2014-05-01

Diferența între cei de rasă și maidanezi

O fotografie primită ieri pe mail - un câine care își făcea nevoile la wc și un om care le făcea pe un stâlp - mi-a inspirat ideea de a mă întreba, public, de ce sunt mulți cei care vociferează spre stăpânii care-și plimbă câinii și-i lasă să stropească stâlpii și cauciucurile mașinilor (eu nu le permit câinilor aceasta, pentru că nu-i politicos și sunt dizgrațioase astfel de urme pe stâlpi, trotuare și clădiri) dar nu reacționează așa vehement când observă bipezi care fac același lucru pe te miri unde: pe clădiri, pe garduri, pe mașini, pe copaci, pe și lângă băncile pe care mai apoi vor sta cei care vociferează împotriva câinilor...? Am văzut indivizi în toate ipostazele amintite mai sus și am văzut urmele urâte lăsate pe trotuar... Și nu toți cei care fac asta sunt beți!

Medicii au găsit o explicație: cică bărbatul are vezica urinară mai mică decât a femeii și... îi e imposibil să reziste. O.K. Așa să fie... Dar de ce pe bancă? De ce pe casele oamenilor?
Mă bucur că în alte state sunt amendați cei care sunt prinși că transformă orașele în WC propriu. Străinii nu au vezica la fel de mică?

În Manchester, ca exemplu, unii dintre bărbații prinși urinând pe stradă au primit o găleată cu apă și un mop și au fost puși să spele trotuarul. Cei care au refuzat s-au ales cu amendă - scria Daily Mail anul trecut. Cei prinși atunci erau dintre microbiști, în special dintre cei care consumaseră multă bere și coada la toalete era foarte lungă pentru a mai rezista. Dar pe aici, ce scuză au? Fiecare local / terasă are WC și nu sunt cozi. Și în piețe există WC-uri și nu sunt cozi. Și în zona centrală a orașului există WC-uri și nu sunt cozi. Câtă lipsă de igienă! După ce udă Natura omu’ urcă în autobuz și se ține de bară, poate cumpără ceva pentru copil... Poate își ia iubita de mână sau îi mângâie obrazul... sau... sau...

Vă vine să credeți că am văzut câțiva vecini urinând la intrarea în garajele subterane ale blocului?! Le era mai ușor să ajungă acasă decât să coboare până la garaje! Mă gândesc că voiau să facă economie la apă! Bineințeles, am văzut și femei urinând din picioare, vara! M-a oripilat imaginea! Și erau femei curat îmbrăcate.

Cum de văd atâtea? Ohooo și câte am mai văzut și voi vedea plimbând câini! Când plimbi câini mergi liniștit, ai timp să privești în jur, nu ești preocupat de chestiuni legate de ceea ce ar trebui să faci la muncă, la cumpărături etc.. Plimbând câini vezi și urâte și frumoase.

Obiceiul pare că e învățat din fragedă pruncie... De la vlădică până la opincă...
La un metru de ieşirea dintr-un supermarket bucureştean, o individă relativ bine îmbrăcată îi dă jos chiloţii copilului său, să tot fi avut un an şi jumătate, doi,  iar acesta începe să facă pipi pe peretele magazinului. Oamenii treceau pe lângă ei şi, evident, nu dădeau semne c-ar fi fost deranjaţi de ce se-ntâmplă. Sau, dacă aveau vreo problemă, preferau s-o enunţe în gând. […]

16 comentarii:

  1. Totul tine de civilizatie, adica eu ca si om civilizat, tu, sau altii care stiu ce inseamna comportamentul in societate, cu siguranta nu vom face asa ceva. Nici macar cand e vorba de alcool nu se pot gasi scuze, din contra .. e mai josnic decat daca ar fi treaz. Scarbos dar adevarat! Sunt de astia mult prea multi si mai bine nu-i vezi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exceptii sunt si vor fi - pentru ca toti intelegem urgentele - dar cand acest gest devine obicei manifestat oriunde, pe orice pot sa ma gandesc numai la lipsa educatiei, si nu doar la cea civica, ci si la cea... sanitara... Mie mi se pare scarbos acest gest, si nu are legatura cu pudoarea... Poate gasi un pom mai retras cel care nu mai poate, nu trebuie s-o faca pe casa unui om, pe un stalp, pe banci sau langa banici si sa se scurga lichidul pe trotuar...

      Ștergere
  2. Mergeam, prin centrul unui oraş din România, cu un belgian. La un moment dat, belgolanul a scos tulumba şi a marcat peretele casei de lângă el ... Mi-a explicat că ... aşa se face pe la ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-e greu sa cred ca asa se face pe la ei, ca regula. :) Asa se face peste tot in lume, dar... nu ca regula. In cele mai multe state sunt amendati cei care sunt prinsi ca o fac pe unde apuca... De n-ar fi asa inseamna ca revenim la evul mediu, si toti ne facem nevoile pe unde ne apuca... si mai apoi luptam sa limitam raspandirea unor boli...

      Ștergere
    2. Nici eu nu l-am crezut!

      Ștergere
    3. Oho! :)) Sunt absolut convinsa ca nu l-ai crezut! A vrut omu' sa-si salveze obrazul... :))

      Ștergere
  3. Totul depinde de educatie si disciplina. Cateva amenzi si se potolesc. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ca au inceput sa amendeze si in RO... Au dat amenzi unora care faceau pe gardul care delimiteaza o piata de trotuar. :)

      Ștergere
  4. aplauze pentru atitudinea pe care ai luat-o, ai perfecta dreptate!
    apropo de belgianul din comentariul lui Zamfir :) padure fara uscaturi nu exista, nicaieri în lumea asta mare. Insa apropo de Belgia, îmi amintesc ca acum doi ani când am vizitat Bruxelles, am ramas pur si simplu uimita de constructia din plastic -asemanatoare cu cabina de telefon public fara usa, plasata pe mijlocul trotuarului, intr-un loc foarte umblat. Am întrebat ce este aceasta si o prietena care stia exact ce este ne-a spus ca este o "cabina pentru pipi din picioare". Neeee, mintea mea refuza sa creada ca exista asa ceva :) Intâmplarea a facut ca ne-am asezat la terasa unui restaurant cam la 30 metri de aceasta cabina, sa servim masa de prânz. Nu a trecut mult timp când un tatic cu fiul prescolar s-au oprit sa utilizeze cabina. Pustiul a trebuit sa stea pe vârfuri, dar nici pe el si nici pe tatal nu parea ca-i deranjeaza câtusi de putin faptul ca se usureaza si pe lânga ei, pe trotuar trec femei... Am fotografiat momentul si am pus fotografia pe blog :)) (http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/08/parfumul-strazilor-bruxelles-3.html)
    O zi minunata va dorim. La noi azi este sarbatoarea Maibaum dar vremea este închisa, cred ca va începe imediat sa ploua. La ora 14 este anuntata festivitatea de împodobire a stâlpului. Speram sa putem asista :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Ori am uitat, ori n-am observat atunci cabina! :)) Dar ideea e perfecta!
      Nu din cauza pudorii ma sifonez... Nunu! E dezgustator sa vad cum lichidul se prelinge spre pantofii respectivilor! Macar din cabina nu se scurge nimic pe trotuar! :) Igienic foarte nu mi se pare, dar e mult mai corect asa... Unii barbati trecuti de prima tinerete isi cam uda si mana, dar e treaba lor daca mai apoi mananca o inghetata la cornet... doar ca nu mi-ar placea sa stau langa cineva care nu se spala pe maini dupa ce-si face nevoile... :)

      Ieri seara, in fața unei banci de pe bulevard (si langa ea) erau trei urme proaspete si multe-multe coji de seminte... Au stat, la aer, un grup de pustani... :(( Teribil de scarbos arata zona... Tot acolo, ziua, stau bunicii cu nepotii si hranesc porumbeii...

      Multumim, la fel. Aici a fost si ceva soare. Din fericire norii n-au scuturat niciun strop de ploaie. :) Sper sa aflu ca nici la voi nu a plouat si v-ati bucurat din plin de sarbatoare.
      Imbratisari, de grup, cu drag! :)

      Ștergere
  5. Potrivit articolul tău...așa poate se mai schimbă mentalitatea unora dintre semeni. O zi faină! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e ceva mai bine decat pana de curand... :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  6. Diana, bună treabă comparația cu câinii, doar că ei, săracii, nici măcar atunci nu-s dizgrațioși, pe când bărbații, da. Din fericire n-am mai văzut de multă vreme așa ceva prin Cluj, Poate din cauza amenzilor sau a cetățenilor care iau atitudine, dar pe vremuri erau destul de mulți nesimțiți.
    Azi e Arminedeni, afară a fost o zi superbă ca de vară, am stat pe o terasă din Făget, aproape de un măr înflorit, am respirat aerul magnific la primei zi de mai și ne-am încărcat bateriile de frumos. Lucru pe care ți-l doresc din suflet și ție, să ai o lună Mai minunată, cu soare și voie bună! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! E hilar cand aud pe cineva apostrofand un om care-si lasa cainele sa ude o casa sau un magazin dar trec pe langa pisaciosii bipezi fara a comenta... Desigur, nu le place, dar se abtin de la comentarii. :( Si la noi au inceput sa amendeze... pentru ca e, uneori, prea mult! Chiar si unii dintre cei care ieseau din localuri se opreau la coltul cladirii, ca si cum n-ar fi avut WC in incinta... :(

      Am vazut poze frumoase la tine (stiu ca nu sunt de azi) dar asa imi pot face o imagine mai clara despre atmosfera de la Faget. :)
      Am avut o prima parte de zi frumoasa, desi petrecuta in aglomeratie. :)
      Multumesc pentru urare!
      Sa fie timp frumos in continuare si sa il petreceti minunat! Zile fericite iti doresc, cu drag! :)

      Ștergere
  7. Grea povestea asta cu educatia la romani... Asa cum bine ai subliniat, la cine nu te astepti te trezesti cu niste obiceiuri tare nepoliticoase. Cand merg cu Sara in parc, la locul de joaca, observ atatea ciudatenii la "doamne" de la care ai avea pretentii, dar... tocmai in aceste aspecte se vede care este cu adevarat realitatea si nivelul de educatie.
    Dar ca sa "parfumezi" scarile blocurilor si zidurile cladirilor cu nevoile, numai din comoditate... este mai mult decat jenant. Ca si aruncatul gunoiul pe jos, cojile de seminte, scuipatul pe strada si altele la fel de gretoase... Nu stiu daca o sa se educe si poporul asta vreodata, cat de cat...
    Zile frumoase, draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totusi sper ca se vor educa din ce in ce mai multi... Amenzile sunt utile, dar si neacceptarea, de catre ceilalti, acestor gesturi este benefica.
      Uitasem de darele lasate prin scarile de bloc! La noi, langa intrarea in scara blocului, era o banca - pentru vecini, pentru copii... Dar cand se lasa noaptea, in special vara, se adunau tinerii si consumau bere, ascultau muzica la telefon, scuipau seminte, injurau de toate cele si isi faceau nevoile pe un pom de langa banca, sau pe zidul blocului... Puțea acel loc! In final au scos banca, spre nemultumirea multora, dar am scapat de putoare, de mizerie...
      Am vazut in parcurile pentru copii micuti pe care parintii i-au pus sa faca pipi pe iarba, unde se jucau altii... Inteleg ca sunt copii mici si trebuie sa faca - nu-s absurda - dar sa caute un loc retras, nu unde ceilalti se tavalesc cu veselie... Am vazut oameni care-si lasau cainii sa-si faca nevoile in groapa cu nisip unde mai apoi veneau copiii la joaca - si se mai mira ca lumea striga impotriva proprietarilor de caini... :(
      Era o "doamna" care, de la etajul doi al blocului, arunca pe geam "pampersii" murdari ai copilului!

      Multumesc, Alex, la fel.
      Zile fericite sa ai!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.