2014-09-09

La vestiar, numai cu minorul de acelasi sex

Feriţi-vă de gândul că aveţi nişte virtuţi pe care nu le mai are nimeni. (Lev Tolstoi)

În data de 8 septembrie a.c. la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a discutat un caz neobișnuit în România. După ce în urmă cu ceva ani s-au supărat unii români că o femeie de religie musulmana a intrat într-o piscină aproape îmbrăcată - din cauza religiei - acum, o familie formată din doi tați a avut de înfruntat nemulțumirile unora.

Plângerea a fost înaintată Consiliului de cei doi tați și de asociația Accept (organizaţie care apără drepturile omului şi are un interes legitim în combaterea discriminării îndreptată împotriva unui grup de persoane).

În data de 29 martie 2014 un client al unui club dintr-un hotel de lux din București, care folosea şi el vestiarul, și-a arătat nemulțumirea față de prezența unei fetiţei de 3 ani, acolo (fiica a doi homosexuali). Acestui client i s-a mai alăturat unul și amândoi au jignit părintele în prezența fetiței.
Tatăl în cauza a încercat să explice bărbatului că este vorba despre un copil în vârstă de 3 ani, şi că în Europa cei mici sunt admişi în vestiarele de sex opus până la vârsta de 7 ani, însoţiţi de un părinte. I-a spus şi că are gemeni, că are un partener şi că nu există o mamă care să însoţească fetiţa în vestiarul dedicat femeilor, dar scandalul a continuat.

Cel agresat susține că în acea zi (și în altele) erau în vestiar și alți tați cu fiicelor minore dar acestora nu li s-a reproșat nimic… Adulților heterosexuali nu le-a păsat deloc de sentimetele copilei al cărui tata a fost agresat verbal și nimeni nu a intervenit.

Clubul a hotărât să lipească un afiș potrivit căruia părinţii care vin însoţiţi de copii minori nu pot să mai utilizeze facilităţile vestiarului corespunzător sexului lor, pentru a echipa copiii de sex opus, indiferent de vârsta acestora. Practic, nu mai putea să o schimbe pe Lucrezia, fetiţei nemaifiindu-i permis accesul în vestiarul bărbaţilor. Noua regulă - afişată astfel încât oricine ajungea la sala de sport să o poată vedea - nu se regăsea în contractul încheiat de membri cu clubul de fitness, ca prestator de servicii. Dar conform unui punct din Contract (pct.I.15), fiecare membru trebuia să respecte pe lângă Regulamentul Intern de Funcţionare al clubului şi orice reglementări speciale, afişate şi/sau amplasate în diferite zone ale centrelor de sănătate.

Politica în cluburi similare din Europa şi SUA stabileşte o vârstă maximă între 5 și 9 ani pentru copiii care pot avea acces în vestiarul corespunzător sexului opus, dacă sunt însoţiţi de părinţi aparţinând acestui sex. Dar la acest club zis de lux nu se ia în considerare practica din alte state. Li s-a sugerat celor doi să folosească toaleta publică pentru a schimba copiii în echipamentul de înot și invers, pentru a nu deranja pe ceilalți membri.

Sesizați despre caz, cei de la Protecția copilului au trimis un răspuns care contrazice afirmația reprezentanților clubului care afirmau că se pune în pericol siguranța copilului:
...primordială este siguranţa copilului care poate fi asigurată cel mai bine dacă acesta este însoţit de un părinte/persoană de îngrijire. [...] Persoanele în măsură să evalueze impactul unei astfel de situaţii asupra copilului sunt chiar părinţii săi întrucât cunosc cel mai bine nivelul şi nevoia de intimitate, de spaţiu personal precum şi credinţele privind nuditatea care sunt împărtăşite în interiorul familiei. (Adresa nr.1066/SJ/RP/28.05.2014)
sursa foto: YouTube
Din punctul meu de vedere ceea ce se întâmplă este bătaie de joc, discriminare ordinară. Personal, nu sunt de acord ca familiile homoparentale să înfieze copii dar dacă este permis - și chiar recomandat, pentru a diminua numărul copiilor crescuți prin orfelinate - nu înțeleg de ce să facă cineva circ pe această temă. E dreptul lor, și-au asumat responsabilitatea, sunt părinți, trebuie respectați, dincolo de părerile personale.
Mi s-a replicat, când am vorbit unora despre acest incident, că unii nu se simt în largul lor să-și arate organele genitale în fața copiilor. Ok, dar atunci ar fi trebuit să se interzică tuturor și înainte de acest moment și ar trebui să se amenajeze vestiare destinate special acestor cupluri care - fie vorba - nu sunt așa de multe iar când vor fi amenajarea vestiarelor va trebui făcută - dar, poate, până atunci, ceilalți cetățeni vor deveni mai luminați la minte, vor vedea și dincolo de vârful nasului.
Mai avem mult până departe…

Articolul poate fi citit pe gandul.info
http://www.gandul.info/stiri/un-caz-controversat-in-romania-un-cuplu-de-homosexuali-si-a-dus-fetita-la-piscina-unui-hotel-de-lux-din-bucuresti-ce-s-a-intamplat-cand-cei-doi-tati-au-incercat-sa-o-schimbe-in-vestiarul-barbatilor-13226305; 

10 comentarii:

  1. ei, iata o tema fierbinte! :)) ideile preconcepute, asta e cauza! eu ma laud ca nu am, insa nici eu nu pot accepta ideea ca doi barbati casatoriti pot sa adopte copii... Poate ca e prea devreme pentru gândirea mea; societatea recunoaste inca din cele mai vechi timpuri, familia -ca celula centrala. Familia formata din mama, tata si copil/copii. Nu doua mame si nu doi tati. Ca exista si au existat dintotdeauna perechi homo, se stie si... e ok, pâna la familie! Sunt în general artisti, oameni de cultura, politicieni, ma rog, când ii intalnesti in societate, ii iei ca indivizi - asa cum suntem fiecare, cu calitati si defecte. Insa spun sincer, nu mi-ar fi placut ca cea mai buna prietena a fiicei mele sa fie fiica a doi tati!
    Revenind la cazul cu cei doi tati si fetita... nu cred ca situatia a fost doar asa. Ca daca unul din tatici ar fi imbracat copilul, nu atragea atentia nimanui ca in vestiar ar fi o pereche homo cu copil. Presupun ca cei doi tati s-au pupat sau stiu eu ce gest "familiar" care i-a intrigat pe cei prezenti. Si atunci... nu copilul a declansat scandalul, ci... copilul a fost doar pretextul. Societatea 2014 nu este inca pregatita sa observe fara sa bage în seama scene senzuale între doi barbati sau intre doua femei, asa cum societatea s-a obisnuit sa priveasca fara sa se (mai) intrige, doi indragostiti fata-baiat, imbratisându-se sau sarutându-se in public. Acum 50 de ani aceasta era însa considerata o fapta indecenta! Asa cum, în urma cu 80 de ani era indecent era si scaldatul despuiat în baile publice... cred ca ar fi facut atac de cord toti cei prezenti, sa fi aparut o tipa în bichini, sau chilot tanga! :))
    Asta este parera mea... Nu suntem inca destul de copti... din acest punct de vedere, eu spun sincer, nu sunt!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea adoptarii copiilor de catre familii formate din persoane de acelasi sex mi se pare exagerata, mai ales atunci cand copilul e de sex opus. Barbatii care adopta fete e probabil - si indicat - sa invete totul despre... "biologia" femeii - numai astfel ar putea raspunde la unele intrebari si ar putea explica anumite chestiuni (exista si medici, evident, dar copiii cu parintii vorbesc in primul rand - sau ar trebui s-o faca). La fel si in cazul lesbienelor care adopta (sau nasc) baieti. Si nu religia sau educatia ma impiedica sa nu prea inteleg asta, ci... logica...

      Cei doi au gemeni: o fetita si un baiat. In acea zi era acolo numai unul dintre ei, cu fetita. Din articol am inteles ca nu era singurul tata care isi schimba acolo fetita mica, dar despre el (mai mult ca sigur) se stia ca e homosexual casatorit si care are copii adoptati.

      Oh! Nu stiu altii cum sunt dar ma cocosez de râs cand vad - in filme - doua persoane de acelasi sex sarutandu-se! Poate pentru ca nu le intelg placerea! Si atunci ma gandesc ca nu mai conteza sexul cand dragostea e mare! :)

      Faptul ca nu ii inteleg e diferit de acceptare! Chiar nu ma intereseaza pe ce parte se iubesc doi indivizi cat timp nu fac propaganda amorului intre persoane de acelasi sex. In Franta, prin 2012, elevii de gimnaziu erau invatati ca astfel de relatii sunt firesti si ca multi sunt atrasi de persoane de acelasi sex doar ca... nu vor sa recunoasca! (a fost mare scandal la acea vreme). Si se mai face un fel de propaganda (in filme am observat): copii / adolescenti (fete sau baieti) care nu au un prieten de sex opus sau nu gasesc pe cineva de care sa fie atrasi sunt sfatuiti de anturaj sa caute printre cei de acelasi sex - asta nu mi se pare firesc!

      Oricum ar fi, stiu un lucru: nu e vorba despre mine, despre ce-mi place mie, ci despre altii, despre ce simt si sunt altii. Si oricand as fi gata sa sar in apararea unui homosexual / lesbiana... Chiar daca mie nu-mi place, le place lor, ei se simt bine si nu am dreptul sa le distrug armonia. Evident, situatia ar fi putin diferita daca vreo lesbiana m-ar hartui cu manifestari de amor! :)) Ar fi diferita si daca o persoana gay ar incerca sa convinga vreun copil ca e gay doar pentru ca la varsta de 13 ani nu are un prieten / o prietena, in sensul de iubit/a... Propaganda ma enerveaza, asa cum ma plictisesc si paradele gay - daca e firesc sa fie gay am inteles, dar s-o lase cu paradele.
      Le voi respecta alegerile, voi accepta ca sunt diferiti cand si ei vor accepta sa nu mai faca parada.

      Dar, vorba lui Lucian Mandruta. E timpul, pentru gay, sa-si numere prietenii. Declar ca sunt de partea lor cand au probleme, dar nu voi participa la paradele tematice.
      Nu ma tem de ei, nu mi-e sila de ei, sunt oameni ca si mine, oameni care au parinti si prieteni care-i iubesc, oameni care au pasiuni, oameni care simt durerea la fel ca si mine, oameni care iubesc, oameni care se bucura de acelasi Soare...

      Ștergere
    2. Am uitat! :)
      Sunt convinsa ca tu nu ai jigni pe cineva in situatia data pentru ca ai bun simt, indiferent de ceea ce simti. Si sunt convinsa ca ai fi intre primii care sa temepereze pe cei care ar face precum clientul, needucat, al acelui club.

      Ștergere
  2. am citit articolul, am citit si raspunsul lui Lucian Mandruta...
    pentru cine vrea sa citeasca intreg articolul:

    http://www.gandul.info/stiri/un-caz-controversat-in-romania-un-cuplu-de-homosexuali-si-a-dus-fetita-la-piscina-unui-hotel-de-lux-din-bucuresti-ce-s-a-intamplat-cand-cei-doi-tati-au-incercat-sa-o-schimbe-in-vestiarul-barbatilor-13226305?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BCitesteSi+200&utm_campaign=CitesteSi%2Bgandul

    sensibila problema, sensibila nu pentru ca romanii ar fi mai ingusti la minte, sensibila pentru ca e vorba de educatie si religie...cele doua talgere care, in acest caz nu echilibreaza balanta...
    acum cativa zeci de ani si occidentul a trecut prin ceea ce trecem noi acum...ei au evoluat...imi doresc sa o facem si noi...
    ma gandeam la o postare ca sa nu umplu spatiu aici la Diana pentru ca mi-e greu sa condensez totul in cateva cuvinte...
    o sa spun doar ca intamplarea asta e o dovada de lipsa de educatie si ne duce departe de civilizatie...
    indiferent ce ai de spus matuur fiind nu o faci in fata unui copil, ai nemultumiri, reclami ceea ce te nemultumeste...
    Carmen spune ca probabil ei s-au sarutat si au atras atentia...la noi nu exista atata libertate ca la voi ca sa se intample asta :)
    pot sa iti garantez Carmen ca nu asa s-a intamplat, iti spun asta dintr-un simplu motiv, stiu cum gandesc barbatii de la noi despre barbatii care fac sex cu barbati...
    cei de la club stiau ca acei barbati sunt un cuplu, cu siguranta nu erau acolo pentru prima data (din articol reiese ca erau membri de mult timp) fetita a fost doar motivul ca sa poata izbucni, ca sa poata spune ce gandesc si simt de fapt la adresa celor doi...
    cei doi am inteles ca nu sunt cetateni romani dar lucreaza in Romania, sunt sigura ca sunt persoane decente in public mai ales in preajma copiilor lor...
    legat de cei doi copilasi...stiu ca e ciudata ideea a doi tati dar atata timp cat doi copii, frate si sora traiesc si cresc frumos, fara sa fie despartiti, nu cred ca mai conteaza sexul parintilor....decat parinti cu sexul potrivit care isi chinuie si isi distrug copii, mai bine asa...
    atitudinea clubului e de toata jena...a dat castig de cauza majoritatii, acceptand aceasta discriminare...
    nu ma mira ca membrii acelui club de fitze s-au purtat asa, daca ai bani nu e obligatoriu sa fii si educat, un om educat nu ar fi reactionat asa, ma mira atitudinea managerului (suedez din cate am inteles) care, tacit, a dat castig de cauza celor care au adresat injurii...
    urat, foarte urat...
    foarte interesant articolul lui Mandruta, m-as bucura sa-l cititi, el stie sa fie convingator, nu ca mine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este link direct spre articolul original (cu litere mai mici, la sfarsitul textului) - n-aveam cum sa nu-l plasez pentru ca am facut doar un rezumat aici, ignorand faptul ca sunt straini - pentru ca nu mi s-a parut relevant faptul. :)
      Vreau ca fiecare sa citeasca articolul original, pentru a afla mai multe, daca doreste, pentru a-si forma propria-i opinie.

      Multi dintre conationali sunt ingusti la minte - fara suparare. Cu atat mai mult ii cred ingusti la minte cu cat se numesc crestini. Ok, zice in Biblie nu stiu ce dar tot acolo zice ca un crestin nu face gesturi reprobabile. Un crestin nu este Isus - su nu e Dumnezeu - pentru a-si permite sa spuna una-alta si a arata cu degetul si mai ales pentru a pedepsi.

      Nici mie nu mi se par firesti unele relatii dar cum nu e vorba despre mine ma straduiesc sa inteleg de ce altii sunt diferiti iar daca nu reusesc sa inteleg accept, pentru ca n-o sa ma oblige nimeni sa devin ce nu sunt... Nu inteleg de ce unii sunt gay dar nu-i voi jigni niciodata... Ar fi o porcarie din partea mea!

      Atitudinea celor care conduc acel club dar si a celor care au fost prezenti si s-au facut ca ploua e de toata jena...
      Nu doar un om educat nu s-ar fi comportat asa, ci nici un crestin nu s-ar fi comportat asa. Banuiesc ca nici un ateu sau agnostic. :)

      Am citit si scrisoarea lui Mandruta, dar ar fi fost prea mult (textul prea lung) sa ma refer aici la aceasta. Am fost atat de indignata cand am citit articolul incat ma luase durerea de cap - la propriu!

      Ștergere
    2. Cand vei avea timp, o postare scrisa de tine va avea mai mult impact. :)
      Din punctul meu de vedere tema homosexualitatii a ramas la "stadiul" de tabu si prea multi dintre cei care scriu cu referire la aceasta o fac "contra" iar cand o fac "pro" am sentimentul ca o fac numai pentru ca da bine, nu pentru ca asa simt - din texte se poate intelege sentimentul adevarat al celui care scrie... Sau, poate, e doar impresia mea. :)

      Ștergere
  3. multumesc Diana, multumesc ca ai incredere in scrisul meu :)
    imi pare rau ca doar Carmen si cu mine participam la aceasta discutie...prin Carmen, iata avem avantajul unei pareri din acea parte de lume unde sa fii gay nu e o rusine si asa cum ai spus si tu, Carmen nu ar jigni niciodata pe nimeni, dimpotriva...

    prin natura job-ului meu am avut contact cu lumea gay, am avut contact cu cei de la Accept, am facut cateva proiecte impreuna...
    e ciudat sa spui despre un om care arata, munceste, gateste, se plimba sau ajunge la spital ca si tine, ca e normal...
    anormalitatea, cine stabileste asta?
    au existat mereu persoane atrase de persoane de acelasi sex...
    am ascultat povestile lor, e greu in primul rand pentru ei sa observe ca nu sunt ca ceilalti, e greu sa accepte ca sunt altfel, in primul rand ei...e greu sa se ascunda apoi, e greu sa recunoasca altora si gandeste-te ca asta se intampla pe la 12-14 ani...cu cine sa vorbeasca?
    pe cine sa intrebe?
    una dintre persoanele cu care am stat de vorba si care acum era trecuta de a doua tinerete, imi povestea ca in adolescenta (pe timpul lui Ceausescu) a aflat ca exista un pusti gay prin America de Sud el si-a zis atunci "suntem doi" si era fericit...
    iti dai seama ce poate fi in sufletul unui asemenea copil?
    de partea cealata sunt cei care aleg astfel de relatii din pura placere, aleg asta ca si cum ar alege orice alt joc cu tenta sexuala, ei nu sunt relevanti dar din pacate sunt cei mai vizibili...
    asa cum sunt vizibili cei care se travestesc si vorbesc fara sa se gandeasca, genul acesta de persoane nu reusesc decat sa le faca deservicii pentru ca oamenii prefera sa vada si sa retina "ciudateniile" in loc sa observe niste oameni exact ca ei, care isi vad de viata doar ca partenerul lor e de acelasi sex...
    nu stiu daca stii, familia mea e in Canada...ai mei aveau niste vecini, un cuplu de gay, vedeam la ei in curte si pot sa-ti spun ca viata lor nu diferea cu nimic de a celorlalti vecini...
    cumparaturi, gratar, plimbat cainele, stat in gradina la o cafea cu prietenii...asa arata firescul unei vieti intre oameni care se respecta fara sa se bage sub cearsaful vecinului, colegului de seviciu, prietenului...
    si ca sa inchei intr-o nota amuzanta, zic eu, tot cand eram in Canada, pe postul lor national de televiziune am vazut o reclama care m-a distrat, un el si un el in fata celui care celebra casatoria, unul dintre ei nu putea spune "da" pentru ca il durea gatul, asa ca a aparut un Olynt cred care l-a scapat de grija si aputut spune "da" din tot sufletul...pe mine m-a amuzat teribil :)
    erau simpatici si a fost inca o dovada ca indiferent de inclinatiile sexuale, atractia si oamenii sunt la fel de...oameni...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, curios ca doar noi avem curajul de a ne exprima opinia in legatura cu acest subiect...
      Revin spre a spune ca in Germania situatia este vazuta aproape la fel ca si in România... Prin libertatea individului si resoectarea drepturilor omului, orice homosexual are dreptul de a participa la viata sociala, totul pana la adoptie. Parerile sunt si aici impartite, cu toate ca legea a aprobat acest act, in Bayern (Bavaria) insa, oamenii sunt mai conservatori si sunt in general impotriva adoptiei de catre soti homosexuali. Si aceasta este pozitia pe care o adopt si eu, spunand ca parintii sunt un model de urmat pentru copii. Asa cum ii este interzis dreptul de educare unei profesoara ce poarta parul acoperit cu basma - ce transmite un semnal prin felul de a fi, atragand atentia asupra apartenentei ei religioase, asa vad si problema cuplului de homosexuali... Aici nu e vorba despre calitatea acestor oameni ci de simbolul pe care il transmit.
      Normal, familia este formata din mama, tata si copii... Copiii nu pot fi procreati de doi tati si nici de doua mame... Asa a fost de la Adam si Eva si asa va fi in vecii vecilor.

      Ștergere
  4. Mie nu-mi pare rau ca suntem numai noi aici! :) Multumesc ca sunteti! Ceilalti ori n-au ajuns la acest blog ori nu vor sa-si exprime vreo parere in scris, si e dreptul lor.

    Da, e destul de ciudat sa ajungem sa spunem ca sunt oameni ca si noi cei care sunt diferiti.
    Atunci cand cineva se ascunde pare ca e constient ca face ceva gresit - la modul general discutand - dar relatiile amoroase intre oameni de acelasi sex sunt firesti, pentru anumite categorii! Ca e greu pentru ceilalti sa inteleaga, e adevarat... Pentru mine este, mai ales cand unii "ajung" homosexuali dupa ce au avut copii "pe cale naturala" sau sunt bisexuali, de fapt, si se declara lesbiene sau homosexuali - ceea ce nu-i totuna cu a fi, genetic, homosexual. Si sa nu mai zic de ideea - vehiculata de "oamenii de stiinta" - cum ca "lesbianismul" e deviere si homosexualismul e... natural (pentru ca se vehiculeaza si aceasta teorie).

    da, am dedus din unele postari ale tale ca sunt in strainatate cei dragi... Ei! Exact asta zic si eu: sunt ca oricare alti oameni! Cei care-s hahalere sunt hahalere - vorba lui Lucian mandruta - dar hahalere sunt si printre heterosexuali...

    E clar amuzanta reclama! Pentru ca ar fi putut fi la fel de amuzanta si daca un el ar fi rostit cu greu "da" langa o ea! :)

    Pot fi orice, nu-i inteleg, nu aprob adoptiile in cazul cuplurilor unisex, nu aprob nici casatoriile - as vota oricand contra - dar daca e permis nu voi jigni pe cineva care este sau face ceea ce este permis ba chiar considerat natural doar pentru ca mie mi se pare nefiresc.

    RăspundețiȘtergere

  5. Si eu as vota contra adoptiilor in cazul cuplurilor homosexuale dar pare a fi un "trend"... Nu ne intreaba nimeni, in principiu, si chiar daca ne intreaba, ori iese la numaratoare ca mai multi au fost pro, ori o lasa balta cu intrebatul si peste ani dau legea mai mult sau mai putin "pe muteste" (in RO a devenit aprope o practica guvernarea prin ordonante si nu prea se mai pun legile in discutia cetatenilor)...

    Foarte corect cum ai punctat: profesoara cu batic careia i se interzice sa predea la scoala pentru ca transmite ce e considerat... nefiresc?! Daca un batic e nefiresc, pentru ca e un simol religios, orice altceva pare a fi firesc si nu se transmite decat mesajul ca... e firesc... Maine poimaine vor spune ca e chiar si indicat, sa nu ne mai inmultim, pentru ca suntem deja prea multi pe Terra...

    In logica Naturala numai o femeie si un barbat pot procrea, dar se accepta ideea infierii si pentru cuplurile homoparentale pentru a diminua numarul copiilor fara parinti. Totusi! Asta inseamna ca toate cuplurile heterosexuale care au dorit sa infieze au adoptat si pe listele de infieri sunt acum numai cupluri homosexuale... Din cate stiu sunt zeci de mii de cupluri care asteapta sa infieze! N-or fi nimerit agentia corecta?!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.