se certe - și când începe cearta nu se mai înțelege om cu persoană.
Când vedeți vreunul prea gălăgios - indiferent de care parte a baricadei este - întrebați-l, cu mult calm, ce soluții vede el pentru rezolvare sau rugați-l să vă spună numele sau un număr de telefon să îl contactați. Veți constata că el e, de fapt, pe acolo doar pentru că vrea să se audă vorbind, să se certe și atât.
Nu e nevoie de oameni mulți pentru a rezolva anumite chestiuni, ci e nevoie de oameni hotărâți să rezolve o anumită chestiune. Cei de care e numai gura pot rămâne să privească din fotoliile lor sau de pe banca de lângă bloc și, eventual, să chibițeze (unul ar putea avea și vreo idee bună).

Altele:
Doua maini, doua picioare, fara pene; Doamne, ce e?! 
Exemple de degradare umana
Cum se numara cainii maidanezi
Nu infometati cainii maidanezi! 

2 comentarii:

  1. Educatia e si ea importanta, ai dreptate.
    Sa stii ca am citit toate articolele, las cate o vorba pe scurt la fiecare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai copile, drag, ce am scris eu la tine acasa? Sa ma ignori si sa faci altele mai importante. Eu te astept cu drag, cand vei avea timp. Crede-ma pe cuvant, odihna e foarte importanta!
      Iti multumesc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.