2016-08-26

Poza unui pui de lup

Cainii si oamenii convietuiesc de cel puţin 10.000 de ani; omul a dresat cainele astfel incat sa fie dependent de el si l-a invatat sa-i fie de folos lui, omului. Lupul, in schimb, traieste liber de tot atatia ani. Desi oarecum asemanatori (lupul fiind stramosul cainelui) comportamentul difera foarte mult.

Cand sunt pui, lupii si cainii seamana bine. Exista chiar si caini (husky si malamut in special) incrucisati cu lupi, rezultand un exemplar greu de deosebit de un caine-caine, ca aspect fizic, dar comportamentul poate oferi unele indicii.

Contrar credintei generale, si lupii pot fi “imblanziti” intr-o anumita masura, dar “sangele apa nu se face”.
Puii de lup, chiar luati de mici de langa parintii lor, isi pastreaza trasaturile fizice si personalitatea. Sunt jucausi, se bucura dand din coada, sunt adorabili. Crescand, devin mai violenti; de exemplu, muscandu-se intre ei, de faţă / de bot, lupii se “saluta”, isi arata afectiunea; la fel fac si in cazul in care “prietenul” lor este un om – gest care poate fi periculos mai ales pentru copii. Necunoscatorii vor lua acest gest ca semn de agresivitate.
La maturitatea sexuala lupii devin teritoriali si ajung sa terorizeze alte animale aflate in preajma. 
Un lup sau un lup corcit aflat in captivitate are nevoie de spatiu mult mai mare decat are nevoie un caine, de plimbari mai lungi si de mai multa alergare, plus ca instinctul de vanator nu si-l pierde, chiar daca e diminuat, avand in vedere ca omul este cel care ii asigura hrana.

Un lup captiv e un lup care nu are o viata fericita daca cel care il are nu ii cunoaste nevoile, personalitatea.

Sursa foto: http://weheartit.com/entry/111152397

Dacă doresti să participi ,publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip ,pe care tocmai le-ai "vazut in oglinda ta ",(poate fi si cea retrovizoare) si inscrie articolul la

18 comentarii:

  1. E un subiect care te pasioneaza tare mult, cred. L-ai abordat in diverse forme... Eu inca nu pot uita acel articol in care o haita de lupi au ajutat o femeie sa nasca.
    http://www.animalzoo.ro/sa-fie-oare-o-minune-intamplare-adevarata-sau-poveste-ireala-o-haita-de-lupi-a-ajutat-la-nasterea-unui-bebelus/

    Mi s-a parut fabulos!
    Weekend placut, draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma fascineaza aceste salbaticiuni (poate mai mult decat altele). :)
      Am citit, candva, articolul respectiv si am vazut pe undeva si un clip pe aceeasi tema. E incredibila intamplarea - tind sa cred ca nu e tocmai real desi... orice e posibil. :) Mi-ar placea sa fie adevarat.
      Am vazut, la link-ul postat de tine, reintalnirea Anitei cu lupii - m-am uitat de doua ori. :) Multumesc.

      Iti doresc, cu drag, sa ai un weekend minunat! <3 Sa fii bine! :)

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. ehe. lupii sunt lupi. si asa sunt ei. ai facut o analiza pe regnul animal, insa din pacate sunt si oameni lupi si astia sunt dintre cei mai periculosi
    te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Analiza e mult spus, dar multumesc.
      Da, sunt destui oameni lup - si nu in sensul pozitiv. :)
      Pupici!

      Ștergere
  5. Imi plac cainii lupi, au o personalitate aparte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac, cred ca din acelasi motiv (dar si pentru ca sunt tare frumosi - unele exemplare sunt chiar spectaculoase). :)

      Ștergere
  6. Frumoasa prezentarea ta!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună Diana!
    Frumoasă prezentarea ta despre lupi,ca de altfel tot ce ne prezinți,ador puii de lup!(deși îmi este frică de ei,de câini)!
    O după amiază frumoasă și o săptămână ușoară îți doresc,draga mea!
    Pup,îmbrățișez cu drag și mulțumesc de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena!
      Multumesc pentru apreciere.
      :) Sunt adorabili si puii de lup - despre parintii lor n-as zice chiar la fel si nici n-as vrea sa dau nas in nas cu ei. :) De caini, insa, nu ma tem, imi plac foarte mult.
      Multumesc, la fel! Iti doresc o seara minunata si o saptamana tot minunata!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  8. Lupii sunt animale fascinante... Am ramas tare uimita dupa ce am vazut la tv o emisiune cu un nene care ii dreseaza pentru a-i folosi in filme. Erau atat de cuminti, de parca ar fi fost catelusi... Am fost dezamagita... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa vad o astfel de emisiune - nu erau corciti? Garantat, nu ar recunoaste asta pentru ca n-ar mai parea la fel de spectaculoase scenele din filmele cu lupi. :) N-ar fi de mirare - sunt cativa oameni care se simt foarte bine in compania lupilor, chiar si nedresati in mod deosebit.
      Sa nu fii dezamagita! :) Se comporta precum catelusii dar, totusi, cred ca sunt departe de a fi catelusi. :)
      Imi plac oricum. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.