2016-03-19

Un gând despre demnitate

Demnitatea se refera si la calitatea morala a unei persoane, la prestigiul acesteia. Demn este un termen abstract, care indica atat calitatea reactiilor cat si comportamentul general al unei persoane. Demnitatea este o atitudine, un principiu de viata si nu poate fi limitata in legi. Poti interzice cersetoria prin lege sau poti amenda pe aceia care dau bani cersetorilor, dar unii oameni care se zbat in saracie vor continua sa renunte la demnitate pentru a avea un colt de paine. Nu toti cersetorii sunt saraci si cei care cersesc desi nu ar avea nevoie nu au, din fire, demnitate; cei care se coboara la nivelul celor fara demnitate isi dovedesc propria lipsa a demnitatii.
Demnitatea se manifesta, de regula, in situatii de criza, in situatii de nefericire; e, poate, o forma superioara de comportament.
Toti oamenii sunt nascuti egali in demnitate si in drepturi. (sursa foto)
Videoclipul in care un grup de suporteri olandezi aflati in Spania pentru a urmari meciul echipei favorite au aruncat monede unor cersetoare, si le-au cerut sa faca flotari pentru a le primi, a facut inconjurul lumii si multi oameni au fost indignati de gestul olandezilor iar altii le-au “plans” pe femei. Autoritatile au glasuit si ele despre pedepse, altii au gangurit ca de vor fi gasiti “faptasii” le vor interzice accesul pe stadion la meciurile echipei respective… Era datoria lor – legala si morala – sa faca astfel de declaratii.
Dincolo de toate acestea, insa, se afla ceva mult mai profund si, poate, mai grav: de-ar avea ocazia, unii ar sta "cu mâna pe robinetul de gaz" – cum s-au exprimat cei de la Academia Catavencu.

Femeile le-au invadat spatiul personal apropiindu-se de masa lor si deranjandu-i de la ce faceau ei acolo, ei au gasit un mod de distractie sau un mod de “a le da o lectie”… Printre ceilalti cetateni aflati in zona multi erau tare amuzati si filmau sau fotografiau; atitudinea lor nu putea decat sa-i incurajeze pe acei suporteri in gestul lor incalificabil si, astfel, spectatorii au ales sa intre si ei in grupul celor fara demnitate.

Nu m-a indignat faptul ca acele femei s-au lasat umilite, dar ma intristeaza soarta lor, pentru ca e posibil sa fie dintre oamenii care chiar au nevoie de bani si ar face orice pentru a-i obtine. Fiecare om e liber sa aleaga: sa aiba sau sa nu aiba demnitate dar, uneori, trebuie invatat ce inseamna demnitatea. M-au indignat unele comentarii pe care le-am citit cu aceasta ocazie si m-a indignat atitudinea unor cetateni care se cred “superiori” - suporterii olandezi au dat si ei dovada ca le lipseste demnitatea; sunt suporteri, probabil fanatici, ai unei echipe de fotbal, barbati in toata firea (fizic cel putin) care-si urmeaza idolii prin lume; poate sunt si platiti sa fie suporteri, deci aceasta e munca lor...

Olandezii aceia si-au aruncat monedele, s-au distrat si au plecat multumiti. Femeile au facut si flotari, razand, si-au adunat monedele si au plecat multumite. Scena e, intr-o anumita masura, dovada ca omenirea n-a prea evoluat, dar majoritatea oamenilor sunt educati si chiar daca simt altfel se abtin sa se manifeste. Putini par a fi aceia care nu “simt rasist”. Mai aud pe cate unii: “Nu am nimic cu X, dar…” Acel “dar” ne spune instant cu cine avem de a face.

Chiar daca femeile din video ar fi dintre cele bogate (nu mi se pare ca ar putea fi) olandezii n-ar fi trebuit sa se preteze la asa ceva; iar daca sunt dintre cele cu adevarat sarace gestul lor este cu atat mai reprobabil. Acestor indivizi le-au oprit elanul cativa cetateni spanioli oripilati (oameni demni, altfel spus) care au chemat politia.

Scene ca aceasta au fost si vor mai fi; unele ajung la cunostinta publicului dar altele sunt si vor ramane ascunse publicului larg.

Sa nu-i provocam pe oameni sa se umileasca… Sa nu umilim pe altii doar pentru ca putem… Zic si eu.

12 comentarii:

  1. Interesant articol, Diana!
    Cred ca oamenii actioneaza si relationeaza in functie de propriul palier de gandire, inteligenta, cultura. Si mai cred ca nu ne poate nimeni umili fara acceptul nostru. Uneori, poate avem impresia ca o problema are o singura solutie. Dar daca solutia este o umilinta, in mod cert nu este solutia corecta.

    O duminica frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Suzana.
      E drept ca depinde de noi sa simtim umilirea (si s-o luam ca atare), dar e nevoie de putere, in unele cazuri. Umilinta nu e solutia corecta, dar uneori e doar umilinta, fara a fi solutie pentru ceva. Ma gandesc acum la una dintre scenele pe care le-am vazut intr-un spital de neurologie (cu ani in urma) unde o femeie in varsta, paralizata pe partea dreapta, a facut pe ea. Infirmiera a inceput sa-i strige, de fatza cu ceilalti bolnavi: "Nu ti-e rusine? Te-ai kkt pe tine! Nu puteai sa astepti pana vin sa-ti pun plosca?" Sarmanei femei au inceput sa-i curga lacrimile pe chipul brazdat de riduri... Am facut tare urat atunci, dar infirmiera n-a patit nimic din partea conducerii spitalului...

      Multumesc. Iti doresc o saptamana cat mai frumoasa.

      Ștergere
  2. Parca ar fi fost niste babuini care arunca banane unor alti babuini mai amarati.Macar demnitate sa am si principii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa parea... Doar ca unii aveau, probabil, pretentia ca sunt educati, civilizati, superiori, dar cel care se da mare si tare cu cel mai slab decat el e doar un individ nesigur...

      Ștergere
  3. Razand ele adunau banii...poate era lacomie...

    Oricum ar fi fost, ai dreptate, muuulti ar sta cu mana pe robinetul de gaz, sigur....traim intr-o lume frustrata, agresiva, mandra...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era si lacomie, in mod sigur, dar lipsa sanselor de a deveni altceva decat au devenit le-a adus in acest "stadiu" pe acele femei...
      Ce bine descrii o mare majoritate...

      Ștergere
  4. Foarte frumos articol. Felicitări pentru asemenea teme bune, dragă Diana! Concluzia ta este foarte adevărată: „Sa nu-i provocam pe oameni sa se umileasca… Sa nu umilim pe altii doar pentru ca putem…”. Cam asta spun unii și despre politica ultimilor ani din țara noastră: un mod nedemn de a încălca demnitatea unui popor prin sărăcire și lipsuri care îi împing pe mulți semeni la gesturi nedemne... De ce nu mai vorbește nimeni azi de patriotism și de demnitate națională?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Alex.
      Nu-mi vine a crede ce-i lasam pe guvernanti sa faca, dar nici nu stiu cum ii putem dezbara de “obiceiurile” dobandite, de lacomie! Parca lucreaza sa-i faca pe cei mai multi dependenti de ajutor social… Se dau de ceasul mortii sa combata efectele fumatului dar nu se deranjeaza sa combata efectele saraciei, analfabetismului… Nici nu au interes: oamenii multumiti, oamenii educati nu se lasa prea usor manipulati.
      Patriotismul si demnitatea nationala sunt duse de unii, din pacate, spre nationalism extrem, uitand ca nationalismul extrem a “mosit” fascismul… Zilele trecute citeam comentariile generate de o postare pe FB; un maghiar a scris “poporul nostru…” si cativa i-au sarit la beregata trimitandu-l in Ungaria, sa-si ia cetatenie dubla si sa-i lase pe ei sa traiasca linistiti in tara lor. Omul si-a pastrat calmul si a raspuns politicos ca el este român chiar daca e etnic maghiar, isi iubeste ţara si nu il intereseaza sa voteze intr-un stat in care nu traieste.
      Uf! Iar mi-am uitat degetele pe tastatura.

      Iti doresc, cu drag, o saptamana cat mai frumoasa!

      Ștergere
  5. Eu, m-am saturat de ele pe cea mai celebra strada din Paris . Am cunoscut o persoana foarte in varsta fara domiciliu de origine franceza , care era bajocorita si batuta de catre aceste cetatene romance . Nu cred ca nu pot mai mult ci doar ca nu pot , indiferent care le-ar fi soarta . Mintea , judecata nu le e deloc plecata cu sorcova . Nu poti spune ca sunt rasist daca ei tiganii sunt rai si eu n-as putea atinge intelegerea ratiunii lor la care se raporteaza . La euforie sau la bautura suporterii s-au comportat in consecinta cu atitudinea lor provocatoare si tot lor le-ar parea rau de prostia facuta pana la urma banuind clar ca acestea au fost provoatoare . Cunoscandu-le mie nu mi-a fost in putere sa ma masor cu ele, asadar am bagat coada intre picioare . Si tot cu acest comportament "violent" impanzesc tot centru Parisului . Trebuie inainte sa citesti o carte de manipulare a maselor :) ONE LIFE ONE LOVE KATE RYAN

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii fara adapost – e stiut – se bat destul de des intre ei, din motive diverse. E doar o constatare. Cat timp cersetoria (si vagabondajul) nu sunt pedepsite prin lege (si e, intr-un fel, inuman sa fie pedepsite astfel de fapte) batai precum cea descrisa se vor repeta. Totusi, cine e martor la astfel de scene poate chema politia (ca vin sau nu politistii asta e altceva plus ca pot exista si unele neplaceri pt martor).

      Cred ca sanatosi la cap nu mai sunt astfel de oameni (daca au fost vreodata) – viata grea, lipsa medicamentelor pentru diverse afectiuni, alcoolul consumat (sau alte substante nocive) – de ei sau de parintii lor - nu permit pastrarea sanatatii mintale. Iar lucrurile stand astfel cel mai bine e sa nu ajungem sa ne batem joc de ei si nici sa ii provocam in vreun fel dar… nici sa-i lasam sa faca ei legea nu-i bine si nici sa le permitem orice doar pentru ca sunt (sau par) saraci – saracia nu e incompatibila cu bunul simt.

      Femeilor din cauza le lipseste demnitatea, dar si acelor suporteri olandezi.

      Ștergere
  6. Ele au ascultat decat o perioada , ce le-am spus , au revenit si apoi am avazut ca au avut acel caracter mrdar la care se dadeau , au am vrut sa ma opun , dar probabil simtul meu sensibil nu le-a rezistat .
    Au calcat-o pe picior facundu-i sa simta dureri . Puteau oricand sa rada de ea arucandu-i pietre , nu rade . Nu prea sunt pietre pe acel bulevard , dar avazut cu ochii mei cum nu e lasata in pace . Eu le-am zis plecati si tot au revenit , nu-ti dai seama nici de starea mea cand nu chem politia , adevarul este ca politia poate stia , cel mai grav . Dar totusi obraznicia a avut de castigat . Am fost blocat , si ca sa nu ma scuz , cand e vorba de bataie te gandesti sa pui mana pe ceva , acolo nu era nimic pe care sa pui mana , eu eram obosit psihologic nin alte motive . Tu scri pe blog dar nu intodeauna poate citi cineva ce scri tu aici . E vorba de starile oamenilor asa vreau si eu eu sa ma scuz . M-am blocat , am simtit ca nu pot mai mult . stiam ca trebuie sa dau in ele alceva nu stiam . Femeia pentru ca era femeie suferea din cauza cuvintelor si manierei la care era supusa . M-am pierdut poate . Eu sunt suparat pentru ca nu am putut sa le pun pe butuci , faza e ca le-am lasat decat sa deranjenze incontinuare persoana verbal si cu prezenta si ma doare . Trebuie sa ei o atitudine pe masura si poate una DURA . As fi preferat sa fiu violent dar nu am putut .
    Cu bautura sau fara, nu pot sa pun pe seama suporterilor olandeji faptele , bautura face la randul lor rau , incat nu mai e nevoie de scuze , bautura inseamna alcool in sange . Nu mai putem comenta pentru ca gresesti si tu si alti foarte mult . Noi ne apropiem de oameni bauti si avem acelesi pretenti de la ei ca la oamenii care nu au baut ? Sunt cazuri si cazuri , cineva putea sa sara dintre ei si sa loveasca , doar pentru ca acel individ se comporta asa in general .
    Pupic

    RăspundețiȘtergere
  7. Politia cunostea sau nu pe mine ma doare pentru ca stiu precis ca le placea sa nu intervina . Mi-am vazut fata uni politist , chiar in apropiere , zona pe care o protejeaza , politistul nu a intervenit , si-a aruncat mutra lunga ca o vita si n-a spus nimic , atunci cand o fata din doua era acuzata ca ar fi scuipat pe masina unui taximetrist "arab" care se tineau dupa ele , cu o voce puternica care ar fi inviat mortii din mormant . Eu le-am spus mergem inainte si aceasta discutie a durat ca intr-un vis mai mult de 10 minute , poate 4 - 6 in total ceea ce am vazut si m-am implicat .

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.