2014-03-03

Îngerul din Baylovo. Bună dimineața Soare!

Îngerul din Baylovo, sau Sfântul din Baylovo, este numit Dobri Dimitrov Dobrev, născut în 20 iulie 1914 în Baylovo, localitate situată la câteva zeci de kilometri de Sofia, capitala Bulgariei. Tatăl său a murit în primul război mondial și a fost crescut numai de mamă. Într-unul dintre bombardamentele asupra Sofiei, în timpul celui de-al doilea război mondial, și-a pierdut aproape în întregime auzul.
De-a lungul timpului, s-a detașat de aspectele materiale ale vieții și s-a dedicat lumii spirituale. În jurul anului 2000 și-a donat bisericii toate bunurile și locuiește într-o mică anexă care aparține de biserica Sfinții Chiril și Metodius din Baylovo. Și-a propus ca misiune personală să adune bani pentru restaurarea bisericilor și mănăstirlor din Bulgaria. Din banii pe care îi obține din cerșit nu oprește nimic pentru el - descurcându-se dintr-o pensie mică de circa 80 de euro - ci donează pentru orfelinate, biserici și mănăstiri, dorindu-și și pentru copiii părăsiți de părinți o viață mai bună, afirmând că iubește foarte mult copiii.
Parcurge pe jos distanța dintre localitatea natală și Sofia. Poartă haine simple, ponosite și încălțări tradiționale, din piele, legate cu șireturi. Mănâncă ce îi oferă oamenii și aceștia nu l-au respins niciodată din cauza aspectului de sihastru. Deși anul acesta împlinește vârsta de 100 de ani cei care l-au întâlnit spun că ochii îi strălucesc de viață și chipul îi este luminos.
Adesea poate fi întâlnit în fața Catedralei Sfântul Alexandru Nevski din Sofia.
Iniţiativa sa este apreciată în Bulgaria, bărbatul având o pictură reprezentativă în oraşul natal, Baylovo.

Dobri Dobrev obișnuiește să spună: Omul are întotdeauna două voințe, în fiecare moment al vieții sale:  dorința de a face bine și de dorința de a face rău.

M-a impresionat povestea lui Dobri Dobrev și din acest motiv am ales să scriu despre el pentru Buna dimineata Soare! rubrica inițiată de Iulisa.

sursa foto: https://www.tickld.com/x/this-man-is-known-as-the-saint-of-baylovo-and-he-just-restored-faith-in-humanit (in febr 2021 p nu mai exista)

8 comentarii:

  1. "Omul are întotdeauna două voințe, în fiecare moment al vieții sale: dorința de a face bine și de dorința de a face rău." ......... Trebuie sa ne dea mult de gândit, pentru ca este tare adevarat! Impresionanta povestea lui Dobri Dimitrov Dobrev!

    O saptamâna frumoasa, cu multe fapte bune iti doresc, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum bine zice nu-stiu-cine: cand nu putem face bine macar sa nu facem rau. :)
      Citind despre el imi imaginam acei calugari pe care ii vad cu masuta pe ici-colo asteptand donatii. Unii sunt calugari falsi, dar oamenii tot le dau, in ideea ca... oricum au facut un bine pentru un om, fara a se gandi ca acel om nu-i decat un cersetor mai... sofisticat, un escroc, practic...
      Multumesc, Carmen.
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  2. Impresionanta aceasta povestea a lui Dobri Dimitrov Dobrev!
    o saptamana plina de frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e intre acei oameni care incearca sa aduca putina fericire si in viata celor neajutorati, cum sunt copiii... Carcotasa din mine n-a putut sa se abtina si s-a gandit: sper ca banii chiar au destinatia pe care o doreste el. :)
      Multumesc! Zile fericite!

      Ștergere
  3. Dobri Dimitrov Dobrev,este intradevar un inger ,rar oameni asemeni lui!
    O dimineata frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt, cu adevarat, rari... Din putin, tot adunand, se face mult... Pana la data articolului adunase circa 40 de mii de euro...
      Multumesc! Zile fericite!

      Ștergere
  4. Cred ca supranumele de "inger" i se potriveste perfect. Nu stiam povestea acestui om sfant. Cinste lui! Am intrat si pe acea pagina. Mi-au placut imaginile: in special cea in care saruta manuta unui copil, ascetismul in care traieste si faptul ca si oamenii de acolo il considera sfant. La aproape 100 de ani... E impresionant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine m-a impresionat acea fotografie (de aceea am ales sa nu o postez aici pe aceea) :)
      Are demnitate in... cersetorie. :) De fapt, nu prea pot descrie sentimentul pe care il incerc stiind de existenta unui astfel de om. Si-a ales o misiune si se tine de ea. :) E, oarecum, ca o picatura de altruism intr-un ocean de egoism.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.