2014-03-17

Bună dimineața Soare! Leul și șoricelul

leul si soricelul
Într-o zi, leul doarme la umbra unui copac, sprijinindu-și capul pe labe. Un șoricel mititel a dat peste el și în graba lui de a scăpa a fugit peste botul leului. Regele animalelor s-a trezit din somn și a prins sub laba lui mare micuța creatură, intenționând s-o omoare.
- Iartă-mă, leule! imploră șoricelul. Te rog lasă-mă să plec și într-o zi sigur te voi răsplăti.
Amuzat de ideea șoricelului care-și imagina că ar putea ajuta tocmai pe regele animalelor, leul a eliberat micuța vietate.
Câteva săptămâni mai târziu niște braconieri au prins leul într-o capcană cu plasă. Dorind să transporte leul viu l-au legat bine, până să găsească un vagon pentru a-l transporta. S-a făcut ca tocmai atunci șoricelul să treacă pe acolo și văzând tristețea de pe chipul leului, profitând că-i mititel și nimeni nu-l observă, s-a dus l-a el și a început să roadă cu spor frânghiile care-l țineau legat, până l-a eliberat.
- Tu m-ai ajutat - îi spune șoricelul - acum ți-am întors favoarea. Chiar și un șoricel poate ajuta un leu - a mai spus micuțul.
(după fabula lui Esop)

Nimeni nu e prea neînsemnat pentru a fi de ajutor.

Text scris pentru Buna dimineata, Soare! jocul inițiat de Iulisa, la care găsiți tabelul pentru înscriere.

12 comentarii:

  1. copil fiind, citeam cu multa placere culegerea de fabule scrise de Esop. Parca si acum vad cartea mare cartonata!... cât de simple si profunde sunt pildele lui dar, când te gândesti ca sunt scrise în anii 6oo î.Hr. înmarmuresti de admiratie!
    pupici draga mea. O saptamâna spornica si vesela. Imbratisari clanului ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am ratacit pe undeva cartulia (multe texte le mai am in memorie) - dar nu era una care sa aiba si desene. Imi placeau atunci fabulele si imi plac si azi. :) Azi inteleg altfel sensul fabulelor - de fapt, nu neaparat altfel cat mai... clar. :)
      Multumesc, Carmen. Imbratisari cu drag - de la trio. :)

      Ștergere
  2. Foarte frumoasa poveste. Avem in casa o carte cu ilustratii chiar cu aceasta fabula. Sara se uita la desene cu mult interes si rade vesela cand imi arata micutul soricel.
    O poveste plina de invataminte!
    O saptamana frumoasa, draga Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-ai sti cat ma bucur ca mai sunt oameni care ajuta copiii sa vada si dincolo de aparente! :)
      Imi este atat de usor sa mi-o imaginez pe Sara - ochioasa :) - aratandu-ti soricelul! Si imi pot imagina si cum suna cuvantul "soricel" rostit de ea. :)
      Multumesc, Alex.
      Zile fericite va doresc, cu drag! :)

      Ștergere
  3. fabulele lui Esop, frumoase amintiri din copilarie :)
    intelepciunea nu are timp, nu are varsta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are varsta dar - nu stiu cum - parca prea multi... uita sa dea dovada de intelepciune. :)

      Ștergere
  4. Frumoasa aducere aminte !
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce placute amintiri si eu imi aduc aminte de cartile copilariei printre care si cea cu fabule scrise de Esop!
    O saptamana insorita iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea cu fabule nu o mai am, dar mai am altele, cu povesti - cele pentru care nu si-au exprimat copii dorinta de a le avea. :)
      Multumesc, la fel! :)

      Ștergere
  6. Nu stiam fabula, cred ca fabulele sunt cele mai indragite de copii pentru ca acestia reusesc sa se transpuna in pielea personajelor si sa inteleaga mesajul povestii. Mi-a placut si mie povestea, mi-a amintit de copilarie. Apropo iti multumesc pentru incurajari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt minunati copii! :) Ai si tu un micut langa tine, care abia deschide ochii asupra lumii! :) Sunt minunati cum li se lumineaza chipul si cand aud povesti frumoase! :)
      Cu placere, pentru putin.
      Zile fericite iti doresc, cu drag! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.