2015-02-18

Miercurea fara cuvinte! Spectrul

Fotografie pentru Miercurea fara cuvinte! (8), la Carmen.
Sursa foto: Turism de Aventura 
HAPPY WW!
v. informatii in sectunea "comentarii".

14 comentarii:

  1. Unele informatii despre spectrul Brocken (sau efectul Gloria)

    Numele de “spectrul Brocken” provine de la Varful Brocken din muntii Harz, Germania, unde a fost observat frecvent datorita conditiilor meteo favorabile formarii haloului de lumina; termenul de spectru se refera la umbra marita proiectata pe nori. Varful Brocken e cel mai inalt din muntii Harz din provincia Saxonia-Anhalt.

    Fenomenul se produce numai atunci cand sunt intrunite simultan anumite conditii; e creat de refractia si dispersia luminii atunci cand Soarele, situat in spatele unui observator, proiecteaza umbra acestuia pe un nor situat mai jos decat pozitia observatorului si norul respectiv e format din picaturi de apa cu un diametru situat intr-un interval anume determinat. Fenomenul apare mai ales langa varful muntilor cand aerul este umed si soarele nu foarte puternic. Umbra proiectata e marita foarte mult datorita diferentei de inaltime dintre pozitia observatorului si cea a norului. Haloul policolor urmeaza toate contururile si devine amuzant atunci cand observatorul se misca, “urmarit” de lumina policolora.

    Mai este denumit si “efectul Gloria” datorita haloului care apare uneori in jurul capului observatorului precum un halou care le este atribuit cel mai adesea sfintilor.

    In literatura acest fenomen este intalnit si sub numele “Cercul lui Ulloa” sau “Haloul lui Ulloa”, dupa numele navigatorului, exploratorului si astronomului spaniol Antonio de Ulloa y de Torre-Giral (1716-1795), care e creditat ca fiind primul care a descris acest fenomen specific vremii ceţoase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce interesant! Nu am auzit pana acum despre spectrul Brocken, multumesc pentru informatii. Fotografia e uimitoare, initial am crezut ca e facuta in photoshop, abia dupa ce am citit comentariul am realizat ca e autentica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant! Nu auzisem de "efectul Gloria" si nici nu am vazut.
    waw...vreau si eu !!!!
    Happy WW !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce comentarii ai fi primit,daca nu ne dadeai acesta explicatie.Credeam initial ca e trucata imaginea.Unica prin frumusete si fenomen.Happy ww!

    RăspundețiȘtergere
  5. Impresionant! Azi am văzut și aflat lucruri noi și îți mulțumesc pentru asta! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună Diana!
    Mulțumesc pentru informație,poza este splendidă,nu am mai văzut așa ceva până acum!
    Îți doresc o zi pe placul inimii tale,draga mea!
    Pup și îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant. Multă sănătate

    RăspundețiȘtergere
  8. cu toate ca acum cativa ani am petrecut o vacanta în Harz, nu am ajuns pe Vârful Brocken - era mai dar mai frig decât in ianuarie! :) cât despre spectrul Brocken, nu am auzit niciodata. Fotografia este absolut speciala - magica!
    pup. Multumesc pentru info.
    imbratisari de la duo pentru trio. Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
  9. Bună seara şi bună întâlmire la carnavalul lui CARMEN !
    Să ai o noapte liniştită şi odihnitoare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cautand o foto pentru Miercurea fara cuvinte! am dat de aceasta si pentru ca in dreptul ei scria “spectrul Brocken” mi-am zis sa aflu la ce se refera… Si am aflat ieri ca exista acest fenomen optic. As fi zis ca e un curcubeu dublu si pentru ca mai postasem foto cu un curcubeu as fi trecut peste ea. Bine ca n-am trecut! :)

    Va multumesc pentru vizita! Lui Radu V. ii multumesc pentru permisiunea de a-i folosi fotografiile.

    RăspundețiȘtergere
  11. wow!!
    o imagine mirifica...natura, doar ea poate fi oricat de fantastica, oricat de ireala, reala fiind! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte interesantă fotografie! Ce de fenomene uimitoare în lumea asa, plină de minunăţii! Cu adevărat natura este fantastică.
    Numai bine şi zile fericite, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.