2016-08-16

Calea Lupului

Cu mult timp in urma, la vremea cand viata lui pe Pamant se apropia de sfarsit, un lup batran s-a infatisat semenilor sai si le-a spus: “Fratii mei, voi veti putea urma pasii mei atunci cand va veni timpul sa va alaturati mie in Cer”; apoi a parasit Pamantul urcand spre cer, mai sus si tot mai sus, si in urma fiecarui pas pe care il facea cerul se umplea de stele pentru a evidentia Calea.
De atunci lupii, spirite puternice, urca pe dealuri, ridica spre cer capetele si canta spre acel drum de stele, si cantecul lor creste in intensitate, devenind tot mai puternic pe masura ce tot mai multe voci se alatura. (de J. Bruchac si J. London)
Conform mitului creatiei al tribului Pawnee, lupul a fost prima creatura care a cunoscut moartea. Se spune ca Steaua Lupului (Sirius) s-a suparat atat de tare pentru ca nu a fost invitata sa participe la consiliul unde se discuta despre organizarea vietii pe Terra incat a trimis un lup sa fure vartejul Vantului de Vest care purta in el primii oameni. Cand au fost eliberati din vartej oamenii au ucis lupul, aducand astfel moartea in Lume.
Steaua Sirius e o reprezentare a lupului care urca si coboara pe Calea Lactee sau Calea Lupului.

In mitologia nativilor americani exista doi lupi: unul bun (alb) si celalalt rău (negru), care traiesc in fiecare om si se lupta pentru suprematie.
♫ ♫ ♫
Sunt nopţi când lupii sunt tăcuţi şi numai Luna urlă
(George Carlin)
♫ ♫ ♫
Sursa foto: https://www.facebook.com/XxloveofwolvesxX/

14 comentarii:

  1. Eu n-am vrut sa fiu un lup , insa lupul intr-o oarecare masura imi poate definii tineretea cea trecut ! Departe sa fi fost un caine , am sperat la viitor si am urlat la luna ca un lup . Tu stiu ca ai avut un lup , eu am gandit ca un lup , am avut elanul sau in a ma face respectat , si forta , de unde nu stiu caci nu am fost inzestrat de la natura . Si cum spunea Paracelsius forta vine din interior . Cu toate ca nu e foarte mare , il iubesc ca e salbatic si deci neimblanzit , tocmai pentru asta . O sa fi mancat de animalele padurii .
    Sunt la moda imprimeurile cu lup pe tricou , rinoceri si elefanti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am avut un lup, am plimbat unul. :)
      Sunt animale fascinante, din punctul meu de vedere.
      Sunt si lupi de dimensiuni impresionante.

      Ștergere
    2. Un mastif Tibetan , poate ajunge la peste 1 milion de euro , si asta in China . Marii afaceristi se ocupa cu asta .
      Lupii sunt de aceleasi dimensiuni Diana , nu mi-e greu sa dau o cautare si sa ma lamuresc cu lucrul asta :) Ziua buna sa ai .. si adiasi in picioare .
      Mi-am permis sa-ti trimit o poza , dar nu stiu cum lucreaza google , deci scuze in tot cazul pentru deranj .
      Saru-mana !

      Ștergere
    3. Lupii polari din tundrele nordice sunt mai mari decat cei de pe la noi, si nu numai; in Alaska (dar si in Canada) lupii au, in general, dimensiunile cele mai mari (lungimea dintre varful botului si cel al cozii poate ajunge si la 2 m, greutatea si la 80 kg). Lupul cenusiu e mai mare decat lupul rosu etc.
      Iti doresc o zi frumoasa.

      Ștergere
  2. Nu prea imi place ideea lupilor din noi! Chiar daca ideea cam asta e, o dualitate alb-negru in permanenta framantare. Poate inventam o alta legenda! :D
    O zi excelenta si spor in toate! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sunt lupi sau ca suntem "om si fiara"... “lupta” se da in toti oamenii.
      Ar fi frumoasa o legenda care sa descrie... bunatatea ancestrala a omului. :) Dar a fost el, vreodata, asa de bun? :)
      Multumesc, Suzana. Iti doresc sa ai o zi frumoasa! Pupici!

      Ștergere
  3. sa speram ca mereu castiga cel alb!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aruncand o privire catre lume am senzatia ca mai des castiga cel negru... :)

      Ștergere
  4. Inteleapta si legenda celor doi lupi,pe care am citit-o tot acum,dar si adevarata,cred eu,calea lupilor.E mai spiritual,vorbind de om,sa spunem ca ar fi vorba de lupta dintre cei doi lupi,alb si negru,pe parcursul vietii.
    Din pacate,in unele perioade istorice,au biruit lupii negri din oameni...
    Cred ca parcurgem o astfel de perioada,cand lupii negri isi arata coltii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma gandesc ca traim una dintre perioadele in care lupii negri par a prelua conducerea.
      Mi-ar placea sa stiu istoria lumii, sa pot compara usor diferitele perioade... pentru ca la prima vedere (informatii generale, altfel spus) am senzatia ca Lumea a tinut-o tot in certuri - doar ca in anumite epoci au trait oameni atat de inteligenti, de talentati, incat mai sunt in memoria colectiva si dupa sute de ani si, cred, acest fapt diminueaza din "influenta" lupului negru (lupilor negri) din perioadele respective.

      Ștergere
  5. Dar dacă ai fost crescut că un lup ?și cînd un lup își dorește ceia ce nu a avut toată viața , un prieten fidel dar se ipedica numai peste trădători, cum sa procedeze?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In situatia descrisa, lupul isi vede de calea lui...
      Exista lupi singuratici - acestia sunt atat de puternici incat nu au nevoie de tovarasie (ceilalti lupi / celelalalte fiinte probabil ca simt asta).
      Lupul e puternic, e foarte inteligent si... foarte circumspect (banuitor din fire) - nu se increde in orcine (nici chiar in alti lupi) :-)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.