În ziua când am aflat numele candidaților câștigători in primul tur de scrutin m-am distrat. Nu glumesc. Știam că e groasa treaba. Bănuiam că reprezentatul psd nu va prinde turul doi - de cel al pnl eram sigura. Nu mă așteptam la tipul care e primul, dar la tipa de pe locul doi mă așteptasem sa se califice pentru... runda a doua. Suntem, altfel spus, între lac și puț sau... între ciocan și nicovală? Amândoi candidații sunt catastrofe - fiecare în alt fel, dar candidatul de pe locul doi e mai ușor de digerat (și de manevrat)?
Apoi, trecând zilele, pare că se conturează o manevră? Și cei din psd (partidul social democrat) și cei din pnl (partidul național liberal) - așa-numitele partidele cartel ale României - intuiau (daca nu știau) că șansele de a pierde președinția sunt mari spre foarte mari? Pare că le-a păsat prea mult de înfrângere? Pe ei îi interesează numai alegerile pentru parlament - acolo e adevărata putere în Ro?
Chiar e naturală această situație în care ne găsim? Doar întreb.
Având candidații aceștia la președinție lumea se concentrează pe alegerile parlamentare? Am putea bănui, acum, de ce sunt plasate între cele două tururi de scrutin prezidențial? (Doar întreb) Cei mai mulți vrem sa mergem spre viitor, nu spre trecut? Ghici ce?! Nu, cumva, nu vom merge spre viitor, și nu vom merge spre trecut...? Cu majoritate psd, pnl și minorități în parlament suntem fix in pozitia in care ne-au găsit alegerile din acest an? Sinecurile se vor dezvolta in continuare chiar daca anumite personaje nu vor mai fi vizibile? (doar întreb) Mulți dintre cei puternic contestați de-a lungul timpului nu mai apar public pe te miri unde dar afacerile lor prospera în continuare pentru că au prin parlament și alte instituții "oamenii lor"?
Nu e aproape sigur că în parlament vor forma majoritate cei amintiți un pic mai sus - pentru că cei mai mulți nu vrem "suveranistii", dar nici alternative sănătoase nu prea sunt?
Sub oblăduirea președintelui în funcție partidele pnl și psd (doctrine total opuse, teoretic) au renunțat la orgolii și au guvernat împreună pentru stabilitatea și siguranța Ro? Și participă la cele mai importante alegeri separat? Nu mai sunt in pericol stabilitatea și siguranța?
Le va veni ideea - total de nedorit! - să anuleze primul tur al alegerilor? N-ar însemna asta, oare, destabilizare și vulnerabilitate pentru Ro? Doar întreb.
Vom ajunge tot în lac sau vom cădea în puț? Reușim să ne strecurăm dintre ciocan și nicovală? O posibilă alternativa ar putea fi partidele mici? Dar câți cetățeni știu de existența acestor partide care abia au reușit să se formeze in urban? Ruralul, ca de obicei, a fost abandonat de politicieni (sau cei cu dorința de a deveni politicieni)? Cine-i cunoaște pe oamenii din cele mai multe aceste partide mici? Doar întreb.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.