2014-03-24

Bună dimineața Soare! Fata care s-a îndrăgostit de un păstrăv

Cândva, pe lângă Marile Lacuri își avea satul un trib mic de indieni. În acest trib se născuse o fată cam prostuță și leneșă. Și era fata nu doar prostuță și leneșă dar și urâtă, că tinerii războinici o ocoleau la distanță mare, ce s-o mai dorească de soție? Avea ochii foarte rotunzi, fața prelungă, nasul mare și coroiat, bărbie ascuțită, dinții strâmbi și urechile aproape la fel de mari ca ale unui cerb și oriunde mergea reușea numai să stârnească hohote de râs. Singura ei calitate era glasul. Cânta atât de frumos încât animalele uitau să fie sălbatice și păsările se opreau din zbor pentru a-i asculta cântecul. Numai un glas din țara spiritelor ar fi putut egala vocea ei.
Locul ei preferat - departe de oameni - era o colină mică de pe malul lacului; acolo stătea vara, cântând sub arbori, încântând vietățile cu glasul ei. Păsările se adunau în copaci, fiarele făceau pace și toate vietățile din apă se apropiau de mal s-o asculte. Dintre toate ființele care veneau să o asculte cel mai fericit și încântat era regele păstrăvilor, dar condiția lui nu-i permitea să trăiască pe uscat și pentru a fi cât mai aproape de fata cu glas divin a început să sape în mal noapte de noapte, pentru a fi cât mai aproape, reușind să sape un canal cam cât lungimea zborului unei săgeți și a ajuns astfel aproape de ea. În fiecare seară era acolo pentru că fata și cântecul ei deveniseră indispensabile pentru fericirea lui. Într-o seară a început să-i vorbească despre marea bucurie pe care i-o produce cântul ei și îi vorbea atât de frumos, cu atâta dragoste încât fata n-a mai cântat, ascultând vocea regelui păstrăvilor. Îi spunea cât de mult o iubește și cât ar dori să poată fi împreună, iar fata vibra de plăcere ascultând cuvinte pe care nicio ființă nu i le-a mai spus până atunci. Dar faptul că nu puteau fi împreună le umbrea fericirea.
Într-o noapte, un trecator le-a auzit tristețea. S-a apropiat și le-a spus că este spiritul peștilor și poate transforma în pește orice om sau animal. Fata a fost de acord imediat și spiritul i-a cerut să-l urmeze în apă; a luat apă în căușul palmelor și a turnat-o pe creștetul fetei în timp ce îngâna niște cuvinte. În scurt timp fata a început să simtă cum se transformă și în câteva minute devenise păstrav, putând înota împreună cu iubitul ei. Erau acum fericiți dar fata nu-și uitase tribul și în fiecare vară, la data când a dispărut, revenea și membrii tribului puteau vedea doi păstrăvi uriași care se jucau aproape de mal. Și au tot venit până când fețele palide au ajuns în țară și au arătat o deosebită lipsă de respect pentru tradițiile triburilor și pentru viață în general. Atunci păstrăvii le-au spus oamenilor adio pentru totdeauna.
(după o legendă amerindiană)

Text scris pentru Buna dimineata Soare! jocul inițiat de Iulisa, la care găsiți tabelul pentru înscriere.

14 comentarii:

  1. :) foare drăguţă legenda!
    O săptămână minunată, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc.
      La fel, Ana! Minunat saptamana sa petreci!

      Ștergere
  2. Am sa o recitesc cu Thea
    Frumoasa poveste.O saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E frumos ca Thea te are si pe tine alaturi de ea, sa ii povestesti una-alta, sa-i citesti povesti, sa ii arati frumusetea Naturii!
      Sanatate! Zile fericite!

      Ștergere
  3. Da, tare faina legenda!
    Ce-ti e si cu fetele astea palide..... strica totul pe unde trec!
    pupici, o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se intampla cand "albul" se crede superior. :) Referitor la "stricat", nici cu celelalte culori nu mi-e rusine!
      Pupici cu drag! Minunata saptamana sa iti fie!

      Ștergere
  4. Cred ca ii inteleg pe bietii pastravi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa legenda!
    O săptămână minunată, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, la fel, Iulisa. Saptamana minunat sa o petreci!

      Ștergere
  6. un sfârsit trist, cu toate ca povestea iubirii celor doi este cu happy end!
    Inceputul legendei mi-a amintit de o poezie germana:
    "Komm, schick mir mal ein Bild von dir, das häng ich an die Kellertür, damit es alle Ratten sehen und niemehr an die Kartoffeln gehen" adica "Hai trimite-mi o poza, sa o atârn pe usa de la pivnita, sa o vada sobolanii si sa nu mai aiba chef sa merga la cartofii" :)))
    te pup draga mea. Imbratisari clanului :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super bancul! :))) L-am citit din chiar ziua cand l-ai scris, doar ca n-am raspuns din cauza ca PC-ul se misca destul de greu... si s-a tot blocat zilele trecute. Acum e ceva mai bine. :)
      Imbratisari, de grup! Pupici cu drag! Salutari tuturor.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.