2016-08-28

Sindromul cainelui negru

cap de caine negru
Sindromul cainelui negru e un fel de… sindromul pisicii negre, adica sunt oameni care se feresc de ei din superstitie. Multi cred ca si cainii negri aduc ghinion.

Cei care se ocupa cu adaposturile pentru caini (nicidecum cei din RO), dar si organizatiile de profil, au constatat ca numarul de adoptii in cazul cainilor negri (mai ales al celor de talie mare si foarte mare) este scazut in comparatie cu cei care au blana deschisa la culoare.

Fenomenul a fost adus in atentie, pe la mijlocul anilor 2000, de Tamara Delaney, o activista impotriva “sindromului cainelui negru”, care a realizat, in 2004, un site dedicat adoptiei cainilor negri.

Pentru ca cei mai multi caini negri raman in adaposturi ajung sa fie eutanasiati, in statele unde uciderea cainilor fara stapan se practica pe scara larga.

Motivele pentru care cainii negri (mai ales cei de talie mare si foarte mare) sunt mai greu adoptati nu sunt certe, dar exista unele teorii:
Superstitiile. Cainii negri au o legenda a lor, si nu se bucura de o reputatie foarte buna. In vremuri indepartate (dar chiar si azi) cainii negri fantomatici apareau in diverse locuri si oamenii considerau ca prevestesc / aduc moarte sau dezastru, desi aceste fiinte fantomatice nu se luau de oameni daca erau lasate in pace, ba se zice ca au fost multi caini negri care au ajutat oamenii sa gaseasca drumul bun sau sa iasa cu bine din zone cu ceaţă deasa.

In crestinismul timpuriu cainii negri prevesteau moartea, frecventau cimitirele sau apareau la fereastra unui muribund; in evul mediu, cainii negri erau considerati vampiri in unele zone; in zona Americii sunt considerati “cainii iadului”, la fel si prin unele zone ale Europei.
Prea multi asociaza blana neagra cu răul.

Industria cinematografica. Pentru ca albul, in general, e considerata culoarea binelui, eroului, puritatii si negru a raului, in filme raufacatorul apare cel mai des purtand negru – si asa a ajuns sa fie si in cazul cainilor: cei fiorosi, agresivi, periculosi sunt intotdeauna negri. Aceasta industrie inoculeaza in subconstientul colectiv nu doar ideea ca toti cainii negri sunt agresivi, ci si ideea ca exemplarele din anume rase sunt  – fara exceptie – periculoase.

Fotografierea. Azi, toti cei care au caini vor sa-i fotografieze, sa se mandreasca sau sa se laude cu ei – un caine negru fotografiat nu isi arata adevarata splendoare. Cainii negri apar in fotografii cu trasaturile sterse si nu doar in realitate par a nu avea trasaturi bine definite (in fotografie, mai ales, cainii negri s-ar putea sa nu arate cat de dragalasi sunt in realitate).
Cainii negri ar trebui fotografiati pe un fundal colorat, in zile fara soare puternic sau la umbra, pentru ca negrul absoarbe lumina, iar in lumina puternica forma si expresia cainelui sunt estompate.

In fotografie sau in realitate, atunci cand un caine negru e alaturi de unul colorat sau alb privirile vor fi atrase de cel deschis la culoare – ce credeti ca ar alege cineva intre un Labrador negru si un Saint Bernard popularizat prin filmul Beethoven, in special, un Dalmatian (101 Dalmatieni) sau Collie (Lassie)?
Oamenii nu aleg prea des, de pe site-urile de adoptie, caini negri. Din acelasi motiv nu sunt nici foarte des utilizati in reclame.

De luat in considerare
  • Cainii negri sunt la fel de loiali, jucausi si iubitori ca oricare alt catel. La fel ca oricare alt catel asteapta sa fie adoptati, sa fie iubiti.
  • In loc sa fie vazuti ca rai, agresivi, ar trebui considerati misteriosi. Si daca tot sunt considerati astfel de ce oamenii sa nu profite si sa ii aleaga pentru a le fi companioni si caini de paza?
  • Negrul se considera a fi cel mai potrivit pentru o tinuta eleganta, de seara. Cainele negru e mereu elegant. In plus, arata superb pe zapada! Fotografiile vor fi reusite si la fel de reusite vor fi cele ale cainilor negri fotografiati la apusul unei zile cu cer acoperit partial de nori.
  • Avand balna inchisa la culoare e si mai usor de intretinut, iar murdaria – in zilele ploioase mai ales – nu se vede asa bine ca pe cei cu blana deschisa la culoare si care arata ca niste purcelusi dupa ce alearga prin iarba. Cand noroiul se usuca pe blana neagra se vede exact unde trebuie sa insisti cu spalatul.
  • Se stie ca negrul absoarbe nu doar lumina, ci si caldura – nu le va fi foarte bine in zilele toride dar iarna, caldura lor va emana cand ajung in casa – vor fi ca o sobita in zilele friguroase.
  • Nu in ultimul rand: daca toti prefera cainii cu blana deschisa la culoare de ce sa nu iesi in evidenta cu un caine negru, misterios, puternic?
Diverse
In Statele Unite ale Americii, ziua de 1 octombrie este Ziua Nationala a Cainelui Negru.

In mai 2012, intr-un ziar local din estul Londrei, s-a scris despre “Fiara din Mlastinile Hackney”. O studenta a fotografiat un caine negru urias, in parcul Lee Valley, si a trimis fotografiile la ziar, ingrijorata, probabil, de bestia aflata in libertate, sustinand ca “a reusit sa scape” de creatura, “pe jumatate moarta de frica”.
De fapt, femeia fotografiase cainele Terra Nova (Newfoundland) care apartine unei familii din apropiere si care il plimba regulat in acea zona. Desi stapanii cainelui i-au prezentat uriasul negru (pe Willow), studenta nu e convinsa ca acesta e adevarul, afirmand ca ceea ce a fotografiat ea nu e la fel de dragalas cum e cainele.
(alte info + fotografii la sursa: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2149370/Beast-Hackney-Marshes-revealed-huge-Newfoundland-dog-owned-drummer-90s-band-Kula-Shaker.html)

Sursa foto:
http://www.petguide.com/blog/dog/logans-law-will-mandate-animal-abusers-registry-tougher-penalties/
sursa info: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_dog_syndrome

Vezi si:

4 comentarii:

  1. Habar nu am avut despre aceste idei. Mie chiar imi plac cainii cu blana inchisa la culoare, dar acum ca veni vorba, nu prea am vazut chiar negri, negri. Mai mult patati. Oricum, superstitiile sunt uneori suficient de puternice si chiar daca se poarta campanii de info, nu cred ca au prea mare succes.

    Seara buna, draga Diana si o saptamana usoara! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi plac cainii cu blana neagra. Am avut unul, foarte mare - Marco - dar a trebuit sa il dam pentru ca il chinuiam in apartament de bloc; a plecat cu lupii, la un moment dat (era intr-o localitate aproape de BV).
      Nu pot sa inteleg superstitiile, oricat as incerca. Genul datului cu usturoi la fereastra mai treaca-mearga, dar cum poate crede cineva ca un animal aduce ghinion... nu prea inteleg. Am vazut indivizi lovind pisici negre - daca tot le cred "pisicile vrajitoarelor" sau "diavoli incarnati" as zice ca ar fi bine sa nu le mai loveasca. :)))

      Multumesc, Suzana draga.
      Iti doresc sa ai o saptamana cat mai buna! Si sa fii bine iti doresc. <3

      Ștergere
  2. Am avut la un moment dat trei caini negri. Ultimul care l-am ingropat ( in primavara acestui an) era de talie mare, semana cu cel din imagine.
    Nu am stiut de legende; nu ne-au facut probleme mai multe decat ceilalti.
    Adevarul este ca nu am avut si nu avem nici un caine alb...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca era batranel sufletelul ingropat in primavara...

      Ar trebui sa citeasca mai multi ca si cainii negri sunt doar caini, cu personalitatea, temperamentul lor. :)
      Unul al meu, negru, am avut doar pentru un timp - se facuse o imensitatea care se chinuia in apartamnet de bloc asa ca l-am dat unor prieteni, undeva aproape de BV si... a plecat cu lupii, la un moment dat. Altfel, au trecut mai multi pe la noi, pana le-am gasit "stapani", si am avut in grija (cateva zile) un Pit Bull Terrier negru lucios (femela) - o blandete de caine! (recunosc: am avut ezitari sa o accept in grija, dar atunci am inteles ca acesti caini nu sunt periculosi decat, eventual, daca au stapani periculosi). Era amuzant sa vad cum se feresc oamenii pe strada, mai ales ca o stiam cat e de blanda si de educata (plus ca purta botnita in public).
      Albi nu am avut nici noi, doar bej. :)
      Sa va traiasca sanatosi blanosii pe care ii mai aveti. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.