2018-10-23

Despre proşti. Citate favorite

Există adevăruri care rămân pentru totdeauna învăluite in mister in faţa celor slabi şi a celor proşti. Nu e niciun pericol să le dezvăluim, oricum nu le vor înţelege niciodată.
fotografia cartii Marele Arcan
Ce este un prost? Un prost este ceva inferior din punct de vedere intelectual unui animal; vrea să ajungă undeva înainte de a învăţa să meargă şi dacă a ajuns la ceva, se crede stăpân peste toate. Prostul este un matematician care dispretuieşte poezia, un poet care protestează împotriva matematicilor, un pictor care spune că teologia şi kabala sunt nişte inepţii pentru că nu înţelege nimic nici din kabală, nici din teologie, ignorantul care neagă ştiinţa fără să-şi dea osteneala s-o studieze, cel care vorbeşte fără să ştie şi care afirmă fără a cerceta. Proştii sunt cei care ucid geniile. Galilei a fost condamnat, nu de biserică, ci de proştii care, din nefericire, aparţtineau Bisericii. Prostia este fiara care are calmul inocenţei: asasinează fără remuşcări. Prostul e ursul din fabula lui La Fontaine: zdrobeşte capul prietenului său cu o piatră pentru a vâna o muscă; dar in faţa catastrofei nu încerca să-i explici că nu a avut dreptate. Prostia este inexorabilă şi infailibilă ca infernul şi fatalitatea pentru că e întotdeauna dirijată de magnetismul răului.
Animalul nu este prost atât timp cât acţionează direct şi firesc ca animal. […] Prostul e animalul care dispreţuieşte instinctul, pozând in inteligent.
Progresul există pentru un animal; el poate fi domesticit, îmblânzit, dresat; dar nu există pentru prost. Acesta crede că el nu mai are nimic de învăţat şi vrea să-i conducă şi să-i îndrepte pe ceilalţi; cu el nu ajungi niciodată la o înţelegere. Îţi râde in nas spunându-ţi că ceea ce nu înţelege el este absolut de neînţeles. Eu de ce nu înţeleg, te va întreba el, cu un admirabil aplomb? Şi vei avea ce să-i răspunzi. A-i spune că e prost, n-ar fi decât o insultă. Toată lumea îşi va da seama, numai el nu va putea fi niciodată.
Iată deci un formidabil arcan inaccesibil majorităţii oamenilor. Iată un secret pe care nu-l vor ghici niciodată şi care va fi inutil să-l dezvăluiţi: secretul propriei lor prostii.
Socrate bea mătrăgună, Aristides e proscris, Isus e crucificat, Aristofan râde de Socrate şi-I face pe proştii din Atena să râdă, un ţăran se plictiseşte să audă că i se dă lui Aristides numele de cel drept, iar Renan scrie viaţa lui Isus spre marea plăcere a proştilor. Din pricina unui număr infinit de proşti politica va fi întotdeauna disimulare şi minciună; Machiavelli a îndrăznit s-o spună şi a fost lovit de un oprobiu foarte legitim, căci prefacăndu-se că dă lecţii prinţilor, el îi trăda pe toşi şi-i denunţa suspiciunii mulţimilor. Cei pe care eşti obligat să-i minţi nu trebuie preveniţi.
Din cauza nemernicilor şi a proştilor, spunea Isus discipolilor săi, “Nu daţi mărgăritare la porci, pentru că le vor călca in picioare şi se vor ridica împotriva voastră, încercând să vă sfâşie”.
(din “Marele arcan sau ocultismul revelat - Teribilul secret”, de Eliphas Levi, Editura Aurelia, 1994; traducere de Maria Ivănescu)
₪₪
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
Despre autor
Alphonse Louis Constant s-a născut in 8 februarie 1810, la Paris, Franţa, in familia unui cizmar.
"Eliphas Lévi," este numele sub care îşi publică lucrările, fiind traducerea sau transliterarea lui "Alphonse Louis" în limba ebraică.
Pentru scurt timp urmează cursurile seminarului de la Saint Suplice pentru a deveni preot dar părăseşte şcoala când se îndrăgosteşte; următorii ani după părăsirea seminarului îi petrece printre socialiştii şi romanticii care îi erau prieteni, între care Henri-François-Alphonse Esquiros, feminista Flora Tristan, misticul socialist excentric Simon Ganneau, socialistul Charley Fauvety, Gérard de Nerval şi Théophile Gautier. În acest timp s-a îndreptat spre un socialism radical care a fost inspirat în mod decisiv de scrierile lui Hugues-Félicité Robert de Lamennais, fost lider al mișcării neo-catolice influente care se despărțise recent de Roma și a propagat un socialism creștin. Când a publicat prima scriere radicală, La Bible de la liberté (1841, Biblia Libertății), a fost condamnat la un termen de închisoare de opt luni și amendă. Mai apoi, își descrie ideologia ca neo-catolică-comunistă și publică o serie de cărți și broșuri socialiste. Ca mulți socialiști, a propagat socialismul drept "creștinism adevărat" și a denunțat Bisericile ca fiind corupătoare ale învățăturilor lui Hristos.
Este autorul mai multor lucrări religioase minore: Des Moeurs et des Doctrines du Rationalisme en France ("Morala, Obiceiurile morale şi Doctrinele Raţionalismului în Franţa" - 1839), La Mère de Dieu ("Maica Domnului" - 1844), urmate de două lucrări radicale publicate după părăsirea seminarului: L'Evangile du Peuple ("Evanghelia Oamenilor" - 1840), Le Testament de la Liberté ("Testamentul Libertăţii"), publicată în timpul Revoluţiei de la 1848, urmate de două scurte sentinţe de detenţie. În 1851 a publicat la editura lui Migne lucrarea teologică creştină "Dicţionar al literaturii creştine".
În anul 1854, vizitează Anglia, unde îl întâlneşte pe Edward Bulwer-Lytton, care era implicat în Mişcarea Rozacruciană, fiind preşedintele unui Ordin Rozacrucianist. Împreună cu Bulwer-Lytton, Lévi concepe o serie de scrieri care tratează magia. Astfel, în anul 1855, publică o lucrare intitulată Dogme et Rituel de la Haute Magie, care a fost tradusă în limba engleză de către Arthur Edward Waite sub titlul de Transcendental Magic, its Doctrine and Ritual (Magia Transcedentală - Doctrină şi Ritual). Aceasta este opera sa faimoasă care a reprezentat deschiderea către ocultism…
Moare in 31 mai 1875, la Paris, Franţa.
Eliphas Levi a definit ocultismul ca o filosofie care combină trei ştiinţe: Cabala sau "matematica gândirii umane", magia, "cunoaşterea legilor secrete şi speciale ale naturii care produc forţele ascunse", şi ermetismul, "ştiinţă a naturii ascunse în hieroglifele şi simbolurile lumii vechi".
(sursa info: wikipedia)

20 de comentarii:

  1. Bravo, Eliphas Levi a fost cunoscut in epoca ca fiind ocultist, dar mai bine spus chiar a fost cunoscut ca satanist! Asteapta sa ti releve despre Lucifer in masonerie si atunci vei intelege prostia sau slabiciunea noastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci tu sa inteleg ca te inchini lui Bafomet ca Levi?Liana

    RăspundețiȘtergere
  3. un citat deosebit, multe se potrivesc cu situatiile din zilele noastre. Impresionante si informatiile legate de viata autorului. Definitia ocultismului din final este deasemenea foarte interesant exprimata.
    ai ales din nou o tema cu care nu ne intalnim in fiecare zi, vizitarea blogului tau este mereu o placere, multumesc in numele tuturor bloggerilor din cercul nostru de prieteni.
    o saptamana minunata in continuare, Diana draga. pupici si ganduri bune, de la trio pentru trio 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Carmen draga! Imi zambeste sufletul citind cele ce ai scris. Multumesc. <3
      Cand am citit despre el ca a fost socialist am facut ochii mari! :)
      Unde a inceput si unde a ajuns! Interesant drum in viata a avut.

      Iti doresc un weekend minunat in continuare. Te imbratisez cu drag!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  4. Despre proști... numai de bine! :))
    Despre ocultism... nu prea cunosc, nu pot avea păreri.

    Săptămână excelentă, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai de bine, si din partea mea, pentru ei! :)
      Mi-a placut sa citesc fel si fel de carti - uneori pentru a incerca sa ii inteleg pe cei care discutau despre subiecte care mi se pareau ciudate - intre care (fara legatura cu ocultismul) :) despre "oamenii indigo" sau "copiii de cristal".

      Multumesc, ZIna draga! Iti doresc sa ai o duminica frumoasa!

      Ștergere
  5. Interesantă temă !!!
    Proştii !
    Mi-a plăcut mult ce ai scris !
    Mulțumesc frumos pentru ocazia de a afla despre Alphonse Louis Constant !
    Îl pomenesc şi eu aici pe Creangă ce a avut pagini minunat scrise despre... proşti !
    Eu zic că este loc pentru toți sub soare dar este cumplit când proştii ajung în funcții de conducere (indiferent ce...)...
    Îți doresc zile liniştite !
    Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, draga prietena-japoneza!
      A avut o viata interesanta, as zice. :) Cu placere!
      Chiar! Am uitat de "Prostia omeneasca" (intre altele) a lui Ion Creanga. :))
      Groaznic este cand ajung prostii la conducere!
      Multumesc, la fel! O duminica frumoasa iti doresc! Pupici!

      Ștergere
  6. Hello dear Diana!
    I’m a Greek Orthodox and those things get me scary and creepy!
    So I don’t know nothing about this man.You did a nice presentation!
    Enjoy your day and week! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thanks for appreciation!
      I'm Orthodox. For me, such texts are just literature - perhaps a strange one, about occultism. :)
      Thank you! I wish you a sunny Sunday!
      Hugs!

      Ștergere
  7. „ Animalul nu este prost atât timp cât acţionează direct şi firesc ca animal. […] Prostul e animalul care dispreţuieşte instinctul, pozând in inteligent.
    Progresul există pentru un animal; el poate fi domesticit, îmblânzit, dresat; dar nu există pentru prost. Acesta crede că el nu mai are nimic de învăţat şi vrea să-i conducă şi să-i îndrepte pe ceilalţi; cu el nu ajungi niciodată la o înţelegere. Îţi râde in nas spunându-ţi că ceea ce nu înţelege el este absolut de neînţeles.”

    Cred ca pasajul acesta sintetizeaza foarte bine ideea.
    Una este sa ai convingeri si alta este sa ai ochelari de cal.
    Ma bucur e fiecare data cand citesc ceva care imi pune mintea la contributie, din care pot afla ceva interesant, din care pot invata. :)
    Iti multumesc pentru aceste fragmente alese foarte bine. Eu despre prosti am un citat mostenit de la Taia, bunicul meu.
    „Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul”.

    Te imbratisez cu drag :*!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Superba observatie! Diferenta intre convingerile puternice si ochelarii de cal! :)
      Si mie imi plac textele de genul celor amintite de tine. Am citit - si, probabil. voi mai citi - carti pe care nu le-as alege in mod "natural", dar imi place sa incerc sa inteleg acei oameni care au alte convingeri, care cred in altceva, care vad viata altfel.

      Oho! Mult adevar in zicala populara!
      Daca si ocultistii scriu despre prosti... :))

      Multumesc, Rux! Te imbratisez cu drag si iti doresc o duminica frumoasa! <3

      Ștergere
  8. La mulți ani frumoși și sănătoși, Diana dragă!
    Nu pot tolera prostia, nici prefăcătoria, iar aceste două tare umane merg adesea mână-n mână.
    Științele oculte sunt greu de stăpânit. Trebuie să fii extrem de inteligent ca să nu te lași prostit de anumite...aparențe.
    Încă odată La mulți ani și multă fericire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mirela draga! Multa sanatate iti doresc si zile senine!
      Nu stiu cum se face, dar am ajuns sa tolerez prea multe! :)) Nu sunt insensibila, doar ca nu ma (mai) "ating" prea multe.
      Prefecatoria e chiar mai rea decat prostia - indraznesc a spune, in ideea ca prostia nu este ceva intentionat (in mod normal - sunt si multi care fac pe prostii) :) Dar cred ca ai dreptate: cele doua merg la brat, uneori.
      Ocultismul este ceva ce nu prea inteleg (poate doar intuiesc), dar trebuie sa recunosc ca imi place ca filosofie, ca literatura.
      Oh, da! Multi se lasa pacaliti de "ocultisti" care le iau banii pentru a-i "spala de pacate"! :))
      Multumesc! Sanatate iti doresc, putere de munca si succese!

      Ștergere
  9. Citatul lui Creanga mi s-a parut exceptional: "Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj". :D

    Trebuie insa sa recunosti ca sunt multe nuante, daca privesti in jurul tau, referitor la acest subiect. Iar o prostie absoluta nu sunt chiar convinsa ca am intalnit. Mai multi sunt cei care se prefac, daca e necesar interesului lor. Din astia sunt cu duiumu...

    O saptamana cat mai placuta. Si poate reiei sarbatorirea, ca sa-ti mearga bine! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu celor scrise de Ion Creanga! :)

      Cred ca nu exista oameni prosti, ci doar oameni care se comporta prosteste, oameni cu "ochelari de cal" - cum amintea Rux mai sus - si tot asa. Oamenii se comporta prosteste din multe cauze: lipsa de cultura, de educatie, din teribilism etc..
      Idiotul, de exemplu, are ceva lipsuri la cap - si nu din vina lui - iar oligofrenul este, clar, un om bolnav, deci aceste "categorii" nu pot fi luate pentru analizarea prostiei.

      'Ca ai amintit de cei care fac pe prostii (si nu te contrazic!) :) Stii care e culmea prostiei? Sa faci pe prostul si sa ramai asa.

      Multumesc, Suzana draga!
      Eeee! :) Stii vorba: omul, cum isi asterne asa doarme! Trebuie sa schimb salteaua! :)
      Iti doresc sa ai o duminica minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  10. Un intelept spunea:"Negresit sunt mai prost ca oricine..."
    Trecand prin viata avand parte de multe greutati, am invatat multe, nu le intelegeam daca nu treceam pe acolo. Cunoastem in parte...
    Simplitatea este calea cea mai buna de a invata despre tine si despre altii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai un intelept ar putea spune astfel de cuvinte, pentru ca numai un intelept stie ca are de imvatat de la oricine si din orice intamplare, si din experienta proprie si din experienta altora (de preferat, aceasta din urma), de la pasari si de la animale etc..
      E foarte adevarat ca nu putem cunoaste ceea ce nu experimentam. Ar putea sti cineva cum este sa aiba o durere de masea daca n-a avut-o?! Isi poate doar imagina. E la fel in mai oricare caz: cunoastem in parte, cum bine zici.
      Simplitatea! Mai stim, oare, cu adevarat, ce este simplitatea?! :)

      Iti doresc sa ai o duminica frumoasa!

      Ștergere
  11. Thanks for one's marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you are a great author.
    I will always bookmark your blog and will often come back
    in the future. I want to encourage continue your great work,
    have a nice holiday weekend!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I am not the author of the text...I do not deserve praise for this text.
      I do not believe in anonymous words, but thank you.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.