2014-04-18

Annapurna. Reflexii în oglindă

Muntele Annapurna din Nepal si un lac

Annapurna (se traduce din sanscrită: Zeița Recoltelor) este un masiv muntos colosal, unul dintre primele zece cele mai înalte masive și unul dintre cele mai dificil de escaladat. Annapurna I e primul vârf mai înalt de 8000 metri care a fost escaladat vreodată de om. S-a întâmplat în 3 iunie 1950, când alpiniștii francezi Maurice Herzog şi Louis Lachenal, după mai multe săptămâni de efort, au fost primii care au reușit. Temerarii au plătit scump această realizare: au suferit degerături soldate cu amputații, dar rămân eroi, alături de toți cei care i-au însoțit în expediție. Alpiniștii de azi beneficiază de echipamente care le ușurează mult expedițiile.

Everest a fost urcat de peste 3000 de oameni, dar Annapurna I de nici 200, din 1950 până azi.

peisaj cu lac inconjurat de vegetatie

Vârful Annapurna I face parte dintr-un lanţ muntos de 55 de kilometri, care include 13 vârfuri de peste 7.000 de metri şi se află în districtul Gorkha, Nepal.

peisaj alpin cu lac si barci canoe colorate

La nivel mondial, Annapurna se află în primele cinci vârfuri ca dificultate de escaladă, alături de K2, Nanga Parabat, Kangchengunga şi Dhaulagiri.

Alpinistul Horia Colibășanu este primul român care - în anul 2010 - a cucerit Annapurna, alături de alpinișiti străini.

Prima expediţie exclusiv românească pe Vârful Annapurna I (8091 m), formată din Zsolt Torok, Cristian Tzecu, George Porancia şi Cătălin Neacşu, a început în martie 2014 și ar trebui să se încheie în 30 mai 2014. Sper să reușească fără a plăti tribut greu muntelui.

peisaj cu apa si maluri ascunse de ceata
Pentru jocul Reflexii in oglinda, la SoriN
Sursa fotografii: Tursim de Aventura “Circuitul Annapurnelor” - adresa a fost schimbata, nu mai e activa aceasta: https://www.facebook.com/turismdeaventura.extremetravel/photos_albums

8 comentarii:

  1. Foarte frumoase locurile prezentate aici. Sărbători fericite! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasă si instructivă prezentare!
    Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.
    Sărbători Fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, GabiA
      Multumesc pentru urare, la fel.
      De sanatate, armonie si belsug sa te bucuri impreuna cu cei dragi!
      Paste fericit!

      Ștergere
  3. Deosebit articolul tau!
    Fie că sfântă sărbătoare a învierii Domnului să va aducă cele patru taine divine: lumina, înţelepciune, dragoste, speranţa.
    Paşte Fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Sorin, pentru apreciere si urare.
      De sanatate, armonie si belsug sa te bucuri impreuna cu cei dragi!
      Paste fericit!

      Ștergere
  4. Superbe reflexii!
    Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi.Paşte fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Iulisa, la fel.
      Fie sa ai parte de sanatate, armonie si belsug impreuna cu cei dragi!
      Paste fericit!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.