2014-12-13

Crăciun, de Hannes Stein

Crăciunul este ca un autobuz care soseşte năvalnic în staţie, în vreme ce semaforul arată roşu; dar traversezi şi te miri că te loveşte o maşină. Decembrie vine în fiecare an. Şi în fiecare an, în decembrie, se apropie ameninţător data de 24. Şi în fiecare an te arăţi uluit: cum aşa, din nou sărbătorile? Aşa că începi cu doar două zile înainte, să spargi cardul de credit şi să cumperi, panicat şi angro, cadouri pentru tanti Frida, pentru noul prieten al surorii şi pentru cei mici şi dragi. […] Noul joc de computer pe care şi-l doreşte Max (trei ani) pentru moment nu mai există în stoc, din păcate. N-ai habar dacă potenţialul cumnat s-ar simţi stânjenit de un exemplar ilustrat din Kamasutra, lăsat pentru el pe măsuţa de cadouri. Dar să nu zică nimeni că n-a fost prevenit la timp, şirurile de Moş Crăciuni din ciocolată păzesc încă din august rafturile supermarketurilor, ca un avertisment mut. Vitrinele sunt împodobite de pe la mijlocul lui septembrie cu ghirlande argintii şi ramuri de brad din plastic. […] Iar semaforul arată roşu, cât se poate de limpede. De vină eşti doar tu! Moşul stă la volanul autobuzului de Crăciun şi râde – şi are dreptate când opreşte exact în dreptul zebrei pline de pietoni.
Însă în centrul sacru al terorii, dacă îmi este îngăduit oximoronul, se află sărbătoarea propriu-zisă de Crăciun, când obligatoriu se adună grupuri de oameni altfel străini şi plini de aversiune unii faţă de alţii, dar cu legături de rudenie, ca să stea alături sub brazii împodobiţi şi să sărbătorească, în armonie. Iar evenimentul ia o turnură cât se poate de neplăcută în Germania. Pentru că, spre deosebire de Anglia, unde scopul principal este să te ghiftuieşti, spre deosebire de America Latină sau de creştinii arabi, unde Crăciunul rămâne o sărbătoare populară şi zgomotoasă, multicoloră şi veselă, germanii aşteaptă sa fie dominaţi de pace şi de sentimente profunde; o reţetă sigură pentru crime cu toporul şi alte asemenea tragedii domestice. Cele mai mari catastrofe au loc când 24 decembrie cade joia şi trebuie să petreci patru zile la rând în sânul familiei, un adevărat dezastru programat, care poate fi ţinut în frâu doar cu multă mâncare grea. Procesele complicate de digestie astfel puse în acţiune aduc membrii familiei într-un soi de narcoză culinară, împiedicându-i să se năpustească unii asupra celorlalţi. Fiţi înţelepţi, rezistaţi oricăror tentaţii, pregătiţi pentru Crăciun doar crap umplut, gâşte grase cu găluşte de cartofi şi cârnaţi de Franconia! Şi evitaţi orice plimbare în scopuri digestive!
(din volumul Enciclopedia lucrurilor care mă sâcâie zilnic. Mic tratat pentru intelectuali agasaţi, Ed Nemira, 2007)

v. despre computere, din acelasi volum.

10 comentarii:

  1. oh Doamne! ce caracter negativist are acest pasaj ! brrr... sunt momente când ma ia chiar cu frisoane! Cât de nefericit poate fi cineva, sa poata sa scriu un asemenea text?! of, ce trist!...
    Noi serbam aceste 5 saptamâni cu multa bucurie si fast :) Alaturi de familie, prieteni, vecini... Facem cadouri celor dragi dar ne gândim si la cei nevoiasi, facem donatii în bani, semnam cecuri pentru UNICEF, SOS Kinderdorf si Asociatia handicapatilor, si organizam puncte pentru colectarea de pachete cu alimente si fel de fel de obiecte casnice utile, pentru tarile sarace... Sunt actiuni care confera un plus de bucurie, în caeste minunate zile de decembrie.

    te pup draga mea. Va transmit gânduri bune si îmbratisari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Textul e doar un pamflet. :) Citindu-l mi-am amintit situatiile care mi-au ajuns la cunostinta: familii care s-au incaierat, oameni ajunsi la “urgente” pentru ca au mancat si – mai ales – au baut prea mult, oameni nervosi la lungile cozi de prin supermarket, oameni care se calca in picioare pentru a prinde un loc in biserica…
      Craciunul este sabatoarea care-mi place cel mai mult. Si aici sunt multe evenimente menite sa aduca un strop de bucurie de moment celor care nu se pot ajuta singuri… Se fac colecte de bani, haine, alimente, jucarii, carti… E o sarbatoare si vesela si menita (parca) sa ne aminteasca de ceilalti dar textul lui H.S. m-a amuzat pentru ca mi-a amintit de multi români care se intalnesc sa petreaca si, dupa ce au baut un pahar in plus, ajung sa se certe pentru pamant, case amintindu-si ce “rau” si-au facut unii altora de-a lungul timpului – ceea ce e in contrast puternic cu spiritul sarbatorii. :)

      Multumim!
      Multe bucurii sa aveti! Imbratisari si pupici cu drag tuturor, de la noi. <3

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Ineteresant articolul tău!
    Îți doresc un weekend cât mai plăcut și plin de bucurii,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări calde!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena!
      Imi place textul (ma amuza) pentru ca se refera la cei care uita care e, de fapt, spiritul acestei sarbatori. :)
      Multumesc, la fel!
      Pupici si imbratisari cu drag!

      Ștergere
  3. Eu cred ca sunt oameni care nu privesc Craciunul o sarbatoare.Chiar am intalnit. Caracterele difera,la fel statutul social si atunci nu putem generaliza.Eu ,una sunt ca o vrabiuta ce se joaca in tarana.Dau din aripi,ma agit si ma bucur din orice.Toate bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sugur ca sunt multi care nu privesc Craciunul ca pe o sarbatoare! Ghinionul lor! :) Probabil ca ai citit despre dorinta unora de a nu se mai face brad impodobit pe strazi, de a nu mai decora vitrine pe motiv ca... ii poate afecta negativ pe cei care nu sarbatoresc Craciunul!!!
      Si mie imi place aceasta sarbatoare! Mult de tot! Poate cel mai mult dintre toate sarbatorile! Il iubesc pe Mos Craciun :)) si nu-mi pasa ce zic altii despre Mos! :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  4. Cam prea agasat nenea asta cu tratatul lui! Hai ca, parca, nu e chiar asa! :-)
    Numai bine, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Agasat rau de tot, categoric! :)) E asa doar in cazul unora dintre cei care sarbatoresc Craciunul. :)
      Multumesc, la fel!

      Ștergere
  5. Sacait domn , dat textul este amuzant ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! tare-i sacait! Dovada stau toate textele publicate in acel volum! :))

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.