2016-08-30

Dezvoltati industria! cere U.E.

Expresia ‘ceea indecenta: “Dezbraca-te ca te f@%, imbraca-te ca nu te mai f@%" se potriveste mănuşă “marilor realizari” ale primelor guverne “democratice” din România.

Faptul e consumat acum, dar in vremea anilor 1990 unii aproape ca ne rugam de oameni sa nu voteze ce-au votat. N-am avut cu cine sa ne intelegem si se observa exact ce s-a intamplat: industria e la pamant, la fel agricultura, viticultura etc. etc. s.a.m.d.

Pe diferite motive au fost rase marile intreprinderi pe care le avea RO. Adevarat: cele mai multe produceau stocuri, nu aveau masini-unelte performante s.a.m.d. Pentru a fi convinsi sa renunte la locurile de munca oamenii au fost momiţi cu zeci de salarii compensatorii. Au luat banii, i-au cheltuit si, multi, au ajuns azi asistati social, si striga ca vor locuri de munca.
Era necesara aceasta etapa – ziceau trepadusii – pentru relansare economica. Strainii au venit si au inceput sa ridice fabricute in care produc pentru export, care de fapt nu e tocmai export, avand in vedere ca cei mai multi sunt din state membre U.E. – exportul aduce bani mai multi pentru PIB; ce se vinde in U.E. nu se numeste export. Salariile mici si foarte mici i-au incurajat pe producatori sa vina – crescand salariile producatorii ar putea gasi alte state in care sa-si mute fabricile si unde cheltuielile salariale sa fie foarte mici, marindu-si astfel profiturile.

Imobilele (terenuri si cladiri) au inceput a fi retrocedate – se stia cat de incurcate sunt documentele in cazul celor mai multe imobile, dar acesta era scopul – cu cat mai greu de deslusit actele cu atat mai multe ocazii pentru “tunuri”. Unii s-au imbogatit urgent, altii se lupta si azi prin tribunale sa-si castige mostenirile.

Sămânţa zâzaniei a fost semănată, şmecherii au cules curând roadele.

Asta a fost “dezbraca-te”. Desigur, la vremea “marilor schimbari” nu se stia ce va urma. Nu-s prea sigura.

Prin anul 2014, Comisia Europeana a lansat un apel la statele membre sa-si dezvolte industria! Dar nu oricum, evident, ci tinand cont de schimbarile climatice – noul cadru prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera sub tintele asumate pana acum. Pe langa aceste “recomandari” de reducere a gazelor cu efect de sera C.E. se adreseaza statelor: “Recunoasteti importanta industriei, cresteti productia”. Prin acest apel se cere statelor membre “sa-si dezvolte industria si sa creasca ponderea productiei in PIB-ul UE de la 15,1% la 20% pana in anul 2020”.
Si RO, unde au fost distruse toate marile fabrici… o ia de la capat. Nu, n-o ia de la capat pentru ca nu mai are aceasta capacitate. Ruinele unor fabrici (care ar fi putut fi modernizate) se mai vad inca, dar cel mai bine se observa mall-urile si hipermarketurile ridicate pe locul unor uzine sau pe terenuri agricole care au fost urgent scoase din circuitul agricol si trecute in intravilan pentru a se putea construi.

"In plus, obiectivul modernizarii industriale trebuie urmarit prin investitii in inovare, utilizarea eficienta a resurselor, tehnologii noi, competente si acces la finantare, accelerate de utilizarea fondurilor UE dedicate acestor scopuri", se arata in comunicatul CE. 
Zic si eu: pentru a moderniza industria trebuie sa existe una. Iar pentru ca fondurile europene sa ajunga la destinatie e nevoie de functionari care sa-si exercite atributiile corect si cinstit.

Potrivit CE, rolul industriei in Europa depaseste cu mult sectorul productiei, incluzand aspecte diverse, de la materii prime si energie pana la servicii pentru intreprinderi (de exemplu servicii logistice), servicii pentru consumatori (de exemplu servicii postvanzare pentru bunuri de folosinta indelungata) sau turism.

In industrie se regasesc aproape o patrime din locurile de munca din sectorul privat, fiind vorba de multe ori de lucratori foarte calificati, iar fiecare loc de munca suplimentar din sectorul de productie creeaza intre 0,5 si 2 posturi in alte sectoare. (fie vorba: nu inteleg ce inseamna 0,5 posturi, dar nu trebuie sa inteleg eu statistica).

Poate gresesc, dar in RO cei mai multi angajati par a fi dintre cei “abonati la sistemul bugetar” – chiar daca nu toti acesti angajati sunt din categoria functionarilor publici. Exista o adevarata industrie de agentii de stat si altele asemenea unde salariile sunt asigurate – in cea mai mare parte – din bani de la bugetul de stat sau local, dupa caz.

Printre prioritatile expuse de C.E. sunt si urmatoarele:
1). Maximizarea potentialului pietei interne prin dezvoltarea infrastructurilor necesare, prin oferirea unui cadru de reglementare stabil, simplificat si previzibil, favorabil spiritului antreprenorial si inovarii, prin integrarea pietelor de capital, prin ameliorarea posibilitatilor in materie de formare si de mobilitate pentru cetateni si prin finalizarea pietei interne a serviciilor, "care reprezinta un factor cu contributie majora la competitivitatea industriala".

Cadrul de reglementare e tare stabil, atat de stabil incat doar ca nu se schimba de la o zi la alta. In plus, cred ca sistemul impovarator de taxe si impozite nu se incadreaza in categoria “cadru favorabil antreprenoriatului”.

2). Facilitarea integrarii progresive a firmelor din UE, in particular a IMM-urilor, in lantul mondial al crearii de valoare economica pentru a ameliora competitivitatea acestora si pentru a asigura accesul la piete internationale in conditii concurentiale mai favorabile.

Banuiesc ca “firmele de casa” ale diversilor politicieni nu vor intampina probleme si firmele lor, avand, probabil, sedii in “paradisurile fiscale” nu vor intampina probleme cu impozitarea profiturilor.

Asta a fost “imbraca-te” – dupa ce ti s-a recomandat sa distrugi ti se recomanda sa construiesti. Mall-uri, desigur, deoarece (si) prin magazinele din mall se vinde productia unora si altora (care, de regula – in cea mai mare parte - nu au fabrici pe teritoriul RO, unde apar mall-uri ca ciupercile dupa ploaie). Comertul si serviciile sunt ramuri ale industriei si pentru ca o populatie sa nu se poata dezvolta autonom e preferabil sa fie incurajat consumul si mai puţin incurajata productia.

Sa nu creada cineva ca regret vreo clipa “epoca de aur”. Aşa rău cum pare-acum e mai bine ca-nainte.

Sursa foto: http://ddees.com/index.php/2015/09/11/gallery-two/

5 comentarii:

  1. Diana draga, ai facut un rezumat extrem de realist pentru ceea ce se intampla la noi. Din pacate ce s-a distrus ramane irecuperabil, oamenii care au plecat, in mare parte vor ramane plecati, viitorul pare complet incert. Incompetenta si negandirea ne conduc iar noi incercam sa supravietuim... Un tablou in multe nuante de gri. Si totusi eu mai sper...
    Seara buna si ganduri la fel! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Suzana draga.
      Românii - si nu ma refer la cei care "conduc" poporul (ei isi vad de interesul prorpiu si de grup) - nu stiu sa gandeasca pe termen lung. Din 1945 au fost anihilate elitele si oamenii au fost determinati - prin frica - sa nu gandeasca / sa nu exprime ce gandesc. Programa scolara era (si mai este) "sablon" - nu permite tinerilor sa gandeasca singuri; multe materii nu sunt "actualizate"... Oamenii sunt pregatiti pentru trecut, nu pentru prezent si cu atat mai puţin pentru viitor. Mentalitatea de tipul "nu te baga, nu-i treaba ta" functioneaza din plin si azi... Românii - incepand din 1945 - au fost dezbinati si asa au ramas, transmitand o educatie "stricata"... Cei mai multi nu se deranjeaza sa schimbe in bine nici macar ceea ce poate fi schimbat...
      Speranta mea pentru mai bine e atat de... vaga incat nici n-o mai pot numi speranta. Cred ca supravietuim in virtutea inertiei...
      Multumesc!
      Iti doresc, cu drag, sa ai o noapte linistita si o zi buna-buna1 <3

      Ștergere
    2. Romania a fost bine pana la venirea comunistilor. Noi ne dezvoltam intr-o democratie, am fi fost azi la nivelul scandinavilor sau cel putin cei mai dezvoltati dintre est-europeni. Aveam PIB cat Grecia si inca 3 tari din zona noastra in trecut, in perioada interbelica. Eram si peste polonezi fara nicio problema pentru ca ne-a mers bine si aveam o constitutie moderna. Adevarul e ca trebuie sa umblam la productie, iar daca se dovedeste ca nu putem din cauza celor mari pai atunci... ori sa iesim din UE, ori sa facem un pact cu tarile mai sarace din Est! Intermarium... Polonia s-a cam trezit spiritual cu noul premier, o femeie! Se va trezi probabil si economic. In ultima perioada, Poloniei nu i-a mai mers la fel de bine. I-a mers bine cat timp a avut bani de investitii, dar acum se vede indatorata. Polonia s-a trezit ca de fapt investitiile nu genereaza destui bani cat sa acopere datoriile.

      Ștergere
  2. Da,e adevarata aceasta analiza,in ceea ce priveste distrugerile organizate de cei ce au "insfacat puterea",si n-o lasa...Si de-ar lasa-o cine o ia ?
    Pregatirea din toate institutiile de invatamant este ca o plasa,cu gauri mari,
    uneori cat haul...Te contrazic, afirmand ca oamenii,tinerii,nu sunt pregatiti
    nici nici pentru trecut,pe care nu-l stiu si nu-l inteleg,iar unii au interesul sa fie ASA !Pentru prezent,unii incearca,dar sunt descurajati(UE)
    iar pentru viitor...fiecare pentru el !...Si totusi,SPERANTA...Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dificil de gasit raspuns la intrebarea "cine ar lua puterea de-ar lasa-o astia?" E trist sa vad ca multi oameni (avansati bine in viata) isi doresc "sa place astia" dar cand ii intreb cu cine ii inlocuim incept cu textul: "oameni cinstiti, patrioti etc." :) Si le cer un nume, cert, clar... Nimic... Si chiar de-ar fi, increngatura celor interesati doar de interesul propriu e atat de... stufoasa incat n-am reusi sa scapam de ea (si cred ca cei care formeaza increngatura stiu asta).
      Da, cei mai multi nu cunosc trecutul... M-am exprimat gresit, in parte: sunt pregatiti pentru trecut in sensul ca ceea ce invata unii la economie (dar nu numai), de exemplu, e depasit...
      Am intalnit cativa tineri cu minte destupata, cu solide cunostinte de istorie, drept s.a. si mai toti au constatat ca nu-si gasesc un loc din care sa poata schimba ceva in bine. :( Ei inteleg ca UE nu e tocmai ce le trebuie statelor, dar nu pot face mare lucru. Au speranta de a reusi sa schimbe ceva in bine. Mie-mi ramane sa sper ca vor reusi... Generatia dinaintea generatiei mele a sperat ca noi vom reusi. :) Ne-am straduit, dar nu stiu ce am reusit...
      Multumesc. Numai bine! Zile fericite!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.