2015-12-18

Moş Crăciun

Mos Craciun imparte hrana animalelor si pasarilor, in zapada

Reprezentările lui Moş Crăciun s-au schimbat de-a lungul vremii, astfel că între imaginea acestuia în vechea cultură populară - de frate mai bogat şi mai inimos al lui Moş Ajun - şi imaginea contemporană - de personaj iubit de copii - există mari diferenţe.

Din vechime se ştie că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. În unele legende populare şi colinde, Moş Ajun apare ca un cioban sau un baci la turmele fratelui său.

Sfântul Nicolae din Myra reprezintă sursa primară de inspiraţie pentru Moş Crăciun. El a trăit în secolul al patrulea şi a fost un episcop creştin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, fiind renumit pentru faptul că împărtea cadouri oamenilor săraci.
Alte culturi pretind că strămoşul lui Moş Crăciun ar fi Sfântul Nicolae - Sfântul protector al copiilor. Acesta obişnuia să cutreiere la jumătatea lunii decembrie prin aşezările oamenilor şi să se oprească la casele cu copii, unde lăsa daruri "dulci".
Se pare că această din urmă legendă a fost adusă în America de marinarii olandezi, stabiliţi în Noul Amsterdam (New York-ul de azi). Olandezii îl numeau pe Sfântul Nicolae Sinter Klaus, ceea ce a devenit pentru americani Santa Claus.

În anul 1823, poetul american Clement Clark a publicat lucrarea A Visit From St. Nicholas (cunoscută şi ca The Night Before Christmas), în care l-a descris pe Moş Crăciun ca pe un personaj simpatic, dolofan şi zâmbitor, care împarte cadourile din sania sa trasă de reni. În 1885, Thomas Nast a desenat doi copii privind la o hartă a lumii şi urmărind călătoria Moşului de la Polul Nord în Statele Unite, deci se presupunea că acolo, în îndepărtatul Nord, locuieşte bătrânul cel bun. Dar la începutul secolului s-a descoperit că nu există reni la Polul Nord, aşa că toţi ochii s-au întors spre Finlanda, unde există multe astfel de animale.

În anul 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul naţional de radio finlandez, a declarat că Moşul locuieşte pe un munte în Laponia. Astăzi pare aproape sigur însă că Moş Crăciun şi spiriduşii lui stau bine ascunşi undeva pe muntele Korvatunturi în Laponia, Finlanda, în apropiere de graniţa cu Rusia.

În anul 1931, Moş Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie publicitară desfăşurată de compania Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a conturat o burtă durdulie, un aer jovial, un costum roşu şi o atitudine tolerantă.

Unii cercetatori afirmă că Moş Crăciun îşi are originea în faptele cavalerului templier Joda Jorgken Wfolsn Claus care a trăit între anii 1390-1470. Întors din Ţara Sfântă ca templier, adică luptător cruciat al lui Dumnezeu, s-a stabilit în Laponia, ţara natală, unde avea un domeniu vast. Şi-a propus să trăiască în conformitate cu unul dintre principiile cavalerilor templieri: Trăiesc, dar nu numai că trăiesc, ci Isus trăieşte în mine.

Surse
http://umorpentrutoti.blogspot.ro/2010/12/cum-aparut-craciunul.html
http://www.agenda.ro/de-unde-vine-craciunul-de-unde-a-aparut-mos-craciun/235081
https://sites.google.com/site/istoriacraciunuluijjorgerclaus/capitolul-4-mos-craciun-cavalerul-cruciat-joda-jorgkenwolsn-clauss
sursa foto: http://xyer.co/holiday-screensavers-and-wallpapers.html (in febr 2021 site-ul nu mai exista)

26 de comentarii:

  1. asa este, luna decembrie e cea mai iubita luna a anului, mai ales de cei mici, care sunt rasfatati cu caduri de Sf. Nicolae, de Craciun si apoi suplimentul artificiilor în noaptea de revelion ☺
    Sunt fericita ca am vizitat Biserica Sfântul Nicolae din Myra, acum câtiva ani, când am facut un circuit în Anatolia, pe urmele vechilor culturi si civilizatii.
    In credinta catolica, Sf. Nicolae (der Nikolaus) aduce cadouri copiilor - dulciuri, nuci, mere si portocale, cel care are barba alba si este îmbracat în costum rosu, bordat cu blanita alba. In Ajun de Craciun, Nasterea lui Iisus este considerat "un cadou" adus omenirii. Devenit simbol al Craciunului, se spune ca Pruncul Sfânt (das Christkind) aduce daruri copiilor cuminti. Nu exista Mosi ☺
    Americanii au introdus personajul Mos Craciun, zburând din Laponia într-o saniuta trasa de reni - reni condusi de Rudolf :) Ho-ho-hooo ☺
    Nascuta fiind pe vremea comunistilor, sunt botezata ortodox, însa nu am primit educatie religioasa... In copilaria mea, cadourile le aducea Mos Gerila :))) mosul darnic, inventat de rusii. Si împodobirea bradului devansat, tot comunistii au introdus-o, tocmai sa deruteze si sa nu mai existe nicio regula, nicio traditie care sa ne uneasca in gând. Cât de frumos este când pe 24 decembrie imi vin copiii acasa, baietii mesteresc în curte si fixeaza bradul în stativ, apoi începem fiecare sa agate cate un glob. Traditia la noi în familie este ca Helmut sa puna globul pe vârful bradului, apoi el se retrage la bucatarie sa pregateasca mancarica :) Noi continuam cu împodobitul si fiecar ne dam cu parerea, sa fie globurile repartizate echiibrat, apoi nu ne mai saturam admirându-ne "opera" :)) Fiecare face pze si trimite prietenilor, fetele participa de cativa ani la "un concurs" :))) Pentru ca toti studentii sunt acasa la parinti, isi trmit fotografiile cu brazii împodon´biti si voteaza care este cel mai frumos! ☺☺☺ Am câstigat acum doi ani...
    CD-ul cânta colinde si noi murmuram. Punem masa, cu cele mai frumoase tacâmuri si serviciu de masa, aprindem lumanarile si ne asezam la masa.
    Pentru ca anul acesta vom fi mai mult timp in excursii cu Silvia si Virgil, ne-am organizat deja, ce meniu vom avea si eu am scris listele :))
    De Ajun va fi :
    ♦ coctail de creveti ♦ salata de struguri si crutoane ♦ morun în sos de banane si chili, cu orez Basmati si sparanghel verde ♦ crema Mascarpone cu sirop de mar si scortisoara ☺
    Abia astept seara de Ajun! Daca msafirii sunt de acord, vom merge la slujba în cartierul nostru - este tare frumos.
    Pupici si imbratisari, dragelor. Gânduri bune si urari de sanatate si bucurii, de la duo pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. scuze literele lipsa si greselutele... tja, m-am luat cu povestile si degetele merg mai repede si nu destul de apasat pe tastatura.
      Am revenit sa te întreb daca ai citit emailul meu. Abia astept sa imi raspunzi. Pupici

      Ștergere
    2. Mult imi mai place aceasta sarbatoare! E deja martie, dar mi-au trecut prin minte si prin suflet toate acele momente frumoase in care ne adunam si noi in jurul bradului... Tata "carcotea" in timp ce eu impodobeam bradul. Unchiul era amuzat si privea, iar din cand in cand mai dadea cate o "indicatie"... iar altii "mestereau" fel de fel...
      Parca tot mai putini suntem in jurul bradului, cu fiecare an care trece... E viata! :)
      Nici noi nu am avut educatie religioasa. :) Aveam 20 si ceva de ani cand am botezat prima data si nu aveam idee ce trebuie sa fac si m-a pufnit un ras incontrolabil cand a trebuit sa repet dupa preot si, incet-incet, toate celelalte nase din biserica radeau de se zdruncinau pruncii in bratele noastre. :) A fost tare amuzant, dar preotul n-a schitat niciun zambet, din contra, se incunta la mine (si eu radeam parca si mai tare)...

      Primavara minunata sa iti fie! Imbratisari cu drag de la trio pentru duo. <3

      Ștergere
  2. Imi plac povestile despre Mos Craciun,dar anul asta parca nu am o forma corespunzatoare cu bucuria sarbatorilor.Am inceput bine,dar...poate termin la fel de bine.Am facut ceva sa-l simt pe Mos in casa si-l astept cu mici cadouri de Craciun.Iti urez niste sarbatori pline de bucurii si realizari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună Diana!
    Frumoasă documentarea despre Moș,așa cum ne-ai obișnuit!
    Un weekend minunat și o duminică pe placul inimii să ai,Diana!
    Pup și îmbrățișez cu același drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place aceasta perioada din an,bucuria de a primi si de a darui este nepretuita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesantă trecere în revistă a evoluției moșului drag nouă, tuturor!

    Sărbători fericite, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  6. E bine sa stim, e minunat sa povestim.
    Sarbatori cu bucurii !

    RăspundețiȘtergere
  7. Craciun fericit, daga Diana!
    Mosul bun sa-ti puna sub brad tot ce-ti doresti!

    RăspundețiȘtergere
  8. Crăciun Fericit,Diana!
    Lumina sarbatorii nasterii Domnului sa iti alunge grijile si sa iti umple inima de dragostea celor apropiati.
    Sărbători fericite!
    Pup și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. Craciun Fericit! Din tot si toate cele bune, cu multa sanatate si voie buna, asemenea! Si Anul Nou ce vine sa fie unul mai bun si cu pozitivitate pentru fiecare!
    Sarbatori frumoase in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  10. An Nou cu sanatate si numai bucurii! La multi ani, fetelor din casa! Trimitem pupici si îmbratisari din Bavaria însorita <3

    RăspundețiȘtergere
  11. An Nou fericit alaturi de cei dragi! La multi ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce de legende și istorii interesante. O asemenea Sărbătoare extraordinară ne farmecă pe toți, de-atâtea generații.
    Numai bine și La mulți ani, dragă Diana!
    Un An Nou cu sănătate și multe bucurii! :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. LA multi ani,cu multa sanatate ,bucurii ,si implinirea tuturor dorintelor! Un An Nou cum ai visat!

    RăspundețiȘtergere
  14. Un An Nou minunat cu multe bucurii,sănătate,fericire și
    tot binele din lume îți doresc,Diana!
    LA MULȚI ANI,2016!
    Pup și îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  15. La Multi Ani plini de sanatate, bucurii, lucruri frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  16. La multi ani in noul an cu multa sanatate! La multi ani, 2016!

    RăspundețiȘtergere
  17. La multi ani,cu sanatate,bucurii,fericire si pace pe pamant !

    RăspundețiȘtergere
  18. La mulți ani, Diana și un an bun, cu sănătate și noroc! Hai, arată-te! ☺

    RăspundețiȘtergere
  19. Sper că totul este în ordine !
    Numai bine îți doresc,an nou fericit și așteptăm revenirea !

    RăspundețiȘtergere
  20. A venit deja primavara! Sper ca esti bine!
    O primavara frumoasa iti doresc.
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc pentru randurile voastre, pentru ganduri si pentru urari, si pentru ca nu m-ati abandonat! :)
    Va doresc un an superb, in care sa impliniti tot ceea ce va propuneti! Sa fiti sanatosi si sa aveti timp si pentru relaxare. Clipele mai putin bune sa zboare ca gandul iar cele bune sa para (macar) infinite. :)
    Zile fericite va doresc, cu drag!

    Primavara minunat sa o traiti!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.