2015-10-04

Ziua Mondiala a Animalelor - 4 octombrie 2015

o piatra funerara pe care scrie "rasa umana"
sursa: Fans of Animal Rights
Compasiunea faţă de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca cel crud faţă de animale nu poate fi un om bun. (Arthur Schopenhauer)

An de an se sarbatoreste aceasta zi, se organizeaza mitinguri pentru sustinerea drepturilor animalelor, impotriva actelor de cruzime asupra animalelor, an de an unii striga “iubiti oamenii, apoi animalele”, apoi se constata ca aceia care au strigat “iubiti oamenii” nu iubesc nici animalele si nici oamenii; an de an oamenii ajung sa se certe intre ei, pentru ca cei mai multi au ca argumente atacul la persoana si injuraturile… Si an dupa an animalele sunt chinuite, chiar daca, din timp in timp, se mai schimba ceva in bine.

Rudyard Kipling - laureat al premiului Nobel pentru literatura - prin “Cartile junglei” a aprins in inima milioanelor de oameni - adulti, dar mai ales copii - dragostea pentru Natura, pentru toate vietatile, chiar si pentru fiarele intunecate ale junglei. Divinitatea a asezat si animalele langa om, sa-i fie de ajutor; fiecare vietate are un rol bine determinat in Natura si toate au fost lasate omului “in grija si ocrotire”. Sunt oameni carora le plac animalele si oameni carora nu le plac, dar exista si acea categorie de oameni care trateaza animalele cu o cruzime greu de imaginat, doar pentru ca pot, transformandu-se in bestii detestate de orice fiinta rationala. Doar mintile bolnave pot ticlui fapte ca acelea despre care se scrie si se vorbeste parca tot mai des.

In august, undeva langa Vatra Dornei, cineva a torturat si a scos ochii unui caine aflat intr-o curte, ingrijit de proprietarii respectivi (l-a lasat in agonie si acum e orb si speriat)… In Brasov - dar si in Bucuresti - a fost gasit cate un caine cu botul retezat… De curand, pe malul lacului Dumbravita, Brasov, un cuplu a aruncat in apa, de la inaltime, un sac… Cei de pe mal au sarit sa ia sacul: un caine zacea mort acolo - fusese aruncat de viu si i-a fost rupta coloana la impactul cu vreo piatra… In tomberoane au fost gasite pungi din nailon bine legate, cu pisoi si/sau catei inca vii, si care nu “facusera” ochi… In paduri sunt descoperiti caini legati de vreun pom cu sarma sau cu sfoara, sa nu se poata hrani, sa nu se poata dezlega; unii ingroapa cainii de vii, altii le dau drumul pe strada cainilor batrani… altii dau foc, de vii, animalelor sau le arunca de la inaltime, altii leaga boturile animalelor cu banda adeziva sau curele si posteaza fotografiile pe retele de socializare… O familie de credinciosi, dupa ce a iesit de la slujba de duminica, a lasat un caine… in plata Domnului, intr-o localitate de langa Brasov, si o pot tine asa… si pot posta fotografii, dar nu vreau sa sochez.
In statele unde oamenii au mai evoluat sunt cercetati indivizii pentru faptele lor si cei mai multi sunt amendati si chiar inchisi… In România organele de cercetare penala nu reusesc sa descopere nici ucigasii de copii, dar sa descopere un individ care da foc unui animal… In România, unora li se pare firesc ca o fetita in varsta de 11 ani sa faca sex cu un individ in varsta de 40 de ani… asa ca nu li se pare a fi ceva in neregula cu aceia care biciuesc animalele pana le da sangele si le pun la munca pana cad cu inima crapata…

Cruzimea impotriva animalelor, a fiintelor necuvantatoare, in general, e la ordinea zile pe intreg mapamondul, dar unii chiar exagereaza cu faptele si festivalurile lor: festivalul cainilor in China (si nu numai) unde cainii sunt jupuiti de vii in public; festivaluri de vanatoare, unde se ucid pe capete coioti, lupi, mistreti s.a.; taurii ucisi in arene; vanatorii care vaneaza in nestire, de placere si, de regula, de la distante foarte mari, pentru a se proteja impotriva unui eventual atac; elefantii sunt ucisi pe capete pentru fildes, in special, balenele pentru grasime; delfinii si broastele testoase mor incurcandu-se in plasele pescarilor braconieri; cimpanzeii (si nu numai) sunt folositi pentru experimente diverse; carnea broastelor testoase e folosita ca hrana, carnea si ouale fiind considerate delicatese in lumea asiatica, femeilor le plac bijuteriile confectionate din carapace si cowboy-ii platesc oricat pentru a avea o pereche de cizme din pielea lor; multe animale din diverse gradini zoologice sunt subnutrite si abia se mai tin pe picioare; animalele din circuri sunt dresate, adesea, cu biciul…
Unii vor sa alunge pisicile si de pe strazi - desi, cele mai multe, vaneaza soricei - iar cei de la Disneyland (SUA) accepta pisicile si le ingrijesc.
In unele state s-a incercat interzicerea hranirii animalelor de pe strada prin lege - din fericire, n-au avut succes initiatorii unor astfel de legi.

Multi cetateni vin si invoca, din Biblie si alte carti scrise de diversi oameni considerati sfinti, fel si fel de texte, dar pe Sfantul Francisc (din Assisi) si pe Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov care e protectorul Bucurestiului dar si al animalelor nu prea se deranjeaza aceiasi cetateni sa-i citeze pentru ca nu se potrivesc opiniilor lor. Multe biserici din lume binecuvanteaza animalele in timpul slujbei din duminica cea mai apropiata de 4 octombrie…

Cel mai mare dusman al Naturii este omul; chiar si acel om care se considera creatia divinitatii distruge natura si celelalte fiinte care au fost create de divinitatea pe care o idolatrizeaza - apoi intra in cladirea unei biserici, se roaga, plateste ceva pentru iertarea pacatelor, aprinde cateva lumanari, iese si o ia de la capat cu rautatile, pentru ca in urmatoarea duminica sa faca acelasi lucru, in biserica.

Oameni, "ucigasi in serie", care au inceput ucigand animale

Galeria criminalilor cuprinde o multime de ucigasi care si-au inceput “cariera” torturand si ucigand animale:

Albert DeSalvo (n. 03.09.1931-d.25.11.1973), “strangulatorul din Boston” care a ucis 13 femei, in copilarie prindea caini si pisici si omora animalele tragand in ele cu sageti.

Jeffrey Dahmer (n. 21.05.1960-d. 28.11.1994), numit si “canibalul din Milwaukee” a suspus actelor de cruzime si a ucis 17 barbati in perioada 1978-1991, in copilarie aduna caini, pisici si broaste si le infigea tarusi in cap.

Dennis Rader (n. 09.03.1945), “ucigasul BTK” (“bind, torture and kill” = “leaga, tortureaza si omoara”) care a terorizat Kansasul intre 1974-1991 (10 victime), a marturisit in memoriile sale ca, pe vremea cand era copil, a spanzurat caini si pisici.

Lee Boyd Marvo (n. 18.02.1985), adolescentul lunetist care a omorat 10 oameni impreuna cu un adult (in anul 2002), a declarat in timpul procesului ca a jupuit de vii, omorat si impuscat caini si pisici - toate acestea pana la varsta de 14 ani.

Aceleasi marturisiri despre acte de cruzime asupra animalelor si in cazurile celebrelor atentate din unele licee americane: Kip Kenkel (n. 30.08.1982), care a ucis in 1998, intr-un colegiu din Springfield, Oregon; Luke Woodham (n. 05.02.1981), a ucis in 1997, in Pearl, Mississippi; Eric Harris (n.09.04.1981-d.20.04.1999) si Dylan Klebold (d.11.09.1981 - d. 20.04.1999) care dupa ce au ucis s-au sinucis, sunt asasinii adolescenti care si-au vanat colegii si profesorii, si-au inceput “carierele” de criminali prin masacrarea, mutilarea si schingiuirea unor animale. Lista e deschisa…

In general, actele de cruzime ale copiilor trec neobservate ori pentru ca nu ii vede nimeni ce fac, ori pentru ca li se gaseste scuza “sunt copii, le va trece”. “Le va trece” doar celor care au parinti preocupati de sanatatea lor si nu vad ca pe ceva firesc repetarea actelor de cruzime asupra animalelor. Unii parinti isi invata copiii sa vaneze si sa eviscereze animalele inca de la varsta de sapte ani…

Nu sunt atat de naiva sa sper ca toti oamenii vor ajunge la acea maretie morala incat sa respecte orice forma de viata, dar ceva tot s-ar putea schimba in bine. As zice ca respect pentru orice forma de viata au cei din triburile salbatice: ei ucid doar atat cat le trebuie pentru hrana, pentru adaposturi, pentru imbracaminte si pentru a se apara.
un pui de caine negru care scoate limbuta si textul: va multumim ca iubiti animalele
sursa: Fans of Animal Rights (link la prima poza)

12 comentarii:

  1. iubim animalutele, il avem pe Bijou! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-am "cunoscut" pe Bijou! Chiar! I-ai lasat dragalasului parul sa creasca? Ultima data l-am vazut "frezat" - era... delicios! :)

      Ștergere
  2. iubesc animalele si ma emotioneaza soarta oricarul sufletel îmblanit sau împanat!
    Nu am stiut ca astazi este Ziua Mondiala a Animalelor! Ma bucur ca miscarea are o asa mare importanta!
    pup <3 Duminica faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie tare mi-s dragi! Imi era frica de vaci... pana pe la vreo 20 de ani; atunci am fost cu un var sa luam un brad de la Ocolul silvic si omul avea si animale si statea intr-o zona prin Poiana... Stateam noi de vorba cand simt ca ma impinge cineva de spate. Ma intorc si... dau cu ochii de-o vacuta! De serpi nu ma sperii, dar am inghetat cand am vazut vacuta! Omu' mi-a zis sa o mangai, ca-i place sa fie alintata... Greu am facut-o, pana cand i-am vazut ochii aceia blanzi si i-am simtit boticul... De atunci nu ma mai tem de vacute! :)))
      E importanta miscarea dar greu se schimba lucrurile in mai bine.
      Pupici cu drag! Saptamana frumoasa sa aveti! <3

      Ștergere
  3. O sărbătoare de suflet, închinată acestor minunate fiinţe pe care le avem în preajmă şi fără de care nu am putea trăi. Numai de-am fi noi, oamenii, mai buni şi mai omenoşi cu prietenii necuvântători...
    Numai bine, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din fericire, sunt multi oameni care pretuiesc orice forma de viata, doar ca... cei care nu au respect pentru viata sunt si mai multi: unii din interes financiar, altii din dorinta de a-si dovedi vitejia, altii doar pentru ca au suflet negru... Pe cei care vaneaza i-as putea intelege (pana la un punct), pe cei care distrug habitatele pentru a face loc asezarilor omenesti i-as putea intelege (pana la un punct) dar pe cei care tortureaza animalele nu-i pot intelge sub nicio forma! :(
      Multumesc, Alex!
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  4. Greu am reusit sa citesc ce ai scris tu aici.Eu nu am animale,dar nu pot sa spun ca le urasc.Dovada ca ele simt omul si nici un caine nu m-a marait.Cred ca cei care le au,au si o mare responsabilitate.Cei care le chinuie sunt dezaxati,bolnavi,nu-i poti numi "oameni normali".Nu stiam de data asta ,dar cred ca n-o s-o uit.O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cainii - si nu doar ei - "simt" oamenii :)
      Exact aceasta e ideea, cum ai si amintit-o: nu trebuie ca cineva sa aiba animale pentru a le pretui sau a dori sa protejeze mai ales acele specii aflate, unele, la cateva exemplare distanta de disparitie... Ooo, da, e mare responsabilitate animalul, fie ca e animal de companie fie ca e animal pentru hrana etc.... :)
      Multumesc, la fel: saptamana minunata sa iti fie.

      Ștergere
  5. nu stiam de existenta acestei zile...
    sufletele cu blanita depind de noi si chiar daca unii nu cred, si noi de ele.

    o saptamana perfecta iti doresc, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu prea se mediatizeaza aceasta zi... De fapt, in unii ani e mai mediatizata decat in altii. :)
      Categoric ca fiecare fiinta are un rol bine determinat in "echilibrul naturii" si - mai mult sau mai putin (de la caz la caz) - existenta omului e in interdependenta cu cea a animalului.
      Multumesc, la fel, Pandhora!
      Saptamana minunata sa iti fie!

      Ștergere
  6. Ah, mai bine nu as fi citit articolul tau. Imi e greu sa cred ca printre noi traiesc astfel de oameni si imi e foarte greu sa imi imaginez prin ce chinuri au trecut bietele animale. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fie sa nu ai vreodata ocazia sa vezi in realitate un animal torturat!
      Poate daca s-ar da importanta mai mare cazurilor de tortura a animalelor s-ar abtine mai multi de la a o face... Pur si simplu nu-mi pot imagina ce fel de om este acela care arunca o pisica pe fereastra, de la etajul 4, sau cum poate da foc unei vietati! Si multe altele, care pot fi numite atrocitati...!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.